Tippmix Női NB I: Magabiztos sikert aratott a Csata a BEAC ellen
23
Jan
2022
Tippmix Női NB I: Magabiztos sikert aratott a Csata a BEAC ellen
2022. január 23.  |  22:37
A magyar bajnokság 18. fordulójának egyetlen vasárnapi mérkőzésén a Ludovika-FCSM Csata hazai pályán 96-78-ra múlta felül az ELTE BEAC Újbuda csapatát.
 
A találkozót 4-0-val a Csata együttese indította. A BEAC oldaláról szinte azonnal Boros Júliától jött a válasz, ezt követően viszont Lelik Réka volt sikeres távolról (7-2). Ezután Mérész Beatrix indított akciót. Támadása közben Gyöngyösi Janka faultolta, így a vendégek fiatal tehetsége kettőt dobhatott. Mind a két büntető bement neki, így az állás 7-4-re változott. Ezt követően ismétlődtek az események – csak a dobó személye változott. Gyöngyösi ezúttal Barnai Juditot faultolta, a center büntető találataival pedig már egy pontra zárkózott fel a BEAC (7-6). 9-10-nél ismételten Barnai volt sikeres, amivel Balogh Judit együttese át is vette a vezetést. Ezután megkezdődött az adok-kapok játék. A felek egymásnak adogatták a pár pontos előnyt, míg nem a vendégek egy 6-0-ás hajrával öt ponttal megléptek (13-18). Bár Tursics Krisztián tanítványaitól is érkezett találat, az ellenfél tartotta kialakított előnyét. A negyed végén azonban Gyöngyösi két hárompontost is bevágott, így a második felvonás 24-25-ről folytatódhatott.
 
A következő játékrész eleje is inkább a BEAC-nak kedvezett. Bár tartották a lépést a hazaiak, a pár pontos hátrányukat továbbra sem tudták ledolgozni – 29-33-nál Czank Tímea kosarát láthattuk. Ezután Lelik Réka sikeres 2+1-es akciója következett, amivel ismételten egy pontra zárkóztak fel a Csatások – 32-33-nál Balogh Judit vezetőedző kérte ki első idejét. A taktikai szünet előtt a bírók még ítéltek egy faultot Boros Bertának, amiért az eligazítás után a hazaiak új szerzeménye, Japreece Dean dobhatott két büntetőt. Az amerikai légiós csupán egyszer talált be – azonban rögtön utána ismét Lelik volt sikeres, így tehát a fehér-kékek 35-33-nál át és vették a vezetést. Ezután Czank büntetői következtek, amivel a BEAC egyenlíteni tudott, viszont válaszként megint csak Gyöngyösinek sült el a keze – az előny maradt a hazaiaknál (38-35). Gyöngyösi ekkor már 10 pontnál járt, amiből kilencet triplából szerzett. Fej-fej mellett haladtak a csapatok – az eddigiekben több, mint öt pontos különbség nem is alakult ki, 42-42-nél pedig ismételten egál volt az állás. Ezúttal Tursics Krisztián vezetőedző kért időt. Úgy tűnt ez jót is tett együttesének, hiszen a folytatásban rohamot indítottak. Hét pontot szereztek sorozatban, így a felek 49-42-ről fordulhattak.
 
A második félidő Ivanova kosarával indult, mely közel három percig az egyet találatnak bizonyult. A ponthiányt Horváth Bernadett 2+1-es akciója törte meg, miután Joseph dobás közben faultolta őt. 52-46-nál Mérész Beatrix volt sikeres, illetve Boros Berta büntetői következtek. Ekkor azonban Joseph ismét hibázott védekezés közben, és ezúttal Zele Dorinát faultolta az amerikai légiós. Zelének mind az akciója, mind pedig a büntetője sikeres volt, így az állás 55-48-ra változott. Folytatásként a hazaiak kialakították a felek közötti eddig legnagyobb különbséget, – tíz ponttal léptek meg – így Balogh Judit vezetőedzőnek nem volt más választása, mint időt kérni csapatának. Visszatérve ismét Zele találatait láthatta a közönség – ezzel az alacsony centerjátékos a 17-ik dobott pontját szerezte meg. 66-53-nál Ivanova és Lelik váltott triplákat, majd Boros Berta találata következett. Úgy tűnt abszolút elkapta a fonalat Tursics Krisztián együttese, egymás után szerezték a kinti találatokat – a negyed végére a differencia csak Mérész utolsó másodperces kosara miatt nem érte el a 20 pontot (73-57).
 
A mérkőzés záró szakaszát fej-fej mellett kezdték meg a résztvevő felek. Ez leginkább a Csata együttesének kedvezett, hiszen így meg tudták tartani nagyszámú előnyüket. 79-61-nél Gyöngyösi Janka szerezte meg 15-ik pontját, amivel a mezőny harmadik legjobb teljesítményét érte el. Csupán két csapattársa előzte meg – Zele Dorina 19, illetve Lelik Réka 17 ponttal. 80-64-nél szintén a fiatal tehetség dobhatott büntetőt, találta után pedig vendég időkérés következett. Visszatérve bár Balogh Judit együttese mindent megtett, 15 pontos hátrányukat továbbra sem tudták megtörni. Zele Dorina 84-68-nál lépte át a huszadik dobott pontját, így csapatából kimagasló teljesítményt nyújtott. Két perc volt hátra a pesti rangadóból, és 90-71-es állást regisztrálhattunk. A hátralévő időben a vendégek továbbra sem tudtak mit kezdeni a Csata agresszív támadóorientált játékával. Tursics Krisztián tanítványai egészen a mérkőzés végéig kívülről bombázták a BEAC védelmét, így sikerült végül közel 20 pontos győzelmet aratniuk. Bár az elején a vendégek tűntek magabiztosabbnak, a találkozót mégis a Ludovika-FCSM Csata nyerte 96-78-ra Zele Dorina kimagasló teljesítményével.
 
LUDOVIKA-FCSM CSATA - ELTE BEAC ÚJBUDA 96-78 (24-25, 25-17, 24-15, 23-21)
 
Bajnokság, 18. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Tóth Cecília, Kovács Nimród János, Major Ádám (Bodrogváry Iván József)
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 11/6, Lelik 17/6, Zele 25, Gyöngyösi 16/12, Dean 19. Csere: Angyal -, Strausz -, Böröndy 8.
 
ELTE BEAC Újbuda: Ivanova 18/6, Boros B. 8, Boros J. 9/3, Mérész 14, Barnai 6. Csere: Orosz 3, Joseph -, Zsámár 2, Koch 8/3, Czank 10.

Vármegyei szövetségek