Pénteken rajtol a 3x3-as U17-es Európa-bajnokság
16
Sep
2021
Pénteken rajtol a 3x3-as U17-es Európa-bajnokság
2021. szeptember 16.  |  13:00

Miután az augusztusi szolnoki selejtezőt mindkét válogatottunk sikerrel vette, a fiúk és a lányok mezőnyében is szurkolhatunk a magyar nemzeti csapatért a lisszaboni U17-es 3x3-as kontinensviadalon.

A Lekli József – Halmai Norbert edzőpáros által vezetett, Szabó Dániel, Kőházi Bence, Ságodi Róbert, Horváth Ádám összeállítású fiúk a selejtezőben Horvátországot 21-12-re legyőzték, majd a németek elleni 16-12-es vereséget követően a világ élvonalába tartozó Franciaországot 17-13-ra múlták felül, megváltva repülőjegyüket Portugáliába. A Földi Attila – Földi Alexandra irányította hölgyek Lengyelországot 18-15-re, Ausztriát pedig 19-8-ra verték, így számukra két mérkőzés is elegendő volt a kvalifikációhoz – Lisszabonban is a Dávid Mia – Zsámár Panna – Perényi Lídia – Nagy Réka négyessel utaznak majd.

Mindkét magyar válogatottban akad egy-egy tag, aki kipróbálhatta magát az egy évvel idősebbek között, Nagy Réka és Ságodi Róbert szerepeltek ugyanis a debreceni U18-as világbajnokságon - előbbi ráadásul egy bravúros bronzéremmel is gazdagodott.  

A fiúk a B csoportba kaptak besorolást az Európa-bajnokságon, itt Észtország és Spanyolország lesznek az ellenfeleik. Az első két helyezett jut tovább a hármasból, és a legjobb nyolc között a D jelű trióból kaphatnak ellenfelet Kőháziék – ezt a triót Németország és Litvánia mellett a házigazda Portugália alkotja. Hasonló a képlet a lányoknál is, ők a C csoportban szerepelnek majd a portugál – francia duóval egyetemben, és ha sikerül elcsípniük a továbbjutó helyek valamelyikét, az A jelű hármas valamely tagjával negyeddöntőznek – Németország, Románia és Spanyolország a lehetséges ellenfelek.

A magyar érdekeltségű mérkőzések sorát a lányok nyitják pénteken, 18:30-kor Franciaországgal, majd 19:55-kor Portugáliával csapnak össze Földi Attila tanítványai. A fiúk szombaton játszák csoportmeccseiket, 15:25-kor Spanyolország, 17:05-kor pedig Észtország lesz az ellenfél.

A torna a FIBA 3x3 csatornán lesz élőben követhető.

Megyei szövetségek