Egyéni képzés Szolnokon - Megnyitotta kapuit az Evolution Basketball Training
17
Jan
2021
Egyéni képzés Szolnokon - Megnyitotta kapuit az Evolution Basketball Training
2021. január 17.  |  11:30

Aki valamennyire járatos a szolnoki kosárlabdában, egészen biztosan ismeri Gaál Róbert nevét. A helyi születésű Robi már egészen fiatalon kivételes tehetségnek számított, jó alkata mellé komoly tudás társult – tagja volt a 2010-es évek elején egyeduralkodó Szolnoki Olaj keretének, testközelből láthatta az ország legjobbjait, edzésről edzésre csiszolta ellenük játékát. Az Olajos évek után megfordult Debrecenben, majd Salgótarjánban is, de két komolyabb sérülés az edzői pálya felé terelte. A hét elején nyitotta meg hivatalosan kapuit a Robi nevével fémjelzett Evolution Basketball Training edzőközpontja, amely egyedi, személyre szabott edzéstervet kínál nemtől, kortól függetlenül a kosarazni vágyóknak.

 

 

Mondhatjuk, hogy ma már inkább edző vagy, mintsem játékos. Hogyan került képbe az edzői pálya?

Gyerekkorom óta kosárlabdázom, semmiképpen nem akartam tőle elszakadni, annyira komoly része az életemnek. Két gericsérv miatt a magasabb szintű játékkal fel kellett hagynom, de 2013 óta csapatedzőként dolgozom a Szolnoki Kosárlabda Akadémiánál, mondhatni, szívügyem a helyi kosárlabda. Ha pattog a labda, az nekem olyan, mintha egy kikapcsoló gombot megnyomnának a fejemben – semmi más nem érdekel olyankor, csak a játék.

 

Honnan jött az egyéni képzés ötlete?

Az évek alatt folyamatosan kaptam a megkereséseket, hogy tudnék-e külön foglalkozni játékosokkal. Mivel Szolnokon gyakorlatilag minden kosárlabdára alkalmas létesítmény városi tulajdon, nehéz volt időpontot találni, még akkor is, ha edző az ember. Laci (Lakatos László helyi vállalkozó – a szerk.) kisebbik fiát nagyjából hat éve edzem, a velük történő folyamatos beszélgetések során kerekedett ki a gondolat, hogy ő mint szponzor, én pedig mint szakmai vezető összeállunk, és megpróbálunk egy egyéni képzésen alapuló vonalat elindítani Szolnokon, amit szeretnénk országos szintűre fejleszteni.

 

Lakatos László 1996-ban költözött Szolnokra. Eleinte nem tudta, hogy a városban jelen van a kosárlabda, de aztán fiaival elkezdett meccsekre járni. A fiatalabb fiút elvarázsolta a játék, a lelkesedés olyan szintre jutott, hogy édesapjára is átragadt. Gaál Róbertet egy a kezdetekben laza, szétszórt srácként jellemzi, akiben azonban óriási volt a bizonyítási vágy. Sütött róla, hogy érti a játékot, és jó pár fiatalt „megfertőzött” kosárlabdával. Nem volt számára kérdés, hogy Robival közösen induljanak el ezen az úton.

 

Hogyan zajlik a játékosok tudásszintjének felmérése?

Aki úgy jön hozzánk, hogy van valamilyen szintű kosaras múltja, csinálunk vele egy alap képességfelmérést. Megnézzük, hogy hol tart, majd a saját szintjéhez képest elkezdünk neki edzést tervezni a gyengébb játékelemeit kutatva, azok erősítésére helyezve a hangsúlyt. Megmondjuk neki, hogy mi mit látunk, mit javasolnánk, hogy mivel kezdjünk el dolgozni. Természetesen ha valaki egy kimondott céllal érkezik hozzánk, mondjuk dobni szeretne megtanulni, akkor arra fókuszálunk, amit az ügyfél kér. Ha egy teljesen amatőr, például egy nyolcéves játékos jön be – van ilyen is -, akkor mint egy üres lap, elkezdünk rá írni. Véleményem szerint egy bizonyos szintig egy játékosnak mindent tudnia kell. Később specifikálódnak a dolgok, valakiből jó kinti dobó lesz, valakinek a betörés válik az erősségévé, más a belső poszton, palánk alatt érzi majd otthonosan magát. Amíg ez az idő nem jön el – mondjuk úgy U18-as korig, addig nem érdemes poszt szerint képezni, inkább a hiányosságokat kell zárkóztatni az ügyesebb képességekhez.

 

A létesítményről mit érdemes tudni?

Teljesen új létesítményről van szó. Egy szabvány félpályánk van, ami 3x3-as kosárlabdára is alkalmas, a terem hosszában pedig két egymással szemben helyezkedő palánk van, ahová csak a hárompontos vonal van felfestve. A labdás tréningek itt zajlanak, széles eszközpark – többek között egy dobógép – áll rendelkezésünkre. Az erőnléti oldalt sem hanyagolhatjuk el, erre egy speciálisan berendezett konditermünk van, amely főként a sportágban használt robbanékonyságra fókuszál. Masszázsra is van lehetőség, rendelkezünk infraszaunával, de további fejlesztések is várhatóak még. Kint épül egy szabadtéri pálya, szintén három palánkkal. Ezeken városi streetball-bajnokság beindítását tervezzük, de akár országos versenyt is szívesen rendeznénk.

 

Az Evolution Basketball Training edzői stábja helyi szakemberek mellett egy komoly szaktekintéllyel is erősödött…

Így van. Az NB I. B osztályában pattogtató Csákvári Csaba, Berkics Máté és jómagam mellett immáron a sorainkban tudhatjuk Bácsalmási Gábort is. Több szempontból is örülünk az érkezésének: egyrészt az idelátogatók a szakma egyik legjobbjával dolgozhatnak, másrészt mi is sokat tanulhatunk tőle. Ügyfelei között megtaláljuk Hanga Ádámot, Benke Szilárdot, Lóránt Pétert, Márko Filipovityot, Tóth Norbertet, Mócsán Bálintot is, ez a névsor önmagáért beszél.

 

Milyen korosztályokból kerülek ki az ügyfeleitek?

A legfiatalabb hét, a legidősebb ügyfelünk ötvenkét éves. Kortól, nemtől függetlenül várunk mindenkit, aki fejlődni szeretne, vagy csak mozogna egy jót. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek