Tippmix Női NB I: A TFSE-MTK drámai küzdelemben verte a BEAC-ot, ezzel kiharcolta a rájátszást
13
Mar
2022
Tippmix Női NB I: A TFSE-MTK drámai küzdelemben verte a BEAC-ot, ezzel kiharcolta a rájátszást
2022. március 13.  |  09:10
A bajnokság 22. fordulójában a TFSE-MTK 79-67-re múlta felül az ELTE BEAC Újbudát. Ezzel a TFSE szerezte meg a még rájátszást érő 8. helyet az alapszakasz végén.
 
Mérész Beatrix büntetőivel és Elly Pavel duplájával indult a mérkőzés. Az óriási tét rányomta a bélyegét az első percekre. Idegesen kezdtek a csapatok. A TFSE-MTK 6-6 után Király Andrea triplájával került előnybe, majd Dúl Panka is betalált. 11-6 után azonban Boros Berta tripláját követően 13-12-re felzárkózott a BEAC. Innen Király Andrea és Dúl Panka révén ismét elszakadt 19-12-re a TFSE, de a negyed végjátéka a BEAC-nak sikerült jobban. 10 perc után így 21-19-re felzárkózott Balogh Judit együttese. A TFSE 15-ből 9-et, míg a BEAC 13-ból 5-öt értékesített mezőnyből. A második negyed elején Elly Pavel volt eredményes, de Boros Berta négy pontja 23-23-nál egyenlítést hozott a BEAC-nak.
 
Hullámzó mérkőzés kerekedett, hiszen 23-23 után ismét a TFSE került fölénybe. Egészen pontosan 7-1-es sorozattal 30-24-es előnyre tettek szert Magyar Bianka tanítványai. A félidő utolsó két percéhez érkezve Juhász Angéla határozott játékával zárkózott fel a BEAC. 30-27 után 34-27-nél, majd 37-29-nél viszont ismét megugrott a házigazda. A félidőt az ekkor már 11. pontját szerző Mérész Beatrix duplája zárta, amivel 37-31-re módosította az állást. A harmadik negyed elején Dúl Panka büntetője után Mérész Beatrix és Boros Julcsi hozta közelebb a BEAC együttesét, így 38-35-nél teljesen nyílt lett az összecsapás. A harmadik szakasz igencsak pontgazdag játékot hozott. Szép triplákat jegyezhettünk fel Boros Julcsitól, Chanise Jenkins-től. A különbség 5-7 pont között látszott állandósulni. A BEAC-nak 45-42-nél akadt egy újabb felzárkózása. Erre azonban Király Andrea triplával válaszolt.  A TFSE 48-42-es előnyénél hosszú percekre befagyott az eredményjelző. Bár Ja’Tavia Tapley büntetőivel 8 egységgel megugrott a hazai együtt, de erre azonnal válaszolt a BEAC.
 
Úgy nézett ki, hogy marad ez az 5-7 pontos különbség a felek között. A harmadik szakaszt azonban 54-49 után Theodoreán Alexandra dudaszós triplája zárt, amivel 57-49-re alakította az eredményt. Ez lélektanilag is kulcspillanatnak tűnt. Ekkor egyértelműen a TFSE-nél volt a momentum és így Németh Alma találatával a negyedik etap elején 59-49-nél elérte a 10 pontot a differencia. Mivel ekkor már meggyőző különbséggel vezetett a Vasas a BKG ellen, így tudta a TFSE, hogy 10 pont feletti győzelemmel kerülhet a rájátszásba. A BEAC is tudta, hogy 10 pontot kell védenie. A negyedik etap középső szakasza egyértelműen a vendégeknek sikerült jobban, akik előbb 59-56-ra, majd 61-58-ra, végül Boros Julcsi hármasával 65-61-re felzárkóztak. Ekkor még három perc volt hátra és úgy tűnt, hogy lélektanilag ismét megfordult a meccs. Jött azonban Chanise Jenkins és Németh Alma, majd Dúl Panka triplája, amivel 72-61-nél először ezen az estén 11 ponttal ment a TFSE. A rájátszást érő különbséget innentől végig tartották a hazaiak. Görcsösen játszott a BEAC, így végül nem tudott 10 pont alá jönni. A TFSE készülhet a rájátszásra.
 
TFSE-MTK - ELTE BEAC Újbuda 79-67 (21-19, 16-12, 20-18, 22-18)
 
Bajnokság, 22. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Győrffy P., Makrai M., Dr. Oláh M. (Bogárdi J.)
 
TFSE-MTK: Theodoreán 9/3, Pavel 8, Jenkins 10/6, Burján, Németh 19. Csere: Süle 1, Tapley 6, Király 12/12, Dúl 14/3.
 
ELTE BEAC Újbuda: Koch, Czank 13/3, Boros J. 15/9, Mérész 19, Barnai 5. Csere: Katona, Ivanova, Boros B. 12/3, Juhász 3.
 
 
 
Az alapszakasz utolsó mérkőzései során az NKA Universitas PEAC az Atomerőmű KSC Szekszárd ellen lépett pályára. Az összecsapás végül egy bravúros pécsi sikerrel zárult, Csirke Ferenc együttese 80-69-es győzelmet aratott, így bebiztosította magát a alapszakasz harmadik helyén.
 
A PEAC – Szekszárd rangadóját Nikolina Milic és Mányoky Réka találatai indított. Friskovec büntetőit követően már 7-0 volt a vendégek előnye, amikor Marshall és Nelson találatai következtek (6-7). Ekkor viszont Studer Ágnes szerzett újabb három pontot triplájával, majd közelebbről is betalált, amivel az eredmény 6-12-re változott. A folytatásban védekezésből szerzett labdát Zseljko Djokics együttese, amiből Milic jött ki egy kiharcolt faulttal – kettőt dobhatott. Két találata után 6-14 volt az állás, továbbra is a vendégek élvezhették az előnyt. Ekkor Krnjic és Dudásová váltottak kosarakat, vagyis a különbség nem nőtt, de nem is csökkent a felek között (8-16). A folytatásban Studer büntetődobásai következtek, amivel a differencia tíz pontra nőtt. Ezután Krnjic-et faultolta Simon Zsófia dobás közben, azonban a két büntető előtt a hazaiak vezetőedzője, Csirke Ferenc kért időt eligazításra. Visszatérve is a vendégek domináltak. Külső dobásaik megállíthatatlanok voltak a PEAC számára – 21 összesített rádobásból 15-öt sikerült értékesíteniük. A negyed hajrájában továbbra is tíz ponton állt a különbség, ami a játékrész végéig már nem is változott. A második etap 14-25-ről folytatódhatott.
 
A következő 10 percet Wentzel Nóra hárompontosa vezette fel. Miután Kiss Virág is sikeres volt közelről, ezúttal Zseljko Djokics vezetőedző időkérése következett (19-25). A rövid taktikai szünet azonban inkább a Pécsnek tett jót, a Sarok – Wentzel duónak köszönhetően 4 pontra zárkóztak fel (23-27). Ekkor viszont Friskovec volt sikeres, ez pedig ismét beindította a Szekszárd pontgyártását, amit csak Csirke Ferenc időkérése tudott megszakítani (25-36). A folytatásban már jobban érződött a hazaiakon az akarat, azonban védekezésben továbbra is pontatlanok voltak, amit a KSC ki is használt. 31-39-nél Zseljko Djokics időkérése következett, miután Studer Ágnes dobhatott kettőt.  A félidő hátralévő részében teljesen felpörgött a PEAC. Közel 10 pontról 5-re dolgozták le hátrányukat, vagyis a mérkőzés fele 38-43-ról folytatódhatott. A mezőny legeredményesebb játékosa fej-fej mellett lett Tyaunna Marshall, illetve Zala Friskovec, akik mind a ketten 10-10 pontot szereztek.
 
A második félidőt fej-fej mellett kezdték meg a csapatok. Mind a két fél pontosan 5-5 pontot szerzett, így a nagyszüneti álláshoz képest az eredmény érdemben változatlan maradt (43-48). Ezután azonban Kiss Virág találata következett, amivel egyre inkább közelített egy egyenlítéshez a PEAC. 45-48-nál ezért Zseljko Djokics kért időt. Visszatérve Goree dobhatott két büntető, amit később Dudásová hárompontosa korrigált (48-50). Ezután Sarok is távolról volt sikeres, amivel a Pécs a mérkőzés során előszőr át is vette a vezetést (51-50). Ezt követően megkezdődött az adok-kapok játék. Ez egészen 62-58-ig tartott, amikor is a pécsiek kerültek lépéselőnybe, így a KSC vezetőjének kellett időt kérnie. Ez azonban nem zavarta meg a pécsieket, a negyed hátralévő idejében három további pontot sikerült szerezniük, vagyis a végső játékrész 65-58-ról indulhatott.
 
Az utolsó tíz perc első fele is inkább Csirke Ferenc együttesének kedvezett. Sorozatban 11 pontot szereztek, míg a Szekszárdnak csak hármat sikerült. 74-61-nél Dudásová hárompontosával a különbség átlépte a tíz pontot – ezúttal a PEAC javára – és Zseljko Djokics időkérése következett. Ezután viszonylag lelassult a pontszerzés, míg nem Marshall találatával folytatódott. Válaszként csupán Nikolina Milic büntetői következtek, így 76-63-nál ismételten vendég időkérésen volt a sor. A találkozó utolsó percei következtek és a Pécs továbbra is magabiztos játékot produkált. A Szekszárd minden egyes akciójára volt kontraválaszuk, amit gazeredmény is tükrözött. Megállíthatatlanul növelték előnyüket – 16 pontnál jártak, amikor ismét Djokics vezetőedző kért időt (80-64). A hazaiaknál többen is felléptek a siker érdekében, azonban közülük is Marshall emelkedett ki 21 dobott pontjával, amihez 8 lepattanó is társult. A mérkőzés hajrája következett, amit Studer Ágnes indított triplájával. A hátralévő időben Nikolina Milic is szerzett pontokat büntetőivel, ez azonban továbbra sem volt elég – nem csupán a felzárkózáshoz, de a fordításhoz sem. Bár Zseljko Djokics tanítványai szinte három negyeden keresztül domináltak, az NKA Universitas PEAC végül egy bravúros másfél negyeddel megnyerte a mérkőzést hazai pályán. Csirke Ferenc csapata 80-69-es sikert aratott, amivel hivatalosan is kiharcolta az alapszakasz harmadik helyét.
 
NKA Universitas PEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd 80-69 (14-25, 24-18, 27-15, 15-11)
 
Bajnokság, 23. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Tóth Cecília, Frányó Péter, Varga-Záray Katalin (Bodrogváry Iván József)
 
NKA Universitas PEAC: Marshall 21/3, Kiss 13/3, Wentzel 9/3, Nelson 8, Szűcs -. Csere: Sarok 5/3, Selcova 3/3, Dudásová 19/9, Brajkovic 2, Simon -.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Friskovec 12/6, Mányoky 8/3, Studer 15/6, Milic 11, Goree 8. Csere: Krnjic 12, Bálint 3/3, Holcz .
 
 
 
A 23-ik forduló mérkőzéseinek egyikén a Ludovika-FCSM Csata az UNI Győr MÉLY-ÚT-tal lépett pályára. Az összecsapás végül magabiztos győri sikerrel zárult, Iványi Dalma együttese 90-57-es győzelmet aratott, így a negyedik helyen zárták az alapszakaszt.
 
A Csata Győr elleni találkozója viszonylag lassabban indult a megszokottnál. Az első találat több, mint egy perc elteltével született meg, Dubei Debóra révén. Ezután azonban felpörögtek az események. Válaszként Leliktől jött a hárompontos találat – amire Török Ágnes szintén egy távolival válaszolt – majd Hegedűs Janka triplájával folytatódtak az események (6-5). Ekkor a csapatok légiósai váltottak kosarakat, a győrieknél Mompremier, a hazaiaknál pedig Dean volt sikeres (8-6). Ezt követően fordított Iványi Dalma együttese. Hét pontot szereztek sorozatban, amivel az állás 8-13-ra változott az eredményjelzőn. Következőnek Gyöngyösi fejezte be sikeresen akcióját, azonban Dombai Rékának erre is volt válasza, méghozzá távolról (10-16). Tursics Krisztián tanítványai ezután sem adták fel. Játékukon látszódott az akarat, azonban több hibával játszottak, ami az eredményen meg is mutatkozott. A mérkőzés első negyede 12-19-el végződött, innen folytatódhatott a második felvonás.
 
Böröndy kosara indította a következő tíz percet, amire Mompremier-től, illetve Weninger Virágtól jött a válasz. 14-23-nál Tursics Krisztián vezetőedző időkérése következett. Visszatérve ismételten Mompremier kosara következett, amivel a győri légiós nem csak 9-ik pontját szerezte meg, de a felek közötti különbséget is 10 pont fölé növelte. Dombai hárompontosával már 14-28 volt olvasható az eredményjelző táblán. Mompremier-t ezek után se tudták megállítani a hazaiak, aki a Győr legnagyobb fegyverének bizonyult, Sorozatos találataival egyre jobban növelte csapata előnyét. A negyed felét átlépve 20-34-es állást regisztrálhattuk, Hegedűs Janka találata után. Iványi Dalma együttese azonban a továbbiakban is magabiztosan játszott – Mompremier teljesítménye mellett Dombai, illetve Török is kiemelkedtek. Azonban Oroszovát és Jordint sem szabad elfelejteni, hiszen az ő találataikkal nőtt végül a különbség húsz pont fölé (22-41). Ekkor Dubei találatai következtek, amikkel végül a félidő is zárult, a csapatok 23-45-ről fordulhattak. A mezőny legeredményesebbje továbbra is Mompremier volt 13 dobott ponttal és 6 lepattanóval.
 
Pontszerzés szempontjából fej-fej mellett indították a második félidőt az együttesek. Mompremier és Zele váltottak kosarakat (27-49), majd Dombai szerezte meg 10-ik pontját. 31-51-nél a differencia továbbra is húsz ponton volt, amikor Iványi Dalma vezetőedző kért szusszanásnyi időt csapatának. A különbség azonban ezt követően se csökkent. Sőt, a negyed végére elérte a 25 pontot is, vagyis a záró szakasz 38-63-ról kezdődhetett. Az utolsó tíz perc elején is inkább a Győr felé billent a mérleg. 41-68-nál Oroszová volt sikeres és Tursics Krisztián vezetőedző időkérése következett. A rövid szünet azonban továbbra sem zavarta meg a vendégek teljesítményét. Emellett Mompremier dobószázaléka is változatlanul kiváló volt – az amerikai légiós már 21 pontnál járt. 43-74-nél a differencia pedig hivatalosan is átlépte a harminc pontot. Ezt később Lelik Réka sikeres 2+1-es akciója törte meg, de csapatának továbbra is nagymennyiségű hátrányt kellett ledolgoznia, amire csupán öt perc állt rendelkezésükre. 53-83-nál – Böröndy Vivien találatát követően – vendég időkérés következett. A mérkőzés hátralévő idejében azonban a játék képe változatlan maradt. Iványi Dalma együttese a végsőkig stabilan tartotta a 30 pontos különbséget, így végül magabiztos sikert arattak a Csata otthonában. Az UNI Győr MÉLY-ÚT 90-57-re verte a Ludovika-FCSM Csata együttesét, így az alapszakaszban a negyedik helyen végzett.
 
Ludovika-FCSM Csata - UNI Győr MÉLY-ÚT 57-90 (12-19, 11-26, 15-18, 19-27)
 
Bajnokság, 23. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Kapitány Gellért, Kovács Nimród János, Horváth Csongor Béla (Schäffer Béla Róbert)
 
Ludovika-FCSM Csata: Strausz -, Dean 12, Hegedűs 9/3, Lelik 7/3, Horváth 10/6. Csere: Böröndy 7/3, Gyöngyösi 6, Toman -, Zele 4, Angyal 2.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Török 6/6, Dubei 14/6, Canada 7, Mompremier 21, Dombai 10/6. Csere: Rozmán 2, Baffy 5/3, Varga -, Weninger 8, Ruff-Nagy -, Oroszová 17/9.
 
 
 
A bajnokság 22. fordulójában a DVTK 95-44-re győzte le a PINKK Pécsi 424 gárdáját. A többi pályán úgy alakultak az eredmények, hogy a sikere ellenére a kupagyőztes nem tudott elmozdulni az 5. helyről.
 
Zsilinszky Lilla triplájával még a PINKK szerzett vezetést az összecsapás elején. Erre azonban Milica Jovanovic gyorsan válaszolt. Cheridene Green öt pontjával került lépéselőnybe a DVTK. Amikor pedig az első negyed felénél Aho Nina triplája célt ért, már 15-5-re mentek a hazaiak. Nem sokat kellett várni és 17-7 után Kányási Veronika, illetve Cheridene Green révén tovább tudta növelni előnyét a házigazda. 10 perc után 24-9-re ment a friss kupagyőztes, melynek keretében Jessica Kuster is bemutatkozott. A második negyed elején büntetőkből meg is szerezte első pontjait Kuster. Ezt követően pedig mezőnyből is betalált az amerikai játékos. Négy perc telt el, amikor Milica Jovanovic hárompontosával 34-12-nél 20 pont fölé nőtt a különbség.
 
A félidő utolsó öt percét kicsit töredezettebb játék jellemezte. Tenyér Zsófia és Denia Davis-Stewart büntetőivel, illetve Horváth Zsanett duplájával 20 pont alá zárkózott a PINKK. Kiss Angelika és Jessica Kuster törte meg a kisebb hazai kosárcsendet. A végjátékban mindkét oldalon jegyezhettünk fel egy-egy triplát. Végül a nagyszünetre 44-21-es állásról vonultak a felek. A DVTK-nál Cheridene Green járt 12 pontnál, a PINKK-nél Denia Davis-Stewart 10-nél. A harmadik szakaszban Jessica Kuster, Aho Nina és Cheridene Green növelte a DVTK előnyét, így 54-23-nál a 30 pontot is átlépte a differencia. Bernáth Réka triplája után pedig már 64-28-ra vezetett a DVTK.
 
A magabiztos előny tudatában a csökkent a koncentráció hazai oldalon, így 67-30 után egy 8-0-s sorozattal zárta a harmadik szakaszt a PINKK. A DVTK 25-16-ra megnyerte ugyan ezt a negyedet is, de a vendégek majdnem megduplázták 10 perc alatt a félidei pontjaik számát. A 69-37-ről induló negyedik szakaszra rendezte sorait a házigazda. Három perc alatt 13-0-s futással 82-37-re lépett el Völgyi Péter együttese. Jó ritmust kapott el a házigazda, remek triplákkal ismét gyorsan növelte az előnyét. Végül 26-7-re hozta a záró szakaszt a DVTK és így 95-44-es sikert aratott.
 
DVTK - PINKK Pécsi 424 95-44 (24-9, 20-12, 25-16, 26-7)
 
Bajnokság, 22. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Goda L., dr. Németh P., Vida J. (Zalai Á.)
 
DVTK: Vorpahl 5/3, Green 18, Aho 7/3, Kiss 5, Jovanovic 17/9. Csere: Kányási 11/9, Bacsó 2, Tóth, Vég-Dudás, Kuster 16/6, Bernáth 14/6.
 
PINKK Pécsi 424: Szücs 10/6, Vincze, Tenyér 2, Zsilinszky 3/3, Davis 18/3. Csere: Horváth B. 2, Horváth 5, Jáhni 4, Pucz, Borbás, Kovács.
 
 
 
A bajnokság 22. fordulójában a Vasas Akadémia 65-55-re legyőzte a BKG PRIMA Szigetszentmiklóst és a 7. helyen zárt a bajnoki alapszakaszban.
 
Mindkét oldalon akadtak hiányzók, a Vasasnál Sara Heljic, a BKG-nál Camesha Davis. A Vasas abban  a tudatban lépett pályára, hogy biztosan ott lesz a rájátszásban. Egy győzelemmel minden további számolgatás nélkül a 7. helyen zárhatott. A BKG kezdte jobban az összecsapást, Angyal Barbara és Solanch Aldazabal révén 5-0-s előnyre tettek szert a vendégek. Papp Dia szerezte a Vasas első találatát. Nem telt el négy perc, amikor 8-7-nél már a hazaiak jártak előrébb. Ekkor Gedei Tibor időt is kért. Lendületben maradt a Vasas és Bach Boglárka büntetői után 15-10-nél már 13-3-as hazai szériát rögzíthettünk. Az első szakasz végén szépített a BKG, de 10 perc után így is 16-14-es előnyben voltak Milos Pavlovic tanítványai. A második negyedet Madár Kata és Raus Vivien kosárváltása vezette fel. A Vasas Papp Dia villanásaival kezdett elszakadni.
 
A BKG tartását dicséri, hogy az első hazai rohamokra tudott válaszolni és 24-16 után 26-23-ra zárkózott fel. Ekkor Milos Pavlovicnak időt is kellett kérnie. A rövid eligazítás után 31-23-ra ellépett Vasas, majd a félidő hajrájában Madár Eszter tripláját követően 34-25-re ismét megugrottak a hazaiak. Az első 20 percet azonban az ekkor 8. pontját szerző Sierra Campisano dudaszós találata zárta, amivel 34-27-re felzárkózott a BKG. A Vasasnál Papp Dia és Pusztai Petra volt a legeredményesebb 6-6 ponttal. A harmadik negyed elején Salamon Zsófia két találatával és Bach Boglára ziccere révén 40-27-nél már kétszámjegyűre nőtt a különbség. A folytatásban 10-12 pontos Vasas vezetés mellett haladtak a csapatok. A BKG-nak 44-30 után két triplával 44-36-nál akadt egy felzárkózása.
 
A harmadik negyed hajrájában 48-40 után Papp Dia és Szerencsés Tamara állította vissza a Vasas számára a 10 pont feletti vezetést. Az utolsó 10 percnek 52-40-ről vágtak neki a csapatok. Nadija Smailbegovic és Sierra Campisano kosárváltása indította a záró etapot. Szerencsés Tamara után a végül 15 ponttal záró Madár Kata lépett fel vezérre. Öt gyors pontjával 59-44-nél kialakult a mérkőzés addigi legnagyobb különbsége. Ennél az állásnál hosszú percekre befagyott az eredményjelző. Nadija Smailbegovic tovább növelte a Vasas előnyét egy duplával. A BKG 61-44 után is tudott szépíteni. Többek között Suppán Anna talált be távolról. A Vasas sikere nem forgott veszélyben, de az utolsó két percbe érve 10 egységre felzárkóztak a vendégek. Végül 65-55-ös győzelmet ünnepelhetett a házigazda.
 
Vasas Akadémia - BKG PRIMA Szigetszentmiklós 65-55 (16-14, 18-13, 18-13, 13-15)
 
Bajnokság, 22. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Jakab L., Földesi Á., Rózsavölgyi A. (Fekete L.)
 
Vasas Akadémia: Papp 8, Pusztai 6/3, Salamon 4, Tóth 4, Madár 15/3. Csere: Bach 4, Budácsik 6, Smailbegovic 8, Dúl, Szerencsés 4, Radócz 1.
 
BKG PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 9/3, Aldazabal 8/3, Raus 7/3, Suppán 5/3, Campisano 18. Csere: Benke 5/3, Mudra 2, Varga, Kovács 1.

Vármegyei szövetségek