Női Amatőr Nemzeti Bajnokság
01
May
2016
Női Amatőr Nemzeti Bajnokság
2016. május 1.  |  19:25
Bár veretlenségét elveszítette, a Vasas elleni elődöntő párharcát megnyerte az MTK, így a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság válogatott palánk alatti kettőssel felálló ott lesz a fináléban. Ellenfele az a Nyíregyháza lesz, amely az idegenben hosszabbításban kivívott sikere után saját pályáján a rendes játékidőben egyetlen ponttal múlta felül a TFSE csapatát, így 2-0-lal a fináléba. Lássuk a részleteket! 

Vasas Akadémia - MTK-Budapest 73-58 (17-18, 22-4, 15-19, 19-17)

A szoros, kiegyenlített első 10 perc után a másodikban egészen hihetetlen dolog történt: az addig veretlen MTK totálisan szétesett, a Vasas pedig ezt kihasználva szinte átrohant riválisán. Ebben a 10 percben ahogy mondani szokás csak egy csapat volt a pályán - és az nem az addig makulátlan mérleggel rendelkező városmajori alakulat volt.  A negyedet 7-0-lal kezdte a Vasas, majd kosarat szerzett az MTK, s ezután egy 11-0-s hazai "száguldás" következett- félidőben 17 (!) ponttal vezetett a Vasas. 
A második félidőt pedig 6-0-lal kezdte, s 45-22 után a hátralévő 17 perc már csak formalitás volt. A csapatként remekül működő pasarétieknél amellett, hogy a képességeit már az élvonalban is megcsillantó Farkas Fanni (15 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz), Zsilinszky Lilla (12 pont, 5/6 mezőnyből, 4-4 lepattanó, szerzett és eladott labda, 3 gólpassz) és Markó Dorina (12/3 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 10 kiharcolt fault, 3 gólpassz) húzóember volt, több még ebben az amúgy is igen fiatal csapatban is kimondottan ifjúnak számító játékos is nagyon kitett magáért. Mérész Beatrix neve kívánkozik az élre, aki a Nagy-Bujdosó-Túróczi centerpárral szemben 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el, de Dúl Panka 8 pontos, 4 lepattanós, 3 szerzett labdás teljesítménye is elismerésre méltó. 
Az MTK kulcsjátékosainak nem volt ilyen jó napjuk - különösen a dobóformát illetően. Baksa Bettina 1/14-es mezőnymutatóval, 15 faultot kiharcolva 11/14-es büntetőzéssel jutott el 13 pontig, Túróczi Niklott 3/15-ös mezőnymutatóval végül 8 ponttal és 9 lepattanóval zárt. Nagy-Bujdosó Nóra tudott leginkább felnőni a feladathoz az MTK részéről, ő 4/10-es "találati aránnyal" 14/6 pontot szerzett, s mellé 8 lepattanót. 
Statisztika: http://kosarsport.hu/game/whun2_plyf/x1516/whun2_plyf_14

MTK - Vasas Akadémia 75-63 (20-18, 10-9, 21-16, 24-20)

Úgy indult a találkozó, hogy akár meg is ismétlődhet az, ami egy évvel ezelőtt egy feljebb történt. Akkor az élvonalban való bentmaradásért zajlott a párharc a két budai "szomszédvár", a pasaréti és a városmajori együttes között. Akkor is az MTK szerzett vezetést, majd otthonában nyert, s egyenlített a Vasas, végül a Városmajorban is a piros-kékek nyertek, s ők hosszabbították meg élvonalbeli tagságukat...Most a tét valamivel kisebb, a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság döntője volt, az elődöntő döntője. És a Vasas 10-2-vel kezdett az esélyesség terhe, azaz jókora nyomás alatt játszó MTK-val szemben. Persze azért van az MTK-nak két korábbi válogatott játékosa, hogy vezetésükkel az ilyen szituációkat is kezelni tudja az együttes. És tudta. A hazaiak fokozatosan vették át a játék irányítását, már az első negyed végén átvették a vezetést. A fogcsikorgató küzdelmet hozó második után, a nagyszünetben 3 pontos MTK vezetést mutatott a tábla. 
A második félidőt 11-4-gyel kezdve 10 pontosra nőtt a hazai előny, s ezt követően a Vasas már nem tudott igazán közel kerülni az MTK-hoz. Az MTK két volt válogatottja ezúttal nagyon "összekapta" magát, Nagy-Bujdosó 20/6 ponttal - igaz 5/15-ös mezőnymutatóval - és 14 pattanóval, Túróczi pedig 17/3 ponttal - 7/19 mezőnyből - és 19 (!) lepattanóval zárt. Felnőtt melléjük Suppán Anna (21/3 pont, 9/18 mezőnyből, 8 lepattanó). Szabó Bettina 14/3 pontig jutott, Ambrus Szandra a társak kiszolgálásában jeleskedett, 11 gólpasszal zárt. 
A Vasasnál ezúttal igazán csak Bernáth Réka dicsérhető, ak 18/9 pontot - 6/17 mezőnyből - és 8 lepattanót szerzett. Dobos Ágnes és Markó egyaránt 9 ponttal s 4 lepattanóval zárt, a fiatalabbak közül Tóth Orsolya 6 pontja és 7 lepattanója dicséretes, de Mérész és Dúl ezúttal nem játszott. Döntő volt, hogy a lepattanó harcot 58-44-re nyerte az MTK. 
Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n4/indexHUN.html?whun2_plyf_15
Döntős: MTK 2-1-gyel

Nyíregyházi Kosársuli TFSE 74-73 (24-24, 15-13, 21-20, 14-17)

A negyedek eredményeiből és a végeredményből  akár azt is lehetne gondolni, hogy végig fej-fej mellett haladt a két csapat. Nos, nem teljesen így volt. Az első 5 pont Németh Alma nevéhez fűződött, Páll Vivien szerezte az első hazai kosarat. 8-2-re, majd Karlócai Julianna villanásaival 12-5-re is vezetett a TF. A negyed közepén "kapott lábra" a Nyíregyháza, amely egy 8-2-vel - természetesen a Papp Klaudia-Farkasinszki Orsolya duó vezetésével 1 pontra feljött. A negyed hajrájában ugyan előbb Miháczi Dia, majd Mányoky Judit emelt be egy-egy triplát, a szakasz végén Fekete Dóra révén a hazaiak is dobtak egy hármast, a remek negyed pedig döntetlennel zárult. 
Páll révén a második negyed elején, a találkozó során először megszerezte a vezetést a Nyíregyháza. Ez óriési lökést adott a hazaiaknak, akik 9-1-es rohammal 8 ponttal elléptek. A félidő hajrája azonban  TF  csapatáé volt, amely egy 9-2-vel, a félidő végén Mányoky újabb hármasával 2 pontra feljött. 
Szünet után továbbra is a hazaiaknál volt az előny. A harmadik negyed első felét egységes csapatmunkával 12-6-ra nyerve 8 ponttal ellépett a Nyíregyháza. A TF azonban Mányoky, valamint Lakatos Dóra egy-egy hármasának is köszönhetően egy 12-4-gyel ledolgozta hátrányát. Na, ettől kezdve haladtak fej-fej mellett a csapatok. 
A záró szakasz előtt 3 ponttal még a hazaiak vezettek, ám Lakatos majd Mányoky bevágott egy-egy újabb triplát, s fordult a kocka. A hajrában elkeseredett küzdelem zajlott. Ekkor többnyire a TF vezetett, s a Nyíregyháza futott az eredmény, s ellenfele után, de Papp révén rendre egalizáltak a hazaiak. Sőt, az utolsó percben Farkasinszki révén visszavették a vezetést, ám Mányoky újabb, 6. hármasa után megint fordult a kocka. Az utolsó szó azonban a büntetőit értékesítő Farkasinszki jóvoltából a hazaiaké volt, akik egy remek meccset, s egy színvonalas, kitűnő párharcot nyertek meg. 
Farkasinszki 21 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával zárt, kiváló 8/10-es mezőnymutatóval. Papp 24/3 pontig jutott, s szerzett 7 labdát, Páll Vivien pedig igen hasznosan játszott, 10 pontot és 8 lepattanót szerzett, valamint kiosztott 5 gólpasszt.
A TF-ből Mányoky remek dobóformát fogott ki, 20/18 ponttal zárt, 60%-kal (6/10) dobva a hárompontosokat, s volt 5 gólpassza. Miháczi 16/3 pontot és 7 lepattanót szerzett, Német 12 pontot és 5 lepattanót szerzett, Varga Barbara pedig 11 ponttal, 6 lepattanóval zárt. 
Továbbjutott: Nyíregyháza 2-0-lal
Statisztika: http://netcasting.webpont.com/n4/indexHUN.html?whun2_plyf_17 

Vármegyei szövetségek