Történelmi siker, világbajnoki bronzérmes női U19-es válogatottunk
15
Aug
2021
Történelmi siker, világbajnoki bronzérmes női U19-es válogatottunk
2021. augusztus 15.  |  19:15

Történelmi bronzmérkőzésre került sor vasárnap 17:30-kor a debreceni Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, hiszen két olyan ország csapott össze a világbajnoki dobogós helyezésért, amely még sosem szerzett érmet a torna történetében – az csak hab volt a tortán, hogy a két gárdából az egyik a házigazda Magyarország volt. Az ellenfél a magas, agilis játékosokból álló Mali volt, amely egy 0-20-szal feladott Csehország elleni mérkőzés után (nem érkeztek meg időben a meccsre az afrikaiak) szépen összekapta magát, és egészen az elődöntőig menetelt, ahol Ausztrália állta útját. A magyar lányok a 3-1-gyel abszolvált csoportkör után Olaszországot és Csehországot is nagy csatában ütötték el a továbbjutástól, majd a toronymagas esélyes Egyesült Államoktól 75-42-es vereséget szenvedtek, így érkeztek a bronzmeccsre, egyetlen európai csapatként. Cziczás László alakulata több nehéz helyzetet is jól reagált le a tornán, sokszor jól sáfárkodott szűk vezetésekkel, ezúttal pedig még egy utolsó, komoly erőpróba előtt állt.  

Gyors, rohanós játékkal indult a találkozó, három perc alatt kilenc pontig jutottunk – Boros triplát, Madár pedig két duplát süllyesztett el az afrikaiak kosarában (9-6). Felváltva potyogtak a kosarak, végül 14-14-nél „állapodtak meg” egy időre a felek. Egyre több hiba csúszott a játékba, a kezdeti pontos dobások után nem igazán találtak be a csapatok. Rakita palánkos hármasával négy ponttal sikerült meglépnünk a negyed végére, 18-14-es fórral várhattuk a második etapot.

Dombai trojkával nyitott, majd egy ziccert is dobott a csapatkapitány (23-16). 4/10 hármassal kezdtük a mérkőzést, a másik oldalon 0/3 volt ez a mutató – mintegy előrevetítve a felek „harcmodorát”. Erre ráerősítve Boros is beszórt egy távolit, amely már a harmadik volt a neve mellett, jól kezdett tehát nemzeti csapatunk. Holcz Rebeka két villanásával 30-20-ra vezettünk már, Krasovec harmadik személyije azonban árnyalta a képet – a sok betöréssel operáló afrikaiak ellen nagyon kellett a „légelhárítás”. Boros tovább folytatta remek sorozatát, beszórta negyedik tripláját is, Cziczás mester pedig a zónavédekezésre szavazott a kintről látszólag gyengébben célzó ellenféllel szemben (33-24). Ezt azonban ki tudta passzolni Mali, bejuttatva a gyűrűig a labdát, így hamar „dobta” is a taktikát válogatottunk. A 16 pontos Kone és a 9 pontos Sangare dobta az ellenfél pontjainak javát, nálunk Boros abszolút húzóember volt eddig 14 egységével (35-28). Megfelezte korábbi tízes hátrányát Mali, de Boros találta meg szépen ziccerben Sitkut, aki egy „buzzer” közelit is elsüllyesztett. Telegdy nyújtózkodott nagyot egy támadólepattanóért, majd az újfent zónára váltó lányaink kivédték az utolsó afrikai rohamokat – 42-31-es vezetéssel mehettünk nagyszünetre. 19-19-es lepattanóarány mellett a főbb statisztikai mutatókban nem volt lényeges különbség, kiemelhető volt viszont, hogy mindössze négy labdát adtunk el – a túloldalon nyolc volt ez a szám. Mali 32 pontjából 22-t a festékből szerzett, további ötöt büntetőből, míg a mieink 42 egységükből 18-at triplából szorgoskodtak össze. A padról érkezett pontok aránya 15-1 volt a javunkra, szokás szerint többen is hozzátették a magukét magyar oldalon.

0/7-es triplázás után trojkával nyitották a harmadik etapot az afrikaiak, Dombai azonban rögtön válaszolt. Négy támadás alatt négy labdát adtak el a csapatok, pontatlanná vált ismét a játék. Madár szedte vissza Boros dobását, a másik oldalon viszont még egy hármassal „büntették” zónánkat (47-40). 3/4 hármasnál járt már a negyedben Mali, de Dombai és Boros vették hátukra a csapatot, meghiúsítva a zöldek zárkózási kísérletét (54-43). Mintha egy másik csapat jött volna ki a második félidőre, két újabb hárompontost vágott be Mali. Krasovec jókor villant, visszaállt ezzel együtt is a 10 pont fölötti magyar előny az etap végére (62-49). Boros Júlia 17 egységnél járt 5/11-es triplázással, Dombai Réka 12-vel követte őt – a túloldalon Sika Kone 20-nál, Sangare 11-nél tartott.

A torna utolsó negyede következett magyar szempontból, egész pályás letámadással próbálta zavarni a mieinket Mali. Zónára is váltottak a zöldek, de ez sem működött, Boros tempója után Dombai kintről talált be (67-51). Egy 5-0-s futással még egy rohamot indítottak az afrikaiak, de Cziczás mester időkérése után Dombai újabb hármast szórt, ami a tizedik magyar találat volt távolról, majd a „cséká” Krasovecet is megtalálta egy gyorsindítást követően (72-56). Elérkeztünk az utolsó öt perchez, úgy tűnt, kézben van a meccs, és vele a történelmi bronzérem. Kéita tempójával a húszat is elérte a differencia, a hajrá így izgalommentesen alakult – legalábbis az eredmény szempontjából, ugyanis izgalomra bőven volt ok. A magyar női U19-es kosárlabda-válogatott bronzéremmel zárt a hazai rendezésű világbajnokságon, amellyel a korosztály valaha volt legjobb eredményét érte el Cziczás László alakulata.  

A magyar válogatott kerete: 

Boros Júlia
Dombai Réka
Gyöngyösi Janka
Holcz Rebeka
Aya Kéita
Krasovec Lili
Madár Eszter
Miklós Melinda
Rakita Lili
Rozmán Lilla
Sitku Zsuzsanna
Telegdy Zsófia

Szövetségi kapitány: Cziczás László
Edzők: Horváth Zsófia, Laczka Miklós
Masszőr: Fekete Krisztián
Csapatvezető: Fűzy András
Technikai vezető: Sarkadi Nagy Ágnes

    

Az Ausztrália - USA döntőt 20:30-kor rendezik.

A bronzmérkőzés legszebb jelenetei:

 

 

 

FIBA női U19-es világbajnokság, 7. játéknap, bronzmérkőzés
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

 

Magyarország - Mali 88-67 (18-14, 24-17, 20-18, 26-18)

 

Magyarország: Kéita 6, Boros 25/15, Dombai 18/12, Madár 6, Krasovec 10.
Csere: Telegdy 5, Miklós -, Rakita 3/3, Sitku 6, Holcz 9, Gyöngyösi -, Rozmán -. Edző: Cziczás László

Mali: F. Kone 5/3, Dabou 8/6, Sangare 15/3, S. Kone 25, Berthe 5.
Csere: Haidara 1, Sissoko 8/6, Kouyate -, Sanou -. Edző: Diakite Sory   

 

Vármegyei szövetségek