Tippmix Férfi NB I: A Szolnok nyerte a piros-fekete rangadót
13
Nov
2021
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok nyerte a piros-fekete rangadót
2021. november 13.  |  21:30
Az edzőváltáson áteső – Simándi Árpád meccselt – Szeged látogatott a legutóbb Oroszlányban kikapó Debrecen otthonába.
 
Sok hiba csúszott a támadásokba mindkét oldalon, végül közel két percet kellett várni az első kosárra, Laprnik szerezte, majd az ex-szegedi Dzeletovics és betalált, ráadásul két büntetőt is a helyére küldött (6-0). Persons szépített, de jött Tóh azonnali válasza, jobban kezdtek a debreceniek. Kezdett magára találni a Szeged a támadóoldalon, de folyamatosan jöttek a debreceni pontok. Hunt 2+1-es akciója és Alston büntetőivel felzárkóztak egyre a vendégek, majd Keller is jól triplázott, innentől pedig már fej-fej mellett haladtak a felek (17-17). Innen a negyed végéig már nem történt változás, végül Persons ziccere jelentette az utolsó kosarat a felvonásban. 23-25.
 
4-0-val kezdtek be a szegediek a második etapban, Drenovac egy betörés után lopta a távolságot (25-29). A debreceni légiós szinte egymaga tartotta meccsben az övéit ezekben a percekben, ahányszor meglépett volna a Szeged, annyiszor szerzett kosarat a túloldalon. Mindig viszont ő sem tudott betalálni, Persons 2+1-ese után kilencre hízott a vendég előny (27-36). Innen gyorsan visszajött hatra a DEAC, simándi Árpád időt kért (30-36). Mindig hiba csúszott a hazai csapat támadásaiba, amikor közelebb tudtak volna férkőzni, ezt érzékelve időt is kért Milenko Topics (32-39). Elkezdtek jönni a hazai kosarak, Lapornik fontos hármasával kettőre olvad a Szeged vezetése. Sokáig így is maradt az állás, de a félidő előtt Cook a sarokból bevágott egy hármast, így a Szedeák mehetett jobb szájízzel a nagyszünetre. 40-47. 
 
Bognár egy távoli kettessel nyitott a fordulás után, míg Alston tripláját követően hamar átlépte a tízet a differencia (42-54). Hiába szépített Lapornik, nem kezdte jól a harmadik negyedet a Debrecen, időt is kellett kérniük (44-56). Hiába a kis szünet, a rövidzárlat tovább tartott, Bognár hármasa már a húszpontos vendég előnyt jelentette (44-64). Nem tudtak kimászni a gödörből a fehér-mezesek, miközben extázisban játszott a Szeged, már 20-5-nél tartott ebben a negyedben (47-69). Annyira tudta stabilizálni a játékát a DEAC, hogy ennél nagyobb ne legyen a különbség, de nagyon magabiztos előnnyel várhatta a záró felvonást a Szedeák. 58-77.
 
Nekifutott az ellenfelének a DEAC-Tungsram, tizennégyre zárkózott a csapat, Simándi Árpád azonnal időt is kért (63-77). Egy szabad labdáért való küzdelem során Kerpel-Fronius Gáspár ütötte be a fejét a parkettába és fel is szakadt a bőr az arcán, le is kellett cserélni. A mérkőzés képét illetően nagy változás már nem történt, a Szeged a harmadik negyedbeli remeklésével kiépített előnyét jól őrizte, ezzel pedig magabiztos sikert aratott Debrecenben. 79-97.
 
DEAC-Tungsram - Naturtex-SZTE-Szedeák 79-97 (23-25, 19-24, 16-28, 21-20)
 
Bajnokság, 10. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
V.: Tőzsér D. K., Frányó P., Balog Gy. A. (Gorka Sz. Zs.)
 
Debrecen: Thames 21/6, Lapornik 9/3, Neuwirth 2, Dzeletovics 12/6, Tóth 16/3. Cserék: Kerpel-Fronius G. -, Balázsi -, Drenovac 13, Aska 6.
 
Szeged: Persons 26/3, Cook 27/6, Balogh -, Bognár 17/9, Hunt 9/3. Cserék: Szatmári 2, Kerpel-Fronius B. -, Keller 3/3, Polányi -, Alston 13/3.
 
 
 
A 10. forduló egyik legjobban várt mérkőzése a piros-fekete rangadó, azaz az Egis Körmend – Szolnoki Olajbányász összecsapása volt.
 
Jól bekezdtek a hazaiak, előbb Stokes ziccerezett, majd Szavics triplázott pontosan és hiába Cummings hármasa, Takács is feliratkozott a pontszerzők közé (7-3). Rendezték a sorokat a szolnokiak, két gyors kosárral egyenlítettek is, sőt, Taiwo büntetőjével a vezetést is átvették (7-8). Egyre jobban kezdett meglépni az Olajbányász, nem sokkal később már hatra hízott a vendék előny (11-17). Szavics hármasa jókor jött hazai szempontból, nem sokkal később pedig White révén egyenlítettek is a körmendiek (19-19). Sikerült fölénybe is kerülniük a hazaiaknak, miután Stokes küldött a helyére egy triplát, innen viszont egy 0-7-es futással zárta a negyedet a Szolnok. 24-27.
 
Ott folytatták a vendégek, ahol az elsőben abbahagyták, azonnal időt kellett kérnie Antonisz Konsztantinidesznek (24-31). Sikerült rendezni a sorokat, hamar vissza is jöttek a meccsbe a vasiak, miközben a támadóoldalon jól teljesítő Taiwo már a negyedik faultját ütötte be (30-31). Továbbra is fordulatos volt a meccs, ezúttal az Olajbányász tudott újítani (32-37). Próbálkozott a Körmend, viszont Solanót nem lehetett tartani ezekben a percekben (34-42). Beragadtak a vendégek, ezzel pedig egyenesen arányosan jöttek fel a hazaiak, Ferencz triplája beakadt, Gasper Potocnik időt kért (41-45). A nagyszünet előtt még közelebb is jöhettek volna a vasiak, de egy eladott labda után Cummings büntetett, ez jelentette a félidő utolsó kosarát. 46-52.
 
A fordulás után megkezdte a felzárkózást az Egis Körmend, de elkezdtek beesni a szolnoki hármasok, átlépte a tízet is a különbség (52-63). Jót tett az időkérés a hazaiaknak, akik Szavics öt pontjával egyre közelebb férkőztek, de megint fontos pillanatban szerzett kosarakat az Olajbányász (57-67). Továbbra sem hagyta magát a hazai együttes, folyamatosan visszajöttek hat pontra Ferenczék. Innen már felváltva érkeztek a pontok a negyed végéig, az utolsó percben még egy kicsit tudott faragni a hátrányából a Körmend, továbbra is nyílt maradt a találkozó. 65-69.
 
A záró negyed Garrett gyorsindításával kezdődött, ám erre megint hét szolnoki pont érkezett, Subotic és Cakarun szerezte őket (67-76). Durázi hármasa lejött, amiből megindult az Olajbányász, remek momentumot kaptak el a vendégek ezekben a percekben, újra kétszámjegyű lett a különbség (67-80). Sokáig jól tartotta előnyét a Szolnok, hosszú támadásokkal operáltak a vendégek, de pár eladott labda és Stokes extra dobásaival feljött hétre a Körmend (80-87). Több esélyes is volt még közelebb jönni a körmendieknek, de a dobások ezúttal kimaradtak, az adódó lehetőséget pedig kihasználta a vendég gárda. A Szolnoki Olajbányász tehát egy fordulatos mérkőzésen, a negyedik negyedbeli jó teljesítményének köszönhetően megnyerte a piros-fekete rangadót. 82-93.
 
Egis Körmend – Szolnoki Olajbányász 82-93 (24-27, 22-25, 19-17, 17-24)
 
Bajnokság, 10. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Farkas G., Györfy R. (Bognár T.)
 
Körmend: Stokes 24/12, Takács 4, Ferencz 5/3, Szavics 17/9, Garrett 15. Cserék: Kiss -, White 17/6, Durázi -, Krivacsevics -.
 
Szolnok: Pongó 2, Badzim 19/15, Cummings 7/3, Subotic 17/3, Taiwo 7. Cserék: Solano 11/3, Gilszki 3/3, Rudner 3/3, Zsíros 3/3, Cakarun 21.
 
 
 
A múlt héthez képest még rosszabb előjelekkel készülhetett a Zalakerámia ZTE KK a Pécs ellen. Derrick Wilson mellett ugyanis a Nyíregyháza ellen bokasérülést szenvedő Deondre Sparks sem léphetett pályára. Két kisembere és pontfelelőse nélkül nem volt könnyű helyzetben Teo Cizmic, ráadásul egy “medvepuszi” miatt Guyton is csak pénteken edzhetett először. Fel volt adva tehát a lecke a győzelmi kényszer alatt játszó hazaiaknak, akik a tabella 13. pozícióját foglalják el jelenleg, ez pedig jóval alulmúlja a szurkolói és támogatói elvárásokat. A PVSK kellemetlen hazai vereségből érkezett, az ősi rivális Kaposvártól szenvedtek vereséget Dragan Aleksic tanítványai. A középmezőnybe tartozó mecsekaljaiak szerettek volna zárkózni az élbolyhoz, amire a Sopron vagy a Nyíregyháza ellen mutatott idegenbeli játékkal esélyük is lehetett. A ZTE azonban fogadkozott, hogy legjobbjait nélkülözve sem adja olcsón a bőrét.
 
Ezúttal Csuti Kornél kapott fiatalként szerepet a kezdőcsapatban. Jobban kezdett a ZTE, de már ekkor is rengeteg hiba csúszott a szerkezetében eléggé átszervezett zalai gépezetbe. Többnyire Guyton irányított, majd a továbbra is orrvédőben pályára lépő Németh Ákossal felváltva szervezte a támadásokat a kék-fehér gárda. A Pécs nehezen lendült játékba, a negyed végén Németh Ákos triplájával, majd büntetőkkel növelte előnyét a hazai csapat. Harris blokkjával zárult a negyed, 21-14-es hazai előnnyel.
 
Révész triplája és Simó Bence jó megmozdulásai révén még őrizte előnyét a ZTE, ám egyre több lett rossz megoldás, a Bryson és Ivosev vezette Pécs pedig egyre közelebb zárkózott. 32-28-ra még kitartott a zalai előny, ám a nyolc eladott labda, illetve a hat megszerzett pécsi támadólepattanó már ekkor is intő jel volt.
 
Nagy elánnal kezdett a PVSK, Bryson előbb behintette 4. tripláját, majd elementáris erővel zsákolt. Mindkét oldalon sok volt a hiba, a színvonal nem verdeste az egeket. Ismét a pécsi pontkirály volt eredményes távolról, egyenlített a vendégcsapat, majd Ivosev védekezett jól Hortin, s a labdalopás után már vezetettek is a baranyaiak. Gordon saroktriplája után alakult ki a negyed végeredménye: 46-50.
 
Amikor Horti hagyta ki a kihagyhatatlant, sokan kaptak a fejükhöz, ám egy pillanatra boldogabb lehetett a hazai publikum: Révész Ádám ismét egy trojkával jelentkezett. Ezután azonban sok öröme már nem lehetett a meccsben a 700 nézőnek: pár perc alatt tízre nőtt a vendégek előnye, innen pedig már a tartalékos ZTE számára nem volt visszaút. Nem az indiszponált Horti Bálint estéje volt ez a szombat: a ZTE centere egyre többször hibázott, sokadik labda eladásánál néhány néző szóvá is tette, hogy lehet, hogy inkább a kispadon lenne a helye. 15 eladott labdánál járt ekkor a ZTE, szórványos füttykoncert és „hozd be az ifit!” felszólítás is jelezte, hogy elégedetlen a közönség. Teljesen elfáradt a ZTE, az addig elfogadhatót nyújtó, sérülésből visszatérő Guyton és Németh is egyre többet hibázott. A végén már macska-egér harc volt a pályán, a Pécs szinte ellenállás nélkül szerezte pontjait. 65-78 lett a végeredmény, az első félidőben tapasztalt küzdés a második játékrészre teljesen eltűnt a ZTE játékából, az ekkor kapott 50 pont pedig nem eredményezhetett mást, mint a 8. vereséget. Egy hónapja nem nyert a csapat, így pedig továbbra is a tabella sereghajtói között maradt.
 
Zalakerámia ZTE KK – Pécsi VSK-VEOLIA 65-78 (21-14, 11-14, 14-22, 19-28)
 
Bajnokság, 10. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: dr. Mészáros B., Goda L., Pozsonyi L. (Bodrogváry I. J.)
 
ZTE: Guyton 16/3, Bonifert 3/3, Barnett 14/6, Csuti 1, Harris 4. Cserék: Németh 11/3, Simó 4, Horti 6, Révész 6/6.
 
PVSK: Haynes-Jones 15/3, Hőgye -, Bíró 2, Ivosev 15, Gordon 13/9. Cserék: Illés -, Goldring -, Bryson 25/18, Brkics 8.

Vármegyei szövetségek