Minden idei nyári utánpótlástornát törölt a FIBA Europe
08
Apr
2020
Minden idei nyári utánpótlástornát törölt a FIBA Europe
2020. április 8.  |  14:30
Kedden ülésezett a FIBA Europe elnöksége, amely több fontos döntést is meghozott.
 
Ezek közül is talán a legfontosabb az, hogy a játékosok, az edzők, a hivatalos személyzet és a szurkolók egészsége és biztonsága érdekében az idei 16 utánpótlás Európa-bajnokságot, valamint Women's Summitot törlik.
 
A törlés azt jelenti, hogy :
- minden 2020-as rendező országnak joga lesz megrendezni ugyanazt a tornát 2021-ben, amennyiben erre igényt tart. Egyéb esetben a szokásoknak megfelelően ősszel új pályázatot írnak ki az adott esemény megrendezésére.
- egyik kategóriában sincs se kieső, se feljutó
- a 2021-es U19-es férfi és női világbajnokságra a jelenlegi ifjúsági férfi és női világranglista alapján kvalifikálnak a csapatok
- az összes 2021-es utánpótlás Eb-re a szokásoknak megfelelő módon regisztrálhatnak majd a nemzeti szövetségek, ezért 2021-re új csoportokat sorsolnak majd
 
A Kis Országok Bajnokságát is törlik - hogy náluk hogyan tovább, azt a Kis Országok Bizottsága a következő, májusi Board ülésen fogja prezentálni.
 
Szintén a májusi Board ülés témája lesz az is, hogy a FIBA Europe milyen tervet rak össze az európai kosárlabda újjáélesztésére, ezt a FIBA Europe elnöke, Turgay Demirel mondta el.
 
A másik fontos témában, a 2021-es férfi és női Európa-bajnokság elhalasztásában egyelőre nem született döntés. Minden lehetőséget vizsgál a FIBA Europe, mivel a két esemény rendkívüli fontosságú, ám jövőre rendezik az olimpiát is. A FIBA Végrehajtó Bizottsága csütörtökön tárgyal a két tornáról, többek között arról is, hogy hogyan érintené a halasztás a FIBA versenynaptárát. A FIBA Europe ezt követően egyeztet a helyi szervezőkkel, és ezek alapján hozza meg döntését.
 
A három felfüggesztett FIBA-klubsorozatról, a női Euroligáról, a női EuroCupról és a férfi Europe Cupról is volt szó az ülésen. A FIBA Europe határozata alapján a három nemzetközi kupasorozatot 2020 szeptemberében vagy októberében fogják befejezni - a férfi Europe Cupot egy Final Fourral, a két női sorozatot pedig egy-egy Final Eighttel, az viszont közös lesz, hogy egy-egy helyszínen rendezik majd mindhárom eseményt.
 
A FIBA Europe jelenleg tárgyal a nemzeti szövetségekkel, a klubokkal és az ULEB-bel is, hogy egyezségre jussanak, mielőtt végső döntés születik májusban.

Vármegyei szövetségek