Két hét tábor után - esetleges nyári, őszi kihívások előtt
14
Jul
2020
Két hét tábor után - esetleges nyári, őszi kihívások előtt
2020. július 14.  |  17:28

Csirke Ferenc szövetségi edző irányításával, s új játékosokkal a "fedélzeten"  tartott kéthetes edzőtábort férfi 3x3-as válogatottunk, amelynek elképzelhető, hogy nyáron, s kora ősszel még lesznek "fellépései", amelyek jól szolgálhatják a jövő évi olimpiai selejtezőre való felkészülést.

- A lányokkal ellentétben a férfi 3x3-as válogatott csak két hetet töltött Debrecenben. Mi volt ennek az oka?

- A bizonytalanság mellett elsősorban az, hogy a férfi versenynaptárból eddig nem töröltek minden versenyt az idei évre. Nekünk is meglesz a négy hét, csak két részletben. Ami most biztosnak tűnik, hogy jövő nyáron itthon lesz egy hatcsapatos olimpiai selejtező, amelynek a győztese kijut Tokióba. Viszont lehet, idén is lesznek versenyeink. A dolgok jelen állása szerint augusztus végén- szeptember elején Debrecenben megrendezik a World Tour viadalt, szeptember második felében, Belgiumban pedig az Európa-bajnokságot. A tervek szerint majd debreceni viadal előtt bő két héttel találkozunk, akkor következik a mi edzőtáborunk második fele, hogy előbb arra a versenyre, majd az Eb-re készüljünk fel megfelelően.

- A július első felében Debrecenben töltött első két hétnek mi volt a legfontosabb szakmai célja?

- Változás várható a csapatban, amelynek egyik alapembere, Ivosev bejelentette, hogy a szerb válogatottban akar játszani. Ezzel kapcsolatban ugyan még nincs hivatalos fejlemény és döntés, de nyilván fel kell készülni arra, hogy a jövőben nélküle kell szerepelnünk a különböző viadalokon. Éppen ezért szükség volt egy meghatározó magas játékosra, s nagy örömömre az első héten Keller Ákos is részt vett a táborban. Az öccse régóta ott van az utánpótlás válogatottban, most elsősorban Ákossal kellett megismertetni, megszerettetni ezt a fajta kosárlabdát. Úgy érzem, ez sikerült, nagy erősítés lenne, ha számíthatnánk rá. Ebből a szempontból kedvező lenne, ha az 5-5-ös szakágban itthon játszana, akkor jóval könnyebb lenne "mozgósítani". Ruják Andris is ott volt a tábor első hetében, és bár másodikra családi okok miatt ugyan csökkent a létszám, de az U23-as keret tagjaival együtt akkor is hatékonyan tudtunk dolgozni. Emellett az is célja volt a tábornak, hogy a több hónapos karantén, egyéni edzések után kosarazzanak is a srácok, amit nagyon szeretnek. Debrecenben lényegében együtt volt az egész szakág, a felnőtt és utánpótlás, a férfi és a női válogatott, s ez azért egy nagyon jó alaphangulatot adott az egésznek.

- Hogyan zajlik majd az olimpiai kvalifikáció?

- Először május végén, Ausztriában, Grazban lesz egy húszcsapatos kvalifikációs viadal, ahonnan az első három helyezett jut majd ki Tokióba. Hogy a magyarországi, hatcsapatos olimpiai selejtezőn - amelynek a győztese utazhat majd az olimpiára - kik lesznek a riválisaink, azt befolyásolhatja a grazi viadal eredménye. Drukkolok is többek között a legutóbbi vb-n ezüstérmet szerző letteknek, vagy azt megelőző két vb-n döntőző hollandoknak, hogy már Ausztriában harcolják ki az olimpiai részvételt. Azért ha ők nem jönnek hozzánk a selejtezőre, nagyobb lehet az esélyünk, ha a legerősebb csapatot tudjuk kiállítani a bő keretünkből.

- Szóba került egy esetleges olimpiai szereplés lehetősége?

- Akik itt voltak, közöttük természetesen igen!

 

A magyarországi kvalifikációs verseny résztvevői: Hollandia, Lengyelország, Lettország, MAGYARORSZÁG, Mongólia, Szlovénia. A "várólistán" Belgium, Románia és Ukrajna várja reménykedve, hogy május végén, Grazban a hollandok, a lengyelek, a lettek és a szlovénok közül 3 érjen oda a dobogóra, s harcolja ki az olimpiai részvételt, mert ez esetben, mint "várólistás" csapatok, e nemzeti együttesek vehetnek majd részt a hazai viadalon.

Vármegyei szövetségek