Férfi egyetemi bajnokság: Gálázott a DEAC és a BME-MAFC
03
Nov
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Gálázott a DEAC és a BME-MAFC
2021. november 3.  |  11:21
Csak a férfi keleti csoportban rendeztek mérkőzéseket a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda bajnokságban. A legnagyobb küzdelem a Közgáz-Szeged összecsapáson volt, amelyen a negyedik negyed közepén még csupán 10 ponttal vezetett, majd végül 21-gyel nyert a hazai gárda. A DEAC 130-at "vágva" nyerte a debreceni derbit, a BME pedig 127-et szórt az Egernek. A miskolciak fokozatosan ellépve vendéglátóiktól simán nyertek Nyíregyházán.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 4. forduló
 
Közgáz SC és DSK - Szegedi RSC 82-61 (21-12, 18-14, 14-21, 25-14)
Budapest, Kinizsi u., 20 néző. V.: Hervay, Molnár T.
 
Közgáz: Laczó 6, NÉMETH B. 17/6, Kiss Bálint 3/3, KISS BARNABÁS 12, KOMMA 24/6. Csere: Bartha Á. 7/3, Jenei, Limpek 7/3, Máriás 6. Edző: Vladár Csaba.
 
Szegedi RSC: Sajgó 8, KAMENIK 20/12, Bella, 11/3 Csornai 4, TRÁSER N. 9/3. Csere: Lőrincz 9, Balogh Cs., Viktor, Szabó A. Edző: Kiss Zsolt.
 
Az első negyedben a szegediek nem tudták tartani a palánkok alatt Komma Lászlót, a center 12 pontjára építve szerzett közel 10 pontos előnyt a hazai együttes. A folytatásban elsősorban Kamenik Bálint eredményes játéka révén kiegyenlítetté tette a játékot a Szeged, de Kiss Barnabás és Németh Bence gondoskodott róla, hogy a szegediek ne tudjanak igazán közel kerülni csapatukhoz. A negyedik negyed közepéig állandósult a 10 pont körüli hazai vezetés, majd ekkor egy 13-2-es futással Komma és Németh vezetésével bebiztosította győzelmét a Közgáz.
 
Vladár Csaba: - Nagyon örülök a Szeged visszatérésének az egyetemi bajnokságba, ellenfelünk üde színfoltja lehet a keleti csoport küzdelmeinek! A mérkőzés eleje és vége tetszett, közben azonban, amikor csökkent a koncentráció, azt ügyesen játszó ellenfelünk azonnal kihasználta. 
 
Kiss Zsolt: - Gratulálok a Közgáznak, teljesen megérdemelten nyertek! Nehézséget jelentett a védőlepattanók megszerzése, sok pontot kaptunk második esélyből. Ezzel együtt csapatom, ha apránként is, de fejlődik, halad előre, jó úton járunk. Voltak időszakok, amikor szép dolgokat mutattak be a srácok! További sok sikert kívánok a Közgáz csapatának!
 
 
 
DMSE - DEAC 79-130 (22-28, 18-31, 20-42, 19-29)
Debrecen, OEC tornaterem, 30 néző. V.: Kisházi, Szűcs.
 
DMSE: Herczku 4, Soliman 4, Veszprémy 7, KOVÁCS G. 15, CSIRPÁK 22/12. Csere: Szilágyi 3, Nádasi 5/3, Szabó 4, MADLOL 15/3. Edző: Kovács István.
 
DEAC: POLLÁK 21/9, Velkey 12/12, SIPOS 17/9, CSOMOR 29/9, FÁBIÁN 23/3. Csere: Zsuga 8/6, SÓLYOM 20/3. Edző: Nagy Lajos.
 
A debreceni csapatok összecsapása valóságos kosáresővel kezdődött, és a rendkívül eredményes játék a DEAC esetében az egész mérkőzésen át kitartott. A DMSE fiataljai próbálták felvenni a ritmust, de a kezdeti sikereket követően hamar kiütközött az osztálykülönbség. A DEAC csapata könnyedén növelte előnyét, s ebben bizonyos mértékig az is közrejátszott, hogy Kareem Soliman sérülése után csökkentek Kovács István rotációs lehetőségei. A felek minden energiájukat a támadásra fordították, a védekezéssel gyakran mit sem törődve. Jól látható volt, hogy a "hazaiak" nem tudják fizikai hátrányukat kompenzálni, így a győztes kiléte egy pillanatig sem forgott veszélyben - nem úgy a SMAFC és a TF múlt heti 222 pontos "össztermése". A "vendégek" ilyen pontkülönbséggel is megérdemelten nyertek.
 
A DMSE csapatában ismét a Kovács Gábor-Csirpák Patrik páros dominált támadó oldalon, míg melléjük Mustafa Madlol is fel tudott nőni. Az összesen 17 hárompontos kosarat szerző DEAC-nál nem volt gyenge pont, több igen jó egyéni teljesítmény is akadt - a játékosok igazi csapatmunkával osztoztak meg a pontokon, valamint a gólpasszokon. Csomor Péter, Pollák Balázs és Sipos Timót is megállíthatatlannak bizonyult, Fábián Szabolcs (23 pont, 14 lepattanó) és Sólyom Bence (20 pont, 10 lepattanó) pedig dupla-duplával zárta a debreceni derbit.
 
Kovács István: - Bárcsak én is olyan halálos hárompontosdobó lennék, mint az ellenfél szakvezetője, biztos meg tudnám tanítani a saját csapatomat is így dobni. Sajnos nem vagyok Nagy Lajos, így ezt a tudást nem tudom átadni. Igyekeztünk minél tovább meccsben maradni, de ekkora különbség van a két csapat között, lehengerlően dobott ma a DEAC. Jól küzdöttünk ettől függetlenül, ennyire tellett. Kareemnek gyors felépülést kívánunk!
 
Nagy Lajos: - Kiválóan támadtunk ma, amihez szorosan hozzátartozik, hogy pontosan céloztunk a hárompontos vonalon túlról. Látszik az eredményen, hogy a pálya egyik oldalán teljes erőbedobással küzdöttünk, míg hátul azért kevesebb energiát mozgósítottunk. Szép győzelem volt, gratulálok a játékosaimnak, a medikusoknak pedig sok sikert a jövőben!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - Miskolci Egyetem 62-94 (16-26, 17-26, 13-20, 16-22)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 30 néző. V.: Gergely, Pál.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Demeter 2, Vida 3/3, Szilasi 12/6, Verba 9/3, SKVORCOV 15. Csere: Lakatos 4, BOLDEN 8, Bíró 9/3. Edző: Bus Iván.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki 5/3, KOZÁK M. 22/12, KOZÁK B. 17, Szicsák 8, Ragályi 6. Csere: SZŐKE 14, SÁNDOR 10/6, BÍRÓ 12/3. Edző: Béres Dávid.
 
Pörgős, jó iramú mérkőzést láthatott a közönség, végig a vendégek irányították a játékot. A meccs kezdetétől a miskolciak diktálták az iramot, a Nyíregyháza végig futott az eredmény és ellenfele után. A borsodiak minden negyedet megnyertek, a különbség folyamatosan nőtt. Csupán rövid szakaszai voltak a találkozónak, amikor a hazaiak elsősorban Skorcov Gergő révén tudtak lépést tartani a dupla-duplát elérő Kozák-fivérek, Márton (22 pont, 10 gólpassz) és Bertalan (17 pont, 11 lepattanó) vezette miskolci csapattal szemben.
 
Bus Iván: - Gratulálok a Miskolc csapatának, egyértelműen jobbak voltak nálunk! Edzésen történt egy sérülés, amivel nem számoltunk, így az esélyeink megcsappantak. Folytatjuk tovább, és remélem, a jövő héten tudunk javítani!
 
Béres Dávid: - Két jó csapat mérkőzött. Amit megbeszéltünk az öltözőben, azt a pályán is megvalósítottuk. Gratulálok a Nyíregyházának és a saját csapatomnak!
 
 
 
BME-MAFC - Eszterházy SC 127-23 (31-6, 36-4, 26-6, 34-7)
Budapest, Tüskecsarnok, 40 néző. V.: Tóth, Komlódi.
 
BME-MAFC: KOFLANOVICS 5/3, LÁNG-MITCZKY 12/6, ROZS 31/9, BARANYI 12, SZÁNTÓ 14. Csere: Svéda 1, PÁSZTOR 16, Horváth 1, RADOS 8, CSAPÓ 14/12, Harsányi 3/3, BÓR 10/6. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Eszterházy SC: Benyovszki 8, Kerekes 2, Bocsi 5, Kelemen 2, Pomázi 4. Csere: Högerl Buda 2, Högerl Bence, Kátai. Edző: Máté Balázs.
 
Már a mérkőzés elején látszott, hogy a BME-MAFC jelentős magassági fölényben lesz végig, ráadásul roppant agresszív védekezéssel helyeztek nagy nyomást megszeppent ellenfelükre. A Baranyi Péter (12 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz), Szántó Levente (14 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz, 6 blokk, 35 VAL) dupla-duplát elérő center duó mellé megérkezett a debütáló Rozs Máté (31/9 pont, 8 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 2 blokk, 35 VAL) és a negyed végére a szintén "első bálozó" Pásztor Mátyás (16 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 szerzett labda), így a hazaiak teljesen elbizonytalanították az egrieket a palánk alatt.
 
A nyomás a vendégeken a második negyedben sem enyhült: hazai részről jól szállt be a padról Rados Balázs (8 pont, 5-5 szerzett labda és gólpassz), a triplavonalon túlról pedig Csapó Gábor (14/12 pont, 2 kiharcolt fault) köszönt be többször. Az egri csapatból ekkor Benyovszki Mihály (8 pont, 2 kiharcolt fault) próbálta felvenni a kesztyűt. A harmadik és negyedik negyedben folytatódott az egyoldalú játék. Bór Milán (10/6 pont) frissen beállva volt eredményes - úgy látszik, "hideg kézzel" a legpontosabb -, Koflanovics Kristóf pedig szép csöndben kiosztott 10 gólpasszt. Gyors akciókat, látványos zsákolásokat láthatott a szép számban kilátogató közönség. Az iram az utolsó percig kitartott. A találkozó végén Láng-Miticzky Dániel kétszer is villant a hárompontos vonalon túlról, beállítva ezzel a végeredményt.
 
Weisz-Tiba Klára: - Már majdnem a legerősebb összeállításban sikerült pályára lépnünk. Örülök, hogy a játékosaim próbálták a maximumot kihozni ebből a meccsből, azonban túl korai lenne még örömjátékba kezdeni, a bajnokság neheze még csak most fog kezdődni. A jövőre nézve bíztató a játékunk, meglátjuk mire lesz elég az NBI/A-s, NBI/B-s játékosokat felsorakoztató csapatok ellen. Köszönjük az egri csapatnak, hogy becsülettel helyt állt!
 
Máté Balázs: - Gratulálok a BME-nek! Mi most itt tartunk.
 
 
 
 
 
 
Fotó - Práczki Péter

Vármegyei szövetségek