Ezen a héten bajnokot avatnak leány kadettben és fiú serdülőben
03
May
2021
Ezen a héten bajnokot avatnak leány kadettben és fiú serdülőben
2021. május 3.  |  17:00
Ezen a héten elkezdődnek az utánpótlás-bajnokságok országos döntői - elsőként a fiú serdülő és a leány kadett korosztályban rendezik meg a tornákat.
 
Az eddig megszokott formátummal ellentétben ezúttal negyeddöntő-elődöntő-döntő rendszerben avatnak majd bajnokot.
 
 
 
A leány kadett országos bajnoki A döntőt a Zsíros Akadémia Kőbánya fogja megrendezni a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban.
 
A házigazda az alapszakasz főtábla "B" csoportjában a második helyen végzett 7-3-as mérlegével, így jutott be a rájátszás piros csoportjába. Mint ismert, itt a Top6-ban kellett végeznie annak, aki "túlóra" nélkül akart bekerülni a legjobbak közé, ez pedig a Zsíros Akadémiának sikerült is: 4-10-zel hatodik lett az együttes. Ellenfele az elődöntőben az az NKA Pécs/A lesz, amely szintén 7-3-mal végzett az alapszakaszban a főtábla "A" jelű csoportjában, a rájátszás piros csoportjának végén pedig 9-5-tel a harmadik helyen zárt. Papíron tehát a mecsekaljai együttes a favorit az első negyeddöntőben, amelyet a két egymás elleni mérkőzés eredménye is alátámaszt. Március elején egy héten belül kétszer is összecsapott a két gárda: hazai pályán 30 (79-49), idegenben pedig 19 ponttal (59-78) győzött a Pécs.
 
A második negyeddöntőben az alapszakasz "B" főtábláját 10-0-lal megnyerő Vasas Akadémia/A lesz az egyik mérkőző fél. A pasarétiek a rájátszás piros csoportjában csak a Csatától kaptak ki, így 12-2-vel a második helyen zárták ezt a szakaszt. Egyértelműen esélyesebbnek tűnnek ebben a párharcban a piros-kékek, hiszen ellenfelük az alsóházi keresztjátékból érkező Szeged KE lesz. A szegediek 1-9-cel a hatodik helyet érték el az alapszakasz főtáblájának "A" csoportjában, majd a rájátszás zöld csoportjában 3-3-mal a másodikok lettek. Az alsóházi keresztjátékban a Vasas Akadémia B csapatát verték összesítésben 12 ponttal, aztán pedig 30 pontos hazai győzelmükre alapozva viszonylag simán kiejtették a piros csoport hetedik helyezettjét, a Kecskeméti KA/A-t - összesítésben 22 pont lett a különbség. Ebből a visszatekintőből is látható, hogy még nem találkozott egymással a két együttes, ez lesz a két gárda első egymás elleni összecsapása ebben az idényben.
 
A harmadik negyeddöntő favoritja a Csata DSE lesz, amely a mezőny egyetlen hibátlan együttese ebben a szezonban. A Csata 10-0-val zárta az alapszakasz főtáblájának "A" csoportját, a rájátszás piros csoportjának élén pedig 14-0-lal végzett - az egész torna legnagyobb esélyesei Toman Petráék. Az Atomerőmű-KSC Szekszárd idáig vezető útja kalandosabb volt ennél: 4-6-tal a negyedik helyen zártak az alapszakasz főtáblájának "B" jelű hatosában, majd a rájátszás piros csoportjában 2-12-vel a nyolcadikok lettek. Jöhetett a Nyíregyházi Kosársuli elleni keresztjáték, amit viszont nagyon magabiztosan, összességében 40 pontos különbséggel, kettős győzelemmel abszolvált a Tolna megyei gárda. A két egymás elleni mérkőzésen a Csata dominált: január legvégén, hazai pályán 91 (120-29), március végén, idegenben pedig 44 ponttal (43-87) volt jobb a fővárosi alakulat.
 
Papíron talán a negyedik negyeddöntő ígérkezik a legszorosabbnak a Darazsak Sportakadémia/A és a DVTK Akadémia/A között. A soproniak 7-3-as mérleget értek el az alapszakasz főtáblájának "A" csoportjában, így a Csata mögött másodikok lettek, majd a rájátszás piros csoportjában 8-6-tal megszerezték a negyedik pozíciót. A rájátszásban 5-9-cel pont mögöttük végzett a miskolci gárda, amely előtte 4-6-tal a negyedik volt az alapszakasz főtáblájának "A" jelű csoportjában. A két együttes még az alapszakaszban játszott egymással (a rájátszásban már nem), így két novemberi eredményt lehet náluk megemlíteni. A Sopron hazai pályán 78-43-ra győzött, négy nappal korábban pedig idegenben is nyerni tudott, de csak 83-71-re - a Darazsak csapata esélyesebb, de a jelenlegi körülmények között rengeteg befolyásoló tényező lehet, és ez minden meccsre és országos döntőre igaz jelen helyzetben.
 
 
A program:
 
Leány kadett országos bajnoki döntő (Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok)
 
Negyeddöntők
2021. május 5., szerda
 
11:00   NKA Pécs/A - Zsíros Akadémia Kőbánya
13:30   Vasas Akadémia/A - Szeged KE
16:00   Csata DSE - Atomerőmű-KSC Szekszárd
18:30   Darazsak Sportakadémia/A - DVTK Akadémia/A
 
5-8. helyért keresztjáték, elődöntők
2021. május 7., péntek
 
11:00   1. negyeddöntő vesztese - 2. negyeddöntő vesztese (I.)
13:30   3. negyeddöntő vesztese - 4. negyeddöntő vesztese (II.)
16:00   1. negyeddöntő győztese - 2. negyeddöntő győztese (III.)
18:30   3. negyeddöntő győztese - 4. negyeddöntő győztese (IV.)
 
Helyosztók
2021. május 9., vasárnap
 
11:00   I. vesztese - II. vesztese (7. helyért)
13:30   I. győztese - II. győztese (5. helyért)
16:00   III. vesztese - IV. vesztese (3. helyért)
18:30   III. győztese - IV. győztese (Döntő)
 
 
 
 
A fiú serdülő országos bajnoki A döntőt a Vasas Akadémia rendezi majd, a helyszín a Vasas Pasaréti Sportcentrum lesz.
 
A Cívis KK U14A az egész idény során összesen egy vereséget szenvedett el: március 20-án kikapott a Vasastól. Emellett minden meccsét megnyerte a hajdúsági alakulat (igaz, az országos főtábla VI. fordulójában nem lépett pályára a legjobb csapatokat tömörítő Q csoportban), így nagyon simán került be a legjobb nyolc közé. A Zalakerámia ZTE KK/A hasonló idényt futott egészen az utolsó előtti országos főtábláig - csak a Vasastól kaptak ki addig a zalaegerszegiek, február legelején. A március 20-21-én, Pécsen rendezett országos főtábla V. fordulója nem jött össze a zalaiaknak: előbb Mezőfi Márk, aztán pedig Török-Papp Benedek is hiányzott a húzóemberek közül, így három vereséggel zárták azt a "tornát". Török-Papp az utolsó országos főtáblás meccseken megint pályára lépett, a ZTE pedig 3-0-val hozta az R csoportot, így jutott be a Top8-ba. A két együttes még nem játszott egymással, és az eddigiek alapján ez egy kifejezetten szoros mérkőzés lehet.
 
Az NKA Pécs/A az országos főtábla II. fordulójáig maradt veretlen, ekkor találkozott először a Vasassal - és csak 77-75-re kapott ki fővárosi ellenfelétől. A következő tornán is kikapott a pasaréti együttestől, illetve a ZTE-től is. A főtábla IV. szakaszában, a felsőház D csoportjában viszont veretlen maradt a MAFC és az Óbudai Kosárlabda Akadémia ellen, utána a második lett a J csoportban 2-1-es mérleggel, így abban a Q csoportban kapott helyet az országos főtábla hatodik szakaszában, ahonnan mindenki automatikusan ment az országos döntőre. Itt a Pécs második lett a Vasas mögött, így jutott el idáig. A MAFC/A-nak sokkal kalandosabb útja volt a legjobb nyolcig, kezdve azzal, hogy már a területi alapszakaszban összekerült a Vasassal. A MAFC ezt követően az országos főtáblán is szenvedett vereségeket olyan csapatoktól, akik eljutottak az országos döntőig. Az utolsó főtáblás fordulóban az R csoportban kapott helyet a fővárosi gárda, amelynek az első kettőbe kellett kerülnie ahhoz, hogy bejusson a fináléba. Ezt könnyedén abszolválta a MAFC a Baja és a Kecskemét legyőzésével, így ott lehet a legjobbak között. A két együttes egyszer már találkozott egymással, március 6-án 79-66-ra győztek a mecsekaljaiak.
 
A házigazda Vasas Akadémia/A a mezőny egyetlen hibátlan együttese eddig ebben a szezonban a fiú serdülőknél, minden ellenfelét legyőzte a piros-kék gárda - ennek megfelelően a torna top favoritja. A legyőzött ellenfelek között volt a negyeddöntős ellenfél, a Budapesti Honvéd is, amelyet még a területi alapszakaszban vert a Vasas 96-41-re. A Honvéd ugyanebben a szakaszban kikapott kétszer a MAFC-tól is, az országos főtábla I. fordulójában viszont veretlen maradt. Felemás eredmények után, az országos főtábla VI. fordulójában az S csoport első két helyére kellett bekerülnie az együttesnek, hogy kivívja a fináléba kerülést. A Zsíros Akadémia Kőbánya és a MEAFC-Jezsuita elleni sikerekkel ezt sikerült is elérni, így került be a Honvéd a negyeddöntőbe.
 
A Soproni Sportiskola/A hullámzó teljesítményt nyújtott, kezdve ott, hogy 5 alkalommal is vereségett szenvedett az együttes a Zalakerámia ZTE KK A csapatától - háromszor a területi alapszakaszban kaptak ki a soproniak a zalaegerszegiektől. Az országos főtáblán is voltak vereségei a Sopronnak, de a legjobbkor tudott összpontosítani: az országos főtábla V. fordulójában a hatodik idei egymás elleni összecsapást már megnyerte a ZTE ellen, emellett legyőzte az őt korábban kétszer is felülmúló NKA Pécs/A együttesét, valamint a Honvédot is. Mivel a Sopron ezzel megnyerte a J csoportot, a VI. fordulóban a Q csoportba került, ahonnan automatikusan mindenki továbbjutott az országos döntőre. A nyugat-magyarországi gárda ellenfele az a Pityke KSE lesz, amely februárig veretlen volt - a főtábla III. fordulójában kapott ki először a MAFC/A-tól és Cívis KK U14A-tól. A ZTE is legyőzte ugyan őket egy körrel később, de az V. fordulóban így is az egyik kiemelt csoportba, az I jelű négyesbe kerültek. Itt a MAFC és a Cívis mellett a Vasas is két vállra fektette Lukácsi Gáborékat, a VI. fordulóban viszont 3-0-val hozták az S csoportot, ami országos döntőt ért számukra.
 
 
Program:
 
Fiú serdülő országos bajnoki döntő (Vasas Pasaréti Sportcentrum)
 
Negyeddöntők
2021. május 5., szerda
 
11:00   Cívis KK U14A - Zalakerámia ZTE KK/A
13:30   NKA Pécs/A - MAFC/A
16:00   Vasas Akadémia/A - Budapesti Honvéd
18:30   Soproni Sportiskola/A - Pityke KSE
 
5-8. helyért keresztjáték, elődöntők
2021. május 7., péntek
 
11:00   1. negyeddöntő vesztese - 2. negyeddöntő vesztese (I.)
13:30   3. negyeddöntő vesztese - 4. negyeddöntő vesztese (II.)
16:00   1. negyeddöntő győztese - 2. negyeddöntő győztese (III.)
18:30   3. negyeddöntő győztese - 4. negyeddöntő győztese (IV.)
 
Helyosztók
2021. május 9., vasárnap
 
11:00   I. vesztese - II. vesztese (7. helyért)
13:30   I. győztese - II. győztese (5. helyért)
16:00   III. vesztese - IV. vesztese (3. helyért)
18:30   III. győztese - IV. győztese (Döntő)

Vármegyei szövetségek