Szenzációs győzelmet arattunk Montenegróban
27
Feb
2022
Szenzációs győzelmet arattunk Montenegróban
2022. február 27.  |  20:18
Már a találkozó előtt másfél órával is összegyűlt nagyjából húsz hazai szurkoló a lelátón a montenegrói Bemax Arénában, hogy legyen lehetőségük megtapsolni a csarnokba megérkező nemzeti csapatukat. Montenegró stábjában egy ismerős arc is felbukkant, az együttessel jött be a létesítménybe és vonult be az öltözőbe a korábbi NBA-játékos, jelenleg a Montenegrói Kosárlabda Szövetség elnöke, Nikola Pekovics is.
 
Közel fél órával a feldobás előtt már csak pár szék maradt üresen, az egyébként közel 2200 férőhelyes csarnokba hatalmas zászlókkal megérkeztek a hazai ultrák is, akik közül párat ki kellett küldeni dohányozni, ugyanis bent gyújtottak rá. A rendezők jól megtalálták a módját annak, hogy mindenki kellőképpen feltüzelődjön, felváltva játszották a mai modern és a kicsit lassabb, montenegrói zenéket, melyet többen is teli torokból üvöltöttek a közönség soraiból.
 
Ahogy Sztojan Ivkovics korábban is pedzegette, a mieink teljesen más összetételű kezdő ötössel álltak fel, ott volt például a feldobásnál az előző találkozón mellőzött Somogyi Ádám is. Hopkins dobása lejött az elején, ám egy jó védekezéssel újabb támadáshoz jutottunk, Somogyi pedig remekül találta meg a rést a hazai védelmen (0-2). Allen Roscót szabályosan szerelték, egyenlített a visszatámadásból Montenegró (2-2). A következő lökést már befújták, a magasember jól is célzott a vonalról (2-4). Ezúttal nem tudott ellépni az elején az ellenfelünk, remekül védekeztünk hátul, a támadóoldalon pedig jobban ügyeltünk a játékszerre. Vojvoda gyors négy pontjával kezdtünk meglépni, montenegrói szempontból viszont jókor jött Cobbs 2+1-es akciója (7-8). Remekelt hátul a válogatott, így pedig jó ritmusban jöttek a pontos dobások is, Váradi triplájával átléptük a tíz dobott pontot (7-11). Dubljevics ezúttal nem játszott olyan formában – hét perc alatt nem szerzett pontot -, mint az odavágón, kihagyta mindkét büntetőjét, a túloldalon pedig Keller tett vissza egy támadólepattanót, kénytelen volt időt kérni Bosko Radovics vezetőedző (7-13). Mihailovics azonban semmit sem veszített a dobóformájából, beállása után azonnal bevert egy triplát, viszont Perl könnyedén válaszolni tudott. A kőkemény magyar védekezésnek köszönhetően rengeteg labdát adtak el a hazaiak, és bár pár üres dobást kihagytunk, összességében jól éltünk a lehetőségekkel (10-15). Az utolsó szó a hazaiaké volt, de így is tetszetős volt a játék képe. 14-17.
 
Vojvoda kezdte meg a pontgyártást a második negyedben, Radovics egy triplával szépített, majd ki más, mint Mihailovics is beküldött egy távolit, először vette át a vezetést Montenegró, időt kért Sztojan Ivkovics (20-19). Hopkins révén sikerült fordítani, de Mihailovics újabb triplát küldött be, Somogyi villámgyorsan egalizált (23-23). Újabb labdát szereztünk, majd Allen Rosco küzdött hatalmasat a festékben. Ferencz Csaba ezúttal is hamar faultproblémákba ütközött, beütötte a harmadik személyi hibáját (24-25). Dubljevics megszerezte az első kosarát, rögtön egy hármast dobott be, egy kicsit el is húztak a montenegróiak, Sztojan Ivkovics hívta le az övéit (29-15). Vojvodáék azonban nem estek kétségbe, ezúttal volt tartása a nemzeti csapatnak (29-28). Keller Ákosra fújtak egy faultot, majd egy technikai hibát is reklamálásért, de Cobbs kihagyta a büntetőt. Miközben Keller kiment egy kicsit kiszellőztetni a fejét, Vojvoda is és Hopkins is zsákolt egyet-egyet, újra megszereztük a vezetést (29-32). Ha támadásban nem is volt mindig hibátlan a befejezés, védekezésben rendre javított a nemzeti együttes, a félidő vége előtt két perccel továbbra is hárommal vezettünk (31-34). Dubljevics büntetői célt értek, ám Perl egy alapvonali betöréssel jelentkezett. Sikerült a félidő végjátékát is remekül zárni, ötpontos előnnyel mehettünk a nagyszünetre. Magyarországnak 1 (!), míg Montenegrónak 11 eladott labdája volt ekkor. 35-40.
 
A fordulás után egyből egy kontrollált, végigjátszott akció végén Allen Rosco jutott büntetőhöz, a második bement. A dobások közben előkerült a nézőtéren egy ukrán zászló is, hangos vastaps követte a hazai ultrák rigmusát. Egy 5-0-ás rohammal feljöttek egyre a montenegróiak, ám egyből jött egy nehéz dobás Vojvodától (40-43). A hátvéd abszolút vezérként kosárlabdázott, ezután egy roppant fontos triplát is a helyére küldött, így nem tudtak egyenlíteni a hazaiak (44-46). Újabb Vojvoda hármas jött, kezdtünk megint ellépni, Váradi pedig egy szemfüles labdacsenés után hatalmas rutinnal csinált egy 2+1-es akciót (44-52). Érezték is a montenegróiak, hogy szorul a hurok, időt kértek. Váradi büntetőivel folytatódott a meccs, nem is akárhogyan, hiszen ezzel már elérte a tíz pontot a differencia a felek között (44-54). Egy minimális hullámvölgybe kerültek a magyarok, négy perccel a negyed vége előtt feljött ötre Montenegró (50-55). Perl egy viszonylag üres ziccert hagyott ki és bár Hopkins visszaszedte a támadólepattanót, ellépte, így jöhettek a hazaiak, hatalmas hangorkán közepette. Kulcspillanatban védekezett óriásit a magyar csapat Golomán Györggyel az élen, majd Hopkins jutott büntetőkhöz, amivel sikerült is megállítani a nagy felzárkózási kísérletet. Dubljevics pöcizett vissza egy támadólepattanót, aztán labdát szereztek a fehér-mezesek, időt kért Sztojan Ivkovics (52-57). Radoncsics egypontosai célt értek a szünet után, háromra olvadt a magyar előny (54-57). Tovább nyomott Montenegró, Radoncsics egy ziccert is értékesített (56-57). Váradi harcolt ki egy faultot tripladobás közben a lehető legjobbkor, de csak kettő ment be, ráadásul Hopkins mozgó elzárást adott, ezzel meglett a negyedik faultja, miközben Keller már ki volt pontozódva (56-59). Mihailovics betörésével újfent egy volt közte, majd Somogyi ziccere maradt ki, a negyed vége előtt pedig Nikolics a vezetésért dobhatott két büntetőt. Az első kimaradt, a második bement, de még volt tizenhat másodperc egy magyar támadásra. Allen Rosco állt bele egy triplába, ami lejött, egálról jöhetett a negyedik negyed. 59-59.
 
Perl akciója nyitotta a záró játékrészt, Nikolics egy zsákolással egyenlített, de nem örülhettek sokáig a hazaiak, Szabó teljesen üresen maradt a túloldalon (61-63). Perl kiosztásából Somogyi saroktriplája nagyon kellett, Mihailovics azonban hamar felrobbantotta a csarnokot (64-66). Allen Rosco is távolival jelentkezett, őrizte ötpontos előnyét a magyar válogatott. Szabó Zsolt hátul is remekelt, az ő blokkjából indulhatott a vendég támadás, amelyet Perl fejezett be, elment héttel Magyarország (64-71)! Újabb szerzett labda, újabb magyar kosár, kilencpontos magyar vezetéssel kezdődött meg az utolsó hat és fél perc (64-73). Mihailovics próbálta a hátára venni az övéit, de talán egy kicsit túl is pörgött, szükségtelen faultot ütött Vojvodán, aki a büntetőjével a húsz dobott pontot is elérte (66-74). Radoncsics alapvonali betörése a gyűrűbe hullott, de mindenre volt válasza Magyarországnak (68-76). Két másodperc is elég volt Perlnek ahhoz, hogy egy kosarat is elérjen és egy faultot is beüssön. Rövid ideig örülhettünk annak, hogy megvan a közte tíz, hiszen Popovics mindkét büntetőjét bedobta, így is biztató három és fél perc elé néztünk (70-78). Allen Rosco erőszakossága egy pontot ért, Cobbs egy távolival hozta közelebb az övéit, belül jártunk a három percen (73-79). Perl remek betöréssel vétette észre magát és sikerült is hosszú támadásra késztetni a hazaiakat, sajnos a végén Cobbs újabb két pontot szerzett (75-81). Két perc maradt. Perl dobása lejött, Radoncsics jutott két büntetőhöz. Az első rövid lett, a második bement, kevesebb, mint másfél perc volt hátra (76-81). Mihailovics fogta végig az elszakadni vágyó Vojvodát – ki is pontozódott -, ezzel pedig elléptünk hét ponttal (76-83). Egy perc, tizenhat másodperccel a vége előtt a kezünkben volt a meccs! Egy hazai időkérést követően Cobbs hozott össze egy 2+1-es akciót, feljött négyre Montenegró (79-83). Perl szlalomozott végig a hazai védelmen, de kimaradt a dobása, viszont hibáztak a vendégek is, Vojvoda tépte le a labdát. Odaütöttek neki, ő pedig hibátlanul büntetőzött, harminc másodperc maradt (79-85). Kimaradt a hazai tripla, de visszaszedték a támadólepattanót a montenegróiak, majd Perlt is faultolták, tizennégy másodperc volt hátra. A hátvéd első kísérlete kimaradt, a második bement (81-86). Allen Roscóra ítéltek személyi hibát, Radoncsics jutott három büntetőhöz, de már csak öt másodperc volt hátra. Bement mindhárom, kettő maradt közte (84-86). Idegőrlő tanácskozás után végül időkérést ítéltek a játékvezetők. Váradi dobhatta be oldalról a labdát, Perl szakadt el, természetesen azonnal jött is a személyi hiba. A hátvéd rendkívül higgadtan bedobta mindkét kísérletét, ezzel pedig eldőlt a mérkőzés! Magyarország óriási teljesítménnyel legyőzte idegenben Montenegró csapatát. 84-88.
 
Montenegró - Magyarország 84-88 (14-17, 21-23, 24-19, 25-29)
 
Világbajnoki selejtező, E-csoport, 3. forduló, 2200 néző
Podgorica, Bemax Aréna
V.: Kozlovskis (lett), Jacobs (belga), Suslov (észt)
 
Montenegró: Cobbs 20/3, Popovics 8, Radoncsics 12, Spasojevic -, Dubljevics 7/3. Cserék: Drobnjak -, Mihailovics 18/12, Pavlicsevics -, Nikolics 3, Radovics 15/6.
 
Magyarország: Somogyi 7/3, Vojvoda 24/9, Ferencz -, Allen 11/3, Hopkins 8. Cserék: Váradi 13/3, Perl 19, Lukács -, Golomán -, Szabó 4, Keller 2.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek