Szalay Ferenc: Az utóbbi idők legösszetartóbb csapata ez a mostani
22
Nov
2021
Szalay Ferenc: Az utóbbi idők legösszetartóbb csapata ez a mostani
2021. november 22.  |  12:38
Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány és a játékosok közül Golomán György pozitív koronavírusteszt miatt nem utazik el Portugáliába, ahol a magyar férfi kosárlabda-válogatott pénteken megkezdi a világbajnoki selejtezősorozatot - jelentette be sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke.
 
A magyar szövetség hétfői, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Falco KC Szombathely kosarasa és a szakvezető is hazatért, mindketten karanténban vannak. Ivkovics és Golomán nem lesz ott Kaposváron jövő hétfőn az olimpiai ezüstérmes franciák elleni meccsen sem.
 
A jelen állás szerint Pór Péter szövetségi edző irányítja majd a magyarokat a két vb-selejtezőn.
 
Szalay Ferenc, a szövetség (MKOSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy jövő szeptemberben Európa-bajnokság vár a válogatottra, amelyre remek felkészülésként szolgálhatnak a vb-selejtezők.
 
"Az utóbbi idők legösszetartóbb csapata ez a mostani." - jelentette ki az MKOSZ vezetője.
 
Pór Péter úgy vélte, nem szabad félvállról venni a portugál csapatot.
 
"Erős, jó fizikumú játékosok alkotják az ellenfelet, ezt már a Szolnok is tapasztalhatta, amikor nemrég kétszer találkozott az Európa Kupában a Portóval. Ami a franciákat illeti, nem tudni még, hogy kik állnak rendelkezésre, de náluk még a B és C csapat is komoly játékerőt képvisel." - tette hozzá.
 
A portugáliai nyitány után a nemzeti csapat jövő hétfőn fogadja az olimpiai ezüstérmes Franciaországot Kaposváron. Februárban kétszer Montenegró következik, majd júliusban újabb két meccsel zárul a selejtezős program.
 
A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Az első három szakaszban - jövő júliusig - a nyolc kvartett csoportmeccsei zajlanak, minden négyesből az első három-három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re.
 
A magyarok annak köszönhetően kerültek be előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a jövő szeptemberi Európa-bajnokságra, amelynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.
 
A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett - Indonéziának selejtezőt kell vívnia - öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet.

Vármegyei szövetségek