Tippmix Férfi NB I: A Falco kiütéses sikert aratott Székesfehérváron
26
Sep
2021
Tippmix Férfi NB I: A Falco kiütéses sikert aratott Székesfehérváron
2021. szeptember 26.  |  10:32
Mócsán Bálint nélkül állt fel Oroszlányon a Körmend, amely Zalaegerszegen nyert az első fordulóban, míg az MVM-OSE Lions idegenben szenvedett vereséget.
 
Közel másfél percet kellett várni az első kosárra, de az látványosra sikerült, Garrett zsákolt. Sok hibával kezdtek a csapatok, Ihring révén egyenlített az MVM-OSE Lions. White tripilájával megint az Egis Körmend került lépéselőnybe, majd Takács is hozzátett kettőt, a találkozó eleje egyértelműen a vendégeké volt (2-7). Szavics sportszerűtlen hibája után megkezdte a felzárkózást az oroszlányi együttes, sőt, Minchev sarokhármasával a fordítás is meglett (9-7). Továbbra sem találták a dobóformájukat a felek, de egy 10-4-es futással a körmendiek zárták jobban az első etapot. 13-17.
 
Parrish bravúrkosara és és Miliszavljevics szép betörése után már a hazaiaknál volt az előny, és hiába Garrett közelije, Minchev egy triplát küldött a helyére (21-19). Durázi palánkos távolija jókor jött lélektani szempontból a vendégeknek, időt is kért Sebastjan Krasovec. Miliszavljevics 2+1-es akciójával egyenlített újra az OSE, teljesen kiegyenlített volt a találkozó, nemcsak a dobott pontokat, hanem a mutatott játékos tekintve is (26-26). Innen csinált egy 5-0-ás futást a vendég gárda, és a megszerzett lendület kitartott a nagyszünetig. 33-41.
 
A fordulás után Stokes állt bele egy triplába egyből, amivel a tízet is átlépték a vendégek, de ami nagyobb aggodalomra adott okot a hazaiaknál az Molnár sérülése volt. Állandósulni látszott a kétszámjegyű különbség, jött a hazai időkérés (35-46). A kis szünet megtette a hatását, innen egy 6-0-át repesztettek Rujákék, ezúttal Antonisz Konsztantinidesz volt kénytelen magához hívni az övéit (41-46). A felzárkózás nem tartott sokáig, Garrett és Szavics is remek napot fogott ki a körmendiektől, visszaállt a közte tíz (43-53). Nem sikerült váltania az MVM-OSE Lionsnak, tízpontos hátrányból várhatta a záró felvonást. 53-63.
 
Szavics és Garrett mellé fellépett Durázi is a körmendieknél, egyre jobban távolodtak egymástól az együttesek (57-72). Elkezdett zárkózni az OSE, Minchev zsákolását követően bejött tízen belülre a csapat, sőt, Garamvölgyi is eredményes tudott lenni (65-72). Egy vendég időkérést követően tovább nyomtak a hazaiak, Ihring két kosara után már csak három volt közte (69-72). Ferencz talált be kintről egy kritikus pillanatban, amire már nem tudott reagálni a hazai csapat. Az MVM-OSE Lions óriásit hajrázott, de az Egis Körmend megérdemeltem nyerte meg a piros-fekete rangadót. 72-78.
 
MVM-OSE Lions – Egis Körmend 72-78 (13-17, 20-24, 20-22, 19-15)
 
Bajnokság, 2. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Papp P., Balog Gy., Győrfy R. (Hartyáni Zs.)
 
Oroszlány: Ihring 22/12, Miliszavljevics 14/3, Carev 2, Minchev 13/6, Molnár 4. Cserék: Parrish 10/6, Garamvölgyi 4, Ruják 2, Dorogi 1.
 
Körmend: Stokes 15/6, Takács 2, White 3/3, Szavics 20/9, Garrett 16. Cserék: Kenéz 2, Ferencz 6/6, Durázi 14/6, Balogh -, Krivacsevics -.
 
 
 
A szerdán a Körmendtől vereséget szenvedő ZTE a Kaposvár ellen szeretett volna javítani a bajnokság második fordulójában.  Nikola Lazics fiai viszont a Kecskemét elleni idegenbeli sikert meglovagolva – kiválóan védekeztek, mindössze 62 pontot kaptak Hendleinék – újabb skalpra vágytak, ezúttal Zalában.
 
Bővült a zalai rotáció: Teo Cizmic a fiatal Csuti Kornélra és Mustapha Heronra is számíthatott. A KKK is teljes kerettel várhatta az összecsapást, melyen immár volt csapata ellen lépett pályára a ZTE új csapatkapitánya, Révész Ádám.
 
Jól kezdett a ZTE, a túloldalon a Dennis Rodman-re hajazó Martin tartotta a lépést, majd a tavalyi szezont még Egerszegen kezdő Plézer lopott ügyesen labdát és szerzett kosarat. 16-9-nél érezte úgy először Lazics mester, hogy ideje tanácsokat adni játékosainak. Teo Cizmic négy magyarra váltott, a KKK pedig elkezdte a felzárkózást. Hazai szempontból a legjobbkor jött Guyton triplája, a negyed végeredményét azonban Kranjski dudaszavas kosara jelentette. 29-22-re a ZTE vezetett.
 
Állandósult a 7-8 pontos hazai fór, s továbbra is Martin volt a kaposvári pontfelelős. A kecskeméti siker egyik kovácsa, Hilliard csak a 15. perc környékén talált be először, ezt követően azonban egy jobban jött fel a somogyi alakulat. Éledt a kb. 60 fős somogyi tábor is, főleg, amikor Fod is betalált és már csak egy volt közte. Ismét hazai tripla adta a mentőövet a ZTE-nek, előbb Wilson, majd Guyton volt eredményes távolról. 44-39 volt a félidei eredmény, teljesen nyílt volt a találkozó; a hazaiaknál Wilson és Harris, míg a vendégeknél Ford és Martin emelkedtek ki. A ZTE uralta a palánk alatti területeket, Nikola Lazics leginkább a támadólepattanók miatt bosszankodhatott, teljesen jogosan: 11-szer kaparintották meg a kaposvári palánk alatt a játékszert az egerszegiek.
 
Németh Ákos szép megmozdulásainak tapsolhatott az egerszegi publikum, hasznosan játszott a Körmendről érkezett játékos. Révészről nagy teher esett le, amikor kintről betalált, ezt követően azonban néhány kétes játékvezetői ítélet kapcsán kissé felpaprikázódott a hangulat. Mindebből a KKK jött ki jobban, Kranjski hármasával átvették a vezetést. Ez volt a 2. sikeres hármas vendégoldalról, a 14. próbálkozás után… Pontatlanul játszott a ZTE, Hilliard büntetőkkel növelte háromra a vendégek előnyét a negyed végén.
 
56-59-ről kezdődött a záró negyed, Harris 2+1-e, majd Guyton okos hármasa ismét zalai előnyt jelentett. Németh Ákos szépen blokkolta Hilliardot, majd ismét Guyton talált be, de Martinnak mindig volt válasza. Körömrágós lett a meccs, hol egyik, hol másik csapat vezetett 1-2 ponttal, jól szórakoztak a kilátogató nézők. Wilson és Martin pontcsatáját is hozták ezek a percek, miközben mindketten begyűjtötték 4. faultjukat is. Amikor egy pontos hazai előnynél Wilson estében szerzett hármast, robbant a csarnok. A négy pont azonban még nem volt életbiztosítás, az utolsó percben egy pontra zárkózott a somogyi csapat. Faultoltak a vendégek, ám mindkét büntető sikeres volt, s bár maradt még 3,7 másodperc, a KKK nem jutott dobásig. 80-77-re győzött a ZTE, meggyőző fölénnyel nyerve a lepattanócsatát – végül 16 támadót kapartak össze az egerszegiek, – és szerdával ellentétben higgadtak tudtak maradni a kritikus utolsó percekben is. A Kaposvár nem bírta el Price betlijét és távolról is nagyon indiszponáltan dobott – légiós-sora 0/13-as lőlapot tudott felmutatni a triplavonalon túlról… A ZTE-ben a 21 pontig jutó Wilson és az izmos dupla-duplát felmutató Harris (15 pont, 10 pattanó) vitték a prímet, de Németh Ákos és Polster Attila is hasznosan kosarazott. Ha nem is könnyen, de a hazaiak megérdemelten nyerték meg a szoros találkozót.
 
Zalakerámia ZTE KK - Kaposvári KK 80-77 (29-22, 15-17, 12-20, 24-18)
 
Bajnokság, 2. forduló
Zalaegerszeg
Kapitány G., Tözsér D., Sörlei A. (Dr. Páli K.)
 
Zalakerámia ZTE KK: Wilson 21/6, Németh Á. 4, Polster -, Révész 6/3, Harris 15. Cserék: Simo -, Barnett 8/3, Bonifert -, Horti 6, Guyton 16/12, Heron 4.
 
Kaposvári KK: Hilliard 17/3, Krjanski 7/3 ,Plézer 5/3, Ford 19,Martin 25. Cserék: Price 2, Csorvási -, Hendlein 2, Paár -.
 
 
 
Fej-fej mellett haladtak a csapatok a találkozó elején egészen 8-8-ig, amikor jött egy 9-2-es futás a Falco részéről, időt is kért az Alba. (10-17) A szünetet követően Takács Milán törte meg kosárcsendet, de egyből a másik oldalon Golomán szerzett kosarat, ekkor már 7 pontnál járt a magasember. Perl büntetőivel tíz pontra bővült a különbség a két csapat között, a fehérváriaknak megvoltak a lehetőségeik, de nem tudtak élni vele. (12-22) Pongó szerzett pontokat a büntetőről, de az utolsó percbe lépve továbbra is változatlan volt a különbség. (14-24) A dudaszó előtt még Perl szerzett kosarat, amire még Laksa tudott válaszolni. 16-29
 
A második felvonás elején kosár kosarat követett mindkét oldalon, majd Balsay triplája törte meg a menetet, de erre is tudott válaszolni Kovács, de Balsay tovább folytatta a remekelést, így a szökni próbáló Falcót sikerült nem elengedni, így maradt a tízpontos különbség és a vendégek részéről időkérés következett. (28-38) Steele trojkájával hosszú idő után tízen belülre zárkózott a hazai együttes, de gyorsan orvosolták a szombathelyiek a szituációt egy kosárral. A Falco próbálta növelni előnyét, Keller triplájával 13-ra nőtt ez, de Szabó egyből egy középtávolival válaszolt rá. (37-48) Golomán zsákolásával ötvenedik pontját szerezte meg a vendégegyüttes, majd még egy ráadás büntetőt is dobhatott, amit érvényesíteni tudott, aztán Váradi triplázott tizenöt másodperccel a vége előtt (39-54). Laksa harcolt ki büntetőket, amit be is dobott, így tizenhárom pontos szombathelyi vezetéssel fordulhattak a csapatok. 41-54
 
Perl indított nagyszerűen, hiszen egymaga csinált egy 2-6-os futást, majd Golomán szerzett még kosarat, így majdnem húszpontos különbség alakult ki. (43-62) Laksa büntetőivel megtört a hazai kosárcsend és röpke pillanat alatt tizenhárom pontra redukálódott a különbség Pongó kosarát követően, jött is az időkérés. (49-62) Az egész mérkőzésen érezhető volt a feszültség, de a harmadik negyedben többször is volt olyan szituáció, mely megkérdőjelezhető volt mindkét oldalon. Golomán törte meg a vendégek kosárcsendjét, majd kis idő múlva reklamálásért Barac kapott technikai faultot. (50-66) Az elmúlt percek feszültségét Benke egy triplával fojtotta el, ezzel megint húsz körülire duzzadt a különbség. (50-69) Vojvoda szerzett több pontot, majd Váradi dobott távolról egy hármast. (54-73) Több eladott labda is volt a hazaiaknál, de nem mindegyiket tudta érvényesíteni a Falco, a végszó a negyedben Mulalicsé volt. 56-75
 
Omenaka indított egy erőteljes zsákolással az utolsó etapban, de a plusz egyet nem tudta érvényesíteni. Somogyi büntetőjével a Falco is megszerezte első pontját a negyedben, de Szabó egyből trojkázott egyet. (61-76) Kezdett egyre jobban szétesni az Alba védekezése, ezt ki is használták a vendégek és tovább növelték előnyüket, melyre jött is az időkérés. (61-84) Nem sikerült változtatnia a hazaiaknak, és így egy 0-6-os rohamot kaptak. (61-90) Pongó 2+1-es akciót csinált, majd Keller szerzett kosarat. (64-96) Még pár kosár született a mérkőzés végéig, így harminckét pontos vendég győzelemmel ért véget a találkozó. 66-98
 
Alba Fehérvár – Falco KC Szombathely 66-98 (16-29, 25-25, 15-21, 10-23)
 
Bajnokság, 2. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi T., Praksch P., Pozsonyi L. (Dernei G.)
 
Alba: Pongó 7, Vojvoda 11, Lukács 8, Laksa 7, Steele 13/3, Csere: Omenaka 2, Takács Mi. 4, Mulalic 4, Balsay 5/3, Szabó 5/3,
 
Falco: Váradi 13/9, Somogyi 8/3, Benke 11/3, Golomán 16, Keller 11/6, Csere: Kovács 7/3, Barac 13/3, Clark 1, Perl 18, Verasztó -,
 
 
 
Mindkét csapat az első győzelmére hajtott, ugyanis a Kecskemét a Kaposvártól, míg a Nyíregyháza a Debrecentől kapott ki az előző körben.
 
Egy 4-0-ás nyitást csinálta a KTE, és bár rendezte sorait a Nyíregyháza, az első öt perc egyértelműen a vendégeké volt. (6-13). Pethő Ákos időkérése után megtalálta a játékát a Blue Sharks, amely Johnson és Bryce remek játékával kiegyenlített (13-13). Hiába hívta magához az övéit Váradi Kornél is, nem tört meg a hazaiak lendülete, akik a negyed végére a vezetést is átvették. 19-15.
 
Kiegyenlítetté vált a mérkőzés, érdemben egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól, keresték egymáson a fogást a felek (23-22). Johnson ezúttal is ponterősen kosárlabdázott, a másik oldalon Milutinovics volt elemében a maga 7 pontjával. A hazaiak irányítója mellé elkezdett fellépni Bryce is, meglépett öttel a Nyíregyháza (33-28). Innen sikerült még egálra feljönnie a vendégeknek, de végül Bazsó duplájával a hazaiak mehettek előnnyel a nagyszünetre. 38-36.
 
A fordulás után sokáig nem történt érdemi változás, már ami a játék képét illeti, majd feljebb kapcsolta a rakétákat a Blue Sharks és elkezdte leszakítani az ellenfelét, jött is a vendég időkérés (52-43). Bryce állhatott a vonalhoz, be is ment mindkettő, kétszámjegyűre duzzadt a hazai előny. A hátvéd is elkapta a fonalat, kisvártatva egy triplát is a helyére küldött, nem tudott reagálni a KTE. 60-53.
 
A kezdeti percekben maradt a közte tíz körüli eredmény, majd Jaramaz vette a hátára a csapatát, időt kellett kérnie a hazaiaknak (63-58). Nem sikerült lelassítani a vendégeket, akik kisvártatva két pontra is feljöttek, a lehető legjobbkor jött LeDay zsákolása hazai szempontból (67-63). Bryce küldött a helyére egy óriási hármast, öttel léptek meg a cápák kicsivel kevesebb, mint négy perccel a vége előtt (70-65). Dramicsanin hármasa beesett, egylabdányi maradt a differencia két perccel a vége előtt. Wittmann büntetőzhetett, de csak a második ment be, míg túloldalon Mokánszki hibázott el egy hármast, a vonalról javított kicsivel később (75-71). Egy perc volt már csak vissza, Bryce ütött oda Pollardnak, aki szintén csak egyet küldött a helyére (75-72). Johnson adta el a játékszert, amiből Jaramaz ziccerezhetett, egypontos vezetésnél, 30 másodperccel a vége előtt időt kért Pethő Ákos. Johnson triplája kimaradt, az ellentámadásból Jaramaz 0.5 tizedmásodperccel az órán a sarokból két emberrel a nyakán beküldött egy triplát, de itt még nem volt vége! A hátralevő fél másodpercben az alapvonali bedobásból Pipiras is kosarat szerzett, de hosszas videózás után kiderült, hogy ez már időn túl volt, a KTE szerezte meg az első győzelmét a szezonban.
 
HÜBNER Nyíregyháza BS - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 75-77 (19-15, 19-21, 22-17, 15-24)
 
Bajnokság, 2. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: Győrffy P., Nagy V., Szilágyi B. (Bognár T.)
 
Nyíregyháza: Johnson 24/9, Kiss -, Bryce 25/9, Pipiras 7/3, Tóth 2. Cserék: Bus 2, Bazsó 2, Mokánszki 4, LeDay 9.
 
Kecskemét: Pollard 18, Jaramaz 24/12, Milutinovics 12/3, Kucsera 4, Karahodzsics 6. Cserék: Wittmann 1, Kiss 3, Dramicsanin 9/3.

Vármegyei szövetségek