A védekezés diadala: a Körmend a kupagyőztes!
21
Feb
2016
A védekezés diadala: a Körmend a kupagyőztes!
2016. február 21.  |  20:12
Vojvoda duplájával és a fault utáni büntetőjével indult a Zsíros Tibor Magyar Kupa döntője. A Szolnoki Olaj KK és a Körmend párharca hatalmas csatát ígért, ennek megfelelően rengeteg néző volt kíváncsi a fináléra. Az Olaj előnyét Petty triplával egyenlítette ki, majd Duinker kettesével már a Körmendnél volt az előny. Hatalmas csata volt minden labdáért, láthatóan egyik csapat sem akarta elengedni a másikat. Pór Péter a Körmend hárompontos előnyénél például időt is kért, nehogy leszakadjon a csapata. Kovács hármasával és Vojvoda kettesével pillanatok alatt fordított is a Szolnok.

A Körmendnél Petty volt kiszámíthatatlan és pontos, majd néhány szolnoki hiba után Dickerson fordított.  A negyed utolsó támadását elrontotta a Körmend, ám a dudaszó pillanatában Channels faultolt, így időntúli büntetőket dobhatott Keller. Nem is hibázott, így 10 perc játék után az Olaj tartott előrébb (18-17).

Duinker homály triplájával indult a második negyed, Vojvoda a túloldalon szép kettest dobott. Duinker gyorsan javított,saját lepattanóját megszerezve volt eredményes. Tovább pörgött a Körmend, Petty szép kettese már vasi előnyt jelentett (20-21). Óriási volt az iram, s ebben rengeteg volt a hiba. Kérdés volt, melyik csapat tud előbb megnyugodni. Bő egy percnyi kosárcsend után Vojvoda két büntetőjével pillanatokra az Olaj vezetett, Tóth Norbert ugyancsak büntetőkből visszavette a körmendi vezetést (22-23). Wittmann dudaszós hármasa ezúttal a szolnoki szektorokat állította talpra, a Körmend időt is kért.

A hangulatra nem lehetett panasz, a két tábor által teremtett légkör parádés volt. Az Olaj Milosevics négy pontjával és Vojvoda kettesével kicsit meglógott a Körmendtől a 19. percre, Teo Cizmic ki is kérte második idejét (31-25). A negyed végére mintha csökkent volna a Körmend koncentrációja, Jones kosarával és Vojvoda három büntetőjével tíz pont fölé nőtt a különbség (36-25). Ezt Channels csökkentette egy szép egyéni akcióval (36-27).

Gregory hatalmas zsákolása nyitotta a negyedet, a túloldalon Tóth Norbert kihagyta a kihagyhatatlant. A legeredményesebb körmendi, McKinney dobta a félidő első vasi kosarát, majd Petty hibázott ziccert. Láthatóan szigorított védekezésén a Körmend, ami nem nagyon ízlett a szolnokiaknak. Duinker megdobta a meccsen a második gyűrűt sem érő triplakísérletét, így elmaradt a további felzárkózás. Sőt, egy szép Vojvoda-Keller akcióból utóbbi dobott faultos ziccert, a büntető is a helyére került (31-41).

Érezhető volt a csapatok dobóformáján, hogy három nap alatt a harmadik meccsüket játszották, így inkább közelről voltak eredményesek. Két körmendi kettes után Burell triplával cáfolt rá erre az állításra (44-35). Egyre parázsabb lett a hangulat a pályán és a nézőtéren egyaránt, ez pedig a jelek szerint a Körmend harci kedvét tüzelte fel jobban. McKinney duplája után Pór Péternek időt is kellett kérnie (44-40). Ettől lendületet kaptak Ferenczék, MyKinney négy pontjával már náluk volt az előny (44-46). Teljesen ritmusát vesztette a címvédő, érezhetően nagyon várták már a negyed végét. A körmendiek azonban tovább folytatták parádéjukat, s öt ponttal ők vezettek a záró negyed előtt (44-49).

Tíz percre volt hetedik kupagyőzelmétől a Körmend. Tóth Norbert rögtön egy duplával lopta őket ehhez közelebb. Milosevic törte meg a több perces szolnoki kosárcsendet, de a védekezésükön nagyot szigorító körmendieket ezen az estén nem lehetett megállítani. McKinney és Petty parádézott, míg szolnoki oldalon nem akadt senki, aki hátára vette volna a csapatot. Bizony a vasi csapat védekezésben tudta elsősorban felülmúlni a címvédőt, így végül teljesen megérdemelten nyerte meg történetében hetedik alkalommal a Magyar Kupát az Egis Körmend.

Szolnoki Olaj KK - Egis Körmend 55-68 (18-17, 18-10, 8-22, 11-19)
SYMA-csarnok, 3500 néző
Vezette: Földházi T., Pálla Z., Kapitány G. (Benczur L.)
Szolnok: Wittmann 6/6, Kovács P. 3/3, VOJVODA 18/3, Milosevics 8, Gregory 2 Csere: Burrell 9/9, KELLER 5, Boriszov -, Jones 4
Körmend: PETTY 19/6, CHANNELS 13/3, MCKINNEY-JONES 20/6, Farkas -, Duinker 8 Csere: TÓTH N. 6, Ferencz -, Lakosa -, Dickerson 2
Kipontozódott: Burrell, illetve Duinker (38. perc)

Vármegyei szövetségek