Női egyetemi bajnokság: A DEAC a keleti, a TFSE a nyugati csoportgyőztes
03
Apr
2022
Női egyetemi bajnokság: A DEAC a keleti, a TFSE a nyugati csoportgyőztes
2022. április 3.  |  18:27
Egyetlen halasztott mérkőzést leszámítva befejeződött az alapszakasz a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Eldőlt: a DEAC nyerte a keleti, a TFSE pedig a nyugati csoportot. Mindkét csoportban a héten játszották a csoportelsőségről döntő összecsapást. Keleten a BME-MAFC a harmadik negyed hajrájáig tudta tartani a lépést Debrecenben a DEAC csapatával - a záró negyedre a hazaiak felőrölték a fővárosi együttes ellenállását, s végül közel 30 pont különbségű győzelmet arattak. A nyugati csoport döntője sokkal izgalmasabb volt: a látványos, szép játékot és sok kosarat hozó első félidőt követően 8 ponttal még az ELTE BEAC vezetett. A jóval küzdelmesebb második félidőben azonban fordított, és izgalmas végjátékban 3 ponttal győzött a címvédő TFSE.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, Nők
 
Keleti csoport, 14. forduló
 
Ludovika Csata - Közgáz SC és DSK 50-65 (14-15, 10-14, 11-16, 15-20)
Budapest, Ludovika Aréna, 50 néző V.: Nagy-Pál, Novák.
 
Ludovika Csata: Mészáros 3, Szarka 2, BORZA 16/3, Süle 3, JÁNOSI 21. Csere: Sólyom 3, Darvas, Lantos, Kovács 2. Edző: Vincze Viktória.
 
Közgáz SC és DSK: Kovács 2, HIDAS 17/3, DOKTOR 13, MUNKÁCSI 9, PFANDLER 11. Csere: Rontó, Gáspár, Horváth 3, Németh 8, Garami, Wunder, Ryan 2. Edző: Németh Kata.
 
Kiegyenlített játékkal kezdődött a találkozó: a 6. percig 3 pont volt a legnagyobb különbség a két csapat között, többnyire a Közgáz vezetett. A 7. percben harcolt ki először jelentősebb előnyt a vendég csapat, de 8-15 után csak Csata-pontok születtek a negyed végéig. A kisszünet után lendületben maradtak a hazaiak, akik fordítottak, és 20-17-re is vezettek. A 14. percben Hidas Réka hármasával fordítottak a leendő közgazdászok. Innen megint a Ludovika kezdte üldözni ellenfelét, amely 29-24-re vezetett a nagyszünetben. Fordulás után "beragadt" a Csata, és a hézagos hazai védekezést kihasználva egy 9-2-es sorozattal 10 pont fölé hizlalta előnyét a Doktor Anna, valamint a végül 11 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Pfandler Csenge vezette Közgáz. A negyed hajrájában a sokat vállaló, s végül 21 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Jánosi Virág vezérletével 45-35-re jött vissza a Csata, nem tűnt tehát lefutottnak az utolsó felvonás - pláne, hogy az Borza Laura triplájával kezdődött. 7 pontnál azonban nem tudtak közelebb kerülni ellenfelükhöz a ludovikás lányok, a 35. percben Munkácsi Enikő kosarával ismét 10 volt közte. A meccs a 37. percben, Németh Fanni 2+1-es akciójával dőlt el, 58-45-ről már nem tudott visszajönni a Csata.
 
Vincze Viktória: - Az a baj, hogy ha odafigyelünk, védekezni is tudunk, labdát szerzünk, és kosarat is dobunk. Viszont amikor elkalandozunk, szinte egy jót nem tudunk csinálni. A jó percekből kell meríteni, és azon dolgozni, hogy hosszabbak legyenek a jó periódusok. Nem bonyolult ez a játék. Védekezni kell és több pontot dobni, mint az ellenfél. Jövőre ugyanitt! Gratulálok a Közgáznak!
 
Németh Kata: - Örülök, hogy győzelemmel zártuk a szezont. Van mit javítanunk a következő évadban. Gratulálok a lányaimnak, és köszönjük a játékot a Ludovika Csata csapatának!
 
 
 
Szegedi RSC – Miskolci Egyetem 52-38 (13-10, 12-10, 13-7, 14-11)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Utasi, Márkus.
 
Szegedi RSC: CZINTOS 13/3, Lovrity 9/3, VÁRADI 15/3, Fodor 6, Vér 2. Csere: Balog 2, Nyilas 2, Pásztor 3, Molnár, Kurinszki. Edző: Földi Alexandra.
 
Miskolci Egyetem: Takács 3/3, SZEGECZKI 22/6, Hajdu 4, Nagy 3/3, Kecskés 4. Csere: Kababik, Tóth, Papp 2. Mb. edző: Papp Szonja.
 
A találkozó tétje az volt, hogy melyik csapat jut a rájátszásba a harmadik, és melyik a negyedik helyen. Nagyon hullámzó mérkőzés játszott a két gárda, a tét érződött a játékosokon - ritmustalanul és sok hibával játszottak a felek. Az első félidő végén kisebb előnyt harcolt ki a hazai együttes. A második félidőt jobban kezdték a Czintos Boglárka, valamint a 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Váradi Nóra kosaraira alapozó, de gyengén dobó vendégek - akiktől egyedül a csapat pontjainak több mint a felét szerző Szegerczki Nóra jelentett érdemi veszélyt a vendéglátó kosarára -, akik sokáig szorossá tették a mérkőzést. Egy pontszegény meccset úgy nyert meg 52-38-ra a Szeged, hogy lepattanózásban szinte hajszálra ugyanannyira, 53-38-ra múlta felül a miskolci lányokat.
 
Földi Alexandra: - Ahogy a mai meccsen is, úgy egész szezonban hullámzó volt a teljesítményünk. Ennek ellenére büszke vagyok a lányokra, hisz a szezon elején azt tűztük ki célul, hogy kerüljünk a négy közé a csoportunkban, és ezt sikerült teljesíteni. Gratulálok a lányoknak, és további sok sikert kívánok a Miskolcnak!
 
Papp Szonja: - Nagyon jól indítottuk a meccset, de sajnos fizikailag kevésbé bírtuk. Nem tudtunk kosárra törni az agresszív védekezéssel szemben, így a pontok is elmaradtak. Viszont jól védekeztünk, és szinte végig tudtuk tartani a relatíve kis különbséget. Gratulálok a lányoknak és a Szeged csapatának.
 
 
 
DEAC - BME-MAFC 79-51 (16-12, 15-16, 20-14, 28-9)
Debrecen, 15 néző. V: Bács, Nyíri.
 
DEAC: MEZEI 4, Baczuk 5/3, Holinka-Miklós 7/3, SZABÓ G. 17, Herdon 4. Csere: Kernács, SZABÓ CS. 9/9, Gaál, SZABÓ Z. 23/15, SHIRIAN 10, Ruzsa-Kis-Schubert. Edző: Kászoni Boglárka.
 
BME-MAFC: Bozsó 5/3, HIZSNYIK 15, MUNTEÁN 15/6, Horváth 2, Korondán 6. Csere: Zovits 4, Kardos 2, Benkő 2. Edző: Gorácz Árpád.
 
Egy magabiztos 8-2-es hazai periódussal indult a keleti csoport első helyéről döntő találkozó, amelynek a csoportgyőzelem mellett a tétje volt az is, hogy a győztes elkerülje a keresztjátékban a tavalyi kiírás dobogósait, a TF - ELTE  - Győr triót. A fővárosiak is magasabb fordulatszámra kapcsoltak pontgyártás terén, Hizsnyik Dóra kosaraival szépen fel is zárkóztak, de a negyed végén a hajdúságiak Szabó Zita és Shirian Jázmin révén nem engedték egyenlíteni a fővárosiakat. A folytatásban kezdtek kiegyenlítődni az erőviszonyok: Szabó Zita és Szabó Csenge tripláival kemény tempót diktált a DEAC. Ez egy csoportdöntő volt, s a BME-MAFC nem nézte tétlenül a hazai "triplaparádét": Hizsnyik, valamint a mérkőzés végére 15 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát össze szorgoskodó Munteán Lili vezérletével tapadt a hazai csapatra - szünetben 3 ponttal álltak jobban a debreceniek.
 
Fordulás után újra a kezdeti lendülettel játszott Kászoni Boglárka együttese, de a vendégek továbbra is igyekeztek lépést tartani a fehér-feketékkel. Felváltva estek a találatok, majd a harmadik etap derekán Herdon Anna és Szabó Gréta tetemesebb előnyt kovácsolt, de ismét felzárkóztak a szívósan küzdő fővárosiak (42-39). A záró felvonás előtt jókor jött Szabó Cs. újabb triplája, egy 9-3-as rohammal közel tízzel "ment" a DEAC a harmadik negyed végén (51-42). A záró szakaszban mindent megtettek a hajdúságiak, hogy pontot tegyenek az összecsapás végére. A negyedik negyedet egy lehengerlő, 14-2-es futással indította a DEAC Szabó Zita és Shirian Jázmin vezetésével, míg a vendég BME-MAFC játékosai fáradni látszottak, dobásaik pontatlanokká váltak. A negyedik negyed közepére eldőlt, hogy a DEAC nyeri az összecsapást és a csoportot, 20 pont fölötti előnyre tettek szert a hazaiak (65-43). A végén még próbált kozmetikázni a BME, de Szabó Zita újabb hármasaival végül fölényes győzelmet aratott a DEAC, és újabb győzelmükkel a házigazdák megnyerték az egyetemi bajnokság keleti csoportját.
 
Kászoni Boglárka: - Kemény védekezésünk meghozta gyümölcsét, és így első helyen zártuk az alapszakaszt! Gratulálok a lányoknak, és köszönjük a BME-nek a játékot!
 
Gorácz Árpád: - Túl feldúlt vagyok most, hogy nyilatkozzak!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 14. forduló
 
ELTE BEAC - TFSE 64-67 (22-17, 22-19, 6-14, 14-17)
Budapest, Tüskecsarnok, 40 néző. V.: Kruk, Káré.
 
ELTE BEAC: MUDRA 12/6, TAKÁCS E. 15/6, NAGYI 8, LENDÉR 16/6, Fabini 2. Csere: VÁRI 9/3, Majsa 2, Levente. Edző: Laklóth Anna.
 
TFSE: DÖMÖTÖR 8/6, Szabó Evelin, BURJÁN 13/3, KIRÁLY 17/9, VÉGH 15. Csere: Kenyeres, KELEMEN 6, Úr 5, Szabó Emese. Edző: Kováts Gabriella.
 
Takács Emese remek megmozdulásaival az ELTE kezdte jobban a nyugati csoport elsőségéről döntő találkozót, amelynek résztvevői az előző kiírás fináléját is egymás ellen játszották. 10-4-es hazai vezetés után azonban Burján Laura bátor, agresszív betörésekből szerzett kosaraival közelített a címvédő TF. A negyed hajrájában Lendér Lilla büntetőire építve 8 ponttal elléptek a hazaiak, ám a negyed Király Andrea dudaszó pillanatában dobott triplájával és 5 pontos hazai vezetéssel zárult. A második pedig úgy indult, ahogy az első véget ért: TF-triplával. Az "elkövető" ezúttal Dömötör Petra volt, majd Király beemelt egy újabb hármast, s e három távoli találattal, ezzel a 9-0-lal fordítottak a vendégek. Ezt követően újra hazai percek következtek: villant Mudra Viola és a padról beszállva hasznosan játszó Vári Anna, Lendér és Takács pedig triplát dobott, s egy 14-5-ös rohamot bemutatva 7 pontos előnyt szerzett az ELTE. A vendégeket ekkor Kelemen Barbara tartotta versenyben, de a félidő hajrájában Lendér és Mudra vezérletével állandósítani tudta 5 és 10 pont közötti előnyét az ELTE, amely 8 pontos vezetéssel zárta a látványos, színvonalas játékot hozó első félidőt.
 
A másodikban már inkább - ahogy mondani szokás - a játék küzdő jellege domborodott ki. Kevesebb kosár született, nagyobb volt a harc, a küzdelem, csúsztak-másztak a játékosok, sok volt a feldobás-szituáció. A harmadik etap közepéig tartotta előnyét az ELTE, ám a szakasz második felében már rendre kimaradtak a hazai kísérletek, sőt a büntetők is, a TF pedig Király és Burján 1-1 triplájára építve a negyed végére ledolgozta hátrányát - abszolút fifty-fifty volt a csoportelsőség kérdése, mivel 50-50-ről indult a negyedik negyed. Ennek elején lendületben maradt a TFSE, amely Vígh Bernadett révén 5 pontos előnyt szerzett. A bővebb rotációt alkalmazó vendégek a harmadik negyed hajrájában, s a negyedik elején egy 13-2-es 5 percet "repesztve" vették át a vezetést a fáradni látszó hazaiaktól. Nagyi Tímea viszont "életre keltette" az ELTE BEAC csapatát, három ügyes kosarára - valamint Vári triplájára - építve egy 9-2-vel a negyed közepén visszaszerezte a vezetést a hazai társulat. A hajrában a pályán a küzdelem, a kispadoknál és a nézőtéren a feszültség fokozódott - edzőt, nézőt egyaránt figyelmeztettek a játékvezetők. Az izgalmas végjátékban fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Mudra triplájával az utolsó percre a hazaiak fordultak minimális előnnyel, de Végh duplájára, valamint Király büntetőire már nem tudtak válaszolni, így a TF nyerte a rangadót és a nyugati csoportot.
 
Laklóth Anna: - Gratulálok a a TFSE csapatának a győzelemhez! A küzdelem hevességére jellemző, hogy életemben először figyelmeztettek a játékvezetők. Nagyon remélem, hogy a döntőben újra találkozunk a TF-fel!
 
Kováts Gabriella: - Először is szeretnék nagyon gratulálni az ELTE csapatának, mert kiválóan kosárlabdáztak, ha mondhatok ilyet, az eredmény ellenére jobban is, mint mi. Huszonöt percen át nem találtuk a ritmust támadásban, hibát hibára halmoztunk. De az a csapatszellem és akarás, amit a csapatom minden egyes tagja képvisel, az a mentalitás, hogy bármennyire is ég a ház, az utolsó utáni gondolatuk, hogy vesztesként hagyják el bármikor is a pályát, bizony dicséretre méltó. Hálás vagyok nekik! Izgatottan várjuk a keresztjátékot!
 
 
 
UNI Győr SZESE - Semmelweis Egyetem 73-65 (16-25, 13-13, 19-12, 25-15)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.
 
UNI Győr SZESE: Horváth D. 7/3, PERL 13/6, SZŰTS 17, Békés 7, Bánszegi 6. Csere: BAFFY 15/3, KIRÁLY 8, Nagy, Inczédi, Bende. Edző: dr. Barthalos István.
 
Semmelweis Egyetem: PÁLMAI 8, Buzinkay, MAJSAI 10/3, GANGL 11, BALOGH J. 16/3. Csere: Nagy 6, Opitz 2, Jakobszen 6, Szabó 4, Nagy, Novák 2, Som. Edző: Hegyi Hanna.
 
A hazaiak zónával kezdtek, amivel láthatóan megzavarták a vendég csapatot, egy 10-2-es sorozatot csinált a Győr. Ezt követően a SOTE felkeményítette a védekezését, aminek köszönhetően a fővárosiak is labdaszerzések utáni gyors ziccerekből fordítottak, és meglepetésre 9 ponttal megnyerték az első negyedet. A második szakaszban is jü iramú maradt a játék, a fővárosi együttes szoros emberfogása ellen a győriek nem találták az ellenszert. Több lett a pontatlanság, kevés kosár esett: szünetben maradt az első negyed utáni 9 pontos SOTE-előny. Persze ebben az is közrejátszott, hogy a hazaiak az első 20 percben pocsékul dobták a büntetőket (1/11).
 
A térfélcserét követően 5-0-lal indított a Győr, majd szűk Semmelweis-vezetés mellett zajlott tovább a játék, a negyedik negyedre 2 pontos vendég vezetéssel fordultak a csapatok. A negyedik negyed közepéhez közeledve, a 33. percben tudták a győriek átvenni a vezetést Baffy Fanni speciális, de hatékony 2+2-es akciójával. A játékos a kosara után - amelynek dobása közben szabálytalankodtak vele szemben -  a büntetőt kihagyta, de a lepattanót visszaszerezte, és egy újabb kosarat dobott belőle. Ez megtörte a jól küzdő és helyenként ügyesen játszó fővárosi csapatot. A hajrában Baffy elsüllyesztett egy hármast, majd Horváth Dóra triplájával és Király Anna két könnyű ziccerével a Győr - ha a vártnál jóval nehezebben is, de - ellenfele fölé kerekedett.
 
dr. Barthalos István: - Megtettük a következő lépést fő célunk irányába. Küzdelmes mérkőzésen sikerült kiharcolnunk a győzelmet. Baffy Fanni utolsó két percben nyújtott sikeres játéka meghozta a győzelmet.
 
Hegyi Hanna: - Alapvetően úgy gondolom, hogy egy jó mérkőzést tudtunk játszani. Gratulálok a lányoknak, hogy ilyen harciasak és küzdőképesek voltak! Sajnálom az első, illetve az utolsó két percünket. Remélem, ha azokon tudunk változtatni, izgalmasabbá tudjuk tenni a következő mérkőzéseket. Gratulálok a Győrnek, és további sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
SMAFC - Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület 41-64 (6-25, 8-14, 11-12, 16-13)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Tóth, Hernicz.
 
SMAFC: PADOS 6/6, GONZALES 18/6, Gergely 2, Glatz 7, Deák 8. Edző: Németh Márk.
 
SZOESE: PREISINGER 13/9, BALOGH V. 10, PÜSPÖKI 14, Mezősi 2, PLÓZER 11. Csere: Dervalics 2, Kardos 2, Horváth K. 10. Edző: Szabó László.
 
Nagy iramban kezdte a mérkőzést a szombathelyi csapat, három perc után már 0-9-et mutatott az eredményjelző. Bár két jól irányzott triplával próbált zárkózni a házigazda, de a negyed végére tetemes előnyre tett szert a Szombathely. Ezt követően azonban a soproni lányok felnőttek a feladathoz és ellenfelükhöz, kiegyenlítetté tudták tenni a játékot. Az első negyedben felhalmozott hátrányt azonban nem tudták ledolgozni, így a vendég szombathelyiek elsősorban a 14 pontos, 11 lepattanós Püspöki Lotti jóvoltából magabiztos és megérdemelt győzelmet arattak. A jól küzdő és játszó SMAFC minden dicséretet és elismerést megérdemel a második negyedtől nyújtott teljesítményéért.
 
Németh Márk: - Elég lassan kezdtük a mérkőzést, az első negyedben nem nagyon találtuk a helyzeteket, de a második félidőre ki tudták a lányok javítani az apró hibákat. köszönöm szépen a lányok kitartását és küzdését!
 
Szabó László: - Gratulálok a hazai csapatnak, mert végig hajtottak, küzdöttek! A mi oldalunkról megérdemelt a győzelem, ami elmondható, viszont nem játszottunk jól, ezt az eredmény is mutatja.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek