Győzelemmel kezdett U20-as férfi válogatottunk Sopronban
20
Jul
2021
Győzelemmel kezdett U20-as férfi válogatottunk Sopronban
2021. július 20.  |  21:30

A hölgyek után az urak következtek a FIBA U20-as Challenger tornáján, Kovács Adrián együttesének első ellenfele Szlovákia volt. Villámrajtot vettek északi szomszédaink, főként Hronsky volt elemében – 3 perc játékot követően 9-0-ra vezettek a szlovákok. Pallai zsákolt szépen egy betörést követően, ettől meg a mieink lendültek játékba – Krasovec triplát, majd duplát is értékesített, másfél perc alatt egalizáltunk (9-9). Pallai labdaszerzést követő második zsákolásával már nálunk volt az előny, azonban ismét szlovák percek következtek, hullámzott a játék (13-18). Chaban rövid időn belül két labdát is eladott, így sikerült kiegyenlítenünk a játékrész végére, keresték a fogást a másikon a csapatok (18-18).

A folytatásban Balogh ziccerével ismét vezettünk, majd Horvath „becsúszó szereléssel” hatástalanította a magyar irányítót – ezt a játékvezetők két büntetővel honorálták. A körmendi Takács Kristóf percei következtek, előbb egy szép floaterrel villant, majd két támadópattanót is szedett, nagy energiákat mozgósított. Meg is lett az eredménye, Pallai hármasával 29-20-ra húzott el a magyar csapat, Helmecy mesternek időt kellett kérnie. Csaknem öt perc telt el a negyedből, de a szlovákok még csak két pontot szereztek, feszes volt a magyar védekezés ebben a periódusban – mindenhová odaértek Baloghék. Valerio-Bodon szabaddobásával 35-20-ra léptünk el, majd újabb két Chaban labdavesztés borzolta az ellenfél idegeit. Hronsky révén zárkóztak valamelyest a szomszédok, de ezzel együtt is 41-32-es előnnyel vonulhattak félidőre honfitársaink. Főként a 14 szlovák eladott labda tűnt soknak, remekül „rontottuk el” ellenfelünk játékát az első 20 percben.

A fordulás után Hronsky és Matuska jóvoltából közelített Szlovákia, Krasovec ziccere nagyon kellett (50-45). A magyar center kisebb dobópárbajba bonyolódott szlovák „kollégájával”, O’Connell-lel, utóbbi két trojkát is a helyére küldött (53-48). Pallai is beszállt egy triplával, a szlovákok azonban hárommal válaszoltak, és átvették a vezetést a negyed második felében kissé tanácstalanná váló magyaroktól (58-60).

Filipovity büntetőivel egalizáltunk a záró etap elején, de a kinti dobásaink nem ültek, 4/21 volt ez a mutatónk, míg a másik oldalon 9/26. Takács megint jókor lépett elő, kosarával 64-60-as előny birtokába jutottunk. Elkezdtek kimaradni a szlovák hármasok, Valerio-Bodon viszont megtalálta a befutó Kármánt, majd a Honvéd centere egy szép „pick and pop” hármast is elsüllyesztett (74-66). A harmadik negyedben látott szlovák triplázás „kihűlt”, de a duplák sem igazán mentek Hronskyéknak – néhány büntetővel igyekeztek zárkózni, de alig két és fél perc volt már csak hátra (74-69). O’Connell tett vissza egy sokadik kísérletet, de ez már nem igazán számított, a záró etapban higgadtabb magyarok megőrizték előnyüket a végső dudaszóig. Összességében három negyedben is kontrollálta a játékot Kovács Adrián gárdája, így győzelemmel kezdte a soproni Challenger sorozatot.

 

 

FIBA U20 European Challenger

Sopron

1. játéknap

 

Magyarország - Szlovákia 79-74 (18-18, 23-14, 17-28, 21-14)

Magyarország: Balogh 6, Pallai 12/6, Scherer -, Valerio-Bodon 8, Krasovec 14/6.
Csere: Filipovity 13, Kass 4, Radics 2, Kármán 5/3, Kovács 7, Neuwirth -, Takács 8. Edző: Kovács Adrián

Szlovákia: Horvath -, Borodovcak 5, D. Novak 5, Hronsky 22/6, O’Connell 18/6.
Csere: Malovec 10/6, Chaban 6/6, Lukac 3/3, Matuska 5, M. Novak -, Spano -. Edző: Maros Helmecy

 

További eredmények:

 

D csoport

Észak-Macedónia - Luxemburg 73-57

Svájc - Románia 92-58

 

E csoport

Fehéroroszország - Koszovó 101-60

Fotó: FIBA / Tóth Zsombor

Vármegyei szövetségek