Tippmix Férfi NB I: A Falco nagy csatában győzte le a Körmendet
16
Jan
2022
Tippmix Férfi NB I: A Falco nagy csatában győzte le a Körmendet
2022. január 16.  |  11:54
A 18. fordulóban rendezték a vasi el Clásico második felvonását, melyen a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely látta vendégül az Egis Körmend csapatát.
 
Rögtön egy szép akció végén, de szerencsés kosárral szerzett vezetést a Körmend, ráadásul Gordon révén növelni is tudta azt (0-4). Jól védekeztek az első percekben a vendégek, miközben a támadóoldalon rendre betaláltak, Szavics próbálkozása is bement, majd Gordon is zsákolt (0-8). Golomán nevéhez fűződött az első hazai kosár, három percet kellett rá várni, de ennél közelebb egyelőre nem tudtak jönni a hazaiak (2-10). Keller maradt üresen a festékben, majd két gyorsindítást is csináltak a sárga-feketék, megkezdte a felzárkózást a Falco (8-10). Triplapárbaj következett, három esett be egymás után, újra kezdett meglépni a piros-fekete alakulat (11-18). Deontae Hawkins is pályára lépett a hazaiaknál, Gordon harcolt ki egy faultot rajta, két büntető volt a jutalma (11-20). Benke távolijával kapaszkodott a Szombathely, de erre is volt válasza a körmendieknek, ezúttal White célzott jól. A továbbiakban is jól őrizte előnyét a vendég együttes, 19-27-tel zárult az első negyed.
 
A második felvonást már jobban kezdte a Falco, magasemberei ponterős játékával egy 6-0-ás rohammal rögtön fel is jött kettőre (25-27). Kisebb gólcsend után az egyenlítés is meglett, időt kért Kocsis Tamás (27-27). Közel négy perc telt már el ebből a negyedből, de még mindig nem tudott gyűrűbe találni a Körmend, miközben már tíznél tartott a Szombathely, ezzel pedig a vezetést is átvette, a találkozó során először (29-27). Szavics ziccere ment be a negyed derekán, ezzel kiegyenlítettek a vendégek. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám az utolsó percben még tudott egyet újítani a Szombathely, így plusz öttel mehetett a nagyszünetre. 42-37.
 
A félidő után Perl talált be, de ezúttal nem rogyott össze a Körmend, Szavics triplája volt pontos, majd Gordon is hozzátett kettőt (44-42). Többször is megvolt a lehetősége a vendégeknek az egyenlítésre, egyelőre viszont ez nem sikerült, néggyel ment a Szombathely, amikor egy 5-0-ás rohammal fordított a Körmend (48-49). Remek egyéni megoldások voltak mindkét oldalon, óriásit küzdöttek a csapatok (53-53). Perl büntetőjére Durázi triplája érkezett, megint a vendégek vezettek (54-56). Perl rohant végig a pályán, majd egy hármast is elsüllyesztett, időt kért Kocsis Tamás közel másfél perccel a negyed vége előtt (59-56). A hátralevő időben mindkét oldalon becsúszott egy-egy hiba, ám a végén Stokes egy visszalépős hármassal kiegyenlített. 59-59.
 
Keller ziccere nyitotta a záró etapot, majd a center egy támadólepattanót is visszatett, Takács betörésből válaszolt (63-61). Folyamatosan tapadt ellenfelére az Egis Körmend, ráadásul Clark sportszerűtlenje után újra lehetőségük nyílt a fordításra. Stokes csak az egyik büntetőjét dobta be és a labdabirtoklásból eladták a labdát a vendégek, Golomán viszont nem hibázott a vonalról a túloldalon (67-64). Kőkemény védekezés ment mindkét oldalon, az utolsó öt percre 69-64-ről fordultak a felek. Stokes körmendi szempontból nagyon fontos triplát dobott, Váradi betörése is eredményes volt (71-67). Perl mindkét egypontosát értékesítette, hattal lépett meg a Szombathely ráadásul eladta a labdát a Körmend, amit meg is büntettek a hazaiak (74-67). Kevesebb, mint három perc maradt. Egy támadáson belül három triplát is elhibáztak a piros-feketék, Perl viszont bedobta a magáét, tízre hízott a szombathelyi előny és már nagyon kevés volt hátra (77-67). Durázi révén szépített a Körmend, ráadásul egy támadólepattanóból Ferencz is hozzátett kettőt (77-71). Labdát szereztek a vendégek, kicsivel több, mint egy perc volt hátra, időt kért a Falco. Stokes betörése lejött, a túloldalon pedig Váradinak ütöttek oda. Bement mindkettő, majd Stokes egy triplát is elrontott, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely óriási küzdelemben győzte le az Egis Körmendet a vasi el Clásicó második felvonásán. 79-73.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend 79-73 (19-27, 23-10, 17-22, 20-14)
 
Bajnokság, 18. forduló
Szombathely, Savaria Arena
V.: Kapitány Gellért, Tőzsér Dénes Kelemen, Söjtöry Tamás Ferenc (Téczely Tamás)
 
Szombathely: Somogyi 7/3, Perl 31/6, Clark -, Golomán 13, Keller 9/3. Cserék: Váradi 6, Verasztó -, Benke 3/3, Barac 10/3, Hawkins -.
 
Körmend: Stokes 13/6, White 16/12, Martinez 2, Szavics 10/6, Gordon 15. Cserék: Takács 2, Henry 4, Ferencz 2, Durázi 9/3, Krivacsevics -.
 
 
 
Kucsera és Ihring triplaváltásával indult a mérkőzés, majd Karahodzsics egyik büntetője ért célba. A túloldalon Molnár egyenlített, de a Kecskemétnek sikerült előnyt szereznie. Újfent a magyar válogatott center, és ezt követően Milutinovics talált be közelről. Minchev távolijával kerültek közelebb a hazaiak, de még mindig a vendégeknél volt az előny. A negyed közepén sikerült utolérnie az Oroszlánynak KTE-t, amikor az új szerzemény, Mesicek talált be távolról, ezzel 17-17-re módosítva az állást. Ezután Milutinovics büntetői után a KTE-nél volt az előny, de Carev triplája már az OSE-nak jelentette a vezetést. Végül hárompontos előnnyel zárta az Oroszlány az első tíz percet (26-23).
 
Pollard duplájával előbb felzárkózott egy pontra a Kecskemét, majd Milutinovics trojkájával a vezetést is újra átvette. Garamvölgyi is távolról volt eredményes, amire Karahodzsics válaszolt. Ezután perceken keresztül mindkét csapat pontatlan volt támadásban, így nem változott az eredmény. A 17. perc környékén alakult ki az addigi legnagyobb különbség, amikor Ruják duplája után 41-33-ra vezettek az oroszlányiak. Sokáig nem örülhettek, mert Wittmann küldött a helyére egy hármast. Az adok-kapokból a hazaiak jöttek ki jobban, miután Tóth a második tripláját értékesítette a játékrészben. Ezzel kettővel nyerte a negyedet az OSE (44-39).
 
Egyértelműen az Oroszlány kezdte lendületesebben a második félidőt. A 25. percben Forray Gábornak kellett időt kérnie, mert egy 10-4-es rohanásban volt a hazai csapat. A vendégek kosárcsendjét Karahodzsics duplája törte meg, de még ezzel is kilenc pont volt a Ihringék előnye. A kecskemétieket Dramicsanin hármasa és Pollard büntetői, valamint közelije hozta fel két pontra, ezzel újra nyílt lett a találkozó. A folytatásban is felváltva estek a kosarak, két-három ponttal a Krasovec-legénység tartott előrébb, amit még sikerült megtoldaniuk is az utolsó percben (65-59).
 
Kézben tartották a mérkőzést a hazaiak a záró tíz percben is, a vezetésük egyszer sem forgott igazán veszélyben. Az öt-hatpontos különbség állandósult a két csapat között. Mesicek egyre jobban belelendült, több pontatlan dobás után már csapata legeredményesebb dobója volt. A KTE-nél Pollard és Karahodzsics húzta a szekeret, de hiányzott az a kicsi plusz, hogy igazán izgalmassá tudják tenni a hajrát. Milutinovics távolijával próbált még kapaszkodni Forray Gábor csapata, azonban Minchev válaszával újra tízpontos lett a differencia. Az utolsó percekben már hiába dobott be egy hármast Wittmann, Ihring büntetőivel bebiztosította győzelmét az Oroszlány (89-80).
 
MVM-OSE Lions - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 89-80 (26-23, 18-16, 21-20, 24-21)
 
Bajnokság, 18. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok,
V.: Cziffra Cs. Zs., Nagy V., Pozsonyi L. (Hartyáni Zs.)
 
OSE: Ihring 15/9, Mesicek 14/3, Carev 3/3, Minchev 15/3, Molnár M. 6. Csere: Ruják 8/6, Parrish 14/6, Tóth B. 6/6, Garamvölgyi 8/6.
 
KTE: Pollard 22/6, Kucsera 9/3, Jaramaz 4, Milutinovics 16/6, Karahodzsics 16. Csere: Dramicsanin 4/3, Wittmann 9/6, Kiss D. -.
 
 
 
Már a találkozó előtt is remek hangulat várta a csapatokat a szekszárdi Városi Sportcsarnokban, ahol az Atomerőmű SE a Kaposvári KK együttesét fogadta a 18. fordulóban.
 
Goins egyből egy hármassal nyitott, majd Csorvási dobhatott két büntetőt és Martin is feliratkozott a pontszerzők közé, fordított a KKK (3-4). Brown szépen csinálta meg a maga helyzetét, de erre is tudtak válaszolni a somogyiak. Jól bekezdtek a csapatok, felváltva érkeztek a kosarak mindkét oldalon, de a negyed derekán ha csak minimálisan is, de sikerült meglépnie a vendégeknek (7-11). A kezdeti ponttermés után kicsit visszaesett a támadójáték mindkét oldalon, a végig előnyben játszó kaposváriak zárták jobban az első negyedet, miközben a Paksnál leginkább csak Taylor tudta hozni a pontokat. 15-22.
 
Ford triplájának köszönhetően meglett a közte tíz is, ezután pedig Hilliard duplája is behullott, időt kértek a hazaiak (15-27). Ez sem lassította le a kék-fehéreket, Hilliard 2+1-es akcióját követően tizenötre hízott a vendég előny (17-32). Közel négy és fél perc elteltével továbbra is csak két pontot tudott felmutatni ebben a szegmensben az ASE, újra időt kellett kérnie Petar Mijovicsnak. Hilliard újabb kosara után már a húszat is elérte a differencia, továbbra sem kapta el a ritmust a Paks (17-37). Másfél perccel a félidő vége előtt Petar Mijovics kapott technikai hibát reklamálásért, de ez sem tudta feltüzelni a hazaiakat, akik mindössze hat dobott ponttal zárták a második tíz percet, miközben hengerelt és a játék minden elemében jobb volt a Kaposvár. 21-45.
 
A fordulás után is a vendégek szerezték az első kosarakat, előbb Price, majd Bogdán talált be és bár a lehetőség megvolt a kék-fehéreknek arra is, hogy harminccal meglépjenek, egy kicsit tudott kozmetikázni az eredményen a Paks (25-49). Tovább nyomtak a hazaiak és igaz, nem forgott veszélyben a somogyi fölény, Nikola Lazics azért időt kért (31-54). A játék képét tekintve nagy változás már nem történt, tekintélyes előnnyel várhatta a záró etapot a KKK. 41-65.
 
Az utolsó negyed sokáig nem tartogatott izgalmakat, de egy idő után elkezdtek beesni a paksi hármasok és bejött húsz alá a hazai csapat, időt kellett kérnie a somogyiaknak (49-67). Ennél közelebb már nem tudott jönni az ASE, a Kaposvári KK remekül játszva, erőt demonstrálva folytatta jó sorozatát. 64-81.
 
Atomerőmű SE - Kaposvári KK 64-81 (15-22, 6-23, 20-20, 23-16)
 
Bajnokság, 18. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
V.: Papp Péter, Tóth Cecília, Makrai Márton (Bodrogváry Iván József)
 
ASE: Brown 15/9, Frank 2, Taylor 21/6, Goins 13/9, Buljevics 3. Cserék: Kovács 10, Pajor -, Brzoja -, Kis -.
 
KKK: Hilliard 16, Plézer -, Price 5/3, Martin 21, Csorvási 2. Cserék: Puska -, Krnjajszki 5/3, Diggs 9/6, Ford 21/6, Bogdán 2.
 
 
 
Igaz, a találkozót jobban kezdték a vendégek, hiszen egy 2-7-es rohammal indítottak, de rövid időn beül a hazaiak felzárkóztak és át is vették a vezetést. (8-7) Egy ideig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd előbb Bognár, kicsivel később pedig Cook talált be távolról, így a két szegedi játékos csapatukat hatpontos előnyhöz juttatta. (19-13) Holton törte meg a vendégek kosárcsendjét, de a Szedeák tovább menetelt és a negyed végére már tizenkét pontos fölényt kovácsolt. 28-16
 
Révész kosarával folytatódott a mérkőzés, de Keller egy triplával, míg Filipovic egy 2+1-es akcióval válaszolt, így a hazaiak tovább növelték előnyüket. (34-18) Révész volt megint aktívabb és csapattársa Wilson is kosarat szerzett, de eközben a hazaiak ellen nem találtak megfelelő gyógyírt és Hunt kosarával már majdnem húszpontos különbség alakult ki a két gárda között. (42-23) Egy kissé lelassult mindkét oldalon a pontszerzés, ekkor időt kért a ZTE. (44-27) Az időkérést követően Persons egymaga öt pontot szerzett rövid időn belül, majd Holton törte ezt meg és csapattársa, Takács is szerzett egy hármast, ekkor időt kértek a szegediek. (49-32) Keller állhatott a vonalhoz, ahol minkét dobását érvényesítette, majd Bognár is büntetőzhetett, míg Horti volt a vendégektől aktívabb a negyed végéig, így tizennyolcpontos hazai vezetéssel zárult az első félidő. 54-36
 
Nagyszerűen folytatta a mérkőzést a szegedi gárda, hiszen Alstonnak köszönhetően 5-2-es futással indítottak, amivel a húszpontos különbség meg is született, majd Cook és Persons is elkezdték csapattársuk mellett termelni a pontokat, míg a másik oldalról Révész és Wilson szerzett pár kosarat, így huszonöt pontos hazai előny alakult ki (68-43) Rövid időn belül időt kértek a vendégek, majd Holton szerzett többször is pontokat és kis idővel később Wilson triplázott, így öt pontot sikerült faragniuk rövid időn belül a zalaegerszegieknek. (70-50) Nem engedte a hazai együttes a különbség csökkentését és egy 6-2-es rohamot csinált. (76-52) A harmadik felvonás végéig már csak a vendégektől Németh szerzett egy triplát, így huszonegy pontos különbséggel fordultak az utolsó tíz percre a csapatok. 76-55
 
Kosár kosarat követett az utolsó tíz perc elején, így komolyabb változás nem történt, majd triplaháború következett, amiből a hazaiak jöttek ki jobban. (88-63) Sikeresebb periódust fogtak ki a vendégek, így húsz ponton belülre zárkóztak. (89-71) Végül tizennyolc pontos hazai győzelemmel zárult a találkozó. 93-75
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalakerámia ZTE KK 93-75 (28-16, 26-20, 22-19, 17-20)
 
Bajnokság, 18. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T. P., Frányó P., Szilágyi B. (Balogh L. Gy.)
 
Szeged: Persons 22/12, Cook 17/9, Szatmári -, Bognár 10/3, Alston 21/3. Csere: Balogh 1, Filipovic 4, Keller 13/9, Polányi -, Hunt 2, Kerpel-Fronius B. 2, Mayer 1.
 
ZTE: Parks 10/3, DeCosey 17/9, Csuti -, Wilson 15/6, Horti 7. Csere: Takács 3/3, Holton 11, Révész 6, Németh 5/3.
 
 
 
Nagy mérkőzésre volt kilátás Sopronban, ahol a tabella negyedik helyén álló, zsinórban nyolc meccset behúzó SKC fogadta a harmadik helyezett Debrecent.
 
Valerio triplájával vette kezdetét a találkozó, de mint később kiderült, ekkor vezetett először és utoljára a Debrecen. A Sopron már az első negyedben begyújtotta a rakétákat. 13-10-ig még szoros volt a találkozó, majd McGill vezérletével egyre jobban meglépett a Sopron. Előbb tíz ponttal vezettek a hazaiak, majd Fazekas távoliját követően már tizenhárom volt közte. Erre még Thames válaszolt a büntetővonalról, de McGill duplájával zárult a negyed (29-15).
 
A második negyed elején Borisov pillanatai következtek, majd Myers is beszállt a pontgyártásba. Ekkor már tizenkilenccel tartottak előrébb a soproniak. A hazaiaknál minden összejött, míg a vendégek sok hibával játszottak. Thames próbálta sikeres távoli dobásaival tartani a lelket a DEAC-ban, de ez egyszer sem törte meg a lendületét a hazai együttesnek. Úgy tűnt, hogy Aska zsákolását követően csak tíz pont lesz a félidőben a különbség a felek között, ám McGill hármasa még szintén célba ért (53-40).
 
Megalapozta a második félidőt az, hogy 12-1-s rohanással indított a Sopron. A vendégektől Hagins talált be távolról, de erre Myers azonnal válaszolt. Ezután már húsz pont fölött állandósult a felek közötti különbség. De innen is tudott még feljebb kapcsolni a Sopron, amikor Takács és McGill egy-egy triplája után már harminccal is vezettek. Hiába volt még hátra egy játékrész, nem úgy nézett ki, hogy a DEAC fordítani tud ezen az estén (89-55).
 
A folytatásban sikerült némileg szépítenie a DEAC-nak, de ez csak annak volt köszönhető, hogy mindkét oldalon szerepet kaptak azok is, akik korábban kevesebb lehetőséghez jutottak. A végeredményen kívül az egyetlen nyitott kérdés csak az maradt, hogy ki szerzi a hazaiak századik pontját. Végül Borisov révén ezt is elérte az SKC, és zsinórban kilencedik győzelmét húzta be, ezzel megelőzve a Debrecent a tabellán (100-75).
 
Sopron KC - DEAC Tungsram 100-75 (29-15, 24-25, 36-15, 11-20)
 
Bajnokság, 18. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Praksch Péter Árpád, Török Róbert, Balog György Attila (Páli dr. Kálmán)
 
Sopron: McGill 28/12, Myers 19/9, Sitku -, Q. Ford 17/9, Montgomery 11. Csere: Werner -, Borisov 10, Takács 3/3, Fazekas 5/3, Halász 7/3.
 
Debrecen: Hagins 9/9, Thames 13/9, Valerio 5/3, Drenovac 17, Aska 11. Csere: Polyák 4/3, Tóth Á. 12, Kerpel-Fronius G. -, Dzeletovics 4, Balázsi -.

Vármegyei szövetségek