Átadták a Magyar Kosárlabdázás Házát
22
Mar
2022
Átadták a Magyar Kosárlabdázás Házát
2022. március 22.  |  14:42
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az egyik legnagyobb sportági szövetség Magyarországon. A több mint nyolcvanezer igazolt sportolóval, a korosztályos bajnokságokkal, utánpótlásnevelési programokkal és az ehhez kötődő adminisztratív feladatokkal az MKOSZ kinőtte korábbi székhelyét, mely a Magyar Sportok Házában volt.
 
A régi székhely az új szövetségi elvárásokat 2018-ra már nem tudta kielégíteni, munkavállalóink több emeleten szétszórva dolgoztak, a dokumentumok és sportszerek raktározására Budapest több pontján, sőt a fővároson kívül is raktárakat kellett bérelni. 
 
Állandó problémát jelentett továbbá a parkolás megoldása, mellyel tagszervezeteink és támogatóink is rendszeresen szembesültek, az MKOSZ még a saját gépjárműflottáját sem tudta az iroda területén tárolni. A maradandó értékteremtés szem előtt tartásával, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2018-as határozatát követően kezdődött meg egy többfunkciós, modern elvárásoknak megfelelő ingatlan, a Magyar Kosárlabdázás Háza projektjének megvalósítása.
 
Az MKOSZ – a 2016-ban átadott, székesfehérvári kosárlabda edzőközpont építésében már sikeres partnerként közreműködő, az ingatlanfejlesztésben és üzemeltetésben kimagasló tapasztalatokkal rendelkező – WING Zrt-vel együttműködve, a telek- és építőipari árak vizsgálatát követően nem zöldmezős beruházás, hanem ingatlanfelújítás mellett döntött.
 
Az egykori Pannon GSM korábbi, budaörsi irodaháza tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az MKOSZ igényeinek megfelelően átalakítva és felújítva szolgálja a magyar kosárlabdasportot.
 
 
• Az épület egyharmada, a korábbi szerverterem, egyéni képzésekre és továbbképzésekre alkalmas, konferencia eszközökkel felszerelt kosárlabda csarnokká alakult, mely az öt tárgyalóval, oktató teremmel és a kondícionáló teremmel kiegészülve látja el az oktató-továbbképző központ funkciót.  
 
• Az épület másik szárnyában, 300 négyzetméteren kerül kialakításra a sportág történetét feldolgozó, a kapuit várhatóan nyáron megnyitó kosárlabda múzeum, valamint az MKOSZ munkavállalóinak és a Budapesti, illetve Pest Megyei Kosárlabda Szövetség irodáin kívül a befejező-melegítő konyhával felszerelt étkezde. 
 
• A mélygarázs szinteken, a 180 parkolóhely mellett kerültek kialakításra a sportszerek és dokumentumok tárolására alkalmas raktárhelyiségek. Az épület gépészete, légtechnikája és villamos hálózata is megújult: a fűtést modern és takarékos kondenzációs gázkazánok biztosítják, az energiatakarékosságról a LED világítás mellett az épület tetején elhelyezett napelemek gondoskodnak.
 
A Magyar Kosárlabdázás Háza Magyarország Kormányának segítségével, a látvány-csapatsportágak társasági adóból történő támogatási lehetőségének felhasználásával került felújításra és megvásárlásra, melyhez 48 cég ajánlotta fel adójának egy részét támogatásként. A beruházás és ingatlanvásárlás összege 4,1 milliárd forint volt.
 
Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára: „Ez a nap nem csupán a magyar kosárlabdasportnak nagy pillanat, hanem a világ kosárlabdasportjának. Ma nem csupán ennek a székháznak az átadását ünnepeljük, hanem a magyar szövetség 80., s a nemzetközi szövetség (FIBA) 90. születésnapját. A FIBA nevében ezúton szeretném megköszönni azt a kiváló együttműködést, melyet a magyar és a nemzetközi szövetség ápol. A magyar kosárlabda gazdag múlttal, s biztató jelennel rendelkezik. Tíz európai érmet akasztottak a magyar válogatottak nyakába. A magyar szövetség nem csupán a múltjára lehet büszke, elég csak a 3x3-as szakágban betöltött meghatározó szerepére gondolnunk. ”
 
Kamil Novak, a Fiba Europe ügyvezető igazgatója: „Mióta az MKOSZ megalakult 1942-ben, számos sikerrel büszkélkedhet. Még csak öt éve annak, hogy a nagyszerű székesfehérvári edzőközpontot átadták. Ez a gyönyörű székház a következő mérföldkő a magyar kosárlabdasport életében, s ezt látva már várom, mi lesz a következő. Magyarország nagyszerű partnere a nemzetközi szövetségnek, állandó rendezője nemzetközi eseményeinknek, ami jó hatással van a magyar kosárlabdára is.”
 
Sárfalvi Péter, sportért felelős helyettes államtitkár: „Az elmúlt években Magyarország történetének legnagyobb sportlétesítmény fejlesztési programja zajlott, zajlik. Ennek része a kosárlabda új székháza is. Ebben a fejlesztési programban nagy segítség az MKOSZ. Fontos, hogy stabil és jó körülmények között működik a szövetség, erősek a válogatottak, jók a klubcsapatok.”
 
Szalay Ferenc, MKOSZ elnöke: „Tizenkét évvel ezelőtt szövetségünk költségvetése alig 190 millió forintot tett ki, s mindössze 22 ezer igazolt sportolónk volt. Azóta több mint 200 milliárd forintnyi társasági adóból származó támogatást sikerült a kosárlabdára fordítanunk! Felújítottunk 250 tornatermet, sportcsarnokot, s építettünk is jónéhányat. Mára közel 90 ezer igazolt kosárlabdázóval az ország egyik legnagyobb szövetsége lettünk. A székházra azért volt szükség, mert a sportágat kiszolgáló infrastruktúra már szűkös volt korábbi helyünkön. A mögöttünk álló 150-200 támogató nélkül ma nem lehetnénk itt, külön köszönet nekik!”
 
Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója: A WING az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő és -befektető vállalkozás, amely elkötelezett a hazai sportélet mellett. A vállalat fontos stratégiai partnere a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Az együttműködés eredményeként valósult meg az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontja és az újonnan átadott, Magyar Kosárlabdázás Háza. A WING küldetésének tekinti a magyar építészeti örökség megőrzését és hogy új életre keltse a régi épületeket, gazdasági- és közösségi szempontból egyaránt hasznos funkcióval megtöltve azokat. Jó példája ennek a Magyar Kosárlabdázás Háza, amely otthont ad a szövetség székházának, kosárlabda múzeumnak, valamint oktatási és konferenciaközpont szerepet is betölt. 
 
Az átadóünnepség végén Andreas Zagklis és Kamil Novak átadták Szalay Ferencnek a magyar sikerrel záruló 1955-ös férfi Európa-bajnokság "döntőjének" eredeti jegyzőkönyvét - az akkori torna még körmérkőzéses rendszerben zajlott, ám a Magyarország-Szovjetunió találkozó döntött az első hely sorsáról.
 

Vármegyei szövetségek