Női egyetemi bajnokság: A BME-MAFC csapatáé a keleti, az ELTE BEAC-é a nyugati rangadó
26
Mar
2022
Női egyetemi bajnokság: A BME-MAFC csapatáé a keleti, az ELTE BEAC-é a nyugati rangadó
2022. március 26.  |  19:21
Lassan véget ér az alapszakasz a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban, s így a záráshoz közeledve minden hétre jut rangadó. Ezen a héten a keleti csoportban BME a Közgáz otthonában győzött, méghozzá biztosan, végig kézben tartva a játék irányítását. A nyugatiban az előző kiírás második helyezettje, az ELTE BEAC "lehengerlő" kezdéssel és hajrával győzte le a tavaly egyetemi bajnoki bronzérmet szerző győri együttest. Keleten a Miskolc a vártnál nehezebben, de legyőzte a Nyíregyházát, a Szeged pedig halasztott mérkőzésen a Ludovika Csata együttesét múlta fölül - a két győztes ezzel biztosította helyét a rájátszásban. A nyugati csoportban a Semmelweis Egyetem egy félidőn át tartotta a lépést a címvédő TF-fel, a PEAC pedig egy fordulatos, izgalmas mérkőzésen tudott nyerni Szombathelyen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 13. forduló
 
Miskolci Egyetem - Nyíregyházi Egyetemi SE 70-60 (20-16, 19-14, 14-18, 17-12)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 30 néző. V.: Takács, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: KECSKÉS 20/9, TAKÁCS A. 15/15, SZEGECZKI 16, Papp Sz. 10, Kababik. Csere: Tóth B., HAJDU A. 9, Simon, Lenkovics. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: LUKÁCS 21/12, MARTON 16, Balogh V., Veréb 2, KARAKÓ 21. Csere: Bacskai. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Annak tudatában fogadta a sereghajtó nyíregyháziakat a miskolci együttes, hogy a kötelező győzelem megszerzése esetén bejut a négy közé. Talán e tétnek volt betudható a hazaiak szokottnál gyengébb, pontatlanabb játéka, bár ez nem von le semmit a bátor, lelkes és helyenként kifejezetten jól játszó szabolcsiak érdemeiből. A nyíregyháziak remekül vették fel a harcot a vendéglátókkal, és a tripla-duplát elérő Lukács Panna (21 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz), valamint a találkozót egy igen jól mutató 21 pontos, 19 lepattanós dupla-duplával záró Karakó Dorina vezetésével az utolsó percekig méltó ellenfelei voltak a hazai csapatnak. Miskolci részről Szegeczki Nóra (16 pont, 11 lepattanó), Takács Anna (15 pont 10 lepattanó) és Papp Szonja (10 pont, 12 lepattanó) is dupla-dupláig jutott. A találkozó végét jelző dudaszó után mindkét edző elégedett lehetett - Lippai Szabolcs az eredmény, Farkasinszki Orsolya a mutatott játék miatt.
 
Lippai Szabolcs: - Nem a mi napunk volt a mai, ennek ellenére nyerni tudtunk. Ami fontosabb, hogy ezzel a győzelemmel zsinórban harmadszorra is biztosítottuk helyünket a rájátszásban. Gratulálok a csapatnak, és további sok sikert a Nyíregyházának!
 
Farkasinszki Orsolya: - Örülök, hogy ilyen jó mérkőzést játszottunk. Ellenfelünknek nem sikerültek a kinti dobásaik, ezért is alakult így a mérkőzés. Az egyik legjobb meccsünk volt idén! Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - BME-MAFC 59-84 (14-21, 15-26, 18-21, 12-26)
Budapest, Kinizsi u. 25 néző. V.: Gaál I., Hartai.
 
Közgáz SC és DSK: Wunder 6/6, Hidas 6, Doktor 7/3, RYAN 10, Munkácsi. Csere: PFANDLER 12, Horváth P. 7/3, Szanthoffer, KOVÁCS O. 7/3, Rontó 4, Garami. Edző: Németh Kata.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 12/6, HIZSNYIK 24/3, MUNTEÁN 25/15, HORVÁTH A. 8, Kardos 2. Csere: KORONDÁN 6, BUDAVÁRI 7, Kohán, Molnár V., Gál N. Edző: Gorácz Árpád.
 
A Közgáz számára a legjobb négy közé jutás, a vendég "műszaki alakulatnak" pedig a csoportgyőzelem megszerzése szempontjából volt kulcsfontosságú a fővárosi derbi megnyerése, amelyet Bozsó Katica és Munteán Lili 1-1 triplájára építve 8-2-vel kezdett a zónavédekezést alkalmazó vendég együttes. Egy 5-0-s "részhajrával" 1 pontra feljött ugyan a Közgáz, de a BME egy Horváth Anna vezette 6-0-lal a szakasz közepén 14-7-re ellépett. A negyed hajrájában váltva estek a kosarak, maradt a 7 pontos BME-előny. A második etapot Hizsnyik Dóra néhány remek megmozdulására alapozva, 10-3-mal kezdve 4 perc alatt megduplázták előnyüket a vendégek. A Közgáz nem találta a területvédekezés ellenszerét, ráadásul a BME-nél két cserejátékos, Budavári Katalin és Korondán Boglárka is jól "szállt be" a játékba.
 
Folyamatosan "nyílt az olló", a félidő hajrájában 20 pontosra nőtt a különbség, Ezt csökkentette bravúros, egészpályás "szóló" után szerzett szép kosárral Kovács Orsolya. A harmadik negyed élvezetes, színvonalas, kiegyenlített játékot hozott. Pfandler Csenge és Ryan Júlia révén próbált volna felzárkózni a Közgáz, de a BME e próbálkozásokat a Bozsó-Hizsnyik-Munteán trió révén rendre visszaverte. A negyedik negyed előtt már eldőlt a találkozó, mindkét edző lehetőséget adott csapata kiegészítő játékosainak. Összességében a BME a 25 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Munteán vezetésével a vártnál jóval simábban győzött.
 
Németh Kata: - Sajnáljuk a vereséget, ismét kiderült, hogy zóna ellen nem igazán megy a játék. Annak örülök, hogy minden játékosomnak bőven adhattam lehetőséget.
 
Gorácz Árpád: - Ahogy a két csapat őszi találkozóján, úgy most is működött a zónánk, ennek köszönhetően sikerült nagyobb előnyt szereztünk. Minden játékosom játszott, aminek nagyon örülök!
 
 
 
Ludovika Csata - DEAC 45-63 (14-11, 13-22, 9-20, 9-10)
Budapest, Ludovika Aréna 50 néző. V.: Bagi, Molnár.
 
Ludovika Csata: SZARKA 18, Süle 2, Darvas, Jánosi 15/3, Borza 8. Csere: Kovács 2, Lantos, Mészáros, Mikula. Edző: Vincze Viktória.
 
DEAC: MEZEI 7, BACZUK 17, Herdon 4, Holinka-Miklós 3, Shirian 6. Csere: Gaál, SZABÓ G. 14, Pallai 6, Szabó Cs. 6. Edző: Kászoni Boglárka.
 
8-2-vel kezdett a hazai pályán játszó Ludovika Csata, majd megtört lendülete, támadásaiba sok hiba csúszott. A 9. percben 12-11-re jött fel a DEAC, és több labdája is volt a vezetés átvételéhez, de az első negyedet 14-11-re nyerték a vendéglátók. A 13. percben vette át a vezetést a Mezei Dóra és Baczuk Virág "repítette" DEAC, amely 17-16 után zsinórban 8 pontot dobott. 29-23-nál úgy tűnt, hogy ismét fogást talál a Ludovika Csata, de a hazaiak eladott labdáik miatt nem tudtak közelebb kerülni ellenfelükhöz, szünetben 6 ponttal vezettek a vendégek. A harmadik negyedben a jobban dobó DEAC többször is támadhatott a tíz pont feletti vezetésért. A 26. perc végén, Szabó Gréta indításgólja után, 45-34-nél lett kétszámjegyű a különbség. A szakasz második felében a Ludovika Csata csapatának nehezen ment a pontszerzés, a DEAC egy 12-2-vel közel 20 pontosra növelte az előnyét. A negyedik negyed elején beesett Jánosi Virág révén a meccs első - és mint később kiderült egyetlen - triplája. 5-0-lal kezdett a hazai együttes, de a negyed közepén egy 6-0-lal a DEAC eldöntötte a találkozót.
 
Vincze Viktória: - Folyamatosan fejlődünk, jövünk fel, egyre jobb meccseket játszunk. Örülök annak, hogy a tabellát vezető DEAC dolgát meg tudtuk nehezíteni egyes időszakokban. Gratulálok ellenfelünknek, sok sikert kívánok nekik, de most elsősorban a saját csapatomat dicsérném meg!
 
Kászoni Boglárka: - Döcögős volt az eleje, pontszegény is számunkra, meg az utolsó negyed is. Viszont a második és a harmadik negyedet úgy tudtuk hozni, ahogy szerettük volna. Koncentráltak végig a lányok, talán a második és a harmadik negyed volt kiegyensúlyozott. Figyeltek arra, amit kértem, és teljes mértékben meg tudták azt csinálni védekezésben. A dobások nem mentek be, de ennek ellenére a védekezésünknek köszönhetően sikerült győzelmet aratnunk. Gratulálok a Csatának, ügyesen játszottak, végig harcoltak, és sok sikert nekik!
 
 
 
A 8. fordulóból elhalasztott mérkőzés
 
Szegedi RSC – Ludovika Csata 68-52 (18-13, 16-10, 21-7, 13-22)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Utasi,Czékmán.
 
Szegedi RSC: CZINTOS 10, LOVRITY 14, Antal 4, Fodor 7, Váradi 5. Csere: VÉR 20, Balog 3, Nyilas 3, Molnár 2 Kurinszki, Pásztor, Kedvessy. Edző: Földi Alexandra.
 
Ludovika Csata: Borza 14/3, JÁNOSI 14, Darvas 7/3, Süle 2, SZARKA 9. Csere: Mészáros 6, Kovács, Lantos, Sólyom. Edző: Vincze Viktória.
 
A hazai csapat rájátszásba kerülésének szempontjából fontos mérkőzés első félidejét többnyire kiegyenlített játék jellemezte. Mindkét gárda sok hibával játszott, a valamivel pontosabb hazaiak 10 pont fölötti előnyt szereztek szünetre. A szünet után a szegedi együttes nagyobb sebességre kapcsolt, és a harmadik negyedben eldöntötte a találkozó sorsát. A negyedik negyedben feljavult, és jó játékkal "kozmetikázott" veresége mértékén a fővárosi alakulat. Győzelmével a Szeged biztosította a helyét a keleti csoport első négy csapata között.
 
Földi Alexandra: - Gratulálok a lányoknak, fontos győzelem volt a mai! Bár volt sok hibánk, néha igazán szép megoldásokat mutattak be a lányok, és végre jó ritmusban, sebességből kosárlabdáztunk. Ellenfelünknek további sok sikert kívánok!
 
Vincze Viktória: - A második negyed kivételével nem hoztuk a tőlünk elvárható teljesítményt. A védekezés csak helyenként volt elfogadható. Gratulálok a Szegednek!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
TFSE – Semmelweis Egyetem 84-58 (19-23, 24-14, 22-9, 19-12)
Budapest, TF L2-Terem, 10 néző. V.: Gruber, Czupi.
 
TFSE: Dömötör 7, SZABÓ EVELIN 14/6, BURJÁN 21/6, KIRÁLY 12/6, Vígh. Csere: Úr 10/6, Szabó Emese, Vígh 6, Budai, Boros, Kelemen 6, GALLI-HIRLING 14. Edző: Kováts Gabriella.
 
Semmelweis Egyetem: MAJSAI 14/6, Buzinkay 6, Gangl 3/3, Jakobszen 2, Hámory 2. Csere: NAGY K. 17/9, Pálmai 5, Kiss 4, Som, Novák 5/3, Opitz, Nagy A. Edző: Hegyi Hanna.
 
Az első percekben úgy tűnt, a késő esti mérkőzésidőpont a vendég csapatnak kedvez, ugyanis a 4. percben 9-4-es előnyt tudhattak maguknak az orvosegyetemisták. A hazaiak nem igazán találták a ritmust - Burján Laura (21/6 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 3 szerzett labda) magabiztos támadójátékával igyekeztek közelebb férkőzni az ellenfélhez, amely remek dobóformát mutatott. A második negyed kezdetén a kispadról beszállva jó dobóformát kifogó Nagy Krisztina (17/9 pont) sikeres közelivel növelte a különbséget. Király Andrea hajrája adta vissza a hitet a TF-nek, aki zsinórban 5 pontot szerzett. A hazaiak agresszív védekezésének köszönhetően megtalálták a ritmusukat, és szerzett labdákból érvényesülni tudtak, így a félidő 6 pontos hazai vezetéssel zárult.
 
A második etapra tovább vitte a lendületét a TF, pár perc alatt megduplázta előnyét. A vendégcsapat 4 percig nem tudott pontot szerezni, kosárcsendjét a remek formában levő Majsai Melinda (14/6 pont, 8 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 3 gólpassz) törte meg egy sikeres távolival. Ezt követően azonban a hazai lányok úgy döntöttek, nem engedik ki a győzelmet a kezükből a dupla-dupláig jutó Galli-Hirling Borbála (14 pont, 11 lepattanó) vezetésével, és remek dobószázalékuknak köszönhetően a 30. percre 19 pontos előnyt kovácsoltak maguknak. Az utolsó negyed felemás képet mutatott - hol a fáradtság, hol az örömjáték mutatkozott meg mindkét csapatnál. Egy utolsó másodperces, szerencsétlen sérülést követően a végeredmény magabiztos 84-58-as TF-siker lett.
 
Kováts Gabriella: - Szeretném, ha túllendülnénk azon, hogy minden mérkőzésen el kell teljen egy negyed ahhoz, hogy magunkhoz térjünk, és azt a színvonalas játékot tudjuk játszani, ami egyébként jellemez minket. Hálásak vagyunk a SOTE-nak, hogy ilyen keménységgel játszottak ellenünk, ezek igazán hasznos mérkőzések. Emellett köszönöm a lányaimnak, hogy ilyen sorozatterhelés mellett megpróbálják a maximumot nyújtani minden MEFOB mérkőzésen!
 
Hegyi Hanna: - Ameddig bírtuk erővel, addig partnerei tudtunk lenni a fizikális fölényben lévő TF csapatának. A második félidőre teljesen elfáradtunk, és csak megvillanásaink voltak. Ennek ellenére, úgy gondolom, szépen helyt álltunk! Gratulálok a TF győzelméhez, és további sok sikert nekik!
 
 
 
SZOESE - PTE-PEAC 70-75 (18-17, 9-17, 27-14, 16-24)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 30 néző. V.: Kovács, dr. Popgyákunik.
 
SZOESE: Preisinger 5, PÜSPÖKI 22/9, MEZŐSI 15/6, BALOGH V. 17/3, Plózer 8. Csere: Kardos 3, Horváth, Dervalics. Edző: Szabó László.
 
PTE-PEAC: SELLEI 14/6, Szomor 9/6, HEGEDŰS 19/9, NÉMETH B. 10, NAGY G. 11. Csere: Némedi 10/3, Füzy, Szabó, Propszt 2. Edző: Gyenge Gábor.
 
Pikáns mérkőzésre volt kilátás Szombathelyen, hiszen a közvetlen rivális PTE-PEAC csapata érkezett vendégként. A bajnokság nyugati csoportjának legjobb 4 csapata közé való bekerülés szempontjából fontos mérkőzés volt mindkét fél számára. A tét inkább a hazai gárda játékára nyomta rá a bélyegét. Az első negyedben még felváltva estek a kosarak, egyik együttes sem tudott meglépni. A hazai alakulat sok hibával kezdte a második etapot - gyengén dobtak a szombathelyi lányok, szünetben 2/11 volt a triplamutatójuk, így a pontosabban, hatékonyabban játszó, egységes csapatmunkára építő pécsi lányok 7 pontos előnnyel vonultak szünetre az öltözőbe. A második félidő első percei a vendégeké voltak, hiszen kerek 10 ponttal is vezettek már. Ezt követően azonban a feltüzelt, mindent beleadó szombathelyi csapat játéka és ezzel együtt dobóformája is feljavult. Előbb beestek a szombathelyi triplák, ezt követően pedig, hogy a pécsiek védekezése inkább a távoli dobásokra koncentrálódott, a hazaiak meg tudták játszani a palánk alatti területet.
 
Remek játékával a SzoESE fordított, és 6 pontos előnyről várhatta a záró negyedet. Ennek első hét percében kontrollálta a játékot a SZOESE, de az utolsó három percben szinte "megtáltosodott" a PTE-PEAC csapata, amely egy 13-3-as pazar hajrával kiénekelte a sajtot a hazaiak szájából. Összeségében megérdemelt vendég győzelem született a harmadik negyedet leszámítva gyengén, enerváltan játszó hazai csapat ellen. A hazaiaktól kiemelendő Plózer Petra 8 pontja és 11 lepattanója, valamint Balogh Viktória (17 pont és 13 lepattanó) és Püspöki Lotti (22 pont és 11 gólpassz) dupla-duplája. Vendég oldalról ki kell emelni Nagy Gabriella dupla-dupláját, (11 pont 15 lepattanó) - Hegedűs (19 pont, 9 lepattanó) és Németh Bíborka (10 pont, 9 lepattanó) ettől csupán 1-1 lepattanóval, Sellei Dalma (14 pont, 8 gólpassz) pedig 2 gólpasszal maradt el.
 
Szabó László: - Izgalmas, jó mérkőzést játszottunk, gratulálok a Pécs csapatának! Remekül dobtak az utolsó negyedben, és ezzel gyakorlatilag be is biztosították a győzelmüket. Az első félidőben rendkívül rosszul támadtunk, hiába vettük vissza a vezetést a harmadik negyedben, és vezettünk gyakorlatilag a negyedik negyed legvégéig, a végén a PEAC akarata érvényesült. Gratulálunk a győzelmükhöz!
 
Gyenge Gábor: - Először is gratulálok a csapatomnak a győzelemhez és a hozzáállásukhoz, és gratulálok a Szombathelynek is, mert nagyon jó és kemény ellenfél volt, nagyon nehéz volt nyernünk! Egyébként pedig azt hiszem, hogy azok a játékosok, akik nem tudtak eljönni, azoknak is szól ez a győzelem. Remélem, hogy továbbra is nagy csatákat fogunk vívni a Szombathellyel, mint eddig!
 
 
 
ELTE BEAC - UNI Győr SZESE 80-62 (20-13, 19-23, 16-16, 25-10)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Nagy-Pál, Tóth.
 
ELTE BEAC: Mudra 14/12, TAKÁCS E. 15/9, NAGYI 15/6, LENDÉR 12/6, Majsa. Csere: VÁRI 14/9, Altmann 2, Fabini 3, Levente 5/3. Edző: Laklóth Anna.
 
UNI Győr SZESE: Baffy 8, Chroméj 10/3, Horváth, Békés 2, BÁNSZEGI 11. Csere: PERL 16/6, Pozsgai 6, SZŰTS 9/3, Király. Edző: dr. Barthalos István.
 
Élcsapatok találkoztak, igaz, a találkozó nem úgy indult, ahogy azt egy rangadón gondolná az ember. Mudra Viola, Lendér Lilla és Takács Emese kosaraival ugyanis a 2. perc végén már 10-0-ra vezetett az ELTE BEAC, így azonnal jöhetett az első vendég időkérés, amelynek azon melegében még nem lett meg az eredménye: 16-3-ra módosult az állás Nagyi Tímea első sikeres dobását követően. Ekkor aztán váltottak a kisalföldiek: Perl Zsófia 4 büntetőből, Chroméj Hajnalka és Békés Boglárka pedig mezőnyből köszönt be, aminek köszönhetően látótávolságon belül maradtak Barthalos István tanítványai (20-13). Az egyre inkább valós tudásuknak megfelelően kosárlabdázó győriek igyekeztek tapadni vendéglátójukra, ám Vári Anna és Nagyi hárompontosaival megint a lélektani, 10 pont fölötti különbségnek tapsolhatott a mérkőzések látogatására újra engedélyt kapó hazai közönség. (31-19). Pozsgai Dóra és Bánszegi Borbála megint a vonalról, Baffy Fanni pedig középtávolról volt eredményes, 5 pontra olvadt a Laklóth-csapat fórja a második negyed közepén.
 
Nagyi és Takács triplájával megint 9-re nőtt a felek közti differencia, ám az első félidő végjátéka a vendégeknek sikerült jobban. Bánszegi ziccerből, Chroméj pedig közelről és középtávolról sem tévesztett célt, így a szünetre 3 pontos különbség alakult ki (39-36). Chroméj távolijával nyitották a vendégek a második félidőt – 0-0 óta először nem volt hátrányban a Barthalos-hölgykoszorú –, ám örömük nem volt hosszú életű, köszönhetően Lendér és Mudra egy-egy hármasának. Ez azonban egyáltalán nem akasztotta meg a vendég-fogaskerekeket: Perl távolról, Baffy középtávolról villant, majd újra Perl dobott triplát, először vezetéshez juttatva a vendégeket (48-49). Szűts Boglárka sem akart lemaradni csapattársaitól hármasával, ám a hazaiak egyik legjobbja, Takács sem lankadt: egy tripla, majd még egy, és máris újra a hazaiak álltak jobban – a negyed végén éppen 3 ponttal (55-52). Mudra negyedik hármasa megint szusszanásnyi nyugalmat kölcsönözhetett az ELTE BEAC tagjainak, amit Szűts igyekezett megzavarni: faulttal együtt bedobott ziccere után a büntetővonalról sem hibázott, egy duplányira csökkentve a különbséget (60-58).
 
A sorozat tavalyi ezüstérmese idén is nagy célokért küzd, amihez a kiélezett pillanatokban kell igazán jól játszani, s most is ezt tették a Laklóth-tanítványok. Lendér triplája, Fabini Borbála tempója és Vári hármasa "dolgozta meg" a nagyot küzdő vendégeket, hogy aztán Vári, majd Nagyi közelije végleg meg is törje ellenállásukat (73-60). A tabella második és harmadik helyezettjének "csörtéje" keretbe foglaltatott, lévén amilyen jó volt a ez ELTE-kezdés, olyannyira "combosra" sikeredett a zárás: az utolsó 7 percet és 30 másodpercet a házigazdák 20-4-re nyerték, így magabiztos győzelmet ünnepelhettek lefújáskor. Az ELTE BEAC csapatként alkotott nagyot, amit jól jelez az a tény is, hogy öt játékos is eljutott legalább 12 pontig, de senki sem szerzett 15 egységnél többet - aki pedig 1 percnél több időt töltött a pályán, az fel is iratkozott a pontszerzők közé. Hazai részről Nagyi (15 pont, 11 lepattanó) és Lendér (12 pont, 14 lepattanó), a győri csapatból pedig Bánszegi (11 pont, 15 lepattanó) ért el dupla-duplát.
 
Laklóth Anna: - Magas színvonalú mérkőzésen tudtuk legyőzni a győrieket. Az eredmény nem tükrözi, hogy mennyire szoros és kiélezett volt a csata, csak az utolsó percekben lélegezhettünk fel kicsit, addig minden idegszálunkkal koncentrálnunk kellett, hogy meglegyen ez a fontos győzelem! Gratulálok a lányaimnak, csodás érzésekkel töltenek fel minden alkalommal, köszönöm nekik ezt a mait is! Szeretnék gratulálni a győrieknek is a mutatott játékhoz, remélem, megadatik, hogy ismét találkozhassunk a négyesdöntőben!
 
dr. Barthalos István: - Magas színvonalú játék volt a pályán. Nyert a jobb dobóformában kosárlabdázó csapat. Várjuk a keresztjátékbeli ellenfelet.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek