Nyilatkozat az ősszel induló bajnokságokra vonatkozó járványügyi szabályokkal kapcsolatban
13
Aug
2021
Nyilatkozat az ősszel induló bajnokságokra vonatkozó járványügyi szabályokkal kapcsolatban
2021. augusztus 13.  |  10:02
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének döntése értelmében az U12-es és alacsonyabb korosztályok versenyrendszereinek lebonyolítását egyelőre zárt kapuk mögött kezdik meg az előttünk álló bajnoki évben, míg az idősebb korosztályoknál a pályára lépés feltétele lesz az EESZT-ben szereplő, a mérkőzések előtt 48 órán belül készült negatív antigén, vagy 72 órán belül készült negatív PCR teszt. A tesztelési kötelezettség alól az érvényes oltási igazolás vagy a védettségi igazolás mentesíti az érintett sportolót. A döntéssel kapcsolatban számos kérdés érkezett az MKOSZ-hez, ezzel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot adta ki a szövetség.
 
Több virológus szakember is elmondta, ősszel a koronavírus járványnak egy újabb hulláma éri el hazánkat. Ezt a hullámot egy, az eddigieknél jelentősen fertőzőbb mutáció okozza, mely az eddigi tapasztalatok szerint elsősorban a be nem oltottaknál, illetve a fiataloknál okozhat megbetegedést.
 
Az MKOSZ Elnökségének előző szezonban alkalmazott stratégiája, mely a veszélyeztetett korcsoportok figyelembe vételével próbált egyensúlyt teremteni a versenyeztetés biztosítása és a vírus terjedése elleni küzdelem között, sikeresnek bizonyult, hiszen az előző szezon bajnokságait nem kellett félbeszakítani, azokban végeredményt lehetett hirdetni. A következő szezon kapcsán hozott intézkedések továbbra is veszélyeztetett játékosok védelme, valamint a sportág versenyrendszerének biztonságos fenntartása érdekében születettek. A járvány kitörésekor a bajnokságok félbeszakadása által okozott károk utólagos értékelése alapján egyértelművé vált, hogy a kosárlabda sportágnak és a benne érintetteknek egy újabb leállás visszafordíthatatlan károkat okozna, így mindent el kell követni a versenyrendszerek fenntarthatósága érdekében.
 
A negyedik hullám fenyegetése okán a 12 évnél idősebb korosztálynál is újra felmerült, hogy a mérkőzések nézők kizárásával kerüljenek lebonyolításra. Tekintettel arra azonban, hogy a 12 évnél idősebb korosztályoknak már lehetőségük nyílik a védettség megszerzésére és az állandó tesztelési kötelezettség alóli mentesülésre az oltásoknak köszönhetően, illetve mivel a kosárlabda sportág egyik legnagyobb értékét jelenti a nézők jelenléte, ezen versenyrendszerek vonatkozásában nézők részvételével indulhatnak el az új szezon mérkőzései.
 
A 12 évnél fiatalabbak esetében egyelőre nem biztosítható a védettség oltakozással történő megszerzése, ezért az ő egészségük védelme érdekében kizárólag a mérkőzések zárt kapus megrendezésének előírása áll eszközként a rendelkezésünkre.
 
Ezúton szeretnénk felhívni az érintett szülők figyelmét arra, hogy augusztus 31. és szeptember 2. között az ország összes iskolájában ingyenesen megkaphatják a védőoltást a 12 évesnél idősebb diákok. Kérjük, aki még nem tette, éljen a lehetőséggel!

Vármegyei szövetségek