3x3-as U17-es Eb: Nem jött össze a továbbjutás a lányoknak
17
Sep
2021
3x3-as U17-es Eb: Nem jött össze a továbbjutás a lányoknak
2021. szeptember 17.  |  20:45

Kezdetét vette a 3x3-as évad utolsó korosztályos versenye, az U17-es Európa-bajnokság – a tornának a portugál főváros, Lisszabon ad otthont, így a környezetre ismét nem lehet panasz. Konstancában már láttunk pazar tengerparti panorámát, Párizs az Eiffel-toronnyal marad emlékezetes, ezúttal pedig az Atlanti-óceán szolgáltatja a hátteret – a körítésre mindig ad a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, ha 3x3-ról van szó.

Mind a fiúk, mind a lányok kijutottak a kontinensviadalra, hála sikerrel megvívott szolnoki selejtezőjüknek – a hölgyek nyitották a csoportmeccsek sorát a pénteki játéknapon, első ellenfelük a rendkívül erős 3x3-as programjáról híres francia válogatott volt. Perényi Lídia büntetőjével a mieink kerültek előnybe rögtön az első támadást követően, de egy 1+1-es akcióval átvették a vezetést a gallok. Zsámár Panna lépett elő, két kosarával 4-4-re egalizáltunk. Nagy Réka sarkazott ki egy rá jellemző palánk alatti dobást, alig két és fél perc elteltével pontgazdag 5-5-öt mutatott az eredményjelző. Az erős kezdést követően azonban némileg visszavettek a csapatok, több kihagyott dobás, eladott labda tördelte a játékot. Féltávnál 7-5-re vezettek a főként magassági fölényüket kihasználni igyekvő franciák, de nem csak belső posztról voltak eredményesek, kisembereik is utat találtak a gyűrű felé. 5-5-ről 10-5-re léptek el, ismét Zsámár villant, hogy lőtávolon belül maradjon válogatottunk. Mindkét oldalon rengeteg elpuskázott duplakísérletet jegyezhettünk fel, a védekezés azonban jól funkcionált – kevés volt a tiszta dobóhelyzet. Három perc volt már csak hátra, de a hullámvölgyből nem sikerült kijönnünk – 12-6-nál faulttal együtt találtak be a franciák, ezzel gyakorlatilag eldöntötték a derbit. 5-5-ig fej fej mellett haladt a két gárda, sebességet váltani azonban az ellenfélnek sikerült – 14-6 lett a végeredmény, így a házigazda portugálok elleni mérkőzést mindenképpen be kellett húznia a lányoknak a továbbjutáshoz.

 

FRANCIAORSZÁG - MAGYARORSZÁG 14-6

FIBA 3x3 U17 Európa-bajnokság

Lisszabon, Portugália

 

Franciaország: Carla Leite 2, Eléna Zemoura 8, Stella Mavuanga 1, Rose Laure 3.

Magyarország: Perényi Lídia 1, Dávid Mia -, Nagy Réka Andrea 2, Zsámár Panna 3.

 

 

Bő egy órával az első találkozó után kezdődött is a második, a hazai közönség előtt szereplő Portugália sem ígérkezett könnyű feladatnak. Az előző derbihez hasonlóan itt is Perényi büntetőjével nyitottuk a kosarak sorát, majd több jó védekezést követően Zsámár szabaddobásával 3-2-re vezettünk. A mérkőzés első öt pontjából négy büntetőből született, még három perc sem telt el, de már hat személyi hibánál jártak a portugálok. Az eredmény hasonlóan alakult a francia meccshez, 4-4-et 5-5 követett, majd a következő két pont itt is az ellenfélé volt. 8-5-re is elléptek a házigazdák, ám kigyűltek a faultjaik, Nagy Réka pedig a helyére is küldte mindkét szabaddobását (7-8). Sok támadólepattanót engedtünk az ellenfélnek, három kosarat is szereztek ebből a délnyugatiak, így őrizték szűk előnyüket (8-10). A mérkőzés első dupláját sajnos nem a mieink szerezték, így megduplázta előnyét Portugália, de Nagy pozícióból, Zsámár pedig egy nehéz betörést követően volt eredményes (10-12). Több eladott labda borzolta a szurkolók idegeit, Dávid Mia vezérletével odatették magukat védekezésben a lányok. Több büntetőt is rontottak azonban a mieink, a végjátékba 16-14-es portugál vezetéssel érkeztünk meg – Zsámár a legjobbkor küldte a gyűrűbe a torna első magyar dupláját, összejött a rég várt egyenlítés. Fatumata Djaló előtt adódott még egy óriási lehetőség, de kihagyta az ajtó-ablak ziccert az utolsó másodpercben, így következhetett a ráadás. Itt egy visszatett támadópattanóval a házigazdák kerültek előnybe, majd igazi körömrágós végjáték kerekedett – többen is hibáztak, néha már bent láttuk a labdát, de kimaradtak a dobások. Egy pont kellett még Portugáliának, kettő nekünk – sajnos előbbi forgatókönyv valósult meg, hiszen újfent egy visszaszedett támadólepattanót követően volt eredményes az ellenfél.

Női válogatottunk ezzel csoportja harmadik helyén végzett a lisszaboni Európa-bajnokságon, így nem sikerült kivívnia a továbbjutást Földi Attila hölgykoszorújának.

 

MAGYARORSZÁG - PORTUGÁLIA 16-18 H.U.

Lisszabon, Portugália

FIBA 3x3 U17 Európa-bajnokság

 

Magyarország: Perényi Lídia 2, Dávid Mia, Nagy réka 7, Zsámár Panna 7.

Portugália: Marta Diamantino Roseiro 2, Fatumata Binta Djaló 2, Gabriela Pimentel de Barros Falcão 7, Filipa Andrade Barros 7.

Vármegyei szövetségek