Férfi egyetemi bajnokság: Veretlen maradt a Miskolc, már nem nyeretlen az NKE
10
Mar
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Veretlen maradt a Miskolc, már nem nyeretlen az NKE
2021. március 10.  |  18:05
Halasztott mérkőzéseket pótoltak a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A keleti csoportban a Miskolc három negyeden át kézben tartva az irányítást a DEAC egyetemistái ellen is megőrizte veretlenségét, így makulátlan mérleggel zárta az alapszakaszt. Az Eger simán nyert a másik debreceni együttes, a tartalékos DMSE otthonában. A nyugati csoportban az NKE az első fordulóból elhalasztott mérkőzésen, a Veszprém ellen megszerezte első sikerét. Az alapszakasz végére belelendülő BME pedig a Közgáz után a PTE-PEAC ellen is 99 pontot szerezve aratott újabb magabiztos győzelmet.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
Miskolci Egyetem - DEAC 83-77 (25-19, 23-17, 21-16, 14-25)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Takács, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki M. 6/6, KOZÁK M. 18/18, KOZÁK B. 16/3, SZEKERES 8/3, LIPPAI 31. Csere: Szőke 2, Ragályi 1, Orliczki B., Molnár B. Edző: Szollár Gergő.
 
DEAC: POLLÁK 12/6, Sólyom 20/12, Asszú 11/3, FÜLÖP 17/3, SIPOS 12. Csere: Mászlé 4, Berzi 1, Papp. Edző: Varga Katalin, Léránt Gábor.
 
A Miskolci Egyetem csapata számára volt tétje a mérkőzésnek, mégpedig a veretlenség megtartása az alapszakaszban. A makulátlan mérleggel álló keleti éllovas jól küzdő ellenfelénél jobban, pontosabban kosárlabdázva, az "izmos" dupla-duplával jelentkező Lippai Szabolcs (31 pont, 19 lepattanó) és a Kozák testvérek vezérletével a harmadik negyed végére közel 20 pontos előnyre tett szert. Az utolsó negyedben a DEAC a szintén dupla-dupláig jutó Sipos Timót (12 pont, 16 lepattanó), valamint az ettől egyetlen lepattanóval elmaradó Fülöp Patrik révén óriási hajrát indított, de végül a győzelmet a Miskolc ünnepelhette. A 2015/16-os szezon óta (DEAC, SZOESE) előszőr a MEAFC ünnepelhet hibátlan alapszakasz szereplést. 
 
Szollár Gergő: - Köszönjük a mérkőzést a DEAC-nak! A mérkőzés jól szolgálta a felkészülésünket a továbbiakra. Várjuk a nyugati ellenfelünket, és készülünk a keresztjátékra.
 
Varga Katalin: - Örülök, hogy sikerült egy élvezetes és jó iramú mérkőzést játszanunk a nálunk jóval nagyobb játékerőt képviselő miskolciakkal. Úgy gondolom, mindenkinek hasznos volt a mai találkozó. Gratulálok mindkét csapatnak, a hazaiaknak pedig sok sikert kívánok a keresztjátékhoz!
 
 
 
Az 5. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
DMSE - EKE Eger 53-105 (21-20, 6-29, 15-27, 11-29)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Fülöp, Kisházi.
 
DMSE: HEGYI 16, VESZPRÉMY 15/15, Cseh 8, Nyíri 5/3, Csirpák 5. Csere: Szilágyi, Győri 4. Edző: Kovács István.
 
EKE Eger: SZABÓ M. 29/12, Sárosi 9/3, STEIER 14/12, ILLÉS 9/3, Bíró 4. Csere: SZICSÁK 8, Ungi 9/3, Kátai 3/3, Kenéz, Pomázi 9/9, PAPP 12/6. Edző: Váczi Péter.
 
A hazaiak tartalékosan, több kulcsjátékosukat nélkülözve léptek pályára az esélyesebb egri csapat ellen. Az első negyedben azonban nem látszott a két együttes közötti különbség, sőt, a DMSE egy ponttal megnyerte azt. Ez valószínűleg "felébresztette" a vendégeket, akik a mérkőzés hátralévő részében könnyedén lépték le a hamar elfáradó hazaiakat. Az egriek, ha kellett, gyors indításokból, ha pedig úgy hozta a helyzet, távoli dobásokkal szereztek könnyedén kosarat. A DMSE csapatának csak elvétve voltak villanásai, sima vereséget szenvedtek. Hegyi Ákos és Veszprémy Zoltán húzták maguk után a debreceniek szekerét, szinte ugyanannyi terhet vállalva a pontokból és az előkészítésből (15, illetve 16 pont, valamint 3-3 gólpassz). Az EKE Eger csapatában Szabó Martin fenomenálisan játszott (29 pont, 9 gólpassz, 8 lepattanó, 5 szerzett labda), az 50-es VAL-teljesítményindex önmagáért beszél. Mellette Steier Krisztián, valamint Szicsák Bence és Papp Bendegúz emelhető ki 18, illetve 13-13 VAL-lal. 
 
Kovács István: - A szezon végére elvéreztünk. Ketten a haza védelmében teljesítenek szolgálatot, amihez erőt és kitartást kívánok  nekik, ketten pedig betegek a meghatározó játékosok közül. Így nehéz, de nem adjuk fel!
 
Váczi Péter: - Egy barátságos meccsen, sportszerű ellenfél ellen volt lehetőség olyanokat is játszatni, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. Gyakorlásnak jó volt ez a mai meccs. Köszönöm az ellenfél hozzáállását, és sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
 
Nyugati csoport, az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
NKE SE – Veszprémi ESC 100-86 (27-20, 19-22, 22-25, 32-19)
Budapest, Ludovika aréna, zárt kapuk mögött. V.: Németh, Jankovics.
 
NKE SE: OBERMANN 11/9, PILINSZKI 26/3, SZENTIRMAI 37/9, Póczos S. 8, PÓCZOS M. 11. Csere: Pálvölgyi 7/6. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
Veszprémi ESC: VEINGARTNER 46/12, Naményi 13/9, KOVÁCS B. 12/3, Majkó, BRUDER 15. Csere: Lukenics. Edző: Mónus Péter.
 
Az első fordulóból halasztott mérkőzés, mint utólag kiderült, alsóházi rangadónak bizonyult. Lendületesen kezdett a hazai gárda és a végül szédületes dupla-dupláig jutó Szentirmai Ákos (37 pont, 22 lepattanó) vezérletével könnyű kosarakat szereztek. A folytatásban viszont többet hibáztak a hazaiak - Veingartner vezérletével hatékonyan támadott a Veszprém, így nagy dobópárbaj közepette a záró szakasz előtt egyetlen pont volt az NKE előnye. Az utolsó 10 percben a hazaiak még egy fokozattal feljebb kapcsoltak, és legjobb negyedüket produkálva megnyerték a mérkőzést a végén már kipontozódó centere, a dupla-duplát elérő Bruder Flórián (15 pont, 11 lepattanó) nélkül játszó VESC ellen. Hazai oldalon a már említett Szentirmai mellett Póczos Mátyás (11 pont, 12 lepattanó) és Obermann Norbert (11 pont, 10 gólpassz) is dupla-duplával zárta a kosarakban gazdag alsóházi rangadót. 
 
ifj. Paulik Tamás: - Boldog vagyok, hogy végre sikerült győznünk ebben az ezer sebből vérző szezonban. A győzelmet megérdemelték a srácok, jól küzdöttek. Persze ma is rengeteg hibánk volt, ami javításra szorul, de most végre mi hagytuk el győztesen a pályát!
 
Mónus Péter: - Gratulálok az ellenfelünknek, egy fair, jó iramú mérkőzést játszottunk! Az NKE jobban bírta a végét, ennek köszönhető a győzelmük. Köszönjük a mérkőzést!
 
 
 
A 8. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
BME-MAFC - PTE-PEAC 99-44 (24-7, 20-15, 26-12, 29-10)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Hervay, Tóth.
 
BME-MAFC: Koflanovics 6/3, FARKAS 18/6, Baranyi 9/3, Csepregi 9/3, BEA 21. Csere: BÓR 13/3, GRILLI 11/3, Mohamed 2, Horváth, Sebők 2, Svéda 6/6, Hegedűs. Edző: Weisz-Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
PTE-PEAC: Schuj 3/3, Varga 6/6, Nagy K. 2, Mezei 6/3, KIS M. 9. Csere: Gerőházi 3, Major 3/3, Lajos 2, Sziráki 1, Gergely 2, Griszháber 7/3. Edző: Földi Sándor.
 
A mérkőzés előtt a második helyen álló pécsi együttest az ötödik helyről fogadó BME ugyanott folytatta, ahol a múlt héten a Közgáz csapata ellen abbahagyta. A "műszaki alakulat" agresszív, kemény védekezésével hamar jó ritmust fogott a támadójátékban is, és gyakorlatilag ellentmondást nem tűrően emelkedett a játék minden elemében a PTE csapata fölé. A sebességre, keménységre és harcosságra egyik oldalon sem lehetett panasz, csak a hazaiak a játék ilyen intenzitása mellett jóval pontosabban játszottak. Ahogy egyre nyílt az olló a két csapat között, a vendégek egyre frusztráltabbak lettek, több sportszerűtlen hibát vétetettek. A hazai gárdában minden pályára lépő hozzá tudott tenni a csapat kiváló teljesítményéhez, amely összességében megérdemelt, nagyarányú győzelmet hozott és igazi csapatjátékot mutatott be a mérkőzés egészén. Ahogy bő hete a Közgáz ellen idegenben, úgy most a PTE ellen is 99 pontig jutott a BME, amelyből Bea Bence dupla-duplával (21 pont, 12 lepattanó) járult hozzá a sikerhez.
 
Weisz-Tiba Klára: - Jól védekeztünk, és sok indítást tudtunk vezetni belőle. Lepattanózásban is erősek voltunk, ráadásul egész jól dobtunk. Gratulálok a csapatomnak a jó teljesítményhez!
 
Földi Sándor: - Gratulálok az ellenfélnek, sokkal jobban játszottak! Mi gyengék voltunk. Sajnos a játékvezetők is egy kicsit főszerepet játszottak ebben a mérkőzésben.
 
 
 
A 9. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
Veszprémi Egyetemi SC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 55-132 (15-41, 17-23, 12-40, 11-28)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Pécsi, Sebesi.
 
Veszprémi Egyetemi SC: NAMÉNYI 19/3, Lukenics 5/3, Majkó, Kovács 9, BRUDER 20. Csere: Nagy 2. Edző: Mónus Péter.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 17/9, BAKON 25/15, HÁGEN 22, Friedl 7/3, DOMSITZ 20. Csere: JAKAB 8/6, Pálinger 2, VARGA Z. 15/3, Iváncsics 5, KARSAI 15. Edző: Laky Tibor.
 
Néhány perc után már közel 20 pont (4-22) volt a vendégek előnye, már ekkor látszott, hogy a mosonmagyaróváriak szeretnék minél hamarabb lezárni a mérkőzést. A negyed végén magabiztos előnnyel vezettek (15-41) a látogatók. A második negyedben hellyel-közzel felnőtt a feladathoz és szoros 10 percet játszott a Veszprém, de szünetre a különbség így is 30 pont fölé nőtt (32-64), köszönhetően a vendég tripláknak. Fordulás után ismét nagy különbség alakult ki a csapatok között, magabiztos Mosonmagyaróvár-siker született. A vendégek részéről a hosszú kihagyás után visszatérő Domsitz Márton 20 pontos, 21 lepattanós dupla-duplával jelezte, hogy a bajnokság hátralévő részében újfent csapata erőssége lehet. 
 
Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek, jobb erőkből állnak és átrohantak rajtunk! Sajnos nagyon érződött a csapaton az előző napi, budapesti meccs okozta fáradtság. Sok sikert kívánok szimpatikus ellenfelünknek, és azt is, hogy érjék el céljaikat!
 
Laky Tibor: - Amikor utoljára itt jártunk, kikaptunk, ilyen előzmény után indultunk neki a mérkőzésnek. Nekünk nagyon fontos az, hogy ne veszítsünk már el több mérkőzést, a fiúk partnerek voltak. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek