Tippmix Női NB I: Sima győzelemmel kezdett a Sopron és a Győr is
26
Sep
2021
Tippmix Női NB I: Sima győzelemmel kezdett a Sopron és a Győr is
2021. szeptember 26.  |  10:20
A bajnokság nyitó fordulójában a Sopron Basket 83-59-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában.
 
A mérkőzés elején igyekezett magához ragadni az irányítást a címvédő. Határ Bernadett hat pontjára sokáig mindössze Tóth Orsolya válasza érkezett. A folytatásban Papp Dia és Budácsik Dorottya villanásaival zárkózott a Vasas, de amikor előbb Nevena Jovanovic, majd Czukor Dalma triplája is célt ért, 16-6-nál már 10 egységgel járt előrébb a Sopron. A legnagyobb differencia az első szakaszban 16 pont volt a felek között. Végül 10 perc játékot követően 26-12-re vezetett a Sopron, mely a duplákat tekintve a 13 kísérletéből 9-et értékesített.
 
A második szakaszt Határ Bernadett duplája indította, amivel már 28-12-es állást rögzíthettünk. A Vasas részéről Nadija Smailbegovic értékesített triplát a játékrész elején. A különbség 13-15 egység között állandósult. Mindkét csapat játékába egy kicsit több pontatlanság csúszott ekkor, ami az első fordulóban teljesen érhető. A negyed feléhez közelítve Gáspár Dávid rendelte magához tanítványait. Visszatérve a pályára a Vasas kapott el egy jobb sorozatot, melyet Smailbegovic második hárompontosa indított. Ennek eredményeként 34-23-nál 11 pontra feljöttek a hazaiak. A folytatásban a Sopron 6-0-val erősítette meg fölényét és végül a félidőben is magabiztosan 40-25-re vezetett.
 
20 perc játék után Határ Bernadett 10, Fegyverneky Zsófia 8 egységnél járt a címvédőnél. A Vasas legeredméyesebbje a 7 pontos Papp Dia volt. A harmadik szakasz elején Czukor Dalma és Varga Alíz vezetésével 46-27-re elszakadt a Sopron. Milos Pavlovic gyorsan magához rendelte tanítványait és rendezte sorait védekezésben a Vasas. A következő négy percet 10-3-ra hozták a hazaiak, amivel 49-37-re visszajöttek. A kisebb soproni kosárcsendet Aby Gaye törte meg, de a korábbi 20 pont környéki előnyt nem tudta visszaállítani a Sopron. Bach Boglárka triplája után 54-43-nál ismét 11 egység volt a két gárda között. A negyed hajráját büntetők tették töredezetté, 30 perc játék után 61-47-re ment a Sopron.
 
A döntő futást a címvédő a negyedik szakasz elején vitte be. Varga Sára triplájával és Határ Bernadett ziccerével egy perc alatt 66-47-re módosult az állás. Nem sokkal később Nevena Jovanovic 2+1-es megoldásával 69-49-nél érte el először a 20 pontot a soproni előny. Ekkor már egyértelműen megmutatkozott a fizikális különbség a két együttes között. Becsülettel küzdött a házigazda, de a hajrában 27 egységre ugrott a differencia. Végül a soproni csapatban minden nevezett játékos pályára lépett és szerzett pontot, így köztük a sportakadémiai növendékek, mint Sitku Zsuzsanna, Molnárova Laura és Kókai Patrícia is. A 83-59-es végeredményt hozó találkozón soproni oldalon 16 pontos Aby Gaye lett a legeredményesebb. A Vasasnál Bach Boglárka zárt 17 ponttal.
 
VASAS AKADÉMIA - SOPRON BASKET 59-83 (12-26, 15-14, 20-21, 12-22)
 
Bajnokság, 1, forduló
Budapest, VASAS Pasarét Sportcentrum
Minár L., Major Á., Rózsavölgyi A. (Gorka Sz.)
 
Vasas Akadémia: Budácsik 4, Papp 11, Pusztai, Tóth 5, Madár E. 2. Csere: Bach 17/6, Smailbegovic 10/6, Siklós 3, Szererencsés, Salamon 5, Madár K. 2.
 
Sopron Basket: Fegyverneky 8, Varga 10/3, Jovanovic 14/3, Czukor 9/3, Határ 14. Csere: Sitku 5, Molnarova 2, Kókai 2, Varga S. 3/3, Gaye 16.
 
 
 
Szombaton megkezdődött a magyar bajnokság. Az első forduló mérkőzésén a PINKK Pécsi 424 látta vendégül az UNI Győr csapatát, melyből 66-92-re Iványi Dalma vezetőedző együttese jött ki győztesül.
 
A hazaiak pontjaival indult a mérkőzés, melyre a Győr szinte azonnal reagálni tudott Weininger Virág sikeres büntetőivel (2-2). Dombai Réka további kosaraival, illetve Török Ágnes hárompontosával, sikerült a vendégeknek előszőr átvenni a vezetést (4-7). Ám ez nem tartottt sokáig, hiszen a PINKK együttese egyből felzárkózott az újonnan igazolt Révész Luca pontjaival. Egy darabig a két fél fej-fej mellett haladt, végül Oroszová büntetőivel Iványi Dalma tanítványai nyolc egységnyi előnyt szereztek, amit meg is tartottak az etap végéig (14-22).
 
A második negyed elején Dombai Réka sikeres középtávolija tovább növelte a győriek előnyét (14-24). A PINKK oldaláról Zsilinszky Lilla pontjai jelentették a mentőövet, találataival visszahozta csapatát 10 pont alá (17-24). Ezt követően újabb Dombai kosarak következtek, megnövelve ezzel a vendégek előnyét, és visszaállítva a különbséget 12 pontra a felek között(17-30). A pécsi oldalról, Engelman sikeres hárompontosával, illetve Mujonovic büntetőből szerzett pontjaival, újra csökkenni látszódott a hazaiak hátránya (22-30). Ám a feltámadni látszó pécsi együttes ekkor sem ijesztette meg a zöld-fehéreket, magasabb fokozatba kapcsoltak, és visszatornázták fore-jukat 22-35-re. Azt következő pár perc Mujovic és Engelman show-já alakult, hiszen nekik köszönhetően újra 10 pont alá kerültek a hazaiak. A negyed hátralévő részében a mérkőzés visszaállt szokásos ritmusába, a győriek újra megnövelték előnyüket, 38-53 állt az eredményjelző táblán.
 
A mérkőzés második félideje Dombai Réka sikeres középtávolajával indult (38-55), melyet kihagyok hárompontosok követtek mindkét oldalon. A szerencsétlen periódust Török Ágnes triplája törte meg, mely még tovább növelte a győriek előnyét (40-60). Ehhez csatlakozott Dubei Debóra sikeres távolija is, melyet később a pécsiek csak egy középtávolival tudtak korrigálni. Állandósulni látszott a 10 pontos különbség a felek között, mely az etap végére átlépte a 20 pontot is (51-75).
 
A záró szakasz eleje viszonylag lassan kezdődött, pár percig egyik félnek se sikerült pontot szereznie. Ezt követően azonban folytatódott a győri dominancia – változatlanul – Dombai Réka nyitotta meg a hajrát sikeres hárompontosával (53-79). Iványi Dalma tanítványai a mérkőzés végére sem engedtek szorításukon, abszolút magabiztossággal fejezték be a magyar bajnokság első fordulóját, és egy majdnem 30 pontos győzelmet arattak a PINKK Pécsi 424 csapata felett. A végeredmény 66-92 lett a zöld-fehérek javára.
 
PINKK PÉCSI 424 - UNI GYŐR 66-92 (14-22, 24-31, 13-22, 15-17)
 
Bajnokság, 1. forduló
Kozármislenyi Sportcsarnok
Söjtöry Tamás Ferenc, Jakab László Imre, Horváth Csongor Béla (Fekete László)
 
PINKK Pécsi 424: Mujovic 14, Jáhni 9/3, Révész 2, Tenyér 3, Davis 9. Csere: Vincze 3/3, Engelman 12/9, Borbás 2, Zsilinszky 9, Szűcs 3/3, Horváth, Kovács.
 
UNI Győr: Dubei 8/3, Weninger 8/3, Dombai 19/3, Török 6/6, Markovic 7. Csere: Oroszova 17, Ruff-Nagy 4, Rozmán 4, Varga 6, Révész B. 5/3, Baffy 8/6.
 
 
 
Szombaton megkezdődött a magyar bajnokság. Az első forduló legelső mérkőzését Budapesten vívta az ELTE-BEAC Újbuda és a VBW CEKK Cegléd csapata, melyből 65-55-re Hegedűs Péter vezetőedző együttese jött ki győztesül.
 
A mérkőzés Szirony Dorina kosarával indult, melynek köszönhetően 2-o-nál magához vette a szót a Cegléd. Ám nem tartott sokáig a vendégek előnye, ugyanis a BEAC együttese szinte azonnal tudott reagálni, Koch Dóra illetve Merész Beatrix pontjaival át is vették a vezetést (6-2). A negyed közepéhez érkezve a ceglédiek felzárkózni látszódtak, de ekkor Balogh Judit tanítványai még magasabb fokozatra kapcsoltak és hét ponttal elszakadtak vendégeiktől (11-4). Ceglédi időkérés következett. Visszatérve a kék-sárgák páratlan harciasságra tettek tanúbizonyságot. Sorozatban jól védekezve ismét felzárkóztak ellenfelükhöz, majd két perccel az etap vége előtt átvették a vezetést (11-12). Ám az öröm ismét nem tartott sokáig, Merész Beatrix, Zsámár Lili és Boros Júlia sikeres találataival, a játékrész végét 17-12-vel zárták a felek, a BEAC javára.
 
A második negyed elején a csapatok fej-fej mellett haladtak, egy viszonylag hosszabb periódus következett további pontok nélkül. A jeget végül a Cegléd törte meg, lecsökkentve hátrányukat három pontra (17-14). Ez mintha csak olajat öntött volna a budapestiek tüzére, újra lángra kaptak – megnövelve előnyüket – ekkor 23-16 állt az eredményjelző táblán. A félidő hátralévő ideje alatt változatlanul a BEAC volt a találkozó főszereplője, nyolc pontos előnnyel, így a szünetet 35-27-ről kezdhették meg a csapatok.
 
A szünetből visszatérve a hazaiak újabb pontokat pakoltak fore-jukra, így kialakult a mérkőzés eddigi legnagyobb különbsége, 12 pont (39-27). A két együttes majdnem az etap végéhez érkezett, amikor Hegedűs Péter tanítványai eddig tőlük nem látott ritmusba kapcsoltak, visszahozva a mérkőzést 1o pont alá (44-37). Ám ezt a hazaiak sem nézték tétlenül, visszaállították a találkozó megszokott ütemét, és ismét határozottan elszakadtak ellenfelüktől (47-36). A harmadik játékrész végén, ceglédi hajrának köszönhetően 48-43 került az eredményjelző táblára – a vendégek a negyedet megnyerték – így számottevően kisebb hátrányból indíthatták a záró szakaszt.
 
Ceglédi büntetőkkel indult a mérkőzés utolsó periódusa, mely három pontra felhozta a vendégek csapatát (48-45). Bár Balogh Judit együttese továbbra is tartotta előnyét, a kék-sárgák hatalmas erőket mozgósítva újabb pontokat szereztek, és 5o-48-ra felzárkóztak. Mind a két csapat teljes erővel harcolt a pályán, felváltva szerezték a pontokat, egyik se tudott elszakadni a másiktól. Az etap közepéhez érkezve – a mérkőzés folyamán előszőr – a Cegléd újra kiegyenlített, időkérésre kényszerítve ellenfelük vezetőedzőjét (55-55). Visszatérve, hosszú percek következtek további pontok nélkül, végül Szabó Dóra sikeres hárompontosával a vendégek 55-58-nál átvették a vezetést. Ekkor Hegedűs Péteren volt a sor, hogy kikérje egyik idejét. Az eligazítást követően Szabó Fanni újabb triplájával tovább nőtt a ceglédiek fore-ja, alig 2o másodperc volt hátra a mérkőzésből. Bár a budapestiek minden tőlük telhetőt megpróbáltak, nem sikerült időben véget vetni a ceglédi fellángolásnak, 55-65-nél a kék-sárgáké lett a győzelem.
 
ELTE-BEAC ÚJBUDA - VBW CEKK CEGLÉD 55-65 (17-12, 18-15, 13-16, 7-22)
 
Bajnokság, 1. forduló
Gabányi László Sportcsarnok
Goda László, Varga-Záray Katalin, dr. Németh Patrik (dr. Gincsai János Péter)
 
ELTE-BEAC Újbuda: Koch 5, Mérész 19, Ivanova 5/3, Czank 8, Boros J. 4. Csere: Orosz, Katona 2, Boros B. 3, Dénes, Zsámár 4, Juhász 5.
 
VBW CEKK Cegléd: Katona 4, Baugh 6, Szabó F. 10/3, Szirony 2, Manis 16/6. Csere: Szabó P., Szabó li. D. 6/6, Holesinska 12/6, Kobolák 2, Rakita, Viszmeg, Szabó F.

Vármegyei szövetségek