Férfi egyetemi bajnokság: Szegedi bravúr, nehéztüzérek nagy formában
03
Mar
2022
Férfi egyetemi bajnokság: Szegedi bravúr, nehéztüzérek nagy formában
2022. március 3.  |  10:39
Egyetlen meglepetés született a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban: az ezúttal erős összetételben pályára lépő Szeged "elkapta" a Közgázt. Szintén a keleti csoportban a Miskolc színvonalas rangadón őrizte meg veretlenségét a Nyíregyháza ellen. A legtöbb izgalom a nyugati csoportban a PEAC-BEAC találkozón született. A két csapat neve között egy betű, izgalmas, helyenként színvonalas "ütközetük" végén 6 pont volt a különbség a pécsiek javára. A csoport többi összecsapásán a papírforma érvényesült. Több kiváló egyéni teljesítmény is született a fordulóban, néhány játékos ihletett dobóformát fogott ki. Az élre a DEAC játékosának, Pollák Balázsnak a teljesítménye kívánkozik, aki 9 triplával szomorította a városi rivális DMSE gárdáját, ráadásul tette mindezt egészen kiváló "találati aránnyal", 11 kísérletből. Szintén 9 triplát "vágott" Veszprémben a TFSE játékosa, Velkey József, csapattársa, a múlt héten is remekül célzó Laman Richárd pedig megőrizve jó formáját ezúttal 7 hárompontos kosárral "jelentkezett".
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 13. forduló
 
Szegedi RSC – Közgáz SC és DSK 73-64 (18-26, 26-11, 13-16, 16-11)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 100 néző. V.: Utasi, Márkus.
 
Szegedi RSC: Bella 8/6, POLÁNYI 12/6, CSORNAI 17/9, KASS 5/3, Lőrincz 9/3. Csere: Tráser 9, Cservák, Kamenik 7/3, Sajgó 2, Balog, Pinnyey 4. Edző: Mike János.
 
Közgáz SC és DSK: Jenei 4/3, Papp 12/12, Fóti 4, KOMMA 13, Bartha 2. Csere: ÚR 11, Csepregi 4, Németh 10, Korompai 2, Kiss 2. Edző: Vladár Csaba.
 
Jobban kezdett a vendég csapat, Papp Dominik 4 triplát is elsüllyesztett az első negyedben. A második negyedben a hazaiak felébredtek, lendületes, pontos játékot bemutatva, Csornai Csaba és Polányi Kristóf vezérletével fordítottak, és 7 pontos előnnyel vágtak neki a második félidőnek. Szünet után inkább a védekezés dominált, a küzdelmes játékot hozó harmadik negyedben a 13 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Komma László vezetésével 4 pontra feljött a Közgáz. A záró etapban a szegedi védekezés tovább javult, a hazaiak hibákra tudták kényszeríteni a fővárosiakat, így kiélezett, jó mérkőzésen szegedi siker született.
 
Mike János: - Végre szinte teljes csapattal tudtunk kiállni erre a mérkőzésre, és ez meg is látszott a srácok teljesítményén. A második negyedtől rendkívül agresszívan védekeztünk, így sok könnyű kosarat tudtunk szerezni. A záró felvonásban kicsit akadozott a támadójátékunk, de szerencsére a védekezés végig kemény maradt, így a vezetést nem adtuk ki a kezünkből. A záró percekben beesett pár fontos dobás, így sikerült megszerezni a győzelmet. Gratulálok az egész csapatnak!
 
Vladár Csaba: - Viszonylag jól kezdtük a mérkőzést, de már ott látszott, hogy sok hibával támadtunk. A második félidőben feljavult a szegedi védekezés, támadásban kihagytuk a ziccereket, és nem járattuk gyorsan a labdát. Gratulálok a Szegednek a győzelemhez!
 
 
 
Eszterházy SC – BME-MAFC 32-91 (7-22, 11-20, 10-25, 4-24)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző. V.:  Zahorán, Fehérvári.
 
Eszterházy SC: Kerekes 3/3, Kelemen 4, Pomázi 12/12, Bocsi 2, Hőgerl Bu. 3/3. Csere: Hőgerl Be., Kátai, BENYOVSZKI 8. Edző: Máté Balázs.
 
BME-MAFC: Koflanovics, Horváth M. 2, PÁSZTOR 5/3, ROZS 12, Bór 9/3. Csere: Svéda 6, BARANYI 16, SZÁNTÓ 22, Láng-Miticzky 5/3, Kósa 4, HORVÁTH CS. 10. Edző: Tiba Klára.
 
A mérkőzés ugyan hazai kosárral kezdődött, de ezt követően a jelentős magassági fölényben játszó vendég BME magabiztos irányításának jegyében zajlott le. Az egriek rossz kinti dobószázalékkal és sok eladott labdával játszottak, amit a lepattanóharcot nagy fölénnyel, 43-22-re megnyerő fővárosiak gyakran kihasználtak. Gyors indításokból szereztek könnyű kosarakat, így biztosan nyerték a mérkőzést.
            
Máté Balázs: - Gratulálok az ellenfélnek!
 
Tiba Klára: - Sok mindent kellett gyakorolnunk, ez nagyjából sikerült is. Köszönjük az Egernek, hogy jó partner volt ebben!
 
 
 
DEAC – DMSE 104-64 (25-9, 29-18, 24-23, 26-14)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Kisházi, Szűcs.
 
DEAC: POLLÁK 33/27, SÓLYOM 6, SIPOS 17/3, SZEKERES 9/3, Fábián 8. Csere: Csomor 8, Fülöp 3/3, Gáspár 4, Velkey 1, Berzi 3/3, Czermann 12/6. Edző: Tankó István.
 
DMSE: Soliman 6, Veszprémy 8/6, KOVÁCS G. 24, Csirpák 6, UDUOISE 10. Csere: Szabó 4, Bakos, Nádasi 2, Herczku 4, Halász. Edző: Kovács István.
 
A mérkőzést megelőzően már jó hangulat volt a csarnokban, ugyanis a két debreceni csapat jól ismeri egymást, és baráti légkörben melegíthettek. A mérkőzés első negyedében a „hazai” csapat azért pontok formájában fejezte ki, hogy a barátság ellenére, mint minden mérkőzésre, most is nyerni jöttek. Sportszerű játékot láthattunk, ez a faultok számában és minőségében is érzékelhető volt. A második negyedben megpróbált felzárkózni Kovács Gábor és a 10 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát elérő Daniel Uduoise vezette a DMSE együttese, a DEAC azonban nem engedte, hogy elvegyék a játék irányítását tőlük. Pollák Balázs kiváló százalékkal dobta a triplákat (9/11), de a csapat több tagja is jó formában játszott. Sólyom Bence remekül szervezte a DEAC játékát, 11 gólpasszt "kézbesített" társainak, Szekeres Ferenc pedig 12 lepattanót szedve egyetlen ponttal maradt el a dupla-duplától.
 
Az egyéni teljesítményeken túl csapatként is összehangoltan működött a DEAC, így 54-27-es állásnál mehettek félidőben pihenni a hazaiak. Fordulás után a harmadik negyedben remek teljesítménnyel tért vissza a pályára DMSE, csak egy ponttal kevesebbel zárva ezt a negyedet. A padról viszont a második félidőben jól szállt be a játékba Gáspár Mátyás, aki egy szépen felépített támadást fejezett be dinamikus zsákolással. Veszprémy Zoltán régi motorosként igyekezett irányítani a "vendég" csapatot, azonban az utolsó negyedben 26-ot dobó hazai gárdával szemben már az ő tapasztalata is kevés volt. Kiváló taktikai elemekkel spékelt, látványos mérkőzést hozott a két debreceni együttes csatája, s a papírformának megfelelően magabiztos DEAC-diadallal zárult.
 
Tankó István: - Remek mérkőzést vívtunk, próbáltunk felkészülni a Miskolc elleni következő találkozóra. Jobbulást kívánok a sérülteknek!
 
Kovács István: - Gratulálok az ellenfél csapatának, sportszerű játék volt! Az ellenfél játékosa, Velkey Lőrinc tavaly még nálunk játszott, ezért ismerte minden figuránkat, és nem tudtunk felkészülni új elemekkel.
 
 
 
Miskolci Egyetem – Nyíregyházi Egyetemi SE 98-76 (24-22, 28-15, 19-15, 27-24)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző. V.: Vaszi, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 13, KOZÁK B. 20/9, SÁNDOR 15/12, ASSZÚ 8, Ragályi 8/6. Csere: SZŐKE 12, Nyíri 7/3, Bíró 6, Taskó 4, Molnár 3/3, Orliczki 2. Edző: Béres Dávid.
 
Nyíregyházi Egyetem SE: Demeter 1, VIDA 23/15, Tisza 8, Verba 2, SKORCOV 15. Csere: MOKÁNSZKI 15, Szilasi 10/6, Bolden 2. Edző: Bus Iván.
 
A nyíregyházi csapat a csoportelső otthonába látogatott. Jól kezdték a mérkőzést a hazaiak, 6-0-lal megléptek, majd egyből jött is a válasz Vida Zoltántól (23/15 pont, 6 gólpassz). A Kozák testvérek, Bertalan (20/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Márton (13 pont, 7 gólpassz) mellé Sándor Bence (15/12, 3 gólpassz) is feliratkozott a jól dobó játékosok mellé a hazaiaknál. Látványos, színvonalas mérkőzést vívott egymással a két együttes. A veretlenül csoportelső miskolciak a második negyed jó védekezésével gyakorlatilag szünetig eldöntve a mérkőzést érvényre juttatták a papírformát. A szívósan küzdő, s helyenként kifejezetten ügyesen, jól játszó vendégek azonban a már említett Vida mellett a 15 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Skorcov Gergő vezetésével jól tartották magukat. 
 
Béres Dávid: - Gratulálok a fiúknak az újabb győzelemhez! Mindenki lehetőséget kapott a csapatból, hogy bizonyítson. Sok sikert kívánok a nyíregyházi csapatnak!
 
Bus Iván: - Gratulálok a Miskolcnak a győzelemhez! Egy jó mérkőzést tudtunk velük játszani.   
 
 
 
 
Nyugati csoport, 11. forduló
 
Semmelweis Egyetem – Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 48-85 (12-21, 11-23, 14-20, 11-21)
Budapest, SOTE csarnok, zárt kapuk mögött. V.: Hervay, Simon.
 
SOTE: TÓTH M. 9/3, SCHIRER 11/9, Kirják 6, Vámosi 5, Jankó 9/3. Csere: Molnár 2, Hajdú 6, Körmöczi, Kórodi. Edző: Weisz Miklós.
 
MOGAAC: Friedl 4, Garancz 2 VARGA 15/6, GOSZTOLA 28/6, HÁGEN 16/3. Csere: Jakab 2, SZABÓ M. 7/3, Gergácz, Vass 2, VEINGARTNER 7/3, Szilágyi 2. Edző: Laky Tibor.
 
A Mosonmagyaróvár kezdte jobban a mérkőzést, olyan tempót diktáltak a találkozó legelejétől, amit a SOTE nem tudott tartani. A hazaiak a nagy iramtól pontatlanul támadtak, és a 3. percben már 0-8 állt az eredményjelzőn a vendégek javára. Egy időkérés után két gyors Semmelweis triplára (6-8) egy 10-2-es rohanás volt a válasz, így a 8. percben már megvolt a 10 pontos különbség (8-18). A második negyedben sem lassított a címvédő, egy 9-0-s futással kezdett, így a 14. percben már 20 pont fölött volt a különbség, ami a félidő végéig maradt is. A harmadik negyed elején feljavult a SOTE védekezése, amiből néhány könnyebb kosarat tudott szerezni, de így sem igazán tudott faragni a hátrányából. A hazaiak nem bírták a Mosonmagyaróvár tempóját, ahogy fáradtak, úgy nőtt folyamatosan a különbség. Bár nem a legerősebb összeállításával érkezett a vendég gárda, de a két dupla-dupláig jutó játékosa, Gosztola Gábor (28 pont, 10 lepattanó, 6 labdaszerzés) és Hágen Tamás (16 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés), valamint Varga Tamás (15 pont) vezetésével fölényes győzelmet aratott. A SOTE alakulatából egyedül Tom Schirer (11 pont) jutott kétszámjegyű pontig.
 
Weisz Miklós: - Lassan és ritmustalanul járattuk a labdát, olyan játékelemeket erőltettünk, ami nem az erősségünk. Ehhez párosult egy gyenge védekezés, így alakult ki a nagy különbség. Gratulálok az ellenfélnek!
 
Laky Tibor: - Egyrészt örülök, hogy győzelemmel zártuk a mai napot. Kicsit féltem a mai mérkőzéstől, abban a pozícióban vagyunk, ahol már nem szabad hibáznunk. Sikerült a fiúknak megoldani a mai mérkőzést. Mindenki pályára tudott lépni, többé kevésbé mindenki meg tudta mutatni, hogy mit tud, úgyhogy szép este volt.
 
 
 
SMAFC – Szombathelyi ESE 58-87 (13-25, 18-14, 12-21, 15-27)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 30 néző. V.: Kapusi, Hernicz.
 
SMAFC: BALOGH L. 21/3, Hencz 4, WILCSINSZKI 19/6, Kertész 2, Barcza 4. Csere: Kemény 6, Janzsó 2, Fekete, Sztankovics, Erdős. Edző: Farkas Dávid.
 
Szombathelyi Egyetemi SE: SOÓS 13/9, KISS M. 18, Vicze 7/3, SCHVEIGHOFFER 16/6, HABEL 15. Csere: Frisnyák 2, ÉRSEK 11/9, Novák 6, Gundinger 5/3, Monek 7/3. Edző: Kéri Péter.
 
Tartalékos összeállításban lépett pályára a hazai csapat, s ezt kihasználva az első negyedben 10 pont fölötti előnyt szerzett jó csapatmunkával a Szombathely. A második negyedben aztán felnőtt a feladathoz, és jól tartotta magát Farkas Dávid együttese annak ellenére is, hogy az amúgy is sérülések által tizedelt SMAFC elvesztette újabb kulcsemberét, Hencz Balázst is. A második félidőben már kiütközött a két gárda közti különbség. A jól játszó szombathelyiek lépésről-lépésre, fokozatosan szakították le a soproni együttest. A hazaiaknál mindenkinek jutott játéklehetőség, az eddig kevesebbet játszó játékosok is "vastagabb" játékperceket kaptak. A záró szakaszban sebességet váltott a Szombathely, távoli dobásaik is hatékonyak voltak, és könnyű kosarakat tudtak szerezni. Emiatt a különbség először húsz, majd harminc pontosra nőtt, melyből már nem engedtek Kéri Péter fiai, és megérdemelt győzelmet arattak a jövő heti, TFSE elleni csoportrangadó előtt. 
 
Farkas Dávid: - A következő fontos feladatok előtt sajnos "be kellett áldozni" egy mérkőzést, mely a mai volt. Kulcsembereink nagy része pihent, sőt, sajnos még egy sérülést is összeszedtünk. Két középiskolás játékosom kitett ma magáért, nekik külön gratulálok a teljesítményükhöz! Sok sikert kívánok a Szombathely csapatának!
 
Kéri Péter: - Jól kezdtünk, aztán a második negyedben kicsit belealudtunk a meccsbe - itt főként a védekezésünk nem működött úgy, ahogy szerettük volna. Ezeket a félidőben megbeszéltük, sikerült kijavítani, és a második félidővel már elégedett vagyok. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
PTE-PEAC – ELTE BEAC 90-84 (18-18, 22-23, 24-25, 26-18)
Pécs, 40 néző. V.: dr. Szalóki, Fleischmann.
 
PTE-PEAC: ZALAY 23, NAGY K. 30/15, SAMUELS 5, GRISZHÁBER 13, Gergely. Csere: Mogyorósi 6, Major 6/3, Lajos, NÉMETH 8, Vad, Huszka, Gémes. Edző: Moosz Milán.
 
SMAFC: TÓTH M. 33/3, Szabó B. 5, HARSÁNYI 20, TÍMÁR 15/9, MORAUVSZKI 13/3. Csere: Jónás 4, Molnár A 8. Mb. edző: Tímár Gergely.
 
Nagy iram és küzdelem jellemezte ezt a helyenként színvonalas mérkőzést. Egészen a negyedik negyed közepéig megjósolhatatlannak tűnt a találkozó végkimenetele úgy, hogy többnyire a vendégek vezettek néhány ponttal. A gyűrű közelében két dupla-duplát elérő játékosa, Harsányi András (20 pont, 12 lepattanó) és a megbízott edzőként is tevékenykedő Tímár Gergely (15 pont, 12 lepattanó) jóvoltából a lepattanóharcot 50-31-re megnyerve előnyben volt az ELTE. A hazaiaknak saját pályájukon nem igazán ment a távoli dobás, az 5 triplát beemelő Nagy Kevin is 16 alkalommal próbálkozott távolról. Mindkét csapat nyerhetett volna - talán a mindössze 7 játékossal érkező vendégek mérkőzés végi fáradtsága döntött a Nagy, valamint Zalay Zsombor vezette hazaiak javára, illetve a pécsi együttes második félidei védekezése, ami jelentősen feljavult az első 20 perchez képest.
 
Moosz Milán: - Majdnem két negyeden keresztül kellő akarat nélkül, hihetetlen hibák garmadával játszottunk, és ez még úgy is elfogadhatatlan, hogy egy héten belül ez a negyedik mérkőzésünk volt. Sajnos cserejátékosaink többsége nem volt képes felnőni a feladathoz. Végül is két kezdő játékosunk erősen javuló teljesítményének köszönhetjük a győzelmet.
 
Tímár Gergely: - Sajnos a Covid és a sérülések miatt tartalékos csapattal és edző nélkül jöttünk. Ennek ellenére a mérkőzés végéig voltak nyerési esélyeink. A végjáték nem így sikerült, ebben a fáradtságnak is volt szerepe. Gratulálok ellenfelünknek, de legalább annyira saját csapatunknak is!
 
 
 
Veszprémi ESC - TFSE 40-126 (10-37, 10-30, 10-28, 10-33)
Veszprém, 50 néző. V.: Sebesi, Fülöp.
 
Veszprémi ESC: Rózsás 10/3, Rehák 5, Slavóczki 6, Piukovits 11/3, Lukenics 2. Csere: Szabó 6, Kátai, Kubik. Edző: Mérész Csaba.
 
TFSE: VÁCZI 14/12, Lepsik 4, LAMAN 42/21, HORVÁTH G. 16/6, KIRÁLY 19/3. Csere: VELKEY 29/27, Szlávik 4. Edző: Boros Zoltán.
 
Villámrajtot vett a TFSE (0-11), a Veszprém nehezen találta a játék ritmusát. A hazaiak zónáját könnyedén játszotta át a vendég csapat, támadásban pedig úgy tűnt, a házigazdánál mindenki szabadulni szeretne a labdától, így az első negyed végére tetemes különbség alakult ki (10-37). A folytatásban is gyengén védekezett a VESC, a vendégek külső emberei pedig elkapták a fonalat. Velkey József és a már az előző fordulóban is remeklő Laman Richárd számolatlanul szórta a triplákat, így a félidőben 20-67 állt a kijelzőn. A nagyszünetet követően a veszprémieknek is akadt egy-egy látványos, ügyes megoldásuk, ám ez nem volt elég arra, hogy tartsák a lépést a továbbra is nagy iramot diktáló ellenféllel (30-95). Az utolsó felvonásban sem változott a játék képe. AA TFSE nagyszerűen dobott, összesen 23 (!) hárompontosa talált célba, így aztán rendkívül fölényes sikert aratott a gyenge napot kifogó VESC ellenében.
 
Mérész Csaba: - A mai teljesítményünkről nehéz lenne mit mondanom. Nem voltunk partiban ellenfelünkkel semmilyen szinten.
 
Boros Zoltán: - Jó iramú mérkőzést játszottunk, elég jól dobtunk kintről, ezt jelzi a huszonhárom bedobott hármasunk. A Veszprém is viszonylag felvette a harcot, sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek