Elhunyt dr. Koloszár József
02
Nov
2020
Elhunyt dr. Koloszár József
2020. november 2.  |  16:11
November 1-én, 72 éves korában elhunyt dr. Koloszár József, az erdőműveléstan professzora, az Erdőmérnöki Kar volt dékánja, a Soproni Egyetem volt rektora, korábbi Magyar Népköztársasági Kupa-győztes kosárlabdázó.
 
1949. január 24-én született Sopronban, 1967-ben érettségizett a Széchenyi István Gimnáziumban, 1973-ban pedig az Erdészeti és Faipari Egyetemen erdőmérnöki oklevelet szerzett.
 
Az oklevél megszerzése után több tudományos fokozatot ért el. Az Erdészeti és Faipari Egyetemen, majd jogutódjainak (Soproni Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem) Erdőmérnöki Karának Erdőművelés tanszékén, 2007-től pedig az Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetében tevékenyen részt vett az oktató, valamint a kutató munkában. E területeken is kiemelkedő eredményeket elérve 1993-tól választott tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Bizottságának, 1999 és 2002 között pedig az Országos Erdészeti Tanács elnöki tisztét is betöltötte.
 
Nem csak a tudomány területén ért el kiemelkedő eredményeket - a sport, azon belül pedig elsősorban a kosárlabda is nagyon közel állt szívéhez. Tagja volt hazánk első vidéki kupagyőztes kosárlabdacsapatának, az 1969-ben a Magyar Népköztársasági Kupát elhódító SMAFC-nak, 1984 és 1997 között pedig az egyetemi egyesület tanárelnöki tisztét is betölötte. A kiváló tudós és sportember azt követően is hosszú évekig, folyamatosan látogatta az egyetemi együttes mérkőzéseit a Krasznai-csarnokban, hogy már nem ő volt a SMAFC tanárelnöke.
 
Temetéséről később intézkednek. Nyugodjék békében!

Vármegyei szövetségek