Magabiztos győzelemmel kezdte a debreceni világbajnokságot női U19-es válogatottunk
07
Aug
2021
Magabiztos győzelemmel kezdte a debreceni világbajnokságot női U19-es válogatottunk
2021. augusztus 7.  |  19:45

Tajvan ellen kezdte a debreceni rendezésű női U19-es világbajnokságot a magyar válogatott, szép számú nézőközönség tette tiszteletét a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban. Cziczás László a Kéita – Boros – Dombai – Telegdy – Sitku ötössel kezdte az összecsapást, Kéita révén meg is szereztük a mérkőzés első kosarát. Zónázott az alacsonyabb felállású Tajvan, de Dombai, Boros, majd a padról elsőként beszálló junior MVP Gyöngyösi kosaraival 10-4-re vezettünk az első percekben. A zónára válaszul Cziczás mester sokszor „kint hagyta” az övéit letámadni, de legalábbis megzavarni az ellenfelet a labda felhozatalában. A friss ceglédi igazolás Rakita Lili büntetőivel először vezettünk tíz ponttal (6-16), feltűnő volt, hogy sokan kivették a részüket a pontszerzésből magyar oldalon. A negyedet végül 20-8-as előnnyel zárta szigorúan védekező válogatottunk - heten is betaláltak magyar oldalon, emellett a lepattanócsatában 17-8-ra vezettünk.

A folytatásban Sitku Zsuzsanna 2+1-es játékával 25-8-as előnyre tettünk szert, itt azonban némileg megtorpant a nemzeti csapat szekere, Tajvan néhány perc alatt egy 10-0-t futott (18-25). Dombai sarokhármasa jókor jött, majd a következő támadásban Boros Júlia is betalált ugyanonnan, visszataláltunk tehát a helyes ösvényre. Miklós Melinda trojkájával tovább nőtt a különbség, a félidőt Telegdy tempója zárta (22-39). A nagyszünetre 32-17-re növeltük fölényünket a pattanózást illetően, emellett 7/28.as mezőnymutatón tartottuk az ázsiaiakat (1/11 tripla), jó úton haladtunk tehát a győzelem felé.

A térfélcserét követően Krasovec és Kéita találataival növeltük előnyünket, amely először 20, majd Dombai és Rakita hármasaival 30 pont fölé kúszott (25-57). A keret csaknem minden tagja betalált már ekkor, Cziczás mester sűrűn rotálta csapatát – 11 pontszerzőnél jártunk. A remekül sikerült harmadik etapot Miklós dudaszós kosara zárta, 66-30-as magyar fórral mehettek a felek a záró felvonásra. Ebben a tíz percben mindössze három tajvani kosár született, a 10/40-es mezőnymutató mellé ráadásul már 19 eladott labdánál jártak a távol-keletiek. A magyar kispadról 29 pont jött, amely mindössze egy egységgel maradt el az ellenfél ponttermésétől. A negyedik negyed elején még mindig csak Boros járt tíz egység fölött a házigazdáknál, amely jól mutatta a csapat kiegyensúlyozott teljesítményét – a mezőny legjobb dobója ekkor a 13-nál járó Kuo volt. Miklós újabb trojkájával a negyvenet is elérte a különbség (36-77), a végjátékban pedig Rozmán Lilla vétette magát észre néhány szép gólpasszal. Madár Eszter középtávolijai az egész meccsen ültek, a Vasas bedobója végül 17 pontjával lett a gárda legeredményesebbje. Remek csapatmunkával, az 40 perces zónát megoldva aratott magabiztos győzelmet női válogatottunk a világbajnokság nyitányán, így bizakodva készület a holnapi, Oroszország elleni összecsapásra.

 

FIBA női U19-es világbajnokság
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

 

Tajvan – Magyarország 42-99 (8-20, 14-19, 8-27, 12-33)

 

Tajvan: Yeh -, Kuo 13, C. Chen 10, Wang 2, Tang 6.
Csere: Y. Chen 4, H. Chiang -, Z. Chiang -, Y. Li 7/3, Lien -, Chao -, C. Li -. Edző: Chao-Chieh Shih

Magyarország: Kéita 6, Boros 11/3, Dombai 9/6, Telegdy 6, Sitku 13.
Csere: Rozmán 2, Miklós 13/9, Krasovec 6, Rakita 5/3, Gyöngyösi 2, Madár 17, Holcz 9/3. Edző: Cziczás László   

Vármegyei szövetségek