Női egyetemi bajnokság: Győrben nyert rangadót az ELTE BEAC
25
Nov
2021
Női egyetemi bajnokság: Győrben nyert rangadót az ELTE BEAC
2021. november 25.  |  09:57
Az ELTE BEAC nyerte a hét rangadóját a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Az előző kiírás ezüstérmese a bronzérmes győri együttes otthonában aratott értékes győzelmet. A címvédő TF biztosan nyert a Semmelweis Egyetem csapatának otthonában, a SzoESE pedig jó harmadik negyedének köszönhetően győzött Pécsett. Szintén egy jól sikerült szakasz - jelesül a második - segítette győzelemhez a keleti csoport fővárosi derbijén a BME-MAFC együttesét a Közgáz ellen. A másik két keleti találkozó sima volt: a Nyíregyházán nyert a Miskolc, Debrecenben pedig a DEAC a Ludovika Csatát verte fölényesen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 6. forduló. 
 
Keleti csoport
 
BME-MAFC - Közgáz SC és DSK 70-60 (11-12, 23-15, 19-19, 17-14)
Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Kruk, Simon.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 15/3, Budavári 16, HORVÁTH A. 14/3, MUNTEÁN 23/9, Korondán. Csere: Kardos, Nagy 2. Edző: Gorácz Árpád.
 
Közgáz: Szanthoffer 3, KISS 17/9, Doktor 8, Munkácsi 5, PFANDLER 14. Csere: Horváth 11/9, Rontó, Garami 2, Ryan. Edző: Németh Kata.
 
Az első negyedben mind a két csapat emberfogással védekezett, és végig fej-fej mellett haladtak. Aztán a BME védekezést váltott, zónára állt át. Ez valamelyest megzavarta a Közgáz támadójátékát, és a hazaiak szerzett labdákból indítva néhány könnyű kosarat szereztek. A második félidő kiegyenlített játékot hozott. A 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát elérő Bozsó Katica vezette hazaiak a második negyedben mutatott játékuknak köszönhetően nyerték meg a budapesti rangadót.
 
Gorácz Árpád: - Nagyon örülök, és büszke vagyok a lányokra! A szegedi kisiklás után szükségünk volt erre a győzelemre.
 
Németh Kata: - Sajnos néhány gyengébb teljesítménynek köszönhetően nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettük volna. Gratulálok a BME-s lányoknak!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE – Miskolci Egyetem 50-82 (13-26, 9-16, 18-28, 10-12)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 50 néző. V.: Sallai, Horányi.
 
Nyíregyháza: Lukács 21/12, Veréb, Balogh 2, KARAKÓ 24, Alajtner. Csere: Tóth 3/3, Dallos, Adonyi, Ádám. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Miskolci Egyetem: TAKÁCS 24/24, KECSKÉS 21/12, Hajdu 3, SZEGECZKI 13, Kababik 2. Csere: Nagy 3, Simon 9, Tóth 7/3. Edző: Lippai Szabolcs.
 
A hárompontos dobások próbálkozásának mérkőzése volt ez: a két csapat összesen 68 alkalommal kísérletezett. A hazaiaknál Lukács Panna, a vendégeknél Takács Anna volt a "fő vállalkozó" a távoli dobásoknál - ketten együtt 48 kísérletet jegyeztek. Kettejük "dobóversenyéből" az egyébként 24 pontja mellé 10 lepattanóval dupla-duplát elérő Takács jött ki győztesen, csapata pedig az első három negyedben jobban, pontosabban játszva, csapatként "több lábon állva" magabiztos győzelmet aratott. Amikor a Miskolc felgyorsította játékát, gyakran késztette hibázásra a lelkesen küzdő hazai együttest.
 
Farkasinszki Orsolya: - A második félidőben már sokkal harciasabbak és agresszívebbek tudtuk lenni, mint az első félidőben, ez az eredményen is meglátszott. Alapvetően elégedett vagyok a lányokkal. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Lippai Szabolcs: - Jól kezdtük a mérkőzést, és ezt nagyjából végig tudtuk tartani. Gratulálok a csapatomnak, és további sok sikert a Nyíregyházának!
 
 
 
DEAC – Ludovika Csata 86-43 (25-11, 17-9, 26-13, 18-10)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 20 néző. V.: Kisházi, Bács.
 
DEAC: MEZEI 4, Ruzsa-Kis 3/3, Holinka-Miklós 8, SZABÓ G. 15/3, SHIRIAN 15. Csere: Baczuk 5/3, Kőrösi 4, Sükei 8, Szabó Cs. 8/3, SZABÓ Z. 13/3, Gaál 3/3. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Ludovika Csata: Kovács, Borza 7/3, Polgári 5/3, JÁNOSI 16/3, Szarka 1. Csere: Sólyom 6, Sándor 2, Darvas 6, Herczku, Süle, Mikula. Edző: Vincze Viktória.
 
A DEAC dinamikusan kezdte az mérkőzést, és letámadásból szerzett labdák utáni gyors akciókkal hamar előnyre tett szert a Csata ellen. A hazai együttes védekezésének köszönhetően a fővárosi csapat alig jutott dobó helyzethez. A hazai lányok jó csapatjátékkal jutottak el az első negyedben a 25 pontig. A második negyedben lendületben maradt a debreceni együttes, amely támadásban ugyan valamivel pontatlanabbá vált, de hatékony védekezésének köszönhetően tovább növelte előnyét. Fordulás után összeszedte magát a vendég csapat, a ludovikás lányok letámadásukkal meglepték a vendéglátókat. A szakasz második felében rendezte sorait, és tovább növelve előnyét gyakorlatileg el is döntötte a találkozót a lepattanóharcot 58-43-ra megnyerő DEAC. A mérkőzés végére elfáradtak a fővárosi lányok, így a hazaiak könnyed játékkal arattak fölényes győzelmet.
 
Kászoni Boglárka: - Nagyon jól indítottuk ezt a találkozót. Jól védekeztünk, szépen mozogtunk együtt. Támadásban kiszolgáltuk egymást, futottunk, sok gyors indításunk volt. A zóna védekezéssel is elégedett vagyok és örvendek, hogy mindenki kapott játéklehetőséget, illetve annak is, hogy mindenki lelkes volt. Gratulálok a győzelemhez a lányoknak, és reméljük, hogy ezt tudjuk folytatni!
 
Vincze Viktória: - Nagyon jó hangulatban telt a Debrecenbe történő utazás, de a meccsen olyan érzésem volt, hogy azt hitték a lányok, hogy osztálykirándulásra jönnek Debrecenbe. Ez a mai teljesítmény így sport szempontjából minősíthetetlen volt.
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
PTE-PEAC - SZOESE 53-61 (14-17, 18-13, 11-23, 10-8)
Pécs, 30 néző. V.: Fölvári, Nagy.
 
PTE-PEAC: HEGEDŰS 10, Szomor 4, Nagy G. 4, NÉMETH B. 24/6, GERGELY 4. Csere: Puskás, Szabó N., Mándity 5/3. Szabó N. 2, Horváth, Liszkai, Nagy A. Edző: Gyenge Gábor.
 
SZOESE: PREISINGER 10/6, PÜSPÖKI 12, Mezősi 10, BALOGH V. 23/3, PLÓZER 6. Csere: Horváth, Dervalics, Kaj, Mészáros, Kardos. Edző: Szabó László.
 
A mérkőzés első félidejében fej-fej mellett haladtak a csapatok, a végül 22 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Németh Bíborka vezette PEAC jutott minimális előnyhöz a szünetre. Bár a második félidő első kosarát a hazaiak szerezték, az első percekben az elsősorban a dupla-duplát elérő Balogh Viktória (23 pont, 11 lepattanó) és a nagy mezőnymunkát végző Püspöki Lotti jó játékára alapozó vendég szombathelyiek egy 9-0-t "repesztettek", és valósággal "állva hagyták" a pécsieket. A szakasz közepén is volt egy 6-0-s rohamuk, így 10 pontos előnnyel várhatták a záró etapot. Ez végül döntőnek bizonyult, és bár a negyedik negyedet ismét a PEAC nyerte, már nem tudta igazán szorossá tenni a találkozót.
 
Gyenge Gábor: - Gratulálok a Szombathelynek a győzelemhez, a csapatomnak pedig az első félidei játékához! Sajnos sokan hiányoztak betegség vagy sérülés miatt a csapatunkból, de így is sokkal többre lennénk képesek, ha többet tudnánk együtt edzeni.
 
Szabó László: - Küzdős, hajtós mérkőzésen a harmadik negyed jobb teljesítményének köszönhető a győzelmünk. Mindkét csapat sok hibával játszott, talán mi egy kicsivel pontosabban. Külső dobásokban és lepattanózásban sokat kell még fejlődünk.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - TFSE 59-89 (19-22, 9-25, 18-22, 13-20)
Budapest, SOTE csarnok. V.: Gruber, Káré.
 
Semmelweis Egyetem: Beneda 4, Pálmai 7/3, BALOGH J. 14, NAGY K. 14/6, Som. Csere: Buzinkay, Jakobszen, Nagy A. 7, Szabó 8, Kiss 5, Nagy H. Edző: Timár Gergely.
 
TFSE: Kenyeres 11/3, GALLI-HIRLING 6, BURJÁN 18/6, KIRÁLY 17/9, Kelemen 10. Csere: Dömötör 6, Budai 4, Szabó E. 7/3, Úr 10/6. Edző: Kováts Gabriella.
 
Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok: az ötödik percig a SOTE járt néhány ponttal előrébb ellenfelénél, a negyed második felében pedig már a TFSE, főleg Burján Laura pontjainak köszönhetően. Mindkét csapat jól járatta a labdát, rendre megtalálták azokat a helyzeteket, amiből eredményesek tudtak lenni. A második negyedben védekezést váltott a TF, ami összezavarta a hazaiakat, akik sorra adták el a labdákat, s ezekből rendre indítás kosarakat kaptak. Ennek köszönhetően alakult ki a 18 pontos különbség a félidőben. Fordulás után ugyan jobban megbecsülte a labdát a Semmelweis Egyetem csapata, de játékosai fáradni kezdtek, és ez a védekezésükön látszott meg először. Ezt könyörtelenül kihasználták a vendégek, akik felállt védelem ellen többször is kinti dobásokból voltak eredményesek - így "büntetve" a hazai védekezési hibákat. A záró etapot támadásban még "megnyomta" a SOTE, 20 ponton belülre kerültek a hazaiak, de a TF az utolsó 2 percben egy 12-0-s futással 30 pontosra növelte a különbséget. A TFSE-ből öten is 10 pont fölé jutottak, Burján Laura (18/6 pont, 5 labdaszerzés, 6 gólpassz), Király Andrea (17/9 pont), Kenyeres Anett (11/3 pont), Kelemen Barbara és Úr Boglárka (10-10 pont). A SOTE csapatából Balogh Júlia és Nagy Krisztina ért el kétszámjegyű pontot (14-14).
 
Timár Gergely: - Gratulálok az ellenfélnek! A lányaink az első félidőben még bírták fizikailag, de a második félidőre sajnos elfáradtunk, és ennek köszönhető ez a harmincpontos vereség, de gratulálok a lányoknak is!
 
Kováts Gabriella: - Nem életünk meccsét játszottuk, de a célunkat elértük. Szerettük volna, hogy összeszokjon a csapat a Győr elleni meccs után, és ez egy tökéletes alkalom volt arra, hogy minden játékunkat és egymás nevét is megismerjük.
 
 
 
UNI Győr SzESE – ELTE BEAC 68-73 (22-25, 21-22, 10-14, 15-12)
Győr, Egyetemi Edzőcsarnok, 30 néző. V: Földesi, Erős.
 
UNI Győr SzESE: Chroméj 11/3, PERL 11/3, SZŰTS 17, Sándor, BÁNSZEGI 9. Csere: Pozsgai, Horváth 3, Rabi 5, ROZMÁN 12. Edző: dr. Barthalos István.
 
ELTE BEAC: Simoncsik 2, TAKÁCS E. 15/9, NAGYI 19/6, Majsa 2, FABINI 17/3. Csere: ALTMANN 14/6, Tarnai 4. Edző: Laklóth Anna.
 
Nagy várakozás előzte meg a mérkőzést, hiszen az előző kiírás bronzérmese fogadta az ezüstérmest. Jól kezdték a rangadót, egy 5-0-al indítottak a hazaiak. Erre a több labdát szerző ELTE BEAC könnyű kosarakkal egy 10-2-vel reagálva fordított. A negyed második fele méltó volt a bajnokság két élcsapatához, sok szép kosár esett. A második negyedet Rozmán Lilla nyitotta meg agresszív betörésével, mellé társult még Chroméj Hajnalka és Szűts Boglárka is, ám a végül a rangadón igen mutatós dupla-duplát elérő Nagyi Tímea (19 pont, 15 lepattanó) vezette ELTE BEAC-nak mindenre volt válasza, ugyanis Takács Emese, Fabini Borbála és Altmann Anna is jól és eredményesen játszott. A második félidőben a csapatok szigorítottak a védekezésükön, amit az is bizonyít, hogy csak az első negyedben majdnem annyi pont esett, mint az egész második félidőben összesen. A harmadik negyed vége triplapárbajt hozott, és ebből is a vendégek jöttek ki jobban, hiszen, hazai oldalon kettő, míg vendégeknél három esett be. A hajrában fokozódtak az izgalmak, apránként faragtak hátrányukból a hazaiak - kosárra kosár volt a válasz. Az ELTE tartotta 5-6 pontos előnyét. Mindkét csapatot dicséret illeti a küzdeni tudásáért, harcosságáért.
 
dr. Barthalos István: - Csalódott vagyok a mérkőzés után, mindamellett, hogy a papírforma igazolódott be. Az előző kiírás ezüstérmesétől kaptunk ki minimális különbséggel. Bízom benne, hogy a következő négy negyed ellenük majd jóval jobban sikerül, és át tudjuk billenteni a mérleg nyelvét. A lányok becsületesen küzdöttek.
 
Laklóth Anna: - Gratulálok a győrieknek, nagyon szépen játszottak, főleg az első félidő nagyon magas színvonalú játékot hozott! Voltak ugyan hiányzóink, de aki eljött, kitette szívét-lelkét a pályára. Ehhez most egy viszonylagos jó dobóforma is társult, talán ennek köszönhetjük a győzelmünket. Jövő héten következik a TF, reméljük, ott is tudunk meglepetést okozni.
 
 
 
 
Fotó: UNI Győr SzESE

Vármegyei szövetségek