Női Euroliga: Nem sikerült a Sopronnak megőriznie hazai pályás veretlenségét
09
Dec
2021
Női Euroliga: Nem sikerült a Sopronnak megőriznie hazai pályás veretlenségét
2021. december 9.  |  20:00

A többszörös magyar bajnok, kupagyőztes Sopron Basket október 6-án 68-63-as sikert aratott Gironában. Azóta azonban mindkét keret több helyen változott, így Laczka Miklós másodedző véleménye szerint nem nagyon lehet visszanyúlni az akkori tapasztalatokhoz. Az együttes vezetőedzője, Gáspár Dávid viszont úgy gondolja, hogy az előző meccsből kiindulva a megfelelő játékstílus, taktika megválasztása és kivitelezése lehet a győzelem kulcsa.

Az Euroliga 8. fordulójának alkalmával ezúttal a Sopron Basket volt a házigazda, aki a spanyol Spar Gironát fogadta hazai pályán. A mérkőzés tele volt fordulatokkal, a végén viszont mégis a soproniak maradtak alul, 53-68-as vereséget szenvedtek.

A találkozó feldobását a vendég csapat szerezte meg, melyből egyből támadhattak. Reisingerova talált be azonnal középtávolról, így az előny a Gironához került. A folytatásban a Sopronnak nem volt válasza, Drammeh azonban újabb kosarat szerzett, ezzel pedig már 4-0-ra vezetett az olasz együttes. Ekkor Nevena Jovanovic szerzett hárompontost (3-4). Gardner és Reisingerova közreműködésével újabb pontok kerültek a vendégek oldalára, így 3-8-nál Gáspár Dávid kénytelen volt időt kérni. A rövid szünetben a soproni táncos lányok szórakoztatták a közönséget. Bár a csarnok nem volt színültig tele, a szurkolás annál hangosabb volt. Mindenki együtt élt a pályán küzdő játékosokkal. A folytatásban azonban egy pillanatra megállt a pontszerzés, mígnem Reisingerova újabb találatot értékesített (3-10). A soproniaknak viszont továbbra sem sikerült betalálni, a frusztrációjuk pedig a pálya mellől is érzékelhető volt. 3-12-nél majdnem 10 pontra nőtt a csapatok közötti különbség, amikor Briann January dobott egy tempót. Őt Binta Drammeh követte, majd ismét January talált be (7-14). Kívülről egyértelmű volt, hogy a Sopron dobószázaléka a megszokottnál rosszabb volt. A számokat nézve 14 rádobásból 4-et sikerült értékesíteniük, mellyel 28.57%-ig jutottak. Ezzel szemben a Girona 53.85%-on tartott összesítésben. Ennek ellenére a differencia nem volt hatalmas a felek között, a negyed utolsó percébe érkezve 11-14 volt az állás. A hátralévő időben pedig Gabby Williams dobott triplát, amivel a Sopron Basket ki is egyenlített. A második játékszakasz így 14-14-ről folytatódhatott.
A két negyed közti szünetet a megszokott módon táncos lányok – közülük is Soós Vivien – szórakoztatták a közönséget, a Karácsony közeledtével alkalomhoz illően, a Diótörő modern feldolgozású zenéire. A Sopron Basket kabalája szintén csatlakozott a produkcióhoz. Majd kezdetét vette a második játékrész, ami Nevena Jovanovic három büntetőjével indult. A szerb válogatott csak kettőt tudott értékesíteni, de ez is elég volt ahhoz, hogy a Sopron 16-14-nél átvegye a vezetést. A hazaiak energiája teljesen megváltozott az első etaphoz képest, amihez valószínűleg a szurkolók élénkebb szurkolása is közrejátszhatott. Védekezésben is fókuszáltabb volt a sárga együttes – a Giróna pedig láthatóan nem találta a réseket a pontszerzéshez – ami eredményes támadásokhoz is vezetett. Elöszőr Varga Alíz, majd Gabby Williams talált be sorozatban, így 20-14-re változott az állás. A spanyolok továbbra sem tudtak kosarat szerezni. A soproniak 6-0-ra vezették a negyedet, így a vendégek vezetőedzője kért időt eligazításra (20-14). Visszatérve Gabby Williams szép ziccere tüzelte fel a közönséget. Találatára Laia Palau, majd Julia Reisingerova válaszolt, így a hazai együttes nem tudott 2 pontnál jobban elszakadni (22-20). Ekkor azonban Briann January talált be távolról, illetve Határ Bernadett szerzett pontokat centerposztról (27-20). A nézők ‘Hajrá Sopron!’ kántálása volt hallható, ami a kereplőik zajával párosult. Ez láthatóan feltüzelte Gáspár Dávid tanítványait, és végül 10 pontra növelték előnyüket. A vendégek pontszerző-blokkját Kennedy Burke hárompontosa törte meg, ezúttal pedig a soproniak vezetőedzője kért időt. Pár másodperc volt hátra a félidőből, ez idő alatt viszont egyik félnek sem sikerült további pontokat szereznie. Ezzel a csapatok 30-23-ról fordulhattak.
A mérkőzés második fele eseménydúsan indult. Az első másodpercekben Rebekah Gardnernek ítéltek a bírók sportszerűtlen hibát, melyért Gabby Williams dobhatott két büntetőt. Egyet sikerült csak értékesítenie, azonban rögtön ezután ő is, illetve Nevena Jovanovic is betalált, amivel a Sopron összesítve 5-0-ás rohamba kezdett (35-25). A találkozó agresszivitása egyértelműen megnőtt a harmadik negyedben. Nagyon sok volt az olyan védekezés, ami a faulthatárt súrolta, a játékvezetők viszont nem szóltak bele a történésekbe. A Girona végül 35-32-re tudott felzárkózni, miután Binta Drammeh szerzett labdát, illetve rögtön egy hárompontost. A Sopronnak ekkor rendeznie kellett sorait, ezért Gáspár Dávid időt kért. A folytatásban Varga Alíz talált be kétszer, amire ismét felzengett a csarnok. Alíz ekkor csapatának második legjobb dobója volt – Gabby Williams után – 8 pontot szerzett a Sopron fiatal tehetsége. A hazai együttes ugyan belendült a pontszerzést illetően, azonban Rebekah Gardner hárompontosával az ellenfél megis csak kiegyenlített 39-39-nél. Ezután egy darabig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a nézők pedig hatalmas tapsviharral próbálták meg buzdítani játékosaikat. Burke ziccerével azonban a Girona 41-43-nál ismét átvette a vezetést. Érdekes ítéleteket hoztak – illetve adott esetben nem hoztak – a bírok, amikkel a Sopron egyre nagyobb hátrányba került (41-47). A harmadik negyed vége előtt January kapta meg két büntető jogát, amivel csapata minimálisan szépíteni tudott, ám ez is édes kevés volt ahhoz, hogy megnyugodhassanak. Ráadásul az etap vége előtt kosarat is kaptak, amivel 6 pontra nőtt ellenfelük előnye (43-49).
A záró szakasz sem kezdődött bíztatóbban a Sopron Basket csapata számára. A vendégek egy pont híján 10-re növelték előnyüket, amit nem lehetetlen, de nagyon nehéz megfordítani. Bár az egész aréna a sárga csapatnak való szurkolástól zengett, a spanyol együttes mégis fókuszáltabbnak tűnt. Gáspár Dávid játékosai nem csak kulcsfontosságú dobásokat vétettek, de Határ Betti előnyét sem tudták kihasználni a palánk alatt, legfőképpen a lepattanó szedésnél. Az utolsó negyed 5. percében jártak az események, amikor – a Girona még mindig vezetett – 47-55 volt az állás. Ekkor Gabby Williams szerzett labdát és dobott ziccert, ami egy nagyon jókor jött reményt adhatott volna a hazaiaknak, azonban a spanyolokat ez sem állította meg. Sorozatban két kosarat is szereztek, így Gáspár Dávid kért időt. Visszatérve sem változott a mérkőzés képe és a vendégek egészen 17 pontig növelték előnyüket, amivel kialakult a mérkőzés legnagyobb különbsége. A folytatásban a Sopron Basket minden energiát mozgósított, mindent megtettek, hogy közelebb tudjanak férkőzni ellenfelükhöz, de végül csak 15 pontra tudtak feljönni. Az Euroliga 8. fordulója így 53-68-cal végződött, és annak ellenére, hogy nagyon szépen küzdött a Sopron, végül nem sikerült megőrizni veretlenségét hazai pályán.


SOPRON BASKET - SPAR GIRONA 53-68 (14-14, 16-9, 13-26, 10-19)
Euroliga, 8. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Alexandra Stan, Veronika Vavrova, Amalia MArchis (Stefan Laimer)

Sopron Basket: Fegyverneky -, Jovanovic 7/3, Határ 8, January 11/3, Brooks 2. Csere: Williams 15/3, Peddy , Varga A. 8, Gaye 2.

Spar Girona: Drammeh 16/3, Palau 4, Burke 12/6, Gardner 11/3, Reisingerova 17/3. Csere: Flores 6, Lopez Tobi -, Labuckiene -.

Vármegyei szövetségek