16 pontos vereséget szenvedtünk Montenegrótól
25
Feb
2022
16 pontos vereséget szenvedtünk Montenegrótól
2022. február 25.  |  09:02
A korábbi, tizennégyes bő kerethez képest Benke Szilárd és Eilingsfeld János – mindketten sérüléssel bajlódnak – nélkül fogadta a debreceni Főnix Arénában Montenegró nemzeti csapatát a magyar válogatott. A meccs előtt mindkét együttes egy győzelemmel és egy vereséggel állt.
 
Keller Ákos kezdeti ziccere lejött a gyűrűről, de Váradi szerzett labdát, majd egy üres dobást is elvállalhatott (2-0). Dubljevics egy triplával jelentkezett, amire nem jött Allen Roscótól a válasz, miközben Dubljevics a festékből is eredményes tudott lenni (2-5). Váradi harcolt ki két büntetőt, valamint eközben pályára lépett Mikael Hopkins is (4-5). A vendégek sztárcentere a támadólepattanókban is jeleskedett, az ő kipasszából Cobbs süllyesztett el egy távolit (4-8). Továbbra sem ültek a magyar távolik, de a védőoldalon jól működtek együtt a mieink, így nem nőtt a különbség a felek között (4-8). Radovics centerezése célt ért, majd behullott az első magyar hármas, Ferencz Csaba célzott pontosan (7-10).  Kifogtak egy jobb periódust a montenegróiak, ráadásul jöttek az eladott labdák is a magyaroktól, időt kért Sztojan Ivkovics (7-14). Perl kiosztásából Ferencz egy nagyon nehéz távolit is bedobott, majd Vojvoda is trojkával jelentkezett, feljöttünk egy pontra (13-14). Az utolsó percben távolról voltak eredményesek a vendégek, de Vojvodától még jött egy dupla a dudaszó pillanatában. 15-17.
 
Mihailovics faulttal együtt értékesítette a ziccerét, de a plusz egy ráadás kimaradt, ám támadólepattanót szedtek a vendégek, amelyet követően Ferenczre fújtak egy sportszerűtlen hibát. Ebből egy kicsit megint meglépett Montenegró, ráadásul egy visszatámadást követően Dupljevics üresen maradt (15-23). Továbbra sem talált a gyűrűbe ebben a negyedben a magyar csapat, elhúztak tízzel a montenegróiak (15-25). Váradi szép labdát adott Kellernek, aki megszerezte első kosarát a mérkőzésen, de ennél közelebb nem tudtunk jönni, Dubljevics már a tizenkettedik pontját dobta (17-28). Allen Rosco büntetői célt értek, egy jó védekezés után pedig Keller Ákos zsákolt nagyot, Magyarország megkezdte a felzárkózást, jött is az időkérés a vendégektől (21-28). Kezdett egyre jobban összeállni a mieink védekezése, de a támadóoldalon nem jöttek a sikeres akciók, maradt a közte hét (23-30). Pongó szép triplája bement, feljöttünk négy pontra egy perccel a félidő vége előtt (26-30). Cobbs percei következtek, ráadásul Sztojan Ivkovics is technikai hibát kapott – finoman szólva is egy véleményes ítéletet követően -, tizenhét másodperccel az órán nyolccal mentek a montenegróiak (26-34). Perl gyönyörű kosarat szerzett, Cobbs még válaszolt, majd egy teljesen egyértelmű faultot nem ítéltek meg Perl kísérleténél, 28-36-tal zárult az első két negyed.
 
Sztojan Ivkovics a szünetben még egy technikai hibát kapott, így nem térhetett vissza a kispadra, vendég büntetővel indult a második félidő, igaz, az kimaradt. Cobbs duplája volt az első kosár a harmadik negyedben, amire Váraditól érkezett egy tripla (31-38). Egy szerzett labdából Allen Rosco rohant végig a pályán, feljöttünk öt pontra, majd jött egy újabb kérdéses ítélet a játékvezetőktől… Szerencsére ez inkább csak feltüzelte a mieinket, Vojvoda tört utat magának, időt kellett kérnie Montenegrónak (35-38). Radoncsics duplája beesett, majd Mihailovics is betalált, kezdtek megint meglépni a piros-mezesek (35-42). Váradi középtávolról célzott jól, majd Lukács állhatott a vonal mögé. Az első bement, a második lejött, öt perccel a negyed vége előtt néggyel mentek a montenegróiak. Radovics forgatta be az emberét és Buljevics távolija is bement, időt kért Pór Péter (38-47). Rendre visszaszedték ezúttal a támadólepattanót a vendégek, ezzel átlépte megint a tízet a differencia és tovább nyomtak a montenegróiak (38-51). Kicsit szétesett a támadójátékunk, ezekből pedig könnyű kosarakat szerzett Montenegró, már tizenöt volt közte (38-53). Ferencz hármasa jókor jött, majd Mihailovics kapott technikai hibát színészkedésért, Perl büntetője be is ment (42-53). Mihailovics nagyon messziről is betalált, a negyed vége előtt pedig már nem sikerült szépíteni. 42-56.
 
Piros-mezes kosárral indult a záró felvonás is, Vojvodától érkezett a válasz (44-58). Mihailovics is extázisban játszott, már a tizennyolcadik pontját szerezte, ekkor jött egy távoli Hopkinstól (47-60). Eladták a labdát a vendégek, a gyorsindítás után Perl süllyesztett el egy középtávolit, megkezdett felzárkózni a magyar válogatott (49-60). Popovics saroktriplája bement, Perltől jött egy gyors kosár a túloldalon (51-63). Mihailovics megint távolról talált be, időt kért Pór Péter (51-66). Váradi szépen pörgette vissza, ezzel átlépte a tíz dobott pontot első magyarként, de Dubljevicstől azonnal jött egy kétpontos. Perl fűzte át magát a vendég védelmen, öt és fél perccel a vége előtt tizenhárom volt a hátrányunk, amikor jött egy újabb Mihailovics-trojka (55-71). Hopkins újabb kosarat dobott, viszont rendre jöttek a sikeres akciók a montenegróiaktól, így nem tudtunk közelebb férkőzni. Ferencz hármasára is újfent Mihailovics triplája jött, majd Perl is hasonlóképp járt el (63-76). Dubljevics tarthatatlan volt a palánk alatt, nem tudtunk innen már közelebb férkőzni. Keller volt harcias két perccel a vége előtt, de egyszerűen minden bement Montenegrónak. A magyar válogatott harcolt becsülettel, de végig hátrányban játszott, a montenegróiak nyerték a két csapat első egymás elleni vb-selejtezőjét. 67-83.
 
Magyarország - Montenegró 67-83 (15-17, 13-19, 14-20, 25-27)
 
Világbajnoki selejtező, E-csoport, 3. forduló
Debrecen, Főnix Aréna
V.: Lanzarini (olasz), Gedvilas (litván), Straube (német)
 
Magyarország: Váradi 11/3, Vojvoda 11/3, Lukács 1, Allen 4, Keller 6. Cserék: Pongó 3/3, Perl 14/3, Ferencz 12/12, Golomán -, Hopkins 5/3.
 
Montenegró: Cobbs 14/3, Popovics 5/3, Spasojevics -, Radoncsics 3, Dubljevics 19/9. Cserék: Pavlicsevics -, Mihailovics 27/15, Radovics 8, Nikolics 4, Drobnjak 3/3.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek