Tippmix Női NB I: A megtizedelt Sopron hosszabbításban verte a Csatát
15
Jan
2022
Tippmix Női NB I: A megtizedelt Sopron hosszabbításban verte a Csatát
2022. január 15.  |  19:57
A 17. forduló nyitó mérkőzésén a Sopron Basket tartalékos felállásban hosszabbítást követően 83-74-re legyőzte a Ludovika-FCSM Csatát.
 
Határ Bernadett, Gabby Williams és Aby Gaye nélkül, de a csütörtöki Euroliga találkozójának elhalasztása után tudta folytatni mérkőzései sorát a Sopron Basket. A címvédő otthonába a Ludovika-FCSM Csata látogatott, melynek színeiben ezen a délutánon debütált új amerikai légiósa Japreece Dean. Lelik Réka és Stasha Carey találataival a Csata került előnybe a találkozó elején. Jelana Brooks és Fegyverneky Zsófia révén a Sopron gyorsan egyenlített, de ezt követően jó ütemű triplákkal ismét a fővárosi gárda került előnybe. Ezt a pár pontos vezetést pedig a negyed végéig őrizték Tursics Krisztián tanítványai. 10 perc után 14-12 állt az eredményjelzőn. A játék képe a második negyedben sem változott. Horvát Bernadett hárompontosával indult a játékrész. A Csata őrizte előnyét, 21-14-nél már hét egységgel járt előrébb.
 
Mindent megtett a házigazda a felzárkózás érdekében. Varga Alíz triplája után négy pontra olvadt a differencia, majd Jelena Brooks és Nevena Jovanovic is betalált. 25-22-nél már a vendégek időkérése miatt állt játék. Visszatérve a pályára Hegedűs Janka és Strausz Edina 30-22-nél a mérkőzés addigi legnagyobb különbségét alakította ki. Ekkor még három és fél perc volt a félidőig. Briann January indította a soproni felzárkózást, majd Varga Alíz hat pontja után 30-30-nál egyenlítettek Gáspár Dávid tanítványai. A vezetést azonban nem tudta átvenni a címvédő. A nagyszünetben 34-32-re ment a Csata. A Sopron 28-ból 12, a Csata 31-ből 14 mezőnykosarat értékesített. Hazai oldalon a 11 pontos Varga Alíz, a vendégeknél a 7 egységnél járó Lelik Réka volt a legeredményesebb. A harmadik negyed hasonló mederben haladt, mint az első kettő. Rendre tudott a hazai felzárkózási kísérletekre válaszolni a Csata, így őrizte előnyét. Sőt, nem csak őrizte, hanem amikor Zele Dorina triplája, majd két büntetője is célt ért, 50-42-nél visszaállt a 8 pontos különbség.
 
Három és fél perc volt hátra a harmadik negyedből, amikor Nevena Jovanovic, majd Kókai Patrícia és Jelena Brooks egy-egy villanásával igyekezett szépíteni a Sopron. Az utolsó percben 56-52-nél megfelezte a hátrányát a házigazda. A negyed végére a különbség nem változott. A záró szakasznak 58-54-ről futottak neki a felek. A játékrész elején Zele Dorina és Stasha Carey révén visszaállította a már többször kialakult nyolcpontos előnyét a Csata. Ugyanakkor innen ismét nem tudott továbblépni és ez sokba került számára. Briann January és Nevena Jovanovic találataival kezdte meg újabb felzárkózását a címvédő. A rendes játékidőből 4 perc 10 másodperc volt vissza, amikor Fegyverneky Zsófia két büntetőjével 66-66-nál egyenlítettek a hazaiak. Ez követően Japreece Dean ismét a Csatát juttatta vezetéshez, de Fegyverneky Zsófia klasszisának köszönhetően 69-68-nál már a Sopron ment.
 
A végjátékban Nevena Jovanovic büntetőt hibázott, így Horváh Bernadett duplájával 70-70-nél egyenlített a Csata. Az utolsó támadásából a Sopron nem talált be, ennek megfelelően jöhetett a hosszabbítás. A ráadás elején Varga Alíz triplájával Gáspár Dávid együttese ragadta magához a kezdeményezést. Ez lélektani szempontból óriási lökést adott az utolsó erőtartalékait mozgósító soproni csapatnak. Fegyverneky Zsófia duplája, majd egy újabb Varga Alíz találat növelte a hazai előnyt. Briann January büntetői pedig másfél perccel a vége előtt 79-72-re alakították az állást, amivel eldőlt az összecsapás. A vendégektől Japreece Dean talált be a hátralévő időben. A végeredményt pedig Fegyverneky Zsófia és Nevena Jovanovic alakította ki. Megtizedelve, óriási küzdelemben 83-74-es sikert aratott a Sopron Basket.
 
SOPRON BASKET - LUDOVIKA-FCSM CSATA 83-74 hosszabbítás után (12-14, 20-20, 22-24, 16-12, 13-4)
 
Bajnokság, 17. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
dr. Mészáros B., Varga-Záray K., Györfy R. (Dernei G.)
 
Sopron Basket: January 8, Fegyverneky 14, Jovanovic 19, Varga A. 20/6, Brooks 18. Csere: Sitku, Kókai 4.
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 8/6, Lelik 11/3, Zele 13/3, Gyöngyösi 4, Carey 4. Csere: Dean 19/3, Strausz 2, Hegedűs 9/3, Böröndy 4.
 
 
 
Az ELTE BEAC Újbuda a bajnokság 17. fordulójában 77-63-ra múlta felül a PINKK Pécsi 424 együttesét.
 
A mérkőzés elején Bozica Mujovic és Vincze Nikolett révén az ezúttal immár új vezetőedzője Kovács Dénes által irányított PINKK került 5-0-s előnybe. Mérész Beatrix és Boros Julcsi pontjaival szépített a BEAC, majd Boros Berta triplájával 7-5-nél már a házigazda járt előrébb. Azóta tudjuk, hogy innentől végig Balogh Judit tanítványai vezettek. A BEAC öt perc alatt összességében 18-3-as futást mutatott be, amivel 18-8-nál már 10 pontos előnnyel rendelkezett. A vendégek időt kértek, mely után Vincze Nikolett triplájával szépítettek. Erre azonban gyorsan válaszolt Boros Julcsi, szintén távolról. A negyed hajrája ezek után pontszegényebb játékot hozott, de 10 perc után így is 23-15-re ment a BEAC. A második szakasz elején Boros Berta visszaállította a 10 pontos differenciát. Szücs Lilla válaszolt erre és 25-17-nél még volt esélye közelebb kerülni a PINKK-nek. Ezzel nem éltek a vendégek. Shequila Joseph triplájával a BEAC tudta növelni előnyét.
 
Az eredmény 28-17-nél hosszú percekre befagyott. Óriási küzdelem zajlott a pályán. Mindkét fél tudta, hogy meghatározó pillanatok ezek olyan szempontból, hogy merre mozdul el az összecsapás. Büntetőkkel 28-20-nál még 10 pont alá faragta hátrányát a PINKK, majd innen 32-20-ra újra ellépett a BEAC. Nagyjából ezen 8-12 pont között mozgott a differencia. Láthatunk szép triplákat, Boros Julcsi, Vincze Nikolett és Jáhni Zsófia is távolról volt eredményes. A félidőt 36-28 után Mérész Beatrix négy pontja zárta, amivel 40-28-ra ment a BEAC.  Gergana Ivanova és Boros Julcsi 11 egységnél járt a nagyszünetben, míg a vendégeknél Vincze Nikolett neve mellett szerepelt 11 pont. A harmadik szakaszt Gergana Ivanova és Denia Davis Stewart kosárváltása vezette fel. A döntő futást 44-32 után vitte be a BEAC, mely Mérész Beatrix, Gergana Ivanova és Boros Julcsi villanásaival 50-32-re lépett el. A folytatásban pedig a 20 pontot is átlépte a differencia.
 
Két perc volt vissza a harmadik szakaszból, amikor 58-35-nél már 23 ponttal vezetett a BEAC. Denia Davis Stewart és Tenyér Zsófia egy-egy szép megoldásával szépített a PINKK. Az utolsó 10 percnek azonban így is 60-40-ről futottak neki a felek. A negyedik negyed elején két újabb triplával folytatta felzárkózását a baranyai gárda. 60-46-nál már egy 11-2-es futást jegyezhettünk fel a vendégektől, de a hazai siker egy pillanatig nem forgott veszélyben. Balogh Judit minden nevezett játékosának lehetőséget adott. Az utolsó három percbe fordulva 72-52-nél még a különbség is visszaugrott a korábbi 20 pontos szintre. A végjátékban az összesen 12 távoli dobást értékesítő PINKK három triplával egészen 72-61-re visszazárkózott. A mérkőzést pedig Gergana Ivanova és Vincze Nikolett találatai zárták. Érdekesség, hogy végül mindkét játékos 22-22 pontot ért el. A BEAC 77-63-as győzelmet aratott, így már idei 8. sikerét ünnepelhette.
 
ELTE BEAC ÚJBUDA - PINKK-PÉCSI 424 77-63 (23-15, 17-13, 20-12, 17-23)
 
Bajnokság, 17. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Fodor A., Rácz Zs., Rózsavölgyi A. (Farkas J.)
 
ELTE BEAC Újbuda: Ivanova 22/3, Boros B. 5/3, Boros J. 19/6, Mérész 16, Barnai 4. Csere: Joseph 6/3, Koch 3/3, Katona, Orosz, Dénes, Zsámár, Juhász 2.
 
PINKK Pécsi 424: Mujovic 6, Szücs 8/6, Jáhni 5/3, Vincze 22/18, Davis 11/6. Csere: Tenyér 5, Borbás.
 
 
 
A 17. forduló szombati utolsó mérkőzésén a Vasas Akadémia hazai pályán 67-57-re győzte le a VBW CEKK Cegléd együttesét.
 
A mérkőzés feldobását Kobolák Cintia nyerte, így a vendégek támadhattak – az első akcióból szintén Kobolák szerzett kosarat. Azonnali válasz a Vasas együttesétől nem érkezett, és hosszabb ideig a ceglédiek sem szereztek további pontokat. Végül – közel négy perc elteltével – Szabó Dóra volt sikeres, a mérkőzés első hárompontosát értékesítette (0-5). Ezután Szabó Fanni pontjai következtek, amivel 7-0-nál folytatódott a Cegléd futama. Ekkor már viszont Smailbegovic is megszerezte a hazaiak első kosarát, majd Szerencsés Tamara, illetve Madár Eszter is betalált. Milos Pavlovic együttese fokozatosan zárkózott fel, 6-7-es állásnál Papp Dia dobhatott két büntetőt. A hazaiak irányítója kettőből egyet értékesített, amivel 7-7-nél ki is egyenlített a Vasas Akadémia. A folytatásban ismét büntető dobások következtek – ezúttal Salamon állt a vonal mögé, akinek mindkét dobása be is ment – majd Dúl Terka hárompontosa után Sandro Orlando kérte ki a mérkőzés első idejét (12-7). A visszatérést követően Petra Holesinska volt távolról sikeres, amivel a Cegléd 2 pontra zárkózott fel. A hátralévő időben azonban a Vasas akarata érvényesült inkább, így a negyed 16-12-es eredménnyel végződött.
 
A második felvonás Dúl Terka kosarával folytatódott. Dobás közben faultolták, amiért egy büntetőt dobhatott, azt viszont már nem tudta értékesíteni. A kezdeti lelkesedés már nem igazán látszódott a ceglédieken, megzavarta őket a Vasas hirtelen feltámadása. Bedobás közben is követtek el hibát – 5 másodpercnél hosszabb ideig nem sikerült bejátszaniuk a labdát – így ismét a hazaiak támadhattak. Ezt követően a Vasas tovább folytatta határozott védekezését – labdaszerzésből Papp Dia dobott kosarat. A vendégektől a válasz Szabó Fanni révén érkezett, ám ezzel sem tudott jelentősen felzárkózni Sandro Orlando együttese, hiszen ezután Szerencsés Tamara dobott triplát. 23-14-nél a kék-sárgák vezetője kért időt. Milos Pavlovic tanítványainak mindenképpen jót tett a pihenő, ugyanis a folytatásban rögtön Smailbegovic dobott egy újabb távolit – ezzel a felek közötti különbség 10 pontra nőtt (26-16). Ezután kosárra-kosár volt a válasz egészen a nagyszünetig, amikor is a Vasas 14 ponttal lépett meg. A csapatok 37-23-ról fordulhattak.
 
A második félidő eseménydúsan indult. Holesinska indított akciót, dobása közben pedig Tóth Orsolya követett el személyi hibát. A fiatal játékos kinyilvánította nemtetszését, ezért a bírák technikai faultot ítéltek neki. Ezután Holesinska dobhatott három büntetőt, amiből csupán egyet sikerült értékesítenie. A történések minimálisan megzavarták a hazai együttest, és vendégeik végül ismét 10 pont alá kerültek (38-31). Ezt követően azonban visszaállította az eddig megszokott ritmust Milos Pavlovic csapata. Az ötödik percbe érkezve 47-37-et regisztrálhattunk – Szabó Flóra két büntetője után. A hátralévő időben a pontszerzés lelassult. Míg Cegléd három, a Vasas csupán két kosarat szerzett, tehát a mérkőzés záró szakasza 51-43-ról kezdődhetett.
 
A végső 10 perc fej-fej mellett haladva indult az együttesek számára. A Vasasból Tóth Orsolya, illetve Dúl Terka szerzett 1-1 kosarat, a Cegléd pedig Holesinska két találatával tartotta magát (55-47). Ekkor Madár Eszter volt sikeres, aki csapatának harmadik legtöbbet dobó játékosa volt – 8 pontot szerzett. A találkozó utolsó két percébe érkeztek az események, a pontszerzés pedig megállni látszott. Végül 62-49-nél Tóth Orsolya volt ismételten sikeres, majd Smailbegovic talált be távolról, így ceglédi időkérés következett. A maradék időben a CEKK feltámadni látszott, azonban ez már későnek bizonyult. Bár a mérkőzés elejét magabiztosan kezdték, a találkozó hátralévő szakaszaiban inkább a Vasas akarata érvényesült – Milos Pavlovic tanítványai végül 67-57-es győzelmet arattak.
 
VASAS AKADÉMIA - VBW CEKK CEGLÉD 67-57 (16-12, 21-11, 14-20, 16-14)
 
Bajnokság, 17. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Csabai-Kaskötő Brigitta, Goda László, Kovács Nimród János (Sarkadi-Nagy Ágnes)
 
Vasas Akadémia: Smailbegovic 11/6, Papp 5, Heljic 13/3, Tóth 6, Madár E. 10. Csere: Nagy -, Dúl 9/3, Szerencsés 7/3, Salamon 2, Radócz 4.
 
VBW CEKK Cegléd: Szabó P. 2, Szabó D. 4/3, Kobolák 8, Szabó Fa. 14/6, Szirony -. Csere: Katona 4, Holesinska 14/3, Rakita -, Laufer 5, Szabó Fl. 6.

Vármegyei szövetségek