Utánpótlás bajnokságok, lányok: Kezdetét vette az idény
30
Sep
2021
Utánpótlás bajnokságok, lányok: Kezdetét vette az idény
2021. szeptember 30.  |  11:00
Szeptemberben a selejtezőkkel kezdetét vették a leány, illetve a fiú serdülő, kadett és junior bajnokságok. A lányoknál a serdülő és a junior korosztályban lebonyolították a két selejtezőkört, a kadetteknél ezen a hétvégén kerül sor a másodikra. Lássuk, milyen eredmények születtek, és hogyan folytatódnak a küzdelmek!
 
 
 
 
Leány serdülő
 
A leány serdülőknél 5 csoportban összesen 20 csapat indulhatott a Selejtező I.-ben, de végül összesen csak 17-en léptek pályára. A csoportok első két helyezettjei bejutottak a felsőházi alapszakasz csoportokba, a 3-4. helyezettekhez pedig újabb együttesek csatlakoztak a Selejtező II. során, ahol az volt a tét, hogy eldöntsék egymás között, kik kerülnek a középházba.
 
 
A Selejtező I.-ben a BEAC-Újbuda KA/A és a DVTK Akadémia/A ellentmondást nem tűrően nyerte meg csoportját, hatalmas volt a különbség köztük és csoportellenfeleik között. A BEAC mögött viszonylag simán lett második a Széchenyi KA/A, és a felsőházban folytatja a Kecskeméti KA/A is, amely a Dávid Kornél KA/A-t legyőzve lett második a DVTK mögött.
 
A C csoportban a Vasas a Szekszárd elleni 15 pontos sikere mellett két minimális (3, illetve 4 pont) különbségű győzelemmel nyerte a kvartettet a Szegedi KE-t megelőzve, amely egyetlen ponttal múlta csak felül a Darazsak Sportakadémiát az egymás elleni, sorsdöntő összecsapáson (51-52). Az E csoportban mindössze két együttes volt, így a Csata DSE és a Bajai NKK is bejutottak a felsőházba. A D csoportban pedig gyorsan eldőlt, hogy a BEAC második csapata nem lesz olyan eredményes, mint az első - a Zsíros Akadémia Kőbánya és az NKA Pécs/A végeztek az első két helyen.
 
 
 
A Selejtező II. A csoportjában a Kanizsa DKK és a Soproni Darazsak Sportakadémia/A egymás ellen szoros találkozót vívtak (61-54), a DEAC-ot és az NKA Pécs/B-t viszont nagy különbséggel verte mindkét együttes. A B csoportban a Darazsak Sportakadémia kiemelkedett, az Óbudai Kaszások pedig a 60 pontos tripla-duplát (14 pattanó, 11 szerzett labda, 78 VAL) elérő Babay-Bognár Kinga vezetésével 82-70-re verte a Nyíregyházi Kosársuli/A-t, ezzel a második helyen zárt.
 
A C csoportban is csak hárman voltak, és mivel az MTK Budapest nem tudott 10 játékost nevezni a meccsekre, így a Vasas Akadémia/B és a Török Flóris-Törekvés SE/A szerezték meg az első két helyet ebben a sorrendben. A D csoportot az Atomerőmű-KSC Szekszárd uralta, és a Dávid Kornél KA/A-nak sem okozott gondot a második pozíció megszerzése a BSC és a Kecskeméti KA/B előtt. Az E csoportban a DVTK Akadémia/B magasodott a mezőny többi tagja fölé, a BEAC-Újbuda KA/B pedig 43-36-ra verte a selejtező utolsó meccsén a Szolnoki Sportcentrum/A-t, ezzel megelőzte a Tisza-partiakat és a Gödi SE-t is.
 
 
 
Az alapszakasz felsőházának nyugati csoportja:
 
NKA Pécs/A
BEAC-Újbuda KA/A
Bajai NKK
Vasas Akadémia/A
Széchenyi KA/A
 
Az alapszakasz felsőházának keleti csoportja:
 
Csata DSE
DVTK Akadémia/A
Kecskeméti KA/A
Szegedi KE/A
Zsíros Akadémia Kőbánya
 
Az alapszakasz középházának nyugati csoportja:
 
Kanizsa DKK
Soproni Darazsak Sportakadémia/A
Darazsak Sportakadémia
Atomerőmű-KSC Szekszárd
Dávid Kornél KA/A
 
Az alapszakasz középházának keleti csoportja:
 
Óbudai Kaszások
Vasas Akadémia/B
Török Flóris-Törekvés SE/A
DVTK Akadémia/B
BEAC-Újbuda KA/B
 
A hivatalos játéknapok a felső- és a középházban is október 16., november 6., november 27., december 11. és január 15.
 
 
 
 
Leány kadett
 
A leány kadett korosztályban az elmúlt évek eredményei alapján elkészített kiemelési lista első nyolc helyezettje automatikusan az Alapszakasz Főtábla I.-re került. A Selejtező I.-ben összesen 16 együttes indult 4 csoportban, és a csoportelsők kerültek még az Alapszakasz Főtábla I.-re a kiemeltek mellé. A másik 12 gárda mellé érkezik 6 csapat, ez a 18 együttes pedig 6 darab 3 fős csoportban játszik a hétvégén a Selejtező II.-ben - innen az első helyezettek mennek majd az Alapszakasz Főtábla II.-re, azaz a C csoportba.
 
 
A Selejtező I. A csoportját nagyon simán nyerte a BEAC-Újbuda KA/A, a másik három kvartett viszont nem volt ennyire egyértelmű. A D csoportban a Darazsak Sportakadémia/B 62-54-re verte a "csoportdöntőn" a Szegedi KE-t, a Kiss Lenke KA/A pedig úgy végzett 3-0-lal a C jelű négyesben, hogy az első mérkőzését 10, a következő két találkozóját pedig 2, illetve 1 ponttal nyerte. A B csoportban körbeverés volt az első három helyezett között. A PVSK NKA/A 6 ponttal kikapott a Bajai NKK-tól (52-58), de 71 ponttal verte a Zalaegerszegi KTE-t (122-51), amely az utolsó napon legyőzte a Baját (47-61), így a pécsiek lettek az elsők.
 
 
 
Az alapszakasz főtáblájának A csoportja:
 
NKA Pécs/A
BEAC-Újbuda KA/A
DVTK Akadémia/A
Kecskeméti KA/A
Csata DSE
Darazsak Sportakadémia/B
 
Az alapszakasz főtáblájának B csoportja:
 
Kiss Lenke KA/A
Vasas Akadémia/A
Darazsak Sportakadémia/A
PVSK NKA/A
Atomerőmű-KSC Szekszárd
Zsíros Akadémia Kőbánya
 
 
A C csoport résztvevői, illetve programja természetesen a hétvégi Selejtező II. után derülnek ki.
 
 
 
 
Leány junior
 
A leány junioroknál a lebonyolítás ugyanaz, mint a leány kadett korosztályban, annyi kiegészítéssel, hogy mivel nem érkezett elég nevezés a Selejtező II.-re, így onnan nem a hat csoportelső ment az Alapszakasz Főtábla II.-re, hanem az öt csoportelső és a legjobb csoportmásodik.
 
 
A Selejtező I.-ben, az A csoportban az utolsó mérkőzésre maradt a döntés a csoportgyőztes kilétéről - 76-71-re nyerte ezt a meccset a Kecskeméti KC/A a Török Flóris-Törekvés SE/A ellen, ezzel lett végül első. A B csoport nem okozott gondot a Miskolci SI Vadmacskák számára, akiknek a legszorosabb találkozójuk 22 pont különbségű volt. A C jelű négyesben a Nyíregyházi Kosársuli járt pont ugyanilyen cipőben, a háromfős D csoportban pedig az NKA Pécs/B 76-75-re legyőzte a Széchenyi KA-t, ami később elégnek bizonyult az első helyhez.
 
 
 
A Selejtező II.-ben az előbb említett Széchenyi KA könnyedén múlta felül a Darazsak Sportakadémia/B-t és az MTK Budapestet, és ugyanez igaz volt a Szegedi KE/A-ra is, amely 21 ponttal verte a PVSK NKA/A-t, a DEAC-ot pedig 51 egységgel múlta felül. A C csoport a Kanizsai Vadmacskáké volt a Zalaegerszegi KTE-t és a Szolnoki MÁV SE-t megelőzve, a D és az E csoport viszont szorosabban alakult. A Dávid Kornél KA/A a BEAC-Újbuda KA/M-et 9, a Vasas Akadémia/B-t pedig 11 ponttal verte. Az E jelű trióban pedig a Kiss Lenke KA/A egyetlen ponttal győzte le a "csoportfináléban" a Török Flóris-Törekvés SE/A-t - ezzel viszont utóbbi is bekerült az alapszakasz C csoportba.
 
 
 
Az alapszakasz főtáblájának A csoportja:
 
NKA Pécs/B
Csata DSE
Nyíregyházi Kosársuli
Vasas Akadémia
DVTK Akadémia
Zsíros Akadémia Kőbánya
 
Az alapszakasz főtáblájának B csoportja:
 
Kecskeméti KC/A
Atomerőmű-KSC Szekszárd
Miskolci SI Vadmacskák
NKA Pécs/A
BEAC Újbuda KA
Darazsak Sportakadémia
 
Az alapszakasz főtáblájának C csoportja:
 
Kiss Lenke KA/A
Kanizsai Vadmacskák SE
Szegedi KE/A
Széchenyi KA/A
Török Flóris-Törekvés SE/A
Dávid Kornél KA/A
 
A szezon jövő héten indul mindhárom csoportban - az A csoport és a B csoport programja megtalálható az MKOSZ honlapján, ugyanitt lesz elérhető a C jelű hatos menetrendje is.

Vármegyei szövetségek