Női Európa Kupa: A PEAC egy nagy lépéssel közelebb a főtáblához
23
Sep
2021
Női Európa Kupa: A PEAC egy nagy lépéssel közelebb a főtáblához
2021. szeptember 23.  |  20:14
A Görögországban, Lefkáda szigetén megrendezésre került Európa Kupa selejtező első mérkőzésén a PEAC-Pécs 80-63-ra legyőzte az AS Niki Lefkadas csapatát, közelebb kerülve ezzel a főtáblához. Folytatásként következik jövő héten a visszavágó, immár magyar földön, Pécsett.
 
A mérkőzés viszonylag eseménytelenül kezdődött, két teljes percig egyik fél sem szerzett pontokat. A csendet végül a PEAC-Pécs csapata törte meg Kiss Virág, illetve Chelsea Nelson kosarával (4-0). Ám a görög együttes se tétlenkedett sokáig, egy jól időzített szerzett labdaszerzés után ők is megszerezték első pontjaikat (4-2). Ez még inkább cselekvésre bíztatta a pécsieket, hat pontra növelték előnyüket, és a negyed feléhez érkezve 8-2 állt az eredményjelzőn. Dominique McBryde - a VBW CEKK Cegléd tavalyi légiósának - kosarával, és csapattársa két értékesített büntetőjével, 8-8-nál kiegyenlített a görög csapat, majd nemsokára át is vették a vezetést (8-10). Csirke Ferenc tanítványai kivételes agresszivitással védekeztek a periódus végéhez közeledve. Ezzel, illetve Szűcs Réka utolsó másodperces hárompontosával 13-10 állt az eredményjelző táblán a pécsiek javára.
 
A második etap újabb PEAC pontokkal kezdődött, melyeket szinte azonnal az AS Niki Lefkadas sikeres találatai váltották fel (15-14). Kiss Virág továbbra is magabiztos, palánk alatti pontjaival - bár tovább növekedett a pécsi szerzett pontok száma, - elszakadni mégsem tudtak ellenfelüktől, hiszen McBryde újabb kosarakat szerezve partiban tartotta a görög alakulatot (19-16). Az újabb előnyt Kiss szerzett labdája, majd ezt követő majdnem 1:0-ás ziccere jelentette, mellyel öt pontra nőtt a különbség a pécsiek javára (21-16). Egy dobásközbeni fault után - a negyed felénél - görög időkérés következett. Visszatérve, Ilona Selcova sikeres büntetőivel folytatódott a játék, melyek újabb két ponttal növelték a PEAC előnyét (23-16).  Szerzett labdák, illetve gyorsindítások eredményeként kialakult az eddigi legnagyobb különbség a felek között, majd 16-27-nél Csirke Ferenc időkérése következett. Az idén alapjaiban megújult görög csapat ezután sem találta a ritmust - a pécsi lányok pedig könyörtelen tempót diktálva - egy perccel a félidő előtt újabb időkérésre késztették a hazai csapatot. A hátralévő 15 másodperc alatt sem alakult másként a mérkőzés képe, a szünetet 37-23-as pécsi előnnyel kezdhették meg a felek.
 
A harmadik negyedet McBryde újabb pontjai nyitották (37-25), melyet egy hosszabb, pécsi találat nélküli periódus követett. Végül Chelsea Nelson (PEAC) teljesítménye jelentette a hajrá kezdetét, 44-29-re nőtt a felek közötti különbség. Ezt követően a csapatok felváltva szerezték a kosarakat, de így sem tudott a görög együttes jelentősen közelebb kerülni vendégeihez. A pécsiek a pálya mindkét térfelét dominálták - a Lefkadas csapata csak itt-ott tudott pár kosarat érékesíteni - és Csirke Ferenc lányainak mindenre volt válasza. A periódus végül a PEAC 14 pontos előnyével zárult, a záró szakaszt 54-40-ről kezdhették meg a felek.
 
Az utolsó etapot hárompontosok nyitották mindkét fél számára (57-43). Ezt a pécsiek még tovább tudták növelni, a görögök viszont megragadni látszottak (62-43). A PEAC védekezésében azonban hibák adódtak, így egy nyolc pontos hazai hajrá váltotta fel a mérkőzés eddigi ritmusát (62-51). Ezt követően az események viszonylag visszatértek a meccs elejére jellemző szisztémába, pár AS Niki Lefkadas pont ellenére a pécsi gárda visszaszerezte nagyszámú fórját, 15 ponttal járt ellenfele előtt (71-56). A találkozó hátralévő részében Csirke Ferenc együttese - pár hibát leszámítva és továbbra is megőrizve hidegvérét - végig dominálva a mérkőzést 80-63-ra legyőzte görögországi ellenfelét, ezzel egy lépéssel közelebb kerülve az Európa Kupa főtáblájához.
 
 
AS Niki Lefkadas - PEAC-Pécs 63-80 (10-13, 13-24, 17-17, 23-26)
 
Európa Kupa, selejtező
Lefkada Muncipal Athletic Center, Lefkada
Marchis, Mitrovski, Stan (Terzovski)
 
AS Niki Lefkadas: Ntala 7/3, Tzanetatou 3/3, McBryde 20/12, Odwyer 6, Thornton 24. Csere: M. Dandoulaki -, A. Dandoulaki -, Konstantinova 3.
 
PEAC-Pécs: Dudasova 3/3, Wentzel 14/6, Marshall 13, Nelson 18/3, Kiss 12. Csere: Sarok 9/6, Szücs 6/6, Selcova 5/3, Brajkovic -.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek