Kapitányok a fedélzeten
21
Jan
2008
Kapitányok a fedélzeten
2008. január 21.  |  14:52

 A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Elnöksége, a Szakmai Bizottság javaslatát elfogadva, egyhangúan Rátgéber Lászlót a nõi, Sztojan Ivkovicsot pedig a férfi válogatott élére nevezte ki. Mindkét szövetségi kapitánnyal kapcsolatban hosszú távú, 2012-ig szóló tervei vannak az Elnökségnek, a megbízatásuk elsõ lépcsõfokban a 2009-es Európa-bajnokság végéig szól.

A nõi kapitány Rátgéber Lászlóval szemben az Elnökség minimális elvárása, hogy jutassa ki az együttest a lettországi kontinensviadalra, míg a férfi kapitány Sztojan Ivkoviccsal számára alapvetõ célkitûzés a csapat „A” csoportban való tartása.

A 2012-es olimpiát szem elõtt tartva a csapatépítés is fontos feladatuk. Más csapatsportágakhoz hasonlóan az elnökség elvi támogatását adta a hiányposzton játszó külföldiek honosítására. A két szövetségi kapitány debütálására március 1-jén Pécsett, az All Star Gála keretében kerül sor, ahol a két magyar válogatott ellenfele a hazai bajnokságokból – a szurkolók szavazatai alapján kikerülõ – együttesek lesznek. A Magyar Kosárlabda Ünnepe rendezvénysorozat február 27-én veszi kezdetét a debreceni Fõnix Csarnokban, ahol a Harlem bemutató mérkõzésére kerül sor, majd másnap a budapesti Papp László Arénában lép föl a világhírû együttes. A könnyed szórakozást követõen február 29-én az MKOSZ szakmai akadémiát szervez a Vasas pasaréti csarnokában. A Kosárlabda Ünnepe a március 1-jei Gálával zárul.  

Rátgéber László, nõi szövetségi kapitány: - Szakmailag izgat a feladat, ezért vállaltam el, hogy a régi motorosokból és a fiatalok egységébõl egy ütõképes csapatot kovácsoljak, mert méltatlan helyen van a magyar nõi kosárlabda. Nem megváltó vagyok, hanem dolgozni jövök. Nemcsak a játékosok egojának menedzselésével szeretnék foglalkozni, hanem komoly taktikai-technikai elõrelépést tervezek, és ebben mindenki segítségére számítok. Biztosan nagyon nehéz csoportunk lesz, mert az utolsó kalapból sorsolnak minket, ennek ellenére nem reménytelen kijutni az Európa-bajnokságra. Berényi úrral 30 másodperc alatt megállapodtam, örülök annak, hogy az elnökség egyhangúan bizalmat szavazott, remélem, meghálálom a bizalmat.

 

 

 


Sztojan Ivkovics, férfi szövetségi kapitány: - Nagyon boldog vagyok, hogy folytathatom tavaly megkezdett munkámat, és remélem, hogy a maximumot ki tudom hozni a csapatból. Megtiszteltetés ez számomra, hisz a szövetségi kapitányi poszt Magyarországon is a szakma csúcsa.


Sztojan Ivkovics, férfi szövetségi kapitány: - Nagyon boldog vagyok, hogy folytathatom tavaly megkezdett munkámat, és remélem, hogy a maximumot ki tudom hozni a csapatból. Megtiszteltetés ez számomra, hisz a szövetségi kapitányi poszt Magyarországon is a szakma csúcsa.

 

 

 

 








Nem idegen a nemzeti együttes kispadja Rátgéber László, a még mindig csupán 41 esztendõs szakember számára, hiszen már az 1997-es magyarországi Európa-bajnokságon ott volt, Killik László elsõ számú segítõjeként vette ki részét a negyedik helyezett csapat sikerébõl. Majd az 1998-as németországi világbajnokságon már õ volt a szövetségi kapitánya a 10. helyen végzõ magyar válogatottnak (vb-re azóta nem jutott ki nemzeti együttesünk).



Ezen kívül két Európa bajnokságon vett részt a válogatott Rátgéber László vezetésével: a 2001-es franciaországi rendezvényen hetedikként, két évvel késõbb Görögországban tízedikként zárt az általa irányított csapat. 1998 és 2004 között 92 meccsen 49 gyõzelem és 43 vereség a mérlege.



A nyáron éppen csak bent maradt a válogatott az Európa-bajnokság A-divíziójában, pedig a pótselejtezõknek úgy indult neki, hogy végcélként a pekingi olimpiai szereplés kivívása is felmerült. Ehhez képest... A szakmai bizottság ilyen elõzmények után hétfõn egy emberként támogatta a legeredményesebb magyar edzõ kinevezését.



„Örülök neki, hogy a szakmai bizottság teljes mellszélességgel kiáll mellettem – mondta Rátgéber László. – Remélem, mindenki belátja, nagyon mélyen vagyunk, innen csak a legteljesebb szakmai összefogással mászhatunk ki, és indulhatunk el felfelé.

 

 

 


Sztojan Ivkovics Rátgéber László kortársa, edzõként azonban még nem ért el olyan sikereket, mint a pécsi hölgyek trénere. Ennek elsõ számú oka, hogy két éve még játszott a PVSK együttesében, amelynek azóta szakmai igazgatója, s a csapat a tavasszal fennállása legjobb eredményét érte el a bajnoki bronzéremmel.



Neki sem ismeretlen azonban a válogatott légköre, hiszen tavasszal igent mondott az elnök, Berényi János felkérésére, s vele maradt bent a férfiválogatott a kontinenstorna A-divíziójában. Tizenegy mérkõzésen irányította a nemzeti együttest, amely hét gyõzelem mellett négyszer szenvedett vereséget.



„Engem fél éve is Berényi János, Nyerges Zsolt alelnök és Sterbenz Tamás fõtitkár nevezett ki, õk most is bíznak bennem – árulta el Sztojan Ivkovics. A kapitányság nem anyagi kérdés, azt szeretném, ha a tavalyi stábomból mindenki velem dolgozna.”



„A válogatottban a nyáron kialakult egy rendszer, egy hierarchia, aki ezt elfogadja, bekerülhet a keretbe. Tudom, hogy a szakmai bizottságból nem mindenki azonosul az elképzeléseimmel, s nem hiszem, hogy ezek az álláspontok alapvetõen változnának. Ennek ellenére, ha mindenki hagyja a másikat nyugodtan dolgozni, eredményesek lehetünk a válogatottal. Az is fontos, hogy folytatódjon a tendencia, hogy a magyar játékosok egyre nagyobb szerephez jutnak klubjaikban. Ehhez a szövetség már megtette az elsõ lépést, hiszen egy magyar mindig pályán van a bajnokin. Ezt kell folytatni!”  

 

Vármegyei szövetségek