Tippmix Női NB I: A TFSE-MTK nagy csatában győzött a Vasas otthonában
04
Dec
2021
Tippmix Női NB I: A TFSE-MTK nagy csatában győzött a Vasas otthonában
2021. december 4.  |  21:35
A bajnokság 10. fordulójának fővárosi rangadóján a TFSE-MTK 69-66-os sikert aratott a Vasas Akadémia otthonában. Emlékezetes küzdelmet láthattunk, mely során minden erejüket mozgósították a csapatok. A második negyedben 23 ponttal is vezetett a TFSE. A záró szakaszban azonban fordított a Vasas. Az utolsó percekben viszont a TFSE tudott higgadtabb, pontosabb lenni és végül megszerezte a győzelmet.
 
Az elmúlt három mérkőzését megnyerte mindkét gárda, így kifejezetten jó formában lévő együttesek fővárosi rangadóját követhettük. A közönség meghálálta az elmúlt hetek jó teljesítményét, telt ház előtt dobták fel a labdát. A tét a Magyar Kupa részvételről is szólt. A nyolcas döntőben a győztes gyakorlatilag biztosította a helyét. Ja’Tavia Tapley és Dúl Panka találataival rögtön az első percben magához ragadta a kezdeményezést a TFSE. Bach Boglárka és Sara Heljic révén azonban 5-5-nél egyenlített a Vasas. A következő percekben sem alakult ki nagy különbség. Amikor Papp Dia triplája célt ért, az eső egyed felénél még 10-10 állt az eredményjelzőn. Innen viszont a vendégek akarata érvényesült. Magyar Bianka együttese 9-1-es futással 19-11-re szakadt el. Ekkor Milos Pavlovics időkérése állította meg a játékot. Kiemelkedően teljesített támadásban a TFSE, amikor az időkérés alatt a statisztikára pillantottunk, azt láthattuk, hogy a duplákat tekintve 8-ól 7 kísérlete cél ért a vendég gárdának. A játék képe a negyed végére sem változott. 10 perc után végül 25-14 állt az eredményjelzőn. A TF-nél Dúl Panka, Németh Alma és Baa Dominika is 6-6 pontnál járt. A Vasas legeredményesebbje az 5 pontos Papp Dia volt.
 
A második szakasz elején közel két percig nem találtak be a csapatok. Óriási kérdés volt, hogy melyik oldal tud új lendületet venni. Ez a TFSE-nek sikerült Ja’Tavia Tapley négy pontjával. Közel hat percet kellett várni a Vasas első pontjaira, mely 31-14 után Sara Heljic nevéhez fűződött. Erre azonban Chanise Jenkins egy triplával válaszolt, így 34-16-nál hazai időkérés miatt állt a játék. A félidő hajrájához közelítve 39-16-nál már a 23 pontot is elérte a differencia. Ekkor közel három volt vissza a nagyszünetig és a Vasas egy pillanatra nem adta fel. Baa Domnika tripláját követően még 42-30-as állást rögzíthettünk. Innen viszont Papp Dia öt pontjával és Salamon Zsófia duplájával 42-27-re szépített a házigazda. Papp Dia már 12 egységnél járt ekkor. A Vasas az első 20 percben a 39 mezőnykísérletéből 10-et értékesített. A TFSE pedig 28-ból 15-öt. Emellett a vendégeknél kilenc kihagyott büntetőt is feljegyezhettünk és ennek jelentősége a harmadik negyedben felértékelődött.
 
Tóth Orsolya duplájával a harmadik szakaszt ott folytatta a Vasas, ahol a másodikat befejezte. Ez már egy 9-0-s futás volt. A TFSE kosárcsendjét Ja’Tavia Tapley törte meg, de erre Nadia Smailbegovic egy triplával válaszolt. 44-32 után hosszú percekre befagyott az eredményjelző. A folytatást Madár Eszter és Elly Pavel találatai határozták meg. A TFSE sokáig őrizte kétszámjegyű előnyét. Végül büntetőt követően a lepattanóért folyó harcban egy könyökös Elly Paveltől sportszerűtlen faultot ért. Ez a center negyedik hibája volt és utána Madár Kata dobhatott büntetőket. Ezek célt értek, így 48-40-nél hosszú idő után a lélektani 10 pont alá zárkózott Vasas. Rendkívül intenzív találkozót láthattunk. Óriási erőket mozgósítottak a csapatok. Dúl Panka egy duplával 50-40-nél visszaállította a TFSE nagyobb előnyét. Innen azonban a második negyedhez hasonlóan a hajrá a Vasasnak sikerült jobban. Bach Boglárka, Dúl Terka és Papp Dia voltak ezen sorozat pontszerzői. A legszorosabb állást 51-46-nál regisztrálhattuk. A harmadik 10 percet Chanise Jenkins zárta, amivel 53-46-ra módosította az állást.
 
A negyedik negyed óriási izgalmakat és fordulatokat tartogatott. Nem telt el másfél perc, amikor 53-52-re felzárkózott a Vasas Papp Dia, Tóth Orsolya és Salamon Zsófia pontjaival. Erre Baa Dominika és Theodoreán Alexandra felelt a TFSE-től, így 57-52-nél ismét megugrottak a vendégek. A Vasas egy pillanatra nem adta fel. Papp Dia és Madár Kata az utolsó erőtartalékaikat mozgósítva nem csak felhozta, de 58-57-nél vezetéshez jutatta csapatát. A 35. percben először járt előrébb a Vasas. Sokat kivett a hazaiakból ez a felzárkózás. A TFSE Chanise Jenkins 2+1-es helyzetével visszavette a kezdeményezést. Ezt az előnyt pedig Baa Dominika négy ponttal erősítette meg. Az utolsó négy percbe 64-58-ról érkeztek a felek. Óriási küzdelem folyt a pályán. Közel két percig nem találtak be a csapatok. Madár Kata duplája és Chanise Jenkins büntetői után az utolsó perchez 66-60-ról érkezett a meccs. Itt Bach Boglárka triplája nyílttá tette a küzdelmet. Király Andrea és Németh Alma higgadt büntetőzéssel viszont nem engedte kicsúszni a TFSE kezéből a végjátékot. A 69-66-os végeredmény Papp Dia hármasa alakította ki.
 
Vasas Akadémia - TFSE-MTK 66-69 (14-25, 13-17, 19-11, 20-16)
 
Bajnokság, 10. forduló
VASAS Pasarét Sportcentrum, Budapest
Földházi T., Lengyel Á., Dr. Oláh M. (dr. Gincsai J.)
 
Vasas Akadémia: Bach 8/3, Papp 21/9, Heljic 5/3, Tóth 5, Madár E. 8. Csere: Smailbegovic 3/3, Dúl T. 2, Pusztai, Szerencsés, Salamon 6, Madár K. 8, Radócz.
 
TFSE-MTK: Theodoreán 3, Tapley 9/3, Jenkins 15/3, Király 4, Dúl P. 11/3. Csere: Baa 14, Pavel 6, Németh 7.
 
 
 
A bajnokság 10. fordulójának első mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd 53-92-es győzelmet aratott idegenben a PINKK Pécsi 424 együttese ellen.
 
A mérkőzés Cyesha Goree 2+1-es akciójával indult, amivel a vendég Szekszárd 3-0-nál átvette a vezetést. Majd Bálint Réka – illetve Goree ismét – betalált, így 0-7-re változott az állás. Ekkor Jáhni Zsófia hárompontosa következett (3-7). Az első negyedet összesítésben 5-13-as hajrával kezdte a Szekszárd, ebből Goree pedig 9 pontot szerzett. Ezután következett a pécsiektől Zsilinszky Lilla 2+1-es akciója, amivel a hazaiak ismét 5 pontra tudtak felzárkózni (8-13). A folytatásban azonban tovább nőtt a felek közötti differencia, a hatodik percbe érkezve 10-18-as állást regisztrálhattunk. A folytatásban míg a hazai együttes további 7 pontot szerzett a negyed végéi, addig a vendég Szekszárd majdnem megduplázta eddigi dobóteljesítményét, így a felek végül 17-35-el zárták az etapot.
 
A második félidőt Davis kosara indította, melyre szinte azonnal Miklós Melinda triplája volt a válasz. A folytatásban Sara Krnjic, illetve Zala Friskovec is betalált, így növelte meg a Szekszárd 17-39-re az előnyét. Ekkor Jáhni dobhatott két büntetőt. Kettőből kettőt sikerült értékesítenie, így a vendégek alapvonalról támadhattak. A támadásból Studer Ágnes tört be magabiztosan, amiből ziccer pontokat szerzett. A PINKK-nek erre már nem volt válasza, így újból a szekszárdiaknál volt a labda, és Bálintot faultolták. Következőnek a pécsiektől született kosár, Mujovic talált be távolról, ám kontrában Studer is belőtt egyet, így a hazaiaknak kellet időt kérni eligazításra. Visszatérve Friskovec szerzett kosarat kapásból, ám a következő támadás során Jáhni triplát értékesített, amivel a PINKK minimálisan javítani tudott. A folytatásban Gereben dobhatott büntetőket. A második kimaradt, ám a szekszárdiak addig harcoltak, amíg újból meg nem szerezték a labdát. Meg is érte, hiszen az erőfeszítések után Sara Krnjic szerzett kosarat. Védekezésben azonban hibáztak a vendégek. Mujovic-ot faultolták, aki szintén két büntetőt dobhatott. Sajnos mind a kettő kimaradt, így együttese nem tett pozitív előrelépést, ezt követően pedig kosarat is kaptak kontrába. A szekszárdiaktól Nikolina Milic továbbra sem volt bevethető, ennek ellenére nem érződött a hiánya. A KSC végig dominálva vezette a mérkőzés első felét, a második negyed végére pedig 27 pontos előnyt alakítottak ki. Az etap végül Mányoky Réka szerzett labdájával és Zala Friskovec ziccerével ért véget, így 31-58-ról fordulhattak a felek.
 
A harmadik negyedet Davis két kosara indította, amikkel a PINKK minimálisan lejjebb tudott dolgozni hátrányából. Azonban a Szekszárd sem adta meg magát, Goree majd Krnjic talált be közelről, illetve Friskovec távolról. A pécsiek nem sokat tudtak kezdeni a vendégek dominanciájával, így vezetőedzőjüknek kellett újabb időt kérnie. A folytatásban sem változott azonban a játék képe. A statisztika, illetve eredmény jelző tábla hiányában is érezhető volt a felek közötti differencia. A PINKK minden energiát mozgósított, de sajnos nem találtak fogást vendégükön. Bár a tabella sereghajtójáról van szó, az Atomerőmű ennek ellenére is megadta ellenfelének a kellő tiszteletet azzal, hogy a lehető legjobb tudása szerint játszott. Védekezésben minimális helyet hagytak a pécsieknek, majdnem hogy csapdaszerűen védekeztek. Bálint Réka szerzett újabb kosarat, ezt követően pedig a pécsiek támadhattak. Ekkor Studer Ágnes hibázott védekezésben, így Davis dobhatott két büntetőt, ezt pedig Jáhni kosara követte. Itt Zseljko Djokic kért időt. A hátralévő időben sem alakultak másképpen az események, a Szekszárd továbbra is dominált (42-75). A mérkőzés záró szakasza következett, mely során az eddigi felállás volt a jellemző. A csapatok a harmadik negyedhez hasonlóan, teljesen egyforma eredményt produkáltak, így mind a két etap állása hajszálra pontosan 11-17 lett. A pécsiek minden energiát mozgósították a végjátékban – még egy sportszerűtlen hibát is kiharcoltak a Szekszárdtól – ennek ellenére nem sikerült érdemben közelebb férkőzniük vendégükhöz. Végül nagyarányú vereséget szenvedtek, 53-92-re kaptak ki Zseljko Djokic együttesétől.
 
PINKK Pécsi 424 - Atomerőmű KSC Szekszárd 53–92 (17–35, 14–23, 11–17, 11–17)
 
Bajnokság, 10. forduló
Kozármisleny, Kozármislenyi Sportcsarnok
Győrffy Pál Attila, Nyilas István, Rózsavölgyi Alexandra (Gorka Szabolcs Zsombor)
 
PINKK Pécsi 424: Mojuvic 5/3, Jáhni 12/6, Vincze 9/3, Tenyér 5, Davis 9. Csere: Horváth 4, Szücs 4, Földing -, Zsilinszky 5, Pucz , Borbás -.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 9/3, Studer 10/6, Gereben 11, Bálint 11, Goree 17. Csere: Mányoky 11/3, Friskovec 13/3, Krnjic 8, Horváth 2, Pop -, Holcz -.
 
 
 
 
Fotó - TFSE-MTK Női Kosárlabda facebook

Vármegyei szövetségek