A felnőtt válogatott és a leendő nagy generáció
13
Nov
2018
A felnőtt válogatott és a leendő nagy generáció
2018. november 13.  |  19:20
November 17-én Albániában, 21-én pedig orosz földön játszik Eb-selejtezőt női válogatottunk, amelynek keretében azért történtek változások. Ezekről, a két selejtezőre a felkészülést vasárnap megkezdő nemzeti csapat Eb-esélyeiről, valamint a női utánpótlás, a szakág közeljövőjének helyzetéről is beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal, Székely Norberttel.

- Egy papíron könnyebbnek ígérkező Albánia elleni, majd egy igen nehéznek tűnő oroszországi fellépéssel zárja az Eb-selejtezőket a válogatott. Az eddigi kettős fordulók esetében kétmeccses sorozatokban gondolkodott. Most is ez a helyzet, vagy lehet "súlyozni", fontossági sorrendet felállítani a hátralévő két mérkőzés között?

- A selejtezősorozat kiírása miatt kénytelenek vagyunk ismét sorozatban gondolkodni - fejtegette Székely Norbert. - A realitás azt mutatja, Albániában győzelemmel, Oroszországban vereséggel, azaz egy győzelem, egy vereséges mérleggel zárhatjuk a sorozatot. Természetesen mindkét meccset szeretnénk megnyerni, de nem tehetjük meg, hogy a gyengébbnek tűnő albán csapat ellen mondjuk kísérletezzünk. Hogy miért nem? Az elsődleges cél az Európa-bajnokságra való kijutás - jó lenne első helyen a csoportot megnyerve elérni ezt, de lényegében mindegy, hányadik helyről, csak jussunk ki. A többi csoport esélyeit figyelve úgy tűnik, egy csoport lesz, amelyben öt-eggyel végez a második, és egy, ahol három-hárommal. A fennmaradó hat csoportban a második helyen végző csapatok, úgy tűnik, négy-kettővel végeznek. Amennyiben mi is így zárnánk, az ugyanolyan mérleggel végző csoportmásodikok között a kosárkülönbség dönt - ezért kell a lehető legnagyobb különbséggel nyerni Albániában. A hat várhatóan négy-kettővel végző második közül egyet feltétlenül meg kell előznünk a cél, az Eb-re való kijutás eléréséhez. Megítélésem szerint a mi csoportunk a legerősebb abból a szempontból, hogy a litvánokat mi is nagyon kis különbséggel, három, illetve kettő ponttal tudtuk legyőzni, s az oroszok is csak két ponttal verték őket. Ugyanakkor nem lebecsülve őket, de úgy tűnik, az albánok eléggé kilógnak a csoportból lefelé. A litván válogatott nagy játékereje rossz, az albánok kisebb tudása jó a kosárkülönbség szempontjából.

- A bajnokság meglepetéscsapatának, a Csatának Lelik Réka az egyik "motorja", ő kicsit később került a keretbe...

- A megállapításban pedig benne van, hogy megérdemelte. Hiszem, hogy Réka nagy hasznára lehet a válogatottnak.

- A női korosztályos válogatottak - amelyek szereplését figyelemmel kíséri - sikert sikerre halmoznak, érmes, s értékes helyezéseket szereznek Eb-ken, világbajnokságon egyaránt. Bő egy, másfél évtizede a '84-85-ös korosztály Fegyvernekyvel, Fűrész Diánával, Nagy-Bujdosó Nórával, Vajda Annával, Vida Annával negyedik helyezett, 2006-ban éppen az Ön vezetésével a Honti-Horti-Semsei-Czank-féle válogatott pedig ezüstérmes lett az U20-as Eb-n. Ez a most már sajnos lassan "kimenő" korosztály felnőtt szinten nem tudott jelentős, az utánpótlás szinten elért eredményeket még csak megközelítő sikereket, helyezéseket felmutatni. Hogy látja, a mostani fiatalok felnőtt szinten is sikeres lehetnek?

- Ami a nagy különbség az előbb említett korosztály és a jelenlegi fiatalok között, hogy ott összesen nagyjából egy csapatra való, úgy tíz nemzetközi szinten is igazán tehetséges játékos volt. A közeljövőt tekintve az utánpótlásból most kimenő kilencvenhetes évjárattól, Dubei Debóráék korosztályától a fiatalabbak felé tekintve egészen a kétezer hármas évjáratig körülbelül 20-25 nemzetközi szinten is valóban ígéretes tehetségünk van, itt már akár generációról is lehet beszélni. Reményeim szerint ha ők felnőnek, akkor ha nem is a '19-es, de később majd a '21-es, '23-as, '25-ös Európa-bajnokságokon már meghatározó lehet válogatottunk, s reményeim szerint hosszú idő után újra kijuthat majd világversenyre, vb-re vagy olimpiára.

 

Fotó - Szabó Krisztián, fiba.basketball


Vármegyei szövetségek