Női Euroliga: Újabb győzelmével a Sopron vezeti a B csoportot
02
Nov
2021
Női Euroliga: Újabb győzelmével a Sopron vezeti a B csoportot
2021. november 2.  |  22:12
Az Euroliga 5. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd a címvédő UMMC Jekatyeriunburg-ot fogadta. A találkozó során a szekszárdi együttes hősiesen küzdött, de végül 67-82-es arányban alulmaradtak orosz vendégükkkel szemben.
 
A presztízs mérkőzés feldobását a WNBA MVP-je, Jonquel Jones nyerte, így a vendégek támadhattak. Az első találat is az ő nevéhez fűződik. Ezután Cyesha Goree kosara következett, mellyel kiegyenlítettek a szekszárdiak. Ekkor Alexandria Bentley talált be egymás után, így Nikolina Milic ziccerének ellenére is 4-6-ra szakadt el a vendég együttes. Végül Gereben Lívia egyenlítette ki a találkozót (6-6). Ekkor Alba Torrens is beállt a pontszerzők soraiba, ám Goree újabb kosarával – ami ezúttal egy hárompontos volt – a hazaiak 9-8-nál átvették a vezetést. Láthatóan telt ház volt a Szekszárdi Városi Sportcsarnokban, és legfőképpen a hazai szurkolókat lehetett hallani, ami meg is látszódott a KSC magabiztosságán. Emma Meesseman pontjai voltak a soron következőek, majd Allie Quigley – a Chiago Sky WNBA bajnok játékosa – is betalált. Quigley-ről érdekesség még, hogy a hétvégi bajnokin már szerepelt ugyan csapata színeiben, a Szekszárd elleni találkozó idén az első Euroliga mérkőzése. Ekkor négy percre jártunk az első negyed végétől, és 14-15-ös eredményt regisztrálhattunk a Jekatyeriunburg javára. Jones rendkívüli előnyfölényt jelentett az oroszok számára a palánk alatt, újból ő szerzett kosarat, ám Milic-nek köszönhetően nem sikerült számottevően elszakadniuk. Emma Meesseman pontjaival változott a kijelzőn olvasható eredmény 16-20-ra. Anastasiia Shilova tripláján volt a sor, és ekkor került hét pontos fölénybe a vendég együttes. Ekkor azonban Milic szerzett befutásból egy kosarat, amivel partiban tartotta csapatát (18-23). Majd Goree is betalált, de Shilova megint csak egy hárompontost értékesített. Maria Vadeeva további egy büntetőt adott hozzá az eredményhez, így a második játékrész 20-27-ről folytatódhatott.
 
A következő negyedet három vendég büntető indította, mellyel 10 egységnyire nőtt a differencia a felek között (20-30). Ezzel egyidejűleg Zala Friskovec szedett össze egy sportszerűtlent – ez volt a harmadik személyi hibája – így Zseljko Djokic vezetőedző kénytelen volt lecserélnie. Helyére Leslie Vorpahl jöhetett. Ezt követően Milic hozta újból 10 pont alá csapatát, ám Bentley kosarával végül változatlan maradt a különbség (22-32). Ekkor Vorpahl ütött be egy rosszul időzített fault-ot, mely után Viktoriia Zavialova dobhatott két büntetőt (22-34). Amilyen elánnal kezdett a szekszárdi együttes, annyival lassabban indult számukra a második etap. Míg az oroszok hét pontot szereztek, Zseljko Djokic tanítványainak csak egy kosarat sikerült értékesítenie. Egy rövidebb eligazításból visszatérve Bálint Réka került fel a pályára, aki kapásból középtávolról talált be (24-34). Ezt követően a Jekatyeriunburg röpke percek alatt egy 3-10-es hajrát produkált, amivel 27-43-ra változtatták az eredményt. Bálint hárompontosa után ezúttal Miguel Mendez vezetőedző kért időt. A folytatásban mindkét csapat szerzett egy-egy kosarat, így a felek 32-45-ről fordulhattak.
 
A második félidőt a Szekszárd 8-0-ás rohama indította, mellyel 40-45-re változott az eredmény. Ez az elán azonban az oroszoknak is adott egyfajta löketet – hiszen nem maradhattak le ők sem – így előszőr Alexandria Bentley, majd Allie Quigley is betalált, ezzel pedig visszaállították az eddigi 10 egységnyi differenciát (40-50). A negyed feléhez érkezve szerezte meg Quigley a tizedik pontját, ám még nála is jobb teljesítménnyel büszkélkedhetett Cyesha Goree, aki 14 egységi jutott. Ekkor – Bálint Réka büntetői után – 43-54-es eredményt regisztrálhattunk. Folytatásként Goree és Jones váltott kosarakat, majd Quigley megint csak betalált – ezúttal a hárompontos vonal mögül – így 45-59-nél szekszárdi időkérésen volt a sor. Az eligazítás után Anastasiia Shilova két hárompontost is értékesített, mellyel egészen kiemelkedő dobószázalékot alkotott, ugyanis ekkor 66,67%-osan dobta a triplát. A szekszárdiak is betaláltak párszor, ám az etap végére ennek ellenére sem sikerült 10 pont alá küzdeniük magukat. Az utolsó játékrész végül 52-65-ről kezdődhetett.
 
Alexandria Bentley hárompontosa és Nikolina Milic ziccere nyitotta a negyedik negyed történéseit (54-68). Ezután Allie Quigley triplája következett, melyre megint csak Milic-nek volt válasza (56-71). Ekkor Mányoky Rékát fault-olták dobás közben. A Jekatyeriunburg egyik erőssége a sok közül az, hogy teljesen mindegy milyen posztú játékosról is legyen szó, mindenki tripla veszélyesnek számít. Ez megmutatkozik Jonquel Jones esetében is, aki kifejezett center posztja ellenére ekkor már kettőből egy hárompontos értékesített is. Az Atomerőmű csapatában a lelket továbbra is Milic próbálta meg tartani. Végül, négy perccel a mérkőzés vége előtt Zseljko Djokic kért ki egy újabb időt. Ekkor 59-74-et mutatott az eredményjelző. Ezután Jones szerezte meg 17. pontját. Tőle viszont csak egy ponttal maradt le Milic, aki újabb ziccerből szerzett kosarat. Megint csak szekszárdi időkérésen volt a sor (61-78). A folyatásban a következőképpen alakult a kosarak sorrendje: Milic – Torrens – Torrens. Ezzel majdnem, hogy 20 egységnyire emelkedett a differencia (63-82), amit természetesen Nikolina Milic nem hagyhatott. A hátralévő időben a hazai együttes további pontjait is ő szerezte, így összesítésben 21-ig jutott. A légiós jó teljesítményének ellenére azonban a mérkőzés így is vereséggel végződött az Atomerőmű KSC Szekszárd számára, a címvédő Jekatyeriunburg végül 67-82-es győzelmet aratott.
 
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - UMMC EKATERINBURG 67-82 (20-27, 12-18, 20-20, 15-17)
 
Euroliga, 5. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
I. Radinovic, J. Smiljanic, S. Tetik (M. Vukanovic)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 12/9, Gereben 2, Mányoky 2, Goree 16/6, Milic 21. Csere: Vorpahl -, Miklós 3/3, Friskovec 5/3, Bálint 6/3, Krnjic -.
 
UMMC Ekaterinburg: Torrens 8, Shilova 12/12, Quigley 16/12, Meesseman 9, Jones 17/3. Csere: Zavialova 5/3, Bentley 11/3, Sidorova -, Vadeeva 4.
 
 
 
A Sopron Basket az Euroliga 5. fordulójában 79-72-re legyőzte a Dinamo Kurszk együttesét és így a B-csoport első helyezettjeként fordul a válogatott szünetre.
 
Álomszerűen indult az összecsapás a Sopron szempontjából. Jelena Brooks 2, Nevena Jovanovic és Határ Bernadett 4-4, illetve Gabby Williams 9 pontjával négy és fél perc alatt 19-0-ra lépett el a magyar csapat. Natasha Howard szerezte a kurszkiak első pontját, de erre Fegyverneky Zsófia és Határ Bernadett válaszolt, így 23-2-nél már orosz időkérés miatt állt a játék. Nem mindennapi formát mutatott a magyar bajnok az első negyedben. A 16 mezőnykísérletéből 12 sikeres lett. Ezen felül 13-5-re a lepattanókban is vezetett a Sopron, mely egy orosz csapat ellen mindig óriási fegyvertény. A negyed hajrájában Natasha Howard és Arike Ogunbowale megvillant, de így is 30-9-re mentek a mieink. A második szakaszt Shey Peddy triplája vezette fel, melyre Natasha Howard felelt büntetőből. 33-10-nél egy hosszabb kényszerszünet következett, miután Eva Lisec szenvedett csúnya bokasérülést.
 
Az egyik legjobbjának elvesztése ellenére igyekezett rendezni sorait a rivális, így Gáspár Dávid már 35-17-nél időt kért. Ekkor öt és fél perc volt a félidőig. Az első 10 perc dobóformáját nem lehetett megközelíteni. Négy percen át mezőnykosár nélkül maradt a Sopron és ez idő alatt 36-23-ra visszajöttek az oroszok. Ismét időt kértek a mieink és végül Határ Bernadett törte meg a kisebb kosárcsendet. A félidő hajrájában Gabby Williams triplát értékesített, de 41-28 után Elizaveta Shabanova 2+1-es megoldásával és Yulia Kozik hármasával zárt a Kurszk. Ezzel 41-34-re felzárkóztak. Soproni oldalon a 12 pontos Gabby Williams volt a legeredményesebb. A Kurszknál a 10 pontos Arike Ogunbowale állt a pontszerzők rangsorának élén. A harmadik szakasz első találata Jelena Brooks nevéhez fűződött. Összességében azonban ezekben a percekben a Kurszk diktálta az iramot. Három perc telt el, amikor Natasha Howard duplája után 45-41-re feljöttek. Soproni időkérés után a legjobbkor jött Shey Peddy triplája. Ezt követően ugyan Olga Frolkina is betalált távolról, de három pontnál közelebb nem tudtak jönni a vendégek.
 
Fegyverneky Zsófia tempójával és az egyértelműen vezérré fellépő Shey Peddy újabb hármasával stabilizálta előnyét a Sopron. Érezhetően sokat kivett a felzárkózás az oroszokból. Aby Gaye büntetői és Shey Peddy harmadik triplája után ismét átlépte a 10 pontot a differencia. Végül 62-51-ről futottak neki a csapatok a záró szakasznak. Nehezítette a Sopron helyzetét, hogy Határ Bernadett beütötte negyedik faultját. Gabby Williams négy pontja indította negyedik etapot, majd Jelena Brooks és Shey Peddy is eredményes volt büntetőből. Ezzel 70-55-nél visszaállítva a 15 pontos különbséget. Sok szó esett a mérkőzés előtt a Kurszk által diktált iramról és az ebből következő sajátos stílusú játékról. Így a 15 pontos differencia ellenére nem lehetett biztosra menni. Közel hat percig nem szerzett újabb mezőnykosarat a Sopron. Jelena Brooks két büntetőjét jegyezhettük fel mindössze. A Kurszk 12-2-vel 72-67-re jött vissza az utolsó percbe fordulva. Kulcsfontosságú volt Gabby Williams triplája, amivel 75-67-re alakította az eredményt. A végjátékban 77-72-nél még volt labdája a Kurszknak, de a Sopron sikere nem forgott veszélyben. Az álomszerű kezdés után döntő pillanatokban mindig akadt, aki megvillant a soproni együttesben, így teljesen megérdemelt győzelmet aratott a magyar bajnoki címvédő.
 
SOPRON BASKET - DINAMO KURSZK 79-72 (30-9, 11-25, 21-17, 17-21)
 
Euroliga, 5. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Ortis, Sentürk, Perlic (Alka)
 
Sopron Basket: Williams 23/9, Fegyverneky 6, Jovanovic 4, Határ 10, Brooks 13/3. Csere: Peddy 19/12, Varga A., Gaye 4.
 
Dinamo Kurszk: O. Frolkina 14/12, Ogunbowale 18/3, Lisec, Baric, Shabanova 7. Csere: Howard 21/3, Kozik 6/6, Prince 6, E. Frolkina.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Megyei szövetségek