Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke értékelt a küldöttgyűlés után
18
May
2016
Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke értékelt a küldöttgyűlés után
2016. május 18.  |  03:15

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke beszámolt az elmúlt egy év legfontosabb történéseiről, sikereiről és kudarcairól. Mint mondta, a legfontosabb a sportág erősödése, mely egy átgondolt szisztéma szerint jó ütemben halad.

- Az elmúlt években tömegesítenünk kellett a sportágat, ami rendkívül jól sikerült - mondta Szalay Ferenc. - A korábbi 21 ezerről 54 ezerre nőtt a hivatalos versenyzők száma. Innentől kezdve viszont a hangsúlynak át kell kerülnie a minőségi képzés irányába. Hozzávetőleg 3-4 év kell ahhoz, hogy megfelelő minőségű, és persze mennyiségű játékosunk legyen.

Az elnök elmondása szerint ehhez az anyagi források adottak, a kormányzat által átengedett TAO adja ennek a fő gerincét.

- Anyagilag jól áll a sportágunk, különösen a korábbiakhoz képest. Ha visszaemlékszünk, 2010-ben 196 millió forint volt a szövetség költségvetése, míg a tavalyi évben 2,3 milliárd forint! Ez is jól mutatja, mennyivel biztosabb háttérrel tudunk építkezni.

A beszámolóban elhangzott, hogy azok a félelmek, mely szerint megszűnik a szponzoráció, alaptalannak bizonyultak, mostanra már látszik, a felnőtt klubok is képesek összegyűjteni a működésükhöz szükséges forrásokat.

- Örömmel mondhatom, hogy a magyar kosárlabdázásban gyakorlatilag nem volt semmilyen probléma a társasági adó felhasználásával, az ellenőrzések mindent a legnagyobb rendben találtak. Mindezt úgy, hogy a társasági adóból a 2014/2015-ös évben több mint 7 milliárd forintot hívtunk le, szerződések százaival, ám a szövetségi apparátus és a klubok egyaránt remek munkát végeztek! Ami a legfontosabb: ez a pénz a sportágat erősítette, s ez egyre jobban látszik is az utánpótláson.

A jövőről szólva Szalay Ferenc kiemelte, hogy a kosárlabda palánta program igen messzire jutott, ugyanis mára a Nemzeti Alaptanterv része lett a kosárlabda oktatása, testnevelés órákon ez is a kötelezően választható sportágak között található.

- Az utánpótláscsapatok száma azt mutatja, nagyon nagy az érdeklődés a sportág iránt. Az U11-12-es korosztályban például 435 csapatunk van, mindegyik korosztályt nézve pedig összesen több, mint 800.

Az elnök beszámolójában kitért a sportág alsóbb régióira is. Mint mondta, egyre erősödik a megyei szervezetek szerepe a kosárlabdázásban, ráadásul a szövetségi támogatásokkal együtt anyagilag is biztos lábakon állnak.

Szó esett az akadémiák és kiemelt sportszervezetek akkreditációjáról.

- Tanulságos számunkra, hogy nem sok különbség van a szakmai munkában az ellenőrzött akadémiák és akadémia-minősítéssel nem rendelkező sportszervezetek között. A feltárt problémák egyike az, hogy sokaknál nincs különválasztva a menedzsment és a szakma. Erősíteni kell a nemzetközi kapcsolatokat, több szereplési lehetőségre van szüksége a gyerekeinknek, s szorosabb és jobb edzői együttműködés kell. Ebben nem állunk jól. Pozitívumnak tartom, hogy az egyetemi-főiskolai bajnokságunk jól működik, stabil országos bajnokságunk van, ilyen sportág pedig nincs még egy!

A küldöttgyűlésen szóba került a szövetség egyik fontos beruházása, a székesfehérvári edzőközpont.

- A modern csarnokhoz kiváló szállodai háttér is tartozik, ami nagyban megkönnyíti a válogatottjaink felkészülését. A szövetség pedig olyan vagyoni értékkel lett gazdagabb, amilyennel korábban még nem rendelkezett.

A 2015-ös esztendőben komoly nemzetközi rendezvényeket bonyolított le a szövetség, a felnőtt női EB, a Fiba 3x3-as világbajnokság, valamint az U20-as B-divíziós fiú EB is remekül sikerült, elnyerte a FIBA tetszését is.

Az éves beszámolót Szalay Ferenc a kirakatban lévő felnőtt bajnokságok értékelésével zárta.

- Erősödött, színvonalasabb lett a férfi és a női A-csoportos bajnokságunk, egyre több a néző, izgalmasak a mérkőzések, s nem lefutott a bajnokság. Ez önmagában remek dolog. Én személy szerint talán még ennél is jobban örülök annak, hogy a férfi B-csoport küzdelmei jelentősen erősödtek, régen volt már ilyen színvonalas, mint idén. Végre újra harc van a feljutásért, ami a sportágnak csak jót tehet. Összességében eredményes évet zártunk a kosárlabdában, a befektetett munkának hamarosan be kell érnie - tette hozzá Szalay Ferenc.

Vármegyei szövetségek