Tippmix Női NB I: Egy ponttal verte a Szekszárd a DVTK-t
29
Nov
2021
Tippmix Női NB I: Egy ponttal verte a Szekszárd a DVTK-t
2021. november 29.  |  09:58
A 9. forduló első vasárnapi mérkőzésén az UNI Győr MÉLY-ÚT 78-69-re győzte le az NKA Universitas PEAC gárdáját.
 
Wentzel Nóra és Dombai Réka kosárváltása vezette fel a találkozót. Hullámzó első szakaszt követhettünk. Előbb a pécsiek léptek 7-2-re, majd innen a Győr fordított 17-11-re. Pécsi részről Chelsea Nelson, Wentzel Nóra és Ty Marshall voltak ezen periódus pontszerzői, míg győri oldalon Shay Colley, Dubei Debóra, Dombai Réka, illetve belső posztokról Beatrice Mompremier és Sabina Oroszova. 17-11 után Ty Marshall duplájával zárkózott a PEAC, de erre Török Ági egy sikeres távoli dobással válaszolt. 20-13-nál kialakítva az addigi legnagyobb differenciát. Az első szakaszt az egész szezonban extra formát mutató Kiss Virág 2+1-es megoldása zárta, amivel 20-16-ra alakult az eredmény. A második etapot Wentzel Nóra triplája indította, így gyakorlatilag ledolgozta hátrányát a PEAC. Egy pécsi technikai után még 24-19-re elléptek a győriek, de ezekben a percekben érezhetően Csirke Ferenc tanítványainak akarata érvényesült. Wentzel Nóra ismét betalált, de megvillant Nikola Dudasova is. Chelsea Nelson találata pedig 26-25-ös vezetést hozott a vendégeknek.
 
A győri kosárcsendet Beatrice Momrepmier törte meg, de Chelsea Nelson vezérként állt csapata élére és a PEAC tudta növelni az előnyét. A kiváló amerikai játékos sorozatban öt pontszerzett, amihez Kiss Virág hozzátett még kettőt. 32-26-nál 13-2-es futásban volt a PEAC. Amíg az első szakaszban a Győrnek, addig a másodikban a pécsieknek volt hétpontos előnyük. Ezt Ty Marshall tripláját követően 37-30-nál regisztrálhattuk. Innen viszont a félidő utolsó két percében 39-35-re visszajött a Győr. Ahogy az első negyed után a második elején a PEAC, úgy a második hajráját követően a harmadik negyed elején a Győr tudta tovább vinni a lendületét. Iványi Dalma együttese 11-2-vel kezdett. Amikor Sabina Oroszova triplája célt ért, 46-41-re ment a házigazda. Az egész mérkőzésre jellemző volt, hogy egyik gárda sem tudta megszilárdítani az előnyét. Szücs Réka öt pontjával ugyanis villámgyorsan egyenlített a PEAC.
 
A harmadik negyed hajrájában 46-46 után négy pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki. Ezzel a négy ponttal 55-51-nél a PEAC ment. Innen azonban Török Ági és Beatrice Mompremier révén 56-55-re fordított a Győr. Erről az állásról érkezett el a záró etap, ahol a Török-Mompremier kettős 63-57-es előnyhöz juttatta csapatát. Ez egy 12-2-es széria volt. A PEAC azonban gyorsan válaszolt. Wentzel Nóra és Nikola Dudasova állt a baranyaiak élére, majd jött Chelsea Nelson és 66-63-nál már egy 9-0-s pécsi futás került a jegyzeteinkbe. Az utolsó  öt percre is maradtak fordulatok. Előbb a Győr szakadt el 70-66-ra, majd Szücs Réka triplájával 70-69-nél újra egylabdás lett a csata. Küzdelmes, kemény hajrá következett, ahol a házigazda végig őrizte előnyét. Beatrice Mompremier klasszisa megmutatkozott, míg az utolsó percben Shay Colley és Dombai Réka alakította ki a 78-69-es végeredményt.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT - NKA Universitas PEAC 78-69 (20-16, 15-23, 21-16, 22-14)
 
Bajnokság, 9. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Cziffra Cs., Csabai-Kaskötő B., Farkas G., (Fekete L.)
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Colley 13, Dubei 13/6, Török 9/3, Domabti 10/3, Mompremier 19. Csere: Ruff-Nagy 2, Weninger 2, Oroszova 10/6.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 13, Nelson 14, Marshall 11/3, Wentzel 16/6, Dudasova 4. Csere: Szücs 11/9, Selcova, Brajkovic.
 
 
 
A bajnokság 9. fordulójának második mérkőzésén a Ludovika-FCSM Csata 80-68-as győzelmet aratott hazai pályán a VBW CEKK Cegléd együttese ellen.
 
A találkozót Stasha Carey és Lelik Réka kosarai indították, melyekkel a Ceglédnek egy 4 pontos hátrányt kellett ledolgoznia. Ez sikerült is Baugh, illetve Manis révén (4-4), ekkor azonban Lelik talált be távolról – majd Zele és Manis váltott kosarakat – így az eredmény 9-7-re változott. A negyed felét átlépve ismét egál lett a mérkőzés (11-11). Ezután a Csata 5 ponttal tudott elszakadni, ám a vendégek nagyon gyorsan felzárkóztak, majd meg is fordították az eredményt. 16-19-nél Szabó – Manis duó akarata érvényesült, ezért Tursics Krisztián kikérte első idejét. A hátralévő időben egyik fél sem tudott további pontokat szerezni, így a második játékrész ugyanarról az eredményről folytatódhatott (16-19).
 
A második negyed elején a Csata egy pontra zárkózott fel Toman Petra kosarával, majd Böröndy Vivien találatával vissza is vette a vezetést (20-19). A fővárosiak előnye azonban nem tartott sokáig. Zele Dorina személyi hibát követett el, amiért Katona Szidónia dobhatott két büntetőt. Egyik találata érvényesült csak, így a mérkőzés ismét kiegyenlítődött (20-20). Ezt követően szintén fej-fej mellett haladtak a csapatok, egészen 23-26-ig, amikor is Szabó Fanni hárompontosával a ceglédieké volt a szó. A statisztikai számok alapján a vendég együttes egyértelműen jobb formát produkált, mint a hazaiak, ami az első félidő eredményén is megmutatkozott. Míg a Cegléd 15 rádobásból 7-szer talált be, addig a budapestieknek 9/21 volt a mutatója. Ettől függetlenül, a nagyszünet előtti percekbe érkezve mégis Tursics Krisztián tanítványainál volt az 1 pontos előny (29-28). Kérdés, hogy ez a kezdeti ‘fore’ elég lesz-e ahhoz, hogy a forduló győzelemmel végződjön számukra. Az első félidő hajrájába érkezve mindkét csapat szerzett pontokat, de az előnyt továbbra is a hazaiak élvezték (31-30). Ekkor Lelik Réka szerzett egy hárompontost, így a résztvevők 34-30-ról kezdhették meg a nagyszünetet.
 
A második félidő Stasha Carey büntetőjével és Zele Dorina triplájával indult (38-32). A Csata rohamára a későbbiekben Manis válaszolt 2+1-es akciójával. Ezzel, illetve további büntetőivel a ceglédiek 3 pontra zárkózhattak fel (38-35). A negyed feléhez érkezve Tursics Krisztián tanítványai továbbra is megtartották előnyüket, és 45-38-nál az eddigi legnagyobb differencia alakult ki  felek között. Azonban a Cegléd 7 pontot szerzett egyhuzamban – pesti válasz nélkül – és immár sokadszorra, 45-45-nél kiegyenlítették a mérkőzést. Ekkor a hazaiak produkáltak egy 9-0-ás hajrát, amire a későbbiekben csak Baugh tudott ziccerével reagálni, tehát a negyed 54-47-es eredménnyel végződött.
 
A záró szakaszba érkezve Baugh szerzett további pontokat, amivel 12 egységig jutott el. Csapatából ő volt ekkor a második legtöbbet dobó játékos, közvetlenül Manis után, aki pedig 21 pontot szerzett. A negyedik negyed eleje azonban inkább a Cegléd együttesének kedvezett. Az első pár percben egy 0-8-as hajrával diktálták az iramot, és 54-55-nél át is vették a vezetést. Ez viszont jókor jött ébresztő volt a hazaiak számára, és visszaállították az előzőleges, 9 pontos előnyüket (64-55). Lelik Réka szenzációs teljesítményt produkált – csapatát hátára véve – 22 pontot szerzett. A negyed fele volt már csak hátra a találkozóból, amikor az eddigi legnagyobb, 15 pontos differencia alakult ki (70-55). Az utolsó két percbe érkezve Tursics Krisztián vezetőedző kért időt eligazításra. Visszatérve, a Cegléd taktikát váltott, és láthatóan agresszívabb játékstílust vettek fel. Egész pályán támadták le a fővárosi együttest, amivel sikerült is megzavarni őket, így minimálisan lejjebb tudtak faragni hátrányukból. Az utolsó percben már 10 pont alá is férkőztek (75-66). Ekkor azonban Hegedűs Janka szerzett újabb hárompontost. Szabó Petrának volt erre válasza egy közeli tempóval, de a nagyszámú differencia így is megmaradt a felek között. Ezt a különbséget már nem tudták ledolgozni a vendégek, így a 9. forduló budapesti találkozója 80-68-as eredménnyel végződött a Ludovika-FCSM Csata javára.
 
Ludovika-FCSM Csata - VBW CEKK Cegléd 80-68 (16-19, 18-11, 20-17, 26-21)
 
Bajnokság, 9. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Tóth Cecília, Minár László Balázs, Varga-Záray Katalin (Bogárdi János)
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 12/6, Lelik 22/9, Zele 12/3, Gyöngyösi -, Carey 11. Csere: Hegedűs 10/6, Toman 2, Böröndy 11.
 
VBW CEKK Cegléd: Baugh 16, Holesinska 8/6, Szirony -, Szabó Fl. 2, Manis 25/6. Csere: Szabó P. 2, Szabó D. -, Katona 1, Kobolák -, Szabó Fa. 14/9, Rakita -.
 
 
 
A 9. forduló záró mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd 70-69-re győzte le a DVTK-t.
 
A hazaiak Nikolina Milic nélkül várták a hétvége rangadóját. Gereben Lívia duplája vezette fel a találkozót. Hatalmas küzdelem zajlott a pályán, de emellett kifejezetten pontszegény játékot láthatott a publikum. A harmadik percben Aho Nina két triplájával a DVTK került kisebb lépéselőnybe 7-2-nél. Innen a hazaiak 7-6-ra felzárkóztak, majd ismét Aho Nina értékesített egy hárompontost, amivel 10-6-ra ment a DVTK. A folytatásban Bernáth Réka és Cheridene Green büntetőivel őrizte pár pontos előnyét a vendég-gárda.  A Szekszárd Holcz Rebeka triplájával kezdte meg a felzárkózást, majd betalált Sara Krnjic és Dana Evans is, így 17-16-nál egy pontra olvadt a differencia a felek között. Az első negyedet Tóth Franka hárompontosa zárta, amivel 10 perc után 20-16-ra vezetett a DVTK. A második negyed elején sem változott a játék képe. Továbbra is óriási küzdelem jellemezte az összecsapást, felszántották a csapatok a pályát. Cyesha Goree és a Szekszárdról a DVTK-hoz szerződő Leslie Vorpahl kosárváltása indította ezt a szakaszt. A következő két percben azonban egyik fél sem talált be.
 
A Szekszárd tudott új lendületet venni, így Cyesha Goree és Gereben Lívia találataival 22-22-nél egyenlítettek a hazaiak. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok. Kétszer még a DVTK került előnybe (24-22 és 26-24) , de a félidő utolsó három percében Cyesha Goree és Dana Evans domináns játékával a Szekszárd alakított ki fölényt. 32-26-nál 8-0-s hazai futást regisztrálhattunk. A félidei eredményt Kiss Angelika duplája hozta el, így 20 perc után 32-28 állt az eredményjelzőn. Szekszárdi oldalon a 9 pontos Cyesha Goree, a DVTK-nál a 11 egységnél járó Aho Nina volt a legeredményesebb. A harmadik negyedben villámrajtot vett a Szekszárd: 57 másodperc alatt Gereben Lívia és Sara Krnjic találataival 36-28-ra szakadt el a hazaiak, akik viszont a következő három percben nem találtak be. A DVTK ezt kihasználva 36-36-nál utolérte riválisát. Bernáth Réka, Aho Nina és Cheridene Green voltak ezen szakasz pontszerzői. Rendkívül hullámzóan alakult  a bajnoki ragadó. A folytatásban Studer Ági állt a szekszárdi csapat élére. Egymaga öt pontot szerzett és amikor a triplája célt ért, 45-38-nál már 9-2-es KSC futást jegyezhettünk fel. Cheridene Green és Leslie Vorpahl egy-egy büntetőt értékesített, de erre a nagy kedvvel játszó Dana Evans kétszer is extra villanással válaszolt, így 49-40-nél kialakult a mérkőzés legnagyobb különbsége.
 
A DVTK remekül tartotta magát, Bernáth Réka büntetői után a negyed végén Milica Jovanovic egy triplával 49-45-re hozta vissza csapatát. A záró szakaszt Dana Evans hármasa indította, de Leslie Vorpahl és Bernáth Réka 52-51-re felhozta a DVTK-t. A folytatásban ismét távolról volt eredményes Dana Evans, míg a DVTK részéről Milica Jovanovic és Kiss Angelika igyekezett a lépést tartani. A különbség 2-4 pont között látszott állandósulni, de az utolsó öt perc még hatalmas fordulatokat tartogatott. Előbb 61-57 után 8-0-val 65-61-re fordított a DVTK. Kiváló csapatteljesítménnyel, hiszen négy különböző pontszerzőt (Vorpahl, Bernáth, Kiss, Green) regisztrálhattunk. Innen a Krnjic-Goree kettős 65-64-re felhozta a KSC-t, de egy Vorpahl-tripla 68-64-nél ismét a DVTK-t navigálta kedvező helyzetbe. Ekkor még másfél perc volt hátra, mely során igen sokat állt a játék videóbíró és faultok miatt. Studer Ági négyből három büntetőt értékesített, amivel 68-67-re hozta fel társait 17 másodperccel a vége előtt. Erre Cheridene Green egy büntetővel válaszolt, 69-67-re módosítva az állást, majd Evans két büntetőjével 69-69-nél egyenlítettek a hazaiak. Az utolsó öt másodpercben támadt a győzelemért a DVTK. Nagy küzdelemben labdát szerzett a Szekszárd. Ez alatt Sara Krnjic ellen szabálytalankodtak a vendégek. Krnjic egy büntetőt értékesített, a második kimaradt, de ezzel lepergett az óra. A Szekszárd 70-69-es sikert aratott.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd - DVTK 70-69 (16-20, 16-8, 17-17, 21-24)
 
Bajnokság, 9. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Cziffra Cs., Ádám J., Nagy V. (dr. Gincsai J.)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós, Studer 8/3, Gereben 12, Krnjic 14, Goree 12. Csere: Evans 21/6, Mányoky, Friskovec, Bálint, Holcz 3/3.
 
DVTK: Vorpahl 16/3, Green 7, Aho 15/9, Kiss 6, Kiss 6, Jovanovic 7/3. Csere: Tóth 3/3, Bernáth 15/3.

Vármegyei szövetségek