Húsz csapat nevezett a női Euroligára, 61-en indulnak a női Európa-kupában
21
Jul
2021
Húsz csapat nevezett a női Euroligára, 61-en indulnak a női Európa-kupában
2021. július 21.  |  20:18
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) tájékoztatása alapján 20 klub adta be nevezését a 2021/2022-es Női Euroliga sorozatra - írja a wb-sopron.com. A Sopron Basket tagja annak a 14 együttesnek, melynek az indulása biztos, míg hat klub selejtezőt vív a két fennmaradó helyért.
 
A sorsolásra augusztus 19-én kerül sor.
 
Indulók (az egyes nemzetek klub csapatai által elért elmúlt három év eredményeinek figyelembevételével)
 
UMMC Ekaterinburg (orosz, első besorolás, 1)
Basket Landes (francia, első besorolás, 2)
Fenerbahce (török, első besorolás, 3)
CB Avenida (spanyol, első besorolás, 4)
Sopron Basket (magyar, első besorolás, 5)
ZVVZ USK Praha (első besorolás, cseh, 6)
VBW Arka Gdynia (lengyel, első besorolás, 7)
Reyer Venezia (olasz, első besorolás, 8)
TTT Riga (lett, első besorolás, 10)
Dynamo Kursk (orosz, második besorolás, 1)
Basket Lattes Montpellier (francia, második besorolás, 2)
Galatasaray (török, második besorolás, 3)
Uni Girona CB (spanyol, második besorolás, 4)
MBA Moscow (orosz, harmadik besorolás, 1)
 
Selejtező
 
Hat klub száll harcba a két kiadó helyért, még pedig egy-egy helyszínen, két csoportban, egymással körmérkőzést játszva szeptember 21-23. között, ahonnan a győztes kerül az Euroliga főtáblájára. A csoportokat földrajzi elhelyezkedés alapján rakták össze. Akik nem jutnak be a legrangosabb sorozatba, azok az Európa Kupa adott konferenciáiban folytatják.
 
Európa Kupa - Konferencia 1
 
Bellona Kayseri Basketbol (török)
Atomerőmű KSC Szekszárd (magyar)
ACS Sepsi-SIC (román)
 
Európa Kupa - Konferencia 2
 
Tango Bourges Basket (francia)
Famila Basket Schio (olasz)
Valencia Basket (spanyol)
 
 
 
A FIBA nyilvánosságra hozta a női kosárlabda Európa Kupa 2021/2022-es kiírásával kapcsolatos információkat is.
 
A sorozatba 57 gárda nevezett, akikhez az Euroliga selejtezőkből négyen csatlakoznak. Rekord létszámról számolhatunk be, még soha nem volt érintett 61 csapat a második számú európai kupasorozat mezőnyében.
 
Magyarországról az UNI Győr MÉLY-ÚT és az Aluinvent DVTK automatikusan a főtáblára került, míg a Ludovika-FCSM Csata és a PEAC-Pécs selejtezőre kényszerül. Hazánk az elmúlt évadhoz hasonlóan a keleti konferenciába, hivatalos nevén a Konferencia 1 mezőnyébe nyert besorolást. Itt a főtáblán a Győr és a DVTK mellett, a Nika Syktyvkar, a Nadezhda Orenburg, a WBC Enisey Krasnoyarsk, a Nesibe Aydin, az OGM Ormanspor, a CBK Mersin, az MKS Polkowice, AZS AJP Gorzow Wlkp, a Panathinaikos, az Olympiacos, a Neve David Ramla, a Horizont Minsk, a BC Prometey és KKZ Crvena Zvezda szerepel. Ide érkezik a Bellona Kayseri, az Atomerőmű KSC Szekszárd és az ACS Sepsi-SIC Euroliga selejtező-csoportjából két gárda.
 
A Konferencia 1. selejtezőjében 12 csapat érdekelt. A Ludovika-FCSM Csata és a PEAC-Pécs (kiemelt) mellett a Spartak Moscow Region Vidnoje (kiemelt), a Hatay BSB (kiemelt), a Birevim Elazig Il Özel Idare (kiemelt), a KS Basket 25 Bydgoszcz (kiemelt), AZS UMCS Lublin, a PAOK, az Eleftheria Moschatou, a Niki Lefkadas, a A3 Basket Umea (kiemelt) és Elitzur Holon. A hat kiemelt csapathoz, ahol a PEAC is szerepel, sorsolják a hat nem kiemelt gárdát. Az oda-visszavágós párharcok hivatalos játéknapjai szeptember 23. és 30.
 
Nyugaton, tehát a Konferencia 2-ben főtáblás a LDLC Asvel Feminin, a Villeneuve D’Ascq, az ESB Roche Vendée, a BC Lointek Gernika Bizkaia, az Estudiantes Madrid, a Clarinos De La Laguna, a BK Zabiny Brno, a KP Brno, az ASD Futur Virtus Bologna, a Basket Namur Capitale, a Royal Castors Braine, a Kangoeroes Basket Mechelen, a BCF Elfic Fribourg, a Rutronik Stars Keltern és az MBK Ruzomberok. Ide érkezik a Tango Bourges Basket, a Famila Basket Schio és a Valencia Basket selejtezőjéből két együttes.
 
A Konferencia 2 selejtezőjében a Flammes Carolo Basket (kiemelt), a Tarbes Gespe Bigorre (kiemelt), az Ensino Lugo (kiemelt), a CB Islas Canarias (kiemelt), a Magnolia BR Campobasso, az ASD Dinamo LAB Sassari, a VOO Liege Basket (kiemelt), Kortrijk Spurs, a Piestanske Cajky, a Clube Uniao Sportiva (kiemelt), a BBC Grengewald Hueschtert (kiemelt), a London Lions, a Haukar és Ulriken Eagles taláható. Itt is a hat kiemelt csapathoz sorsolják a hat nem kiemelt gárdát. Az oda-visszavágós párharcok hivatalos játéknapjai szeptember 23. és 30.

Vármegyei szövetségek