Tippmix Férfi NB I: A Falcót is legyőzte, zsinórban nyolcnál jár a Sopron
08
Jan
2022
Tippmix Férfi NB I: A Falcót is legyőzte, zsinórban nyolcnál jár a Sopron
2022. január 8.  |  21:42
Pallai sarokhármasa nyitotta meg a találkozót, de összességében mindkét oldalon több hiba is becsúszott az első percekben. A következő pontokat Cakarun szerezte, de ekkor már közel a negyed fele elment, 0-5-re lépett meg a Szolnok. Aska révén szépíteni tudott a Debrecen és hiába válaszolt Pongó egy triplával, a center újra betalált a hazaiaknál (4-8). Továbbra sem állt össze a DEAC-Tungsram támadójátéka, kezdett meglépni az Olajbányász, időt is kértek a cívis városiak (4-13). Sikerült is zárkóznia a hazaiaknak, rögtön csináltak egy 6-0-ás futást, ezúttal Gasper Potocniknak kellett megtörnie a lendületet (10-13). A továbbiakban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, végül 18-20-as szolnoki vezetéssel fejezték be az első negyedet a felek.
 
Nagyot küzdött a második felvonás elején a lepattanókért a Debrecen, egyenlítés lett a jutalma, erre viszont hat szolnoki pont érkezett (20-26). Hullámzó volt a találkozó, mindig egy adott csapatnak volt jó periódusa, folyamatosan visszajött a DEAC, aztán meglépett az Olajbányász, de összességében végig a vendégeknél volt az előny (27-33). Elkezdte felpörgetni a ritmust a Szolnok, Pongó távoliját követően már nyolc is volt közte és hiába kért időt Jorgosz Vovorasz, a különbség végül elérte a tízet is (28-38). Innen már nagy változás nem történt, megnyugtató előnnyel mehetett félidőre a Szolnok. 30-38.
 
A fordulás után sem volt kirobbanó a dobóforma, de így is növelni tudta a különbséget a Szolnoki Olajbányász, amely 6-0-val nyitotta a második félidőt (30-44). Közel négy percet kellett várni az első debreceni kosárra, Thames szerezte, majd egy sarokhármast is a helyére küldött, visszajött tízen belülre a hazai csapat (35-44). Megrázta magát a piros-fekete alakulat és újra elkezdte növelni a csapatok közötti távolságot, továbbra is csak felvillanásai voltak a Debrecennek (40-53). A negyed végjátékában két technikait is kapott a DEAC, amely kezdett szétesni, 46-60-ról várhatták a záró etapot a csapatok.
 
Az utolsó felvonást is fölényben kezdte a Szolnok, egy 7-3-mas nyitást követően gyakorlatilag el is dőlt a találkozó, legalábbis a játék képét tekintve nem volt benne a Debrecen feltámadása (49-67). A későbbiekben is sok hibával játszottak a csapatok, de nem forgott veszélyben a Szolnoki Olajbányász győzelme, amely ezzel már a tizenharmadik sikerét aratta a szezonban, ráadásul a DEAC-Tungsram ötmeccses veretlenségi sorozatát is megszakította. 63-74.
 
DEAC-Tungsram – Szolnoki Olajbányász 63-74 (18-20, 12-18, 16-22, 17-14)
 
Bajnokság, 17. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Söjtöry Tamás Ferenc, Szilágyi Bálint (Dernei Gábor)
 
Debrecen: Hagins 11/3, Thames 6/3, Valerio-Bodon 2, Dzeletovics 4, Aska 4. Cserék: Kerpel-Fronius -, Polyák 4/3, Neuwirth 3/3, Drenovac 11, Tóth 18.
 
Szolnok: Pongó 11/6, Pallai 6/6, Cummings 7, Subotic 12, Cakarun 17. Cserék: Solano 10/3, Badzim 3/3, Kovács 2, Rudner -, Zsíros 2, Taiwo 4.
 
 
 
Nagyszerűen kezdtek a hazaiak, hiszen már az első három perc során 9-0-s futást sikerült összehozniuk, majd folytatták menetelésüket egészen tizenhárom pontig, melynek fő részét Hilliard és Martin szerezte, ekkor időt kért a Szeged. (13-0) Filipovic becserélése után a játékos megtörte a vendégek kosárcsendjét, majd kis időn belül megint pontokat szerzett, de így is még tíz pontos előnye volt a kaposváriaknak. (14-4) A hazaiak továbbra sem veszítettek lendületükből és termelték pontjaikat, Diggs hármasával már majdnem húsz pontos előnyre tettek szert, míg a másik oldalon még mindig csak Filipovicnak sikerült kosarakat szerezni. (25-7) Megszületett az utolsó percben a második vendég pontszerző játékos Persons személyében, aki egy trojkát szerzett előbb, majd egy közelit is kis időn belül, így tizenhárom pontra zárkózott a Szeged az első tíz perc végére. 25-12
 
Kezdett magára találni a vendégegyüttes, Keller betalált kintről, Bognár is szerzett pontot, viszont a hazaiak sem tétlenkedtek, hiszen a frissen pályára lépők; Csorvási és Ford is rövid időn belül megszerezték első kosaraikat. (30-17) Persons és Filipovics továbbra is gyűjtögették pontjaikat, így tízen belülre sikerült csökkenteniük a különbséget. (32-25) Persons büntetőit követően már csak öt pont volt a két gárda között, majd kicsit aktívabbnak tűnt a Kaposvár és Price hármasával meglépni látszott, de Hunt gyorsan szerzett egy triplát, amivel öt ponton belül tudta tartani a hazaiak előnyét. (41-37) A negyed végéig még Martin szerzett egy közelit, így hat pontos hazai vezetéssel mentek szünetre a csapatok. 43-37
 
A szünetről visszaérkezve a hazaiak rövid időn belül tíz pontos előnyre tettek szert, majd mindkét oldalon születtek triplák, de a tíz pontos különbség továbbra is maradt. (53-42) Diggs triplájával, majdnem tizenöt pontos előnyre tettek szert a hazaiak, de Persons is betalált, amire egyből újabb trojkával válaszoltak a hazaiak. (62-49) Egy ideig kosár kosarat követett, így nem történt jelentős változás a pontok terén, majd egyszer csak Hilliard rövid idő alatt egymaga szerzett csapatának öt pontot, így több mint tizenöt pont volt a különbség immár másodjára a találkozón. (71-54) A negyed végéig már csak Ford szerzett kosarat. 73-54
 
Az utolsó etapot megint nagy erőbedobással kezdte meg a Kaposvár, hiszen egy 6-2-es rohammal indítottak. (79-56) Persons szerzett pontokat, majd Diggs hasonlóan Hilliardhoz képest rövid időn belül egymaga öt pontot szerzett csapatának, így már majdnem huszonöt pont volt a különbség a találkozón. (84-60) A vendégek egy 2-7-es futást tudtak csinál, így kicsit redukálták a hazaiak előnyét, de még mindig volt a két csapat között tizenkilenc pont. (86-67) Folytatták a vendégek a pontcsökkentést és egészen tizenhárom pontig sikerült felzárkózniuk, de ekkor Ford visszaállította a tizenöt pontos különbséget. (90-75)  Alston kosarával zárult a találkozó, így magabiztos győzelmet aratott a Kaposvár. 90-77
 
Kaposvári KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 90-77 (25-12, 18-25, 30-17, 17-23)
 
Bajnokság, 17. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Kapitány Gellért, Minár László Balázs, Balog György Attila (Páli dr. Kálmán)
 
Kaposvár: Hilliard 21/6, Plézer -, Price 15/6, Hendlein 2, Martin 17. Csere: Diggs 14/12, Ford 12, Csorvási 2, Krnjajski 5, Puska -, Bogdán 2, Paár -.
 
Szeged: Persons 23/6, Cook -, Szatmári 7, Hunt 5/3, Alston 8. Csere: Filipovic 16, Bognár 6, Keller 3/3, Polányi -, Kerpel-Fronius B. 7/1, Mayer 2.
 
 
 
Váradi Benedek nélkül lépett pályára a remek formában levő Sopron otthonában a Falco.
 
Közel egy perc után egy Golomán-Keller összjátékkal megszületett az első kosár a találkozón, kisvártatva pedig Clark süllyesztett el egy triplát (0-5). McGill is távolról volt eredményes, majd Montgomery csinált egy 2+1-es akciót, ezzel pedig átvette a vezetést a Sopron (6-5). Felváltva jöttek a kosarak mindkét oldalon, jól bekezdtek a csapatok (11-11). Egy jobb periódussal megint kezdtek ellépni a vendégek, Benke középtávolija után öttel húztak el, Montgomery viszont azonnal válaszolni tudott, igaz, erre Clark 2+1-ese érkezett (13-19). Ritmust váltott az SKC, pillanatok alatt egyenlített, Milos Konakov időt kért (19-19). A hátralevő két percben jobban fejezte be az akcióit a Szombathely, így előnnyel zárhatta az első negyedet. 21-26.
 
Verasztó büntetői, majd Werner zsákolása, azaz fiatal magyarok kosarai nyitották a második felvonást, melyeket újabb pontok követtek mindkét oldalon (25-30). Ford célzott pontosan a sarokból, feljött kettőre a Sopron, ám Barac négyre növelte a különbséget (28-32). Percekig megragadtak a felek négypontos Falco-vezetésnél, 35-39-cel fordultak a félidő utolsó négy percére a csapatok. Erről a helyzetről végül a sárga-feketék tudtak elmozdulni, akik kiépítettek egy nyolcpontos előnyt is, elsősorban Somogyi és Golomán pontjainak köszönhetően (35-43). Sokáig úgy tűnt, hogy ez kitart a nagyszünetig, ám sikerült váltania a soproniaknak, akik mínusz ötnél labdát szereztek, ráadásul Perl is kapott egy technikai hibát, aminek köszönhetően feljött egylabdás különbségre a hazai alakulat (44-47). A végén még Perl dobhatott két büntetőt, amiből egy ment be, 44-48-cal zárult az első félidő.
 
Perl, Keller, majd Takács talált be a fordulás után, két és fél percet követően maradt a közte négy (47-51). Innen 6-0-t ment a Falco, ezzel pedig a találkozón először közte tíz volt (47-57). Erre még rájött Somogyi három büntetője, amire hiába jött Montgomery két pontja, a fiatal magyar újabb két egypontost értékesített (49-62). Sikerült bejönnie tíz alá a soproniaknak, időt is kért Milos Konakov (55-62). Tovább nyomtak a hazaiak, Montgomery tarthatatlan volt ezekben a percekben, villámgyorsan négyre olvadt a szombathelyi előny (58-62). Változtattak a játékukon a vasiak és a negyed végéig nyolcpontos vezetést építettek ki. 60-68.
 
McGill találta meg a rést a szombathelyi védelmen, Benke szinte őt lemásolva fejezte be az akciót a visszatámadásnál (62-70). Egy-egy kosár után Borisov dobott egy hármast, feljött ötre a Sopron, ráadásul Myers is kosarat szerzett (69-72). Barac forgatta be az emberét, Borisov viszont megint jól triplázott (72-74). Golomán távolija lejött és bár Myers az egyenlítésért dobhatott, mindkét büntetőjét kihagyta. Újabb lehetőség adódott a hazaiak előtt, ezzel viszont már élni tudtak, ugyanis Borisov trojkája beakadt, öt perccel a vége előtt átvette a vezetést az SKC (75-74). Óriásit küzdöttek a soproniak, különösképpen Ford, aki több támadólepattanót is visszaszedett, két pont lett a jutalma (77-74). Benke lélektanilag fontos triplát dobott, újra döntetlen volt az állás (77-77). Myers szerzett kosarat, majd eladta a labdát a Falco, kettő és fél perc volt hátra. A labdabirtoklásból újra Myers vétette észre magát, ezúttal egy trojkát süllyesztett el (82-77). Benke óriási hármast dobott, abszolút nyílt végjáték előtt álltak a csapatok (82-80). Myers egyszerűen tarthatatlan volt, újabb kosarat szerzett, Keller próbálkozása pedig lejött a túloldalon (84-80). Borisov lépett elő megint egy újabb hárompontossal, ezzel pedig gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. Az SKC ezzel a sikerével már zsinórban nyolc győzelemnél jár. 90-83.
 
Sopron KC - Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 90-83 (21-26, 23-22, 16-20, 30-15)
 
Bajnokság, 17. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Benczur Tamás, Fodor Attila, Györfy Rúben (Bognár Tibor)
 
Sopron: McGill 19/9, Myers 20/9, Ford 9/3, Sitku -, Montgomery 19. Cserék: Halász -, Fazekas 2, Takács 3/3, Borisov 16/12, Werner 2.
 
Szombathely: Somogyi 21/9, Benke 17/9, Clark 14/3, Golomán 6, Keller 7. Cserék: Verasztó 2, Perl 10, Kovács -, Barac 6.
 
 
 
Szavics rögtön a találkozó elején faulttal együtt értékesített egy kosarat, igaz, a plusz egy ráadás kimaradt. Több lehetősége is volt a paksiaknak az egyenlítésre, mégis Martinez triplája akadt be, így hamar 5-0-ra lépett meg a Körmend. Frank 2+1-es akciójával meglettek az első vendég pontok is, de Szavics újabb közelit tudott értékesíteni (7-3). Elkapta a ritmust az ASE, amely még a vezetést is át tudta venni, amit meg is tartott, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (10-13). Jót tett a szünet a házigazdának, Stokes triplája már a fordítást jelentette, ezután viszont 7-0-t ment a Paks (15-21). Ferencz Csaba hármasával kezdte meg a felzárkózást a Körmend, de ennél több kosár már nem esett az első tíz percben. 19-21.
 
Taylor és Brozja kosaraival indította a második negyedet a Paks, ezzel pedig tovább tudta növelni az előnyét, Takács faulttal együtt értékesített ziccere a legjobbkor jött hazai szempontból (22-25). Stokes kosarával meglett az egyenlítés is, majd Takács tett hozzá kettőt, időt kértek a vendégek (27-25). Ezúttal nem tudott váltani az ASE, fokozatosan növelte a távolságot az Egis Körmend (32-25). Sikerült elállítania a vérzést a paksiaknak, sőt, egy nagy rohammal ki is egyenlítettek a félidő vége előtt. 44-44.
 
Brzoja három büntetője beesett a fordulás után, Gordon szépített a túloldalon, White kosarával pedig újfent a hazaiaknál volt az előny (48-47). Továbbra sem találtak fogást egymások a csapatok, Taylor büntetőivel 50-52-re ment az ASE. Két körmendi tripla is beesett, időt kért Petar Mijovics (56-52). Többször is tudtak volna egyenlíteni a vendégek, de végül a körmendiek jöttek ki jobban a patthelyzetből (60-56). A hátralevő egy percben tovább faragtak a hátrányukból a vendégek, izgalmas negyedik negyedre volt kilátás. 61-59.
 
Kovács rögtön egálra hozta a meccset a záró felvonás elején, miközben White csak az egyik büntetőjét tudta értékesíteni (62-61). Kovács nem hibázott a vonal mögül, előnybe került a Paks, kilenc perc volt hátra. Felváltva változott a vezető csapat kiléte, amikor minimálisan, de ellépett az ASE, időt kértek a hazaiak (65-69). Durázi triplája akadt be, ráadásul Gordon is hozzátette a magáét, újfent fordított a Körmend (70-69). Durázi zsákolni is tudott egyet, amire Kovács csak egy büntetővel tudott válaszolni a kettőből (72-70). Újabb körmendi kosár következett, az utolsó két percre 75-70-nel fordultak a felek. Taylor csökkentette a távolságot, ráadásul eladták 47 másodperccel a vége előtt a labdát a hazaiak (75-72). Egy paksi időkérés után a légiós megint eredményes tudott lenni, mindössze egypontos előnynél támadhatott a vasi csapat. Ferencz triplája kimaradt, a túloldalon pedig Taylor harcolt ki két büntetőt. Bement mindkettő, ezúttal hazai időkérés következett, de már csak 0.8 tizedmásodperc maradt az órán. Stokes kísérlete rövid lett, ami azt jelentette, hogy az Atomerőmű SE idegenben legyőzte az Egis Körmendet, ezzel megszakítva a vasiak hatmeccses győzelmi sorozatát. 75-76.
 
Egis Körmend – Atomerőmű SE 75-76 (19-21, 25-23, 17-15, 14-17)
 
Bajnokság, 17. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy Pál Attila, Török Róbert, Horváth Csongor Béla (Balogh László György)
 
Körmend: Stokes 16/9, White 8/3, Martinez 5/3, Szavics 4, Gordon 7. Cserék: Takács 7, Ferencz 7/6, Durázi 15/9, Krivacsevics 6.
 
Paks: Brown 11/9, Frank 3, Taylor 23/9, Goins 7/3, Buljevics -. Cserék: Kovács 8/3, Kis 10/6, Brzoja 14.
 
 
 
Ellentétes előjelekkel várták a csapatok a csapatok a bajnokság 17. fordulóját. A Kecskemét Zalaegerszegen szenvedett vereséget, így a javítás reményében léptek otthonukban pályára. A PVSK legyőzte a Nyíregyházát, ezzel némi önbizalomra tehettek szert a szombat esti mérkőzés előtt.
 
Pécsi kosárral indult a mérkőzés, majd Karahodzsics és Jaramaz révén 5-2-re fordított a Kecskemét. Ezután Haynes-Jones egyenlített egy triplával, majd fej-fej mellett haladtak a csapatok. 9-9 után a hazaiaknak ment jobban támadásban, míg a vendégek rendre hibáztak. Ennek köszönhetően 17-11-re meglépett a Forray-legénység. Az utolsó percekben összekapta magát a vendég együttes, és felzárkózott két pontra (20-18).
 
Nem változott a játék képe a második negyedben sem, egymást váltották a kosarak, így továbbra is szorosan alakult a találkozó. A KTE vezetett szinte végig, de a PVSK egy percre sem szakadt le. Hazai oldalon Pollard, míg a baranyaiaknál Haynes-Jones húzta a szekeret. 35-33-nál Bíró triplája ért célba, ezzel előnyhöz juttatva csapatát, ám a hazaiaktól Wittmann válaszolt távolról, majd még Jaramaz kosara is belefért a nagyszünet előtt (40-36).
 
Jól kezdte a második félidőt a KTE, három perc után 51-40-et mutatott az eredményjelző. A 11-4-es hazai rohamban nagy szerepet játszott Dramicsanin és Jarmaz egy-egy triplája. A szerb erőcsatár ekkor már 4-ből 4-nél járt távolról, de összességében az egész hazai csapat 50% körül dobta a triplákat. Hiába próbált Brkics és Ivosev kosaraival kapaszkodni Andrija Csirics csapata, állandósult a tízpontos különbség a felek között (66-56).
 
Pollard büntetőivel, majd Haynes-Jones duplájával indult a záró etap. A tíz pont körüli különbség megvolt ebben a szakaszban is, annak ellenére, hogy a KTE már közel sem mutatott olyan jó távoli dobóformát, mint az első harminc percben. Mivel viszont a pécsiek sem dobtak jól, így úgy tűnt, hogy nagyon izgulnia már nem kell a végjáték miatt a hazai publikumnak. A 35. percben 79-69-re vezettek a kecskemétiek, de még a 38. percben is 79-71 volt az állás. Ekkor Bryson dobott egy duplát, amire még Milutinovics válaszolt. Haynes-Jones talált be távolról, de még így is öttel vezettek a hazaiak. Hatalmas hajrával azonban ezt is sikerült ledolgozniuk a mecsekaljaiaknak, Brkics kettesével sikerült egyenlíteniük, jöhetett a hosszabbítás (81-81).
 
Wittmann pontjaival kezdődött a hosszabbítás, a túloldalon Brkics volt eredményes. A 42. percben 88-83-ra vezettek a hazaiak, de arra lehetett számítani, hogy a PVSK továbbra sem fogja feladni. Haynes-Jones és Ivosev kosaraival feljöttek 90-89-re, de az utolsó félpercben már csak Milutinovics egy büntetője ért célba. Még az is belefért, hogy Karahodzsics kettőből két büntetőt kihagyjon. Nagy küzdelemben nyertek két ponttal a kecskemétiek egy olyan meccsen, ami már a rendes játékidőben is a kezükben volt (91-89).
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Pécsi VSK-VEOLIA 91-89 hosszabbítás után (20-18, 20-18, 26-20, 15-25, 10-8)
 
Bajnokság, 17. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Földházi T. P., Frányó P., Makrai M. (Farkas Z.)
 
KTE: Pollard 17/3, Kucsera 1, Jaramaz 13/6, Milutinovics 12/3, Karahodzsics 12. Csere: Dramicsanin 22/15, Kiss D. 3, Wittmann 11/9.
 
PVSK: Haynes-Jones 21/9, Bryson 11/3, Goldring 7, Gordon 4, Brkics 19. Csere: Illés -, Farkas -, Meleg 8, Ivosev 14, Bíró 5/3.
 
 
 
A Kecskemét ellen szerdán megtörte rossz szériáját a ZTE, ám ezzel még csak a kezdeti lépést tette meg a felzárkózás útján. Az oroszlányiak azonban korántsem érkeztek feltett kézzel.
 
Bonifert Bendegúz kiesésével – várhatóan ebben a szezonban már nem léphet pályára a fiatal játékos, akire keresztszalag-műtét vár – ismét egy váratlan problémával kellett szembenéznie a kék-fehérek szakmai stábjának, az apró sérüléseket és betegségeket azonban sikerült orvosolni, így Boniferten kívül mindenki Emir Mutapcic rendelkezésére állt. A vendégeknél Miliszavljevics betegség miatt nem utazott el Zalába.
 
Kiegyenlített játékkal indult a találkozó, de Cosey és Holton is hármast szerzett, ám az OSE jól tartotta magát, tetszett is a játék lelkes táborának, különösen, amikor Ihring triplájával átvették a vezetést a vendégek. Emir Mutapcic már az első negyedben kilences rotációval dolgozott. Parks nagyon önzőn menedzselte a negyed végét, a ZTE visszaesett, 17-14-re az OSE nyerte a negyedet.
 
Tóth Bence csont nélküli, szép hármasának tapsolhatott az OSE-tábor – ismét Parks feledkezett el védekezni, majd egy faultot is vétett. Le is hozta edzője, amit a hazai tábor nem is nagyon bánt.. Harapott az OSE, ez pedig nem ízlett a Zalaegerszegnek. Barnett és Garamvölgyi is jól célzott kintről, hat ponttal lógott meg a vendégcsapat. Molnár Márton is pályára került, be is köszönt két ponttal, ám aztán gyorsan a kispadon találta magát. Barnett ismét betalált a 6,75-ösön túlról, majd de Cosey gyötört be egy akciót faulttal együtt. Holton borzolta kicsit a hazai nézők idegeit, de végül többször is betalált. A félidő vége viszont egyértelműen Jordan Barnettről szólt: szenzációsan kapta el a fonalat az amerikai játékos, két trojka mellett duplákat is szerzett; összesen húsz ponttal zárta az első húsz percet, a ZTE pedig 43-32-re lépett meg vezérletével. A 17-5-ös rohanással megalapozta félidei előnyét a hazai csapat, végül 45-34-el zárult az első félidő. Talán csak az aggaszthatta az egerszegi szurkolókat, hogy lepattanóban már ekkor meghatározó volt az oroszlányiak fölénye, különösen Minchev jeleskedett ebben a műfajban.
 
Parrish kétszer is beköszönt távolról, Mutapcic mester jobbnak is látta magához hívni játékosait. Egy földharc során Révész Ádám vetődött a labdáért, mely kigurult, az OSE kispad pedig technikait kapott reklamálásért; majd De Cosey szép passzából a ZTE csapatkapitánya szerzett könnyű ziccert.
 
60-48-ról kezdődött a negyedik negyed, ekkor aligha sejtették páran, hogy nem ez lesz az utolsó… Jó szériát kaptak el a vendégek, fokozatosan csökkentették hátrányukat. A hazai oldalon Barnett, míg a vendégeknél Minchev bizonyult tarthatatlannak. Előbbi zsákolásánál joggal tapsolt a közönség, nagyon szépen húzta a labdát a gyűrűbe a hazaiak 21-ese. Németh maradt le Ihringről – bár előtte szépen blokkolt – aki helyére küldött egy trojkát, így pedig már csak három volt a ZTE előnye… Wilson forintos labdáját Holton váltotta duplára, ám Minchev sem akart lemaradni. Vérszemet kapott az OSE, Ruják palánkos kosárral egyenlített. Fokozódtakl az izgalmak az utolsó percben, Holton másodszorra tudott feltenni egy ziccert, ám a ZTE nem tudta megtartani a vezetést, Ihring egyenlített, jöhetett a hosszabbítás…
 
75-75-ről folytatódott a játék, ZTE hármassal: de Cosey negyedik távolija is beakadt, és végre néhány lepattanót is sikerül elorozniuk a vendégek elől. A nézőtéren egyre hangosabban szólt a „Zeg-Zeg-Zeg” rigmus, a hazaiak nagyon akartak, minden labdáért kapartak, de az OSE is az életéért küzdött. Ihring gyönyörű megmozdulására a legigáényesebbek is csettinthettek: az utolsó pillanatban csempészett fel egy szép ziccert, majd Wilson csavarodott rá a labdára – nem először a meccsen… Az extra öt perc sem hozott döntést: 80-80 állt az eredményjelzőn.
 
Holton és Ihring szerzett duplát, majd egy Wilson-Barnett szép összjáték következett. A meccs hőse – 33 pontnál járt ekkor – egy lepattanót is leszedett. 84-82-es állásnál két perc volt hátra, amikor Wilson ötödik triplakísérletét is ráemelte – ez sem bent be… Sokan bosszankodtak ezt látva a nézőtéren, pláne azután, hogy az OSE vezére, Minchev egyenlített. 37 másodperccel a vége előtt a ZTE időt kért, a labda pedig Jordan Barnett kezébe került – ezen az estén pedig ott is volt a legjobb helyen. Döntése pedig jónak bizonyult, hatodik tripláját is a helyére küldte, majd az ellentámadásnál Wilson lopott labdát és a ziccert is bedobta. 2,5 másodperccel a vége előtt 89-84-re módosult az állás, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára. Egy triplakísérletnél ugyan még ítéltek egy faultot a játékvezetők, ám csak egy büntető esett be, így egy klasszikus körömrágós meccsen, dupla hosszabbításban nyert a Zalaegerszeg, 89-85 arányban.
 
A ZTE sokáig a kezében tartotta a meccset, ám a vendégek nem adták fel és hatalmas küzdelemben visszajöttek a meccsbe; sőt, kétszer is megnyerhették volna azt. Óriási fölényben voltak a palánkok alatt a piros-feketék, 50-33-ra nyerték a lepattanópárbajt, s ezzel jól is sáfárkodtak, 20 pontot értek el második esélyekből. Szűkebb rotációjuk révén azonban elfáradtak a végére, s eladott labdáikat jól használta ki a ZTE, ahol Barnett és De Cosey is kiválóan célzott távolról. Jordan Barnett egészen elképesztően játszott, 36/18-as teljesítménye mellé hat lepattanó, hat kiharcolt fault, 3 szerzett labda, egy asszist és egy blokk is került a lőlapjára közel 46 perc játékidő alatt – 45 VAL-t sikerült összehoznia, oroszlánrészt vállalt a győzelemben. Derrick Wilson dobásai nem ültek, de hét gólpassza fontos volt. Holton nagyon hasznosan játszott és De Cosey is sokat tett a sikerért. A túloldalon Minchev és Burns vitték vállukon az OSE-t, sokat melózott Ihring is, de a ZTE jobban akarta ezt a győzelmet.
 
A héten kétszer is nyert a Zalaegerszeg, megduplázta tehát eddigi győzelmei számát, ám mindez még mindig csak azt jelenti, hogy az alagút végén pislákolni kezdett a fény… Hosszú út vezet még Révészék számára ahhoz, hogy sikerüljön elmozdulni a sereghajtó pozícióból – főleg mert a Paks hatalmas bravúrral nyert Körmenden… – ám legalább három nap alatt végre kétszer is megízlelhették a győzelem ízét.
 
Zalakerámia ZTE KK – MVM-OSE Lions 89-85 kétszeri hosszabbítás után (14-17, 31-07, 15-14, 15-27, 5-5, 9-6)
 
Bajnokság, 17. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Praksch Péter Árpád, Farkas Gábor, Nyilas István (Téczely Tamás)
 
Zalakerámia ZTE KK: Wilson 7, DeCosey 19/12, Takács M. -, Barnett 36/18, Holton 13/3. Cserék: Németh 6, Csuti -, Polster -, Révész 2, Horti 4., Parks 2.
 
MVM-OSE Lions: Ihring 19/9, Parrish 10/6, Tóth B. 3/3, Minchev 25, Burns 14/3. Cserék: Ruják 8, Garamvölgyi 3/3, Mucza -, Dorogi -, Molnár 2.
 
 
 
Az eredeti 19 órai kezdés helyett 19.30-kor dobták fel a labdát a Continental Arénában, mert az Alba Fehérvár busza vétlen résztvevője volt egy balesetnek Budapesten. A fehérváriak eljutottak Nyíregyházára, ám a kisebb közjáték miatt csak később kezdhettek a felek.
 
Smith kihagyott helyzete után, Vojvoda távolija ért célba, ami a találkozó első kosarát jelentette. A túloldalon az ismét a kezdőben lehetőséget kapó LeDay értékesített egy közelit. Lendületben maradtak a hazaiak, Pipiras és Bryce remeklésével 12-5-re elhúztak az 5. percben. Az amerikai hármasára Takács válaszolt egy hármassal, majd a fehérváriaknak sikerült is utolérniük a Nyíregyházát. Ekkor Johnson köszönt be távolról, lendületbe hozva ezzel csapatát. Az Alba letámadását könnyen átjátszották a nyírségiek, így Pipiras újabb ziccere után 26-16-ra vezettek. Erre még Pongó válaszolt büntetőből, de a padról beszálló Suarez triplája zárta a játékrészt (29-18).
 
Omenaka duplájával indult a második negyed, amire Johnson három ponttal válaszolt. A nyíregyháziak tartották tíz pont körüli vezetésüket. Ezekben a percekben Bryce és LeDay volt a vezér, míg a túloldalon nem akadt tartós jó teljesítmény. Vojvoda két kosara tartotta a lelket az Albában, de ezután Suarez, majd Bryce is bevágott egy-egy távolit, ezzel húsz pontra növelve a hazaiak vezetését. 53-33-ról sikerült némileg közelebb kerülniük a vendégeknek, de a nagyszünetben így is tisztes távolság volt a felek között (55-40).
 
Hiába próbálta felrázni csapatát a félidőben Matthias Zollner, 16-3-as rohammal kezdett a Blue Sharks. Míg a vendégeknél csak Davis és Smith büntetői értek célba, addig a túloldalon a LeDay – Bryce – Pipiras hármas tovább repítette a nyírségieket. Ötletesen, lendületesen támadtak, amivel az Alba nem tudott mit kezdeni. Ha nincsenek Stark sikeres betörései, még nagyobb is lehetett volna a különbség (79-54).
 
Ahhoz, hogy tetemes hátrányát ledolgozza fehérvári csapat, óriási fordulat kellett volna, hogy bekövetkezzen a játék képében. Ezen az estén érződött, hogy ez nem fog összejönni, egy percig sem forgott veszélyben a Nyíregyháza győzelme. Az utolsó játékrészben Johnson vette kezébe az irányítást, és egymás után szerzett pontjainak köszönhetően végérvényesen eldöntötte a találkozó sorsát. A kérdés csak az volt, hogy ki fogja szerezni a mérkőzés 100. pontját, amit az egész meccsen nagyszerűen teljesítő LeDay tett meg. Végül 105-nél álltak meg a hazaiak, és sima győzelmet arattak (105-79).
 
HÜBNER Nyíregyháza BS - Alba Fehérvár 105-79 (29-18, 26-22, 24-14, 26-25)
 
Bajnokság, 17. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: dr. Mészáros B., Nagy V., Pozsonyi L. (Gorka Sz. Zs.)
 
Nyíregyháza: Johnson 26/12, Bryce 27/9, Kiss B. -, Pipiras 18/6, LeDay 24. Csere: Bazsó 1, Mokánszki -, Suarez 9/9.
 
Alba: Vojvoda 15/9, Takács M. 3/3, L. Smith 1, Laksa 2, Davis 6. Csere: Stark 15/3, Szabó Zs. 5/3, Balsay 8/3, Omenaka 10, Pongó M. 14/3.

Vármegyei szövetségek