Sportdiplomáciai siker: 24 év után újra van magyar tisztségviselő a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségben!
26
Sep
2019
Sportdiplomáciai siker: 24 év után újra van magyar tisztségviselő a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségben!
2019. szeptember 26.  |  16:15
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) egy hónapja megválasztott új elnöksége (Central Board) 2019. szeptember 14-én megtartotta első ülését Pekingben, ahol Bodnár Pétert, az MKOSZ főtitkárát beválasztották a FIBA 3x3 Bizottságába. Az erről szóló értesítést Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára a mai napon juttatta el az MKOSZ részére. Ezzel Kassai Ervin, a korábbi kiváló játékvezető 1995-ös, Technikai Bizottságból történő leköszönését követően 24 évet kellet várni arra, hogy újra közvetlen képviselettel rendelkezzen az MKOSZ a világszövetségben.
 
"Az Európai Kosárlabda Szövetségben (FIBA Europe) már annak 2004-es megalakulásától folyamatosan dolgozik magyar elnökségi tag Bodrogváry Iván személyében, illetve Hartyáni Zsolt is – kisebb megszakításokkal – tagja a Technikai Bizottságnak. Látni kell azonban, hogy a FIBA szervezete az elmúlt években gyökeresen átalakult" – mondta Bodnár Péter. "A FIBA gyakorlatilag operatív szempontból is befolyása alá vonta a regionális szervezeteket, közte a FIBA Europe-ot is. A FIBA biztosítja a regionális szövetségek költségvetését, azok operatív vezetői a genfi FIBA alkalmazásában állnak több, operatív szempontból kulcsfontosságú pozícióban lévő személlyel együtt. Ezzel a hangsúly Münchenből Genfbe, pontosabban a Genf melletti Mies-ben lévő FIBA székházba tevődött át, így annak érdekében, hogy az MKOSZ érdekérvényesítő képessége még jobb legyen, meg kellett próbálnunk pozíciót szerezni! Nagy szó, hogy sikerült, hiszen több mint két évtizedet vártunk erre, és azt is látni kell, hogy itt 213 tagország jelöltjei közül választanak, és nem 52 közül, mint a FIBA Europe-nál."
 
Felmerülhet persze a kérdés, miben mutatkozik meg a magyar kosárlabdázás számára, hogy közelebb kerültünk a döntéshozatalhoz.
 
"Rendkívül fontos, hogy a bizottsági tagság révén személyes kapcsolatok alakulnak ki, melyek a sportdiplomáciában sokkal fontosabbak, mint a hivatalos érintkezési formák. Az első eredményekről hamarosan értesül majd a kosaras társadalom és a közvélemény, nem szeretnék előre szaladni... Az adminisztratív feladatok elvégzése után időben megtörténnek majd a bejelentések!" - válaszolta kérdésünkre a főtitkár, most már, mint a FIBA 3x3 Bizottságának tagja.

Vármegyei szövetségek