Férfi egyetemi bajnokság: Rangadón vágott vissza a BME a DEAC-nak
16
Mar
2022
Férfi egyetemi bajnokság: Rangadón vágott vissza a BME a DEAC-nak
2022. március 16.  |  07:41
Csupán két mérkőzést rendeztek a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban, ám ezek egyike egy nagy rangadó volt. Ezen két remekül védekező csapat szikrázóan kemény csatájában a BME egy 12 pontos diadal formájában vágott vissza a DEAC-nak az őszi 8 pontos debreceni vereségért. A "műszaki alakulat" sikere szépen "összetömörítette" a keleti csoport elejét, s az eredménynek feltehetően annál a miskolci csapatnál is örültek, amely a papírformának megfelelően simán verte a másik debreceni együttest, a DMSE csapatát.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 15. forduló
 
BME-MAFC - DEAC 67-55 (19-14, 13-12, 12-20, 23-9)
Budapest, Tüskecsarnok, 40 néző, V.: Gaál, Szőts.
 
BME-MAFC: Vantal, LÁNG-MITICZKY 10/6, BÓR 12/12, ROZS 25/6, SZÁNTÓ 10. Csere: Pásztor 2, VARGOVICS 6, Svéda 2, Horváth M. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
DEAC: Pollák 10, Sólyom, Sipos, GÁSPÁR 16/6, Fábián 6. Csere: CSOMOR 19/9, Velkey, Czermann 4. Edző: Tankó István.
 
Az első pillanattól nagy iramú, szikrázóan kemény játékot hozott a csoport rangadója. Nagyjából hasonló tudású csapatok találkoztak, így mindenkinek megvolt a „maga párja”. Egyik csapat sem tudott magassági vagy erőfölényt kialakítani egyik poszton sem. Ennek megfelelően a kosarak is felváltva hullottak, egyik csapat sem tudott igazán komoly előnyre szert tenni. Kiemelkedő volt a két dupla-duplát elérő vezéregyéniség teljesítménye: hazai oldalon Rozs Máté (25/6 pont, 13 lepattanó, 31 VAL) ragadta magához a vezérszerepet, míg vele szemben Gáspár Mátyás (16/6 pont, 15 lepattanó, 18 VAL) cipelte hátán a debrecenieket. Aztán jöttek Bór Milán és Láng-Miticzky Dániel triplái, majd a hazai palánk alatt pedig szinte "tarolt" a "műszaki alakulat" Szántó Levente (10 pont, 16 lepattanó, 10 blokk) vezette "légelhárítása". Ehhez társult még Pásztor Mátyás és Vargovics Balázs jól sikerült beszállása a hazai kispadról - utóbbi rendesen megkeserítette a DEAC kiváló irányítója, Pollák Balázs életét. Az egész első félidőben a kemény védekezés és a kikényszerített hibák játszottak nagyobb szerepet.
 
Mind a hazai, mind a vendég csapat támadó potenciálját ismerve a 32-26-os félidei eredmény igen meglepő és egyben sokat mondó a védekezés magas színvonalát illetően. A második félidő elején a DEAC játékosok koncentráltak jobban. Látszott, hogy sikerült rendet tenni a fejekben Tankó István mesternek. Hazai részről Bór Milán villant többször is, de a debrecenieknél Gáspár mellé Csomor Péter (19/9 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda) is felnőtt - sőt ekkor Pollák Balázs is be-be talált fontos pillanatokban. A harmadik negyed végén át is vették a vezetést a debreceniek a fáradni látszó hazaiaktól. Elég volt a gyors pihenő és megbeszélés, mert a műszakisok viszonylag hamar visszafordították a maguk javára az állást. Az utolsó negyed elején még nyitott volt a találkozó kimenetele, Rozs mellé többen is felzárkóztak a pontszerzésben. Vargovics "pimasz" kosarai szinte őrületbe kergették a védőket, és Szántó, valamint Láng-Miticzky is meg-megvillant. A DEAC "megállt" támadásban, s meglepetésre csak 9 pontot hozott össze a záró etapban, így a "műszaki alakulat" visszavágott a debrecenieknek.
 
Weisz-Tiba Klára: - Ebben a szezonban eddig most voltunk leginkább „csapat”. Nagyon szerettünk volna visszavágni a Debrecenben elszenvedett vereségért. Azt gondolom sikerült. Hab a tortán, hogy kicsit "megbolondítottuk" a tabellát, így még mindenkinek igyekeznie kell a megálmodott helyezéséért. Gyönyörű ez a sport!
 
Tankó István: - Kemény és szoros mérkőzésen maradtunk alul, a BME kihasználta pocsék dobóformánkat. A vezetést ugyan átvettük, de ez túl sok energiát felemésztett csapatunknál. Gratulálok a BME-nek! Több fronton sűrű program vár ránk, nem szeretnénk már botlani az alapszakasz végéig.
 
 
 
Miskolci Egyetem - DMSE 103-56 (19-14, 29-10, 23-22, 32-10)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző. V.: Marton, Takács.
 
MEAFC: ORLICZKI M. 15/9, SÁNDOR 24/6, NYÍRI 18/12, Asszú 12/3, RAGÁLYI 2. Csere: BÍRÓ  13/3, Taskó 11/6, Szőke 8, Kozák. Edző: Béres Dávid.
 
DMSE: Soliman 11/6, Veszprémy, KOVÁCS G. 13/3, Uduoise 8, Csirpák 14/3. Csere: Nádasi 7/3, Hegyi 3, Szilágyi. Edző: Kovács István.
 
A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, Csirpák Patrik közelről többször is eredményesnek bizonyult. Válaszul Sándor Bence és a 18 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutó Nyíri Bence vezérletével parádés második negyedet produkálva szünetig 24 pontos előnyt szerzett a miskolci gárda. A harmadik játékrészben elsősorban Kovács Gábor jóvoltából a vendég gárda felnőtt a feladathoz, és egyenrangú partnere volt a miskolci együttesnek. Az utolsó negyedre azonban elfáradtak a debreceniek, és a papírforma szerinti eredmény realizálódott. A Miskolc végül fölényes győzelemmel őrizte meg hazai veretlenségét.
 
Béres Dávid: - Rosszul kezdtük a mérkőzést, de hamar belerázódtunk, és felvettük a ritmust a vendég együttessel szemben. Örülök, hogy egy sportszerű mérkőzést tudtunk játszani egy szimpatikus csapat ellen. Sok sikert kívánok nekik az elkövetkező mérkőzéseiken! Gratulálok a fiúknak a győzelemhez!
 
Kovács István: - Gratulálok a Miskolci Egyetem csapatának, hogy megszerezte a győzelmet! Sajnos a hullámzó játékunkból adódóan a mérkőzés végére egy nagyobb aranyú vereséget szenvedtünk.
 
 
 
Korábban játszották:
 
Eszterházy SC — Közgáz SC és DSK 64-102
 
Elhalasztva:
 
Nyíregyházi ESE — NKE SE, 2022.04.05

Vármegyei szövetségek