Tippmix Női NB I: A Sopron, a Győr és a Vasas is magabiztosan győzött
22
Jan
2022
Tippmix Női NB I: A Sopron, a Győr és a Vasas is magabiztosan győzött
2022. január 22.  |  20:50
A bajnokság 18. fordulójában az UNI Győr MÉLY-ÚT 82-60-ra múlta felül a TFSE-MTK együttesét.
 
Mindkét csapat abban a felállásában játszott, melyben az elmúlt héten is láthatták a szurkolók. A győriek ragadták magukhoz a kezdeményezést a mérkőzés elején. Három perc alatt 7-0-s előnyt építettek fel Iványi Dalma tanítványai. A TFSE azonban egy triplával és egy 2+1-es megoldással igyekezett megfogni a meccset. Ez sikerült is a vendégeknek. A játékrész felénél 9-9-nél egyenlített Magyar Bianka együttese. A folytatásban Dubei Debóra triplájával újra a Győr került előnybe. 16-13 után azonban Chanise Jenkins öt pontja zárta az első szakaszt, így 18-16-ra a TFSE-MTK vezetett. A Győr 17 mezőnykísérletéből 7, míg a TFSE 16 kísérletéből szintén 7 volt sikeres az első szakaszban. A hárompontosok jelentették a különbséget. A második negyed elején két és fél percig mindössze egy találatot jegyezhettünk fel, ez Nagy Dóra duplája volt.
 
A két gárda sokáig fej-fej mellett haladt. Magyar Bianka 24-23-nál kért időt. Ezt követően a TFSE Dúl Panka büntetőivel és Király Andrea triplájával 28-24-re megugrott. Ez a fővárosi gárda ötödik sikeres hárompontosa volt ezen az estén. Ekkor Iványi Dalma rendelte magához tanítványait. A győriek Dombai Réka és Albina Razheva találataival új lendületet vettek és 31-28-ra fordítottak. Két és fél perc volt még a nagyszünetig. Egy triplával utolérte a házigazdát a TFSE, de ekkor érezhetően a Győr ritmusa érvényesült. 35-31-nél már 11-3-as futást rögzíthettünk a jegyzeteinkbe. A félidőben 39-34 állt az eredményjelzőn. A győrieknél a 10 pontos Albina Razheva, a TFSE-nél a 12 egységnél járó Dúl Panka volt a legeredményesebb. A Győr 24-14-re vezetett a lepattanókban. A harmadik negyed első percében Dubei Debóra és Dombai Réka 44-34-nél a lélektani 10 pontra növelve a differenciát megerősítette a hazai előnyt.
 
Úgy nézett ki, hogy nagyjából 10 pont környékén állhat be a mérkőzés. A TFSE Dúl Panka vezetésével igyekezett a lépést tartani, aki a harmadik szakasz első felében egymaga 7 pontot, közte két triplát jegyzett. A harmadik szakasz hajrája két fordulatot is tartogatott. Előbb 53-43 után Chanise Jenkins és Dúl Panka tripláival 53-49-re felzárkózott a TFSE. A Győr azonban higgadt maradt, joggal bízhatott fizikális fölényében, jobb szerkezetében. Weninger Virág, Dombai Réka és Nagy Dóra találatai zárták a játékrészt. Az utolsó 10 percnek 60-49-ről vágtak neki a csapatok. Itt már nem volt kérdés a győztes kiléte. Két perc alatt 6-0-val 66-49-re módosította az állást a házigazda. A vendégek időkérése után is folytatódott a győriek nagy sorozata. 72-49-nél már 19-0-ban volt Iványi Dalma együttese. A TFSE kosárcsendjét Szeitl Vanessza törte meg. Innen azonban egy újabb 8-0-val 80-52-re szakadtak el a győriek, akik a játék minden elemében riválisuk fölé nőttek. Az utolsó 10 percben a 17-ből 11 kísérlet sikeres lett a hazaiaknál, akiknek ebben az etapban nyolc szerzett labdájuk volt. A hajrában szépített a TFSE, így 82-60-es győri győzelem született.
 
UNI GYŐR MÉLY-ÚT - TFSE-MTK 82-60 (16-18, 23-16, 21-15, 22-11)
 
Bajnokság, 18. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Győrffy P., Pozsonyi L., Major Á. (dr. Gincsai J.)
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Canada 7, Dombai 15/3, Dubei 12/6, Oroszova 4, Mompremier 14. Csere: Varga 4, Rozmán, Nagy 7/3, Weninger 3/3, Razheva 16, Baffy, Milkovics.
 
TFSE-MTK: Jenkins 11/9, Süle 2, Dúl 22/12, Király 9/9, Tapley 8. Csere: Herman, Szeitl 3/3, Tóth 2, Németh, Burján.
 
 
 
A bajnokság 18. fordulójában a Sopron Basket 92-63-ra múlta felül a VBW CEKK Ceglédet.
 
A kurszki diadalhoz képest egy változással, Jelena Brooks nélkül várta a VBW CEKK Cegléd elleni albertirsai találkozót a Sopron. Fegyverneky Zsófia és Határ Bernadett találataival a mérkőzés elején igyekezett magához ragadni a vezetést a címvédő. A soproniak első 12 pontjából 8 Határ Bernadett nevéhez fűződött. Öt és fél perc játék után így 12-8-ra vezetett a Sopron. Petra Holesinska és Szabó Fanni vezetésével igyekezett tartani a lépést a Cegléd. Ez olyan jól sikerült a hazaiaknak, hogy az első negyed végén minimális különbséggel 19-18-nál előrébb is jártak. A második szakasz elején ritmust váltott a Sopron. Határ Bernadett kezdte a pontgyártást, majd jött Varga Sára, Aby Gaye, Briann January és Nevena Jovanovic. 29-21-nél így már 10-2-es futásban volt a címvédő. Ráadásul kiválóan megoszlottak a terhek. A félidőig nyolc pontszerzője lett a Sopronnak.
 
A Sopron Basket kétszer is megugrott kilenc ponttal (34-25, 36-27), de kétszámjegyűre nem tudta növeli a differenciát az első 20 percben. Az eredmény 36-29-nél hosszú időre befagyott, majd innen a CEKK vett új lendületet. Amikor az első félidőben 13 egységig jutó Szabó Fanni triplája célt ért, 38-34-nél újra nyílt lett az összecsapás. A félidőig 14 pontot és 6 lepattanót elérő Határ Bernadett törte meg a soproni kosárcsendet, majd a hajrában Aby Gaye és Fegyverneky Zsófia villant meg. A nagyszünethez érkezve 46-37-nél visszaállt a 9 pontos különbség. A harmadik negyedet Határ Bernadett két duplája vezette fel, melyre Petra Holesinska egy triplával válaszolt. Két perc után 50-40-nél 10 egység választotta el a feleket. Óriási kérdés volt, hogy innen milyen irányt vesz a találkozó. Marad ebben a szorosabb mederben vagy a címvédő beviszi a döntő futást. Varga Alíz állt a soproniak élére. A négy pontjával 54-40-nél kialakult az addigi legnagyobb differencia.
 
Sandro Orlando időkérése után Szabó Fanni még egy duplát értékesített. Ekkor azonban már egyértelműen Gáspár Dávid tanítványainak fölénye érvényesült. A harmadik szakasz hajrájában Varga Sára és Czukor Dalma tripláival 66-44-nél a 20 pontot is átlépte a differencia. Ez már 16-4-es futás volt a címvédőtől. Az utolsó 10 percnek 66-46-ról vágtak neki a csapatok. Az első percekben 70-50-ig tudta 20 pont környékén tartani a meccset a CEKK. Ezt követően 78-50-re elszakadt a címvédő. Becsülettel küzdött a házigazda és a kisebb pontatlanságokat megbüntette, így 78-56-ra visszajött. Időkérés után új lendületet vett a Sopron. Három triplát és egy duplát is értékesített a hajrában Czukor Dalma, aki hosszú kihagyást követően második tétmeccsét vívta és a visszatéréséhez ez az este nagyon sokat tett hozz. Ceglédi oldalon Laufer Gabriella és Szirony Dorina találatainak örülhettek. A különbség 30 pont környékén állt be. Végül 92-63-as soproni győzelem született.
 
VBW CEKK CEGLÉD - SOPRON BASKET 63-92 (19-18, 18-28, 9-20, 17.26)
 
Bajnokság, 18. forduló
Albertirsa, Újcsarnok
Fodor A., Balog Gy., Jakab L. (Farkas J.)
 
VBW CEKK Cegléd: Rakita 4, Holesinska 17/6, Laufer 8, Kobolák, Szabó P. 4. Csere: Szabo Fa. 24/6, Viszmeg, Szirony, Szabo Fló. 2.
 
Sopron Basket: Fegyverneky 10, Jovanovic 6, Czukor 14/12, Varga A. 11/3, Határ 24. Csere: Williams 2, January 6, Gaye 10, Varga 9/3.
 
 
 
A bajnokság 18. fordulójában a Vasas Akadémia 91-61-re múlta felül a PINKK Pécsi 424 együttesét.
 
A mérkőzés feldobását a vendégek nyerték a találkozó első támadásából Sara Heljic szerzett kosarat. Ezt követően a pécsieken volt a sor, Davis találatával pedig 2-2-nél ki is egyenlítettek. Ezután Madár Eszter, majd ismételten Davis volt sikeres. A találkozó elején még fej-fej mellett haladtak a felek, egészen addig, míg Milos Pavlovic tanítványai hat ponttal megléptek (8-14). Ekkor megint csak Davis pontjai következtek. Együttese hátrányából azonban nem tudott ledolgozni az amerikai légiós, hiszen kontrába Smailbegovic szerzett kosarat a túloldalon, méghozzá távolról (10-17). Tóth Orsolya ziccer találata után – 10-19-nél – a PINKK vezetőedzője, Kovács Dénes kérte ki első idejét, hogy rendezze újdonsült csapata sorait. A negyed hátralévő idejében a Vasas tovább folytatta domináns támadójátékát, míg a pécsieknek csupán büntetőkből sikerült találatokat szerezniük. Összességében tehát kialakult a 10 pont feletti különbség is, a második felvonás pedig 12-26-os állásról folytatódhatott.
 
A játékrész Davis akciójával indult – ez azonban közel sem volt elég ahhoz, hogy a hazai együttes tíz pont alá tudjon férkőzni. Az áttörést végül Zsilinszky Lilla hárompontosa és Mujovic közeli dobása jelentette, amikkel a PINKK 19-26-ra változtatta az állást. A Vasas továbbra sem találta a ritmust, illetve védekezésben is egyre több hibát követtek el. Legtöbbször a lepattanózásban maradtak alul, mely lehetőséget adott a pécsieknek, hogy könnyű kosarakat szerezzenek. Válasz ezután sem a pestiektől érkezett, dobás közben Sara Heljic-et faultolták, amiért két büntetőt dobhatott. Mind a kettő bement neki, azonban a következő támadás során már vendég oldalon is született kosár, így maradt a nyolc pont a PINKK hátránya (20-28). Az negyed ötödik percébe érkezve Papp Dia dobhatott ismét büntetőket. A folytatásban bár a differencia nem lépte át a 10 pontot, mégis a határon táncolt. Egészen addig, míg a hazaiak rohamot nem indítottak – ezzel pedig négy pontra zárkóztak fel. A második taktikai szünet a találkozó során 29-33-nál következett. A következőkben a reflektorfény a pécsiekre ugrott. Alig egy percre a nagyszünettől ismételten időkérésen volt a sor – ezúttal Milos Pavlovic részéről – ugyanis a pécsiek nemcsak, hogy kiegyenlítettek, de 34-33-nál át is vették a vezetést Mujovic vezérletével. A pécsiek légiósa 17 perces játékideje alatt 10 pontnál járt a mezőny legjobbjaként.
 
A mérkőzés elejéhez hasonlóan a második félidőt is a Vasas Akadémia nyitotta meg. Ezúttal azonban nem az első, hanem a második támadásukból született találat, így az egy pontos előnyt már a harmadik negyed elején visszavette Milos Pavlovic együttese. Az öröm azonban nem tartott sokáig, hiszen pécsi oldalról – a változatosság kedvéért Mujovic-tól – jött is a válasz. 38-35-nél Davis volt sikeres, ezután pedig Madár Eszter találatai következtek – a vendégek ismét átvették a vezetést. Később Davis kosara bár egyenlített (40-40), a mérkőzés egy 6-0-ás pesti hajrával folytatódott. A rohamot végül Kovács Dénes időkérése szakította félbe (40-46). A folytatásban sem a PINKK-nek kedvezett a szerencse – a vendégek ismét 10 pont fölé növelték előnyüket. 42-55-nél Bach Bogi követett el személyi hibát, amiért Mujovic dobhatott két büntetőt – közben Dúl Terka szenvedhetett sérülést, ugyanis a pályáról már kézben vitték le. A hátralévő időben a találkozó képe nem változott. Dúl elvesztésével a vendégek méginkább feltámadtak, és a játékrész 46-58-as eredménnyel végződött.
 
A záró szakasz elején a Vasas 7-0-val folytatta az előző negyedben megindított rohamát. Kovács Dénes ezt 46-65-nél szakította meg időkérésével, visszatérve pedig Zsilinszky Lilla meg is szerezte csapata első kosarát. Azonban a vendégeket ez sem lassította. Tóth Orsolya sikeres középtávolijának köszönhetően a különbség túllépte a 20 pontot (48-69), majd pörgős végjátékhoz méltóan megkezdődött az adok-kapok játék. 53-72-nél ismét Mujovic volt sikeres, amivel a huszadik dobott pontját szerezte meg. A mérkőzés hajrájában sem lassított a tempón Milos Pavlovic együttese, a negyven perc leteltével pontosan 30 pontra növelték előnyüket, a végeredmény tehát 61-91 lett a Vasas Akadémia javára. A budapestiek közül hárman is kétszámjegyű dobott pontig jutottak, ami nagyban közrejátszott a sikerükhöz.
 
PINKK PÉCSI 424 - VASAS AKADÉMIA 61-91 (12-26, 22-7, 12-25, 15-33)
 
Bajnokság, 18. forduló
Kozármisleny, Kozármislenyi Sportcsarnok
Söjtöry Tamás Ferenc, Szilágyi Bálint, Horváth Csongor Béla (Maár Gábor)
 
PINKK Pécsi 424: Szűcs -, Mujovic 20, Vincze 9, Jáhni 5/3, Davis 14. Csere: Horváth -, Révész 2, Tenyér 1, Zsilinszky 10/3, Borbás -.
 
Vasas Akadémia: Papp 9, Smailbegovic 8/6, Tóth 21, Madár E. 16, Heljic 18/3. Csere: Bach 9/3, Dúl -, Nagy -, Salamon 6, Radócz 4/3.

Vármegyei szövetségek