3x3-as U18-as vb: 1-1-es mérleggel nyitottak a fiúk
25
Aug
2021
3x3-as U18-as vb: 1-1-es mérleggel nyitottak a fiúk
2021. augusztus 25.  |  22:00

A halálcsoportnak is becézett B jelű ötösben kezdte meg szereplését fiú válogatottunk a 3x3-as U18-as világbajnokságon – nem véletlen az elnevezés, hiszen Oroszország, Litvánia, és Mongólia mellett a Dominikai Köztársaság is komoly játékerőt képvisel, senki nem mehet biztosra senki ellen a csoportküzdelmek során. A mérkőzések hozták is a várakozásoknak megfelelő izgalmakat: a litvánok 20-19-re gyűrték le az oroszokat, az oroszok 22-21-re Dominikát, de a Karib-szigetekiek sem maradtak győzelem nélkül, ők 18-16-ra verték Mongóliát.

A játéknap első magyar érdekeltségű derbijén Litvániával nézett farkasszemet a Ságodi Róbert – Kalassai Martin – Balogh László – Pákozdi Csongor összeállítású nemzeti csapatunk - a baltiak rögtön egy duplával nyitottak, de Balogh zsákolással felelt. Látványos meccs kerekedett rögtön az első percektől, potyogtak a szebbnél szebb kosarak – Kalassai sarkazta ki magának a helyzetet, majd Ságodi rakott vissza egy támadólepattanót (3-3). Némi aggodalomra adhatott okot, hogy másfél perc alatt három személyi hibát gyűjtöttek be a magyar fiúk, de ez abszolút nem fogta vissza őket, nyílt sisakos küzdelem körvonalazódott a jó szerkezetű, képzett litvánokkal szemben. Pákozdi betörésből, Kalassai zsákolásból volt eredményes, de a vezetést nem sikerült átvennünk, sokszor eljutottak közeli dobásig a zöld-fehérek (8-6). Néhány nagy blokk is kiosztásra került, és még mindig csak négy perc telt el a mérkőzésből – magas volt a színvonal. 10-6-ra elléptek a litvánok, de Ságodi szép duplájával visszajöttünk egy pontra (10-9). Emilis Butkussal meggyűlt a mieink baja, a 197 centis játékos rendkívül agilisan tört be, így egy 4-0-s etappal ismét magához ragadta a kezdeményezést Litvánia. Balogh, majd Ságodi pontjaival zárkóztunk, de 16-13-ról megint egy 3-1-es etapot „ment” az ellenfél, ahonnan már nem volt visszaút válogatottunknak – látványos mérkőzésen szenvedett 20-15-ös vereséget a magyar csapat a csoportfavorittól.

Mongólia ellen folytatták egy bő órával később Ságodiék, két szoros derbin alulmaradó együttes csapott tehát össze. Ázsiai kosár után gyorsan válaszoltak a mieink, Pákozdi kettesével pillanatok alatt 5-0-t futottunk. 5-3-nál egy kicsit befagyott az állás, érződött a komoly tét: egyik fél sem akart 0-2-vel kezdeni. Kalassai vette hátára csapatunkat, három pontjával 8-3-ra léptünk el, féltávnál ez volt az eredmény. Ságodi pontjaival 10-4-re is vezettünk, kontrollálta a mérkőzés első felét a magyar válogatott. Ekkor azonban erőre kaptak a mongolok, egészen 11-8-ig kapaszkodtak vissza – Ságodi szedte vissza saját lepattanóját, majd osztotta szépen tovább Baloghnak, megtörve rossz sorozatunkat (12-8). 13-10-nél kigyűlt a hét hibánk, innentől két büntetőt dobhatott minden személyi után Mongólia. 13-12-re jöttek fel, de Ságodi is bedobott négyből hármat, őriztük szűk előnyünket (16-12). Alig pár másodperc volt már csak hátra, duplát szórtak az ázsiaiak, ami után faultot reklamáltak – ha lefújta volna azt a játékvezető, könnyen 2+2-es játék lehetett volna belőle a „hetes” szabály miatt. De a síp néma maradt, válogatottunk pedig küzdelmes meccsen megszerezte első győzelmét a világbajnokságon – pénteken a Dominikai Köztársaság és Oroszország ellen folytatják Kalassaiék, holnap a hölgyek következnek.Észtország ellen, 19:55-kor.

Vármegyei szövetségek