Női Európa Kupa: A DVTK nyerte a magyar rangadót
13
Oct
2021
Női Európa Kupa: A DVTK nyerte a magyar rangadót
2021. október 13.  |  21:20
Az Európa Kupa első fordulójában az UNI Győr MÉLY-ÚT 74-67-es vereséget szenvedett a török Elazig otthonában.
 
Dombai Réka, Török Ági, Aari McDonald és Weninger Virág találataival a Győr került előnybe a mérkőzés első három percében. A törökök 9-3 után még 11-7-re felzárkóztak. Ezt követően azonban ismét a Győr akarata érvényesült. McDonald egymaga 10 pontig jutott az első szakaszban, hat perc után a vezetésével már 19-9-re vezettek Iványi Dalma tanítványai. A pontgazdag etap azonban egy újabb fordulatot tartogatott. Az Elazig három triplája is célt ért, akik ettől friss lendületet kaptak. Az utolsó percbe érve 23-23-nál már egyenlő volt az állás. Egy újabb triplával pedig vezetett is a török alakulat. A negyed végén 28-23-as állást regisztrálhattunk. A második szakaszt is egy elazig-i dupla vezette fel, ami 30-23-nál már 19-2-es futást jelentett. A folytatásban Dombai Réka és Nevena Markovic törte meg a magyar csapat kosárcsendjét.
 
A második negyed közepén 2-4 pont között állandósult a differencia. A törököknek 35-28-nál volt egy kisebb megugrásuk, de Iványi Dalma időkérése után rendezte sorait a Győr. A negyed hajrájában 40-37-re sikerült felzárkózni. A második negyedben mindkét csapat mezőnymutatója visszaesett, egyaránt 36%-ot olvashattunk le a feleknél a statisztikai lapról. A győrieknél a 12 pontos Aari McDonald volt a legeredményesebb, az Elazignál a 13 pontos Lindsey Pulliam. A harmadik negyed elején Pulliam büntetőivel ismét növelte előnyét az Elazig. Öt és fél percen keresztül mindössze egy McDonald duplát regisztrálhattunk győri oldalon. Ez idő alatt 48-39-re elszakadtak a hazaiak. A magyar csapat időt kért, de visszatérve a pályára, egy triplával már 51-39-re elszakadt a török alakulat.
 
A harmadik negyed hajrájában Aari McDonald hármasával, illetve Varga Zsófia, Nevena Markovic és Ruff-Nagy Dóra villanásaival szépített a Győr. 55-48-nál labdájuk volt a mieinknek, hogy még közelebb kerüljenek. Ezzel nem sikerült élni. A hajrában ismét ellépett a házigazda, akik 30 perc után 59-48-ra mentek. A negyedik negyed elején újra 13 pontra nőtt a török előny. 61-48 után azonban három és fél percig az Elazig nem talált be és ezt kihasználva 61-55-re visszakapaszkodtak a győriek. Rendkívül hullámzó mérkőzés volt, mely során 5-6 egységnél sokáig nem tudott közelebb kerülni a Győr. Két és fél perc volt vissza, amikor Török Ági duplája után 65-62-nél, majd McDonald tripláját követően 68-65-nél is felcsillant a remény. A végjátékban azonban rendre érkezett török válasz. Az utolsó percben ráadásul McDonald bokasérülést szenvedett. Így végül nem sikerült fordítani és az Elazig 74-67-re megnyerte az összecsapást.
 
ELAZIG IL OZEL IDARE - UNI GYŐR MÉLY-ÚT 74-67 (28-23, 12-14, 19-11, 15-19)
 
Európa Kupa, 1. forduló
Elazig, Elazig Il Özel Idare Spor Salonu
Perlic, Mikulić, Mumini (Kurshumlija)
 
Elazig Il Ozel Idare: Morgan 19/9, Pulliam 19/9, Razheva 13, Dabakoglu 4, Yalcinkaya 4. Csere: Sonmez 5/3, Yalcin 2, Brych 8.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: McDonald 27/6, Weninger 10/6, Oroszova 7, Török 6, Dombai 3. Csere: Varga 4, Ruff-Nagy 4, Markovic 6.
 
 
 
Az Európa Kupa selejtező visszavágóján az NKA Universitas PEAC 72-64-re legyőzte a Niki Lefkadas gárdáját. Összesítésben is a pécsiek nyerték a párharcot, így az Európa Kupa főtábláján folytathatták a menetelést, ahol az izraeli Neve David Ramla volt első ellenfelük. Csirke Ferenc tanítványai hazai pályán 90-83-as győzelmet arattak.
 
Kelsey Mitchell kosara vezette fel a találkozót, majd pécsi oldalon eredményes volt Wentzel Nóra is (3-2). A folytatásban Emma Cannon értékesített egy közeli tempót, így 3-4-nél egy ponttal vezetett az izraeli együttes. Közel két perc elteltével a Ramla játékosai közül Glory Johnson újra betalált, így 6-3-ra szakadt el a vendég csapat. Ezt követően Chelsea Nelson és Wentzel Nóra kosaraival 9-8-nál újra a pécsiek kezében volt az előny. A játékrész felét átlépve, Johnson értékesített büntetőivel újból egál lett a mérkőzés (14-14). Nelson – Kiss – Szücs trió teljesítményének köszönhetően 22-16-nál elszakadni látszott a pécsi együttes. Bár a vendégeknek valamelyest sikerült közelebb férkőzniük ellenfelükhöz, az etap mégis hazai fore-ral végződött, 10 perc után 24-20 állt az eredményjelző táblán.
 
A második periódus Wentzel Nóra hárompontosával indult (27-20). Nelson újabb kosara után izraeli időkérés következett (29-20). A mérkőzés eddigi legnagyobb különbsége 32-23-nál alakult ki, melyet nagyon gyorsán felváltott az izraeliek hajrája, 32-30-nál sikerült felzárkózniuk. Ezúttal Csirke Ferenc kérte ki idejét. Az eligazításból visszatérve egy viszonylag hosszabb periódus következett további kosarak nélkül. A csendet Dudásova törte meg jól időzített tempójával (34-30). A vendég csapatnak szinte azonnal sikerült erre válaszolnia, hárompontost értékesítettek, így a felek közötti különbség újból egy pontra ugrott vissza (34-33). Wentzel Nórán és Chelsea Nelson-on volt a sor, hogy a kezükbe vegyék az irányítást, 43-35-nél újra biztosabbnak látszott a PEAC előnye. Újból egy időkérés következett – ezúttal az izraeliek vezetőedzőjén volt a sor – mely után magabiztosabban tértek vissza, és lejjebb faragtak hátrányukból (45-39). Wentzel Nóra értékesített középtávolija után Csirke Ferenc is időt kért eligazításra. Egy perc volt hátra a nagyszünet kezdetéig, mely alatt a Ramla is és a PEAC is szerzett egy-egy hárompontost, így 50-42-ről fordulhattak a felek.
 
A második félidő első pontjait Emma Cannon szerezte a Ramla együtteséből (50-44). A kosárszerzők sorába Kiss Virág is csatlakozott, megtartva csapata előnyét (52-44). Kelsey Mitchell tripláján, illetve közelijén volt a sor, így 54-49-re változott az eredmény. Az előzőekhez képest a mérkőzés képe annyiban változott, hogy – bár a pécsiek kezében volt az előny – mégis a Ramla csapata tűnt a dominánsabbnak. 54-51-nél csupán három pont volt a felek közötti különbség, míg Dudásova be nem talált, előszőr közelijével, majd hárompontosával is (59-55). Hozzá csatlakozott Szücs Réka, így újból számottevő lett a pécsiek előnye. Egy jól időzített izraeli hajrának köszönhetően 61-60-nél időkérésre kényszerült a PEAC vezetőedzője. A következőkben Ilona Selcova szerzett hárompontost, ám Kelsey Mitchell is betalált, így az eredmény érdemben változatlan maradt. Azonban, 64-64-nél – a Ramla hosszú idő óta előszőr – kiegyenlített, és nem sokkal később át is vette a vezetést egy ponttal. Ekkor viszont elképesztő teljesítményt produkált Nikola Dudasova, és egy jól időzített, utolsó másodperces hárompontosának köszönhetően újból a pécsiek kezében volt a mérkőzés. 69-67 volt az állás a negyed végén.
 
A záró szakaszt Marshall pécsi oldali büntetője, majd Cannon – az izraeliek számára nagyon fontos – tempója nyitotta. Újból egy pontos mérkőzés alakult ki a felek között (70-69). 70-71-nél a vendégek vették át a vezetést, majd 73-71-nél újra a PEAC-é volt a szó. Tovább meneteltek a csapatok, egy nagyon izgalmas mérkőzést produkálva a nézők számára, végül pontosan a negyed felénél – 77-74-es pécsi vezetésnél – az izraeliek kértek időt. Visszatérve Mitchell értékesített egy ‘jó plusz’ triplát, így 77-78-nál előszőr a Ramla-é, majd 79-78-nál a PEAC-é volt a szó. Kiss Virág fault-ját követően két büntető volt Emma Cannon jutalma, melyekből egyet értékesített, így 79-79-nél egálra változott a mérkőzés. Kevesebb, mint két és fél perc volt hátra a találkozóból, és Csirke Ferenc kért időt. Visszaérkezve a pécsiek egy eddig nem látott sebességbe kapcsoltak és 83-79-re szakadtak el ellenfelüktől. Újabb időkérés következett, ezúttal izraeli oldalról. Chelsea Nelson értékesítette az eligazítás előtt kiérdemelt büntetőjét, melyhez csatlakozott egy közeli dobás is – illetve még egy büntető – vagyis összesítésben 86-81-re változott az állás. Az utolsó másodpercekben a Ramla hősies küzdésének ellenére sem tudta megváltoztatni a mérkőzés végét, 90-83-nál az NKA Universitas PEAC Pécs csapata magabiztosan nyerte az Európa Kupa első fordulóját.
 
NKA UNIVERSITAS PEAC - NEVE DAVID RAMLA 90-83 (24-20, 26-22, 19-25, 21-16)
 
Európa Kupa, 1. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
Cankovic, Jovanic, Katic (Lasetovic)
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 13/3, Nelson 18, Wentzel 23/6, Marshall 1, Dudásova 18/9. Csere: Sarok -, Szücs 9/3, Selcova 8/6.
 
Neve David Ramla: Baron 19/12, Mitchell 26/9, Johnson 8/3, Cannon 20, Eisner 3/3. Csere: Hannoun 5/3, Shalom 2.
 
 
 
Az Európa Kupa F-csoportjának magyar rangadóján a DVTK 67-52-re legyőzte a Ludovika-FCSM Csatát.
 
A két csapat a bajnokságban már találkozott. Akkor a Ludovika-FCSM Csata hazai pályán hosszabbítást követően ünnepelhetett 78-69-es győzelmet. Simon Zsófia ezúttal nem állt a hazaiak rendelkezésére. Stasha Carey és Cheridene Green kosárváltása vezette fel a találkozót. Az első percekben 6-2-es előnybe került a DVTK. Eközben a Csatát Zele Dorina bokasérülése is hátráltatta. A későbbiekben Zele visszatérhetett a pályára. Az első negyed utolsó három percébe érkezve 6-6 után Hegedűs Janka triplájával először vezetett az összecsapáson a házigazda. Az ekkor megszerzett előnyét az első szakaszban már végig őrizte a Csata. Kiss Angelika és Horváth Bernadett egy-egy találata zárta le a negyedet, melynek végén 15-10 állt az eredményjelzőn. A második etap elején Gyöngyösi Janka és Lelik Réka révén tovább nőtt a hazai előny. 20-12-nél már 8 egységgel jártak előrébb Tursics Krisztián tanítványai.
 
A DVTK oldalán a második szakasz első két percében mindössze Cheridene Green dupláját jegyezhettük fel. A folytatásban viszont a brit center mellett Tóth Franka és Snezana Bogicevic is betalált, így 22-19-nél már karnyújtásnyi közelségbe került a DVTK. Időt kért a Csata, a játék képe azonban nem változott. Snezana Bogicevic révén 22-22-nél egyenlítettek Földi Attila tanítványai, majd Green büntetőjével a vezetést is átvették. A félidőig innentől fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. A nagyszünetben 33-31-nél a DVTK járt előrébb. Cheridene Green már ekkor 18 pontnál tartott. A Csata legeredményesebbje a 7 pontos Hegedűs Janka volt.  A harmadik negyed elején Green megszerezte a 20. pontját is. Erre Stasha Carey válaszolt egy triplával. A félidő hajrájához hasonlóan így továbbra is kiegyenlített mederben zajlott a küzdelem.
 
A harmadik negyed közepén 36-36 után Milica Jovanovic triplájával és Medgyessy Dóra duplájával kezdte leszakítani riválisát a DVTK. Amikor pedig Snezana Bogicevic megszerezte saját maga és csapata első tripláját ezen az estén, már 44-38-ra vezetett a DVTK. A hullámzó találkozó azonban tartogatott még fordulatokat. A harmadik negyed második felében öt percen át nem talált be a miskolci gárda. Végül 7-0-val zárta ezt a 10 percet a Csata és a játékrész végén 45-44-nél visszavette a kezdeményezést. A negyedik etapot Cheridene Green és Hegedűs Janka kosárváltása vezette fel. Zele Dorina triplája után 50-48-ra még a Csata vezetett. Green négy pontjával és Medgyessy Dóra triplájával 55-52-re fordított a DVTK és azóta már tudjuk, hogy ez volt ennek az estének a döntő momentuma. Az utolsó hat percben ugyanis nem talált be a Csata. A DVTK jelentősen feljavult támadásban, a 14 mezőnykísérletéből 8-at értékesített a záró szakaszban. Az utolsó két percbe érve már a 10 pontot is elérte Medgyessy Dóráék előnye. Ezt követően a DVTK irányítója még egy triplát is értékesített, majd Kányási Veronika két büntetője alakította ki a 67-52-es végeredményt.
 
LUDOVIKA-FCSM CSATA - DVTK 52-67 (15-10, 16-23, 14-11, 7-23)
 
Európa Kupa, 1. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Zenis, Zubak, Szczesny (Gincsai)
 
Ludovika-FCSM Csata: Balogh, Horváth 6, Lelik 8/3, Lelik 10/6, Carey 7/3. Csere: Gyöngyösi, Hegedűs 13/3, Toman, Böröndy 6.
 
DVTK: Green 33, Aho, Medgyessy 8/6, Jovanovic 3/3, Bernáth 2. Csere: Kányási 4, Bogicevic 11/3, Tóth 2, Kiss 4.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek