Férfi egyetemi bajnokság: A DEAC hazai pályán is legyőzte a Közgázt
16
Feb
2022
Férfi egyetemi bajnokság: A DEAC hazai pályán is legyőzte a Közgázt
2022. február 16.  |  13:40
Az alsó és a felsőházban is rendeztek 1-1 rangadót Debrecenben a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Bajnokság keleti csoportjában. Előbbin a DMSE simán verte az NKE SE együttesét, utóbbin színvonalas, nagy csatában a DEAC azok után, hogy ősszel a fővárosban, ezúttal saját pályáján is legyőzte a Közgáz csapatát. A Nyíregyháza látványos mérkőzésen 100 pont fölé jutva győzte le az egri legénységet, a BME pedig egy küzdelmes találkozót nyert meg Szegeden. A nyugati csoportban nemcsak a kosarak, a technikaik is meglehetősen sűrűn "potyogtak" a több mint 200 pontot hozó, és több mint 40 pontos vendég sikerrel záruló PEAC-TFSE találkozón. A héten a legnagyobb küzdelmet a SMAFC - Semmelweis Egyetem összecsapás hozta, amelyen a mindössze öt játékossal Sopronba érkező fővárosiak szívósan küzdve alaposan megnehezítették vendéglátóik dolgát. A SzoESE az erősen tartalékos címvédő, az ELTE BEAC pedig a szintén több meghatározó játékosát nélkülöző Veszprém otthonában aratott fölényes győzelmet.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 11. forduló
 
DMSE - NKE SE 99-53 (23-9, 19-17, 27-17, 30-10)
Debrecen, OEC tornaterem, 15 néző. V.: Kisházi, Szűcs.
 
DMSE: SOLIMAN 17/3, Hegyi 3, VESZPRÉMY 15/9, KOVÁCS G. 23/3, UDUOISE 30/3. Csere: Nádasi 6, Szilágyi 3, Halász 3/3. Edző: Kovács István.
 
NKE SE: Hutás 16/6, Hajas, Tóth M. 8/6, PILINSZKI 25/9, Darvas 4. Csere: Tóth Á., Korcsik, Mitiner, Edző: Mészáros István.
 
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés. A hazaiak biztosabban dobtak, valószínűleg annak köszönhetően, hogy időben el tudtak kezdeni melegíteni, a vendégeket a késésük kicsit megzavarta az első negyedben. A másodikban sokat hibáztak a csapatok, nagy különbség nem alakult ki, állandósult a 10 pont körüli debreceni vezetés. A félidő végén pár könnyű kosárral ismét eltávolodtak a Medikusok az NKE csapatától, így megnyugtató előnnyel vonulhattak pihenőre. A második félidő elején ismét közelebb léptek a fővárosiak, de aztán a DMSE gárdája megrázta magát, és folyamatosan növelte előnyét. Az utolsó negyed már hazai örömjátékot hozott, a fáradó NKE nem tudta elkerülni a nagyarányú vereséget. A DMSE csapatából kiemelkedett Daniel Oduoise 30 pontos, 27 lepattanós, igen "mutatós" dupla-duplája, illetve Kovács Gábor 23 pontja. Mellettük Mohamed Soliman és Veszprémy Zoltán is eredményesen játszott a pálya mindkét oldalán. A fővárosi csapatból a dupla-dupla közelében járó Pilinszki Máté vitte a prímet, és Hutás László is jócskán 10 fölé jutott, ketten együtt 41-et szereztek csapatuk 53 pontjából.
 
Kovács István: - Sok volt a hiba, de így is nagy különbséggel tudtunk nyerni. Két győzelem zsinórban, kellemes Valentin-napi ajándék ez a csapattól. Sok sikert kívánok a szimpatikus vendégeknek! A legjobban annak örülök, hogy mindenki tudott ma pontot dobni.
 
Mészáros István: - Gratulálok a hazai csapatnak, ma lényegesen jobban játszottak, mint a korábbi meccsünkön. Mi is megpróbáltunk mindent, ma ennyire tellett.
 
 
 
Szegedi RSC – BME-MAFC 57-66 (19-17, 10-25, 12-7, 16-17)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Utasi, Márkus.
 
Szegedi RSC: Bella 7, CSORNAI 17/9, Tráser M. 4, LŐRINCZ 8, Viktor. Csere: Szabó, Cservák, Kamenik, TRÁSER N. 10, Sajgó 5, Balog 6. Edző: Mike János.
 
BME-MAFC: Pásztor 4, Láng-Miticzky 4/3, ROZS 17, RADOS 9, VARGOVICS 2. Csere: BÓR 16/12, SVÉDA 10, Horváth 4. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Jobban kezdett a szegedi csapat: a hazaiak gyorsan, Csornai Csaba vezetésével kialakítottak egy 10 pontos előnyt. Ezután viszont a több kulcsjátékosukat is nélkülöző vendégek rendezték soraikat, és a félidő végére már a 17 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Rozs Máté, valamint a távolról veszélyes Bór Milán jóvoltából jelentős előnyre tettek szert. Szünet után a szintén dupla-duplát elérő Tráser Nándor (10 pont, 14 lepattanó) lépett elő vezérré, és a hazai gárda még fel tudott zárkózni a támadásban megtorpanó BME ellen, a fordítás azonban már elmaradt. A végén a BME tartotta 10 pont körüli előnyét, s összességében magabiztosnak mondható vendég siker született.
 
Mike János: - Nagyon jó hozzáállással játszottunk az egész mérkőzésen, de sajnos rossz dobóformát fogtunk ki, így csak megszorongatni tudtuk az ellenfelet. Gratulálok a BME csapatának!
 
Weisz-Tiba Klára: - Nagyon értékes győzelem számunkra, mert rettentő nehéz helyzetben vagyunk. Szakmailag felesleges az értékelés, a lényeg, hogy megvan.
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület - Eszterházy SC 104-77 (29-19, 22-19, 22-19, 31-20)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Nyíri, Horányi.
 
Nyíregyháza: Demeter 7/6, VIDA 27/21, TISZA 14, Mokánszki 10/3, SKVORCOV 14. Csere: BÍRÓ 18, Szilasi 9/3, Bolden 5/3. Edző: Bus Iván.
 
Eszterházy SC: Benyovszki 9/6, Kerekes 12/9, POMÁZI 30/18, BOCSI 15, Kelemen 4. Csere: Kerekes 12/9, Hőgerl Buda 5/3, Hőgerl Bence 2. Edző: Máté Balázs.
 
A vizsgaidőszakot lezáró találkozón nem sokat törődtek a védekezéssel a csapatok, sok volt a tiszta hárompontos helyzet mindkét oldalon. A hazaiaknál Vida Zoltán, a vendég csapatban pedig Pomázi Patrik triplái tették igazán látványossá a mérkőzést. A negyed végére azért a közelről hatékonyabb hazaiak 10 pontos előnyt szereztek. A második negyed már kifejezetten szép és néhol parázs, jó iramú játékot hozott. A második félidőben is látványos játék folyt a pályán, nem kifejezetten a védekezésről szólt a találkozó. A Nyíregyháza fokozatosan növelte előnyét, végül magabiztos győzelmet aratott a helyenként igen ügyesen játszó egri legénység ellen.
 
Bus Iván: - Örülök, hogy folytatni tudtuk a győzelmi szériát. Jövő héten már egy keményebb ütközet vár ránk. Gratulálok a fiúknak, és sok sikert kívánok az Egernek!
 
Máté Balázs: - Gratulálunk a Nyíregyházának! Számunkra az NB II szempontjából nagyon jó volt a mérkőzés, mert nagyon sok dolgot tudtunk gyakorolni, ami a támadást érinti. Védekezésben a mezőnysorunk nagyon könnyelműen kezelte a védőtávolságot, így ellenfelünk 100 pont fölé jutott. Gratulálok Bus úrnak és a Nyíregyháza csapatának!
 
 
 
DEAC - Közgáz SC és DSK 80-70 (13-18, 22-16, 19-16, 26-20)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Nyíri, Bács.
 
DEAC: VELKEY 15/15, SIPOS 13/9, SÓLYOM 15, GÁSPÁR 27/12, Fábián 2. Csere: Fülöp 2, Czermann 4, Zsuga, Berzi 2. Edző: Nagy Lajos.
 
Közgáz SC és DSK: Papp 6/6, Mlinárcsik, Kiss 2, Úr 3, KOMMA 22/3. Csere: JENEI 10, Korompai 7/3, BARTHA 15/3, Fóti 5. Edző: Vladár Csaba.
 
Sok hibával kezdett a hazai csapat, így a nyugodtabban, pontosabban játszó vendégek vezettek az első negyed után. A második negyedben magasabb fokozatra váltott a debreceni együttes, amely ennek köszönhetően szünetre fordított, és minimális, egypontos előnybe került. A harmadik negyedben kiegyenlített volt a játék, ekkor egy triplányival volt csak jobb a hazai csapat. A záró negyedben beindult a pontgyártás, és egy kemény, férfias játék vette kezdetét. A két remeklő, dupla-dupláig jutó magas játékos, Gáspár Mátyás (29 pont, 10 lepattanó) és Komma László (22 pont, 16 lepattanó) hatalmas párharcot vívott egymással, amelyet a rendkívül hatékonyan dobó (11/13 mezőnyből) hazai játékos nyert, s győzelemre vezette csapatát a színvonalas találkozón.
 
Nagy Lajos: - Gratulálok a fiúknak a győzelemhez, de szeretnék ellenfelünknek is gratulálni a játékához és a színvonalas mérkőzéshez!
 
Vladár Csaba: - Sajnálom a vereséget, gratulálok a DEAC-nak! Dolgozunk tovább, hogy elérjük a céljainkat.
 
 
 
 
Nyugati csoport, 9. forduló
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC - Szombathelyi Egyetem SE 42-88 (15-22, 15-21, 6-20, 6-25)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: VARGA T. 16/3, FRIEDL 13/9, Veingartner 4, Jakab 4, Gergácz 5/3. Csere: Szilágyi, Vass, Pallag. Edző: Laky Tibor.
 
SZOESE: HORVÁTH CS. 12/6, Kiss M. 4, VICZE 13/3, SCHVEIGHOFFER 14, Habel 5. Csere: SOÓS 11/9, ÉRSEK 13/3, Novák 8, Frisnyák 4, Monek 4. Edző: Kéri Péter.
 
A tartalékosan felálló hazai csapat az első félidőben még hellyel-közzel tartani tudta a lépést a csapatként már ekkor is egységesebb, hatékonyabb szombathelyi egyetemisták ellen. Szünet után a vendégek már jóval agresszívebben, hatékonyabban védekeztek, mint az első 20 percben. Az újfent gyakorlatilag a második sorával felálló címvédő nem tudott kibontakozni, így végül fölényes szombathelyi siker született. 
 
Laky Tibor: - Gratulálok a Szombathelynek a győzelemhez! Ma tizennyolc percig tudtunk valójában ellenfelük lenni. Bízom benne, hogy lesz még az idén egy találkozónk, ahol a jobbik arcunkat tudjuk mutatni.
 
Kéri Péter: - Az első félidőben még a buszon maradt a csapat. A szünetben rendeztük az öltözőben elsősorban a védekezést, és így a végére egy aránylag könnyed mérkőzést tudtunk játszani.
 
 
 
SMAFC - Semmelweis Egyetem 74-67 (18-19, 17-11, 25-18, 14-19)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 50 néző. V.: Tóth, Rokob.
 
SMAFC: BALOGH L. 14/6, HEISZENBERGER 15/9, WILCSINSZKY 24, HENCZ 16/3, Barcza. Csere: Kertész 2, Janzsó 2, Fekete 1, Kemény, Erdős. Edző: Farkas Dávid.
 
Semmelweis Egyetem: Molnár 8, TÓTH M. 19/6, Székely, SCHIRER 19/6, KIRJÁK 21/6. Edző: Weisz Miklós.
 
Tartalékosan érkezett a Semmelweis Egyetem csapata a mérkőzésre, hiszen mindösszesen öt játékossal álltak fel a fővárosiak. Ennek ellenére a Semmelweis Egyetem játékosai frissebbeknek tűntek a hazai csapatnál, látványos támadójátékot produkálva meg is tudták lepni a soproniakat. A félidőre sikerült átvennie a vezetést a SMAFC-nak, amely a tripla-dupla közelében járó Balogh Levente (14 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz), valamint a szintén dupla-duplával jelentkező Heiszenberger Norbert (15 pont, 11 lepattanó) és a 15 mezőnykísérletből 24 pontig jutó Wilcsinszky Ádám vezetésével a harmadik negyedben 20 ponttal ellépett - úgy tűnt, elfáradnak a Semmelweis Egyetem csere nélkül küzdő játékosai. Hiába szerzett húszpontos előnyt a nyugati gárda (56-36), a fővárosiak nem adták fel. A vendégeknél is volt két dupla-duplát jegyző játékos, Kirják Gyárfás (21 pont, 15 lepattanó) és Tom Schirer (19 pont, 10 lepattanó) személyében, s vezetésükkel a záró szakasz felénél hat pontra közelítették meg a SMAFC-ot. Ekkor azonban pár távoli dobással eldöntötte a maga javára a küzdelmes találkozót a SMAFC.
 
Farkas Dávid: - Sajnos az előző napi U20-as mérkőzés rányomta a bélyegét erre a találkozóra is, hiszen 24 órán belül a mai keret fele újra pályára kellett, hogy lépjen. Rossz döntéseket hoztunk, fásultak voltunk, borzasztó dobószázalékot nyújtottunk, így a mai napon tényleg csak egy dolognak örülhettünk, a győzelemnek. Gratulálok a vendég csapat játékosainak, akik 40 percen keresztül hősiesen és sportszerűen küzdöttek! Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!
 
Weisz Miklós: - Ahogy alakult az elmúlt pár napunk, már annak is örülök, hogy el tudtunk jönni. Sajnos sok volt a hiányzónk, elfáradtunk, de szépen küzdöttek a srácok, megérdemlik a dicséretet. Gratulálok az ellenfélnek, mert ők is nagyon jól játszottak!
 
 
 
PTE-PEAC - TFSE 85-124 (21-34, 14-35, 24-28, 26-27)
Pécs, Ifjúság út 6., 30 néző. V.: Téczely, Dr. Danka.
 
PTE-PEAC: Simon 13, Zalay 4, Mogyorósi, Nagy 12/6, MEZEI 22. Csere: Lajos 10, Major 5/3, Gergely 5/3, Vad 3/3, Griszháber 3/3, Németh-, Gémes 8/3. Edző: Moosz Milán.
 
TFSE: POLGÁRDY 30/18, LAMAN 24/12, HORVÁTH 20/12, KIRÁLY 20/6, Félix 13. Csere: Váczi 4, Lepsik 5/3, Pataki 8/6. Edző: Boros Zoltán.
 
Az érdemi dolgok már a második negyed közepére eldőltek. A dinamikusabb, képzettebb és erősebb TFSE sokkal pontosabban és eredményesebben játszott, különösen távolról. A PTE-PEAC a zónát erőltette, de a vendégek szinte mindig át tudták dobni. A második negyed közepén és a végén is volt egy-egy extra rohanásuk. A folyamatosan növekvő különbség ellenére feszült volt a hangulat, sok játékvezetői ítéletet vitattak a játékosok, szakvezetők, a vélt vagy valós sérelmek "szóvá tételéért" a síposok pedig sűrűn szórták a technikaikat - a mérkőzés során összesen kilencet. Mindezt a hazaiak szenvedték meg jobban: Nagy Kevin még az első, Mezei Máté a második félidőben állt ki két technikaival a játékból. A félidőben 34 ponttal vezetett a TFSE. A félidő után folytatódott a tűzijáték, főleg Polgárdy Ádám, Laman Richárd és Horváth Gergely jóvoltából összesen 21 hárompontost értékesítettek a vendégek, és fölényesen nyertek. A hazaiaknál kiállításáig a "markáns" dupla-duplát elérő Mezei Máté (22 pont, 18 lepattanó) palánk alatti játéka emelhető ki. 
 
Moosz Milán: - Egy NB II-es szintű csapat játszott egy NB I B piros csoport szinten játszó együttessel, amihez társult egy megyei szintet el nem érő játékvezetés. Ebből érdekes dolgok születtek, például a két csapat összesen kilenc technikaija. Gratulálok a TFSE-nek!
 
Boros Zoltán: - Az első félidőben már viszonylag hamar jó százalékkal találtuk meg a kinti és benti dobásainkat. Azt hiszem, ez adta meg az alapot a győzelemhez. Hozzáteszem azért, hogy a Pécs is dobott 85 pontot, ez az ő érdemük. Gratulálok nekik is, és sok sikert kívánok!
 
 
 
Veszprémi Egyetem SC - ELTE BEAC 26-113 (11-29, 4-24, 4-32, 7-28)
Veszprém, 100 néző. V.: Sebesi, Fülöp.
 
Veszprémi Egyetem SC: Lőrincz 1, Piukovits 9, Varga 4, Rehák 8/3, Szabó 2. Csere: Kátai, Kubik, Rózsás 2. Edző: Mérész Csaba.
 
ELTE BEAC: Tímár 7, Jónás 6, MORAUVSZKI 16/3, SZABÓ B. 12/6, RÉTI 20. Csere: Somosi 2, BORSOS 14/3, GYAPJAS 12/6, TÓTH M. 15/3, Igonda 9/3. Edző: Csányi Zoltán.
 
Nagy iramban kezdődött az összecsapás, a vendégek egy perc alatt 7-0-s előnyt építettek ki. A hazaiak első pontjait Varga Máté szerezte (2-7). Remekül működött az ELTE zónája, tanácstalanul támadtak a veszprémiek, sok volt az eladott labda, a pontatlan dobás (11-29). A második felvonásban sem lankadt a fővárosiak lendülete. Az ELTE BEAC Réti Géza, Morauvszki Gergely, Tóth Márk, Borsos Balázs, Gyapjas Máté és Szabó Balázs jóvoltából gyors, pontos és precíz támadásokkal, egységes csapatjátékkal folyamatosan növelte a különbséget. A vendégek védelmének "feltörése" gyakorlatilag megoldhatatlan feladatnak tűnt hazai oldalon, így a félidőre tetemes volt a különbség (15-53). A meglehetősen tartalékos VESC a harmadik negyedben sem találta riválisa játékának ellenszerét, az ELTE tovább robogott (19-87). Az utolsó játékrészben az volt a kérdés, az ELTE mikor éri el a 100. pontját. Erre a 36. percig kellett várni, Tóth ziccere talált a gyűrűbe. A hátralévő időben pedig már csak a különbség mértéke volt kérdéses.
 
Mérész Csaba: - Sajnos ma nem nyújtottunk értékelhető teljesítményt a remek napot kifogó ELTE ellen.
 
Csányi Zoltán: - A legnagyobb pozitívuma a mérkőzésnek az volt, hogy valamennyi játékosom egyforma időt tudott a pályán tölteni. Igazi örömjáték volt, gratulálok a fiúknak!
 
 
 
Fotó: kosarlabda.deac.hu

Vármegyei szövetségek