2020/2021 - Budapesti Honvéd SE U20 – NKA Pécs U20 92–95 hosszabbítás után
06
Jun
2021
2020/2021 - Budapesti Honvéd SE U20 – NKA Pécs U20 92–95 hosszabbítás után
2021. június 6.  |  16:07
A Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság nyolcasdöntőjének záró játéknapján a Budapesti Honvéd Sportegyesület az NKA Péccsel találkozott, a tét az ötödik hely volt. A két csapat az alapszakaszból már jól ismerte egymást, a piros csoportban mind a két találkozójuk után a budapesti alakulat ünnepelhetett győzelmet.
 
A mérkőzést a Honvéd kezdte jobban, hiszen négy perc sem telt el, 9–3-as állásnál máris időt kért Sértő Ádám. Ez jó hatással volt az NKA Pécsre, amely egy 7–0-s sorozattal fordított. A támadásban megtorpant a torna házigazdája, ezért Sabáli Balázs is időkérésre szánta el magát. AZ első negyed utolsó három percében a Honvédnak jött ki jobban a lépés, így visszavette a vezetést (18–15). A második tíz percet Kármán Domonkos pontjaival indította a piros-fehér mezes csapat, majd mind a két együttes magasabb sebességi fokozatba kapcsolt: ebből a Honvéd jött ki jobban, hiszen a 15. percben már tízpontos volt az előnye (31–21). A nagyszünethez közeledve sem csökkent a tempó, a pécsi együttes azonban érdemben nem tudott faragni a hátrányából (37–28).
 
A fordulás után is kiegyenlített játékot láthattunk, de ez egyben azt is jelentette, hogy a Pécs nem nagyon tudott közelebb zárkózni az ellenfeléhez. A Honvédban Kármán mellett Szatmári Zsombor járt az élen a pontszerzésben, míg a Pécsnél Benke Krisztiánnak és Scherer Bálintnak ment legjobban a játék – elsősorban utóbbi kettőnek köszönhetően a harmadik tíz perc végére négy pontra jött fel a Pécs. Az utolsó percben a Honvéd visszaállíthatta volna a kilencpontos különbséget, a dudaszó pillanatában azonban még a Pécs szerzett kosarat, öt pontra csökkentve ezzel a különbséget (57–52).
 
A negyedik negyed legelején Benke hozta fel kétszer is két pontra a Pécset, előbb három értékesített büntetővel, majd egy triplával. A Honvéd azonban nem esett össze, Szentirmai Ákos vezetésével újra nyolcpontosra növelte az előnyét. Öt perccel a vége előtt ismét csak négy volt a két csapat között, ekkor Sabáli Balázs kért időt. Ezt követően a Pécs kettő, majd egy pontra is zárkózott, de az egyenlítés nem akart összejönni. Egészen a 38. percig, amikor is Benke egy újabb triplával egalizált (73–73), majd egy labdaszerzést követően szerzett kosárral a Pécs átvette a vezetést. Az utolsó percen belül egy pontra jött vissza a Honvéd, majd tíz másodperccel a vége előtt egy labdaszerzést követően Szatmári harcolt ki két büntetőt. Elvégezni azonban nem tudta sérülés miatt, a helyére érkező Horváth Hunor viszont mind a két büntetőt elrontotta. A másik oldalon Herger Salamon kettőből csak egy büntetőt értékesített, erre Szatmári egy villámgyors kosárral válaszolt (78–78) – a dudaszó pillanatában, így jöhetett a hosszabbítás.
 
A ráadásban Tanoh Dez András megtörte a rossz szériáját, kilencedik hárompontos kísérletéből megszerezte az első tripláját, Benke büntetőivel azonban tartotta a lépést a Pécs. A folytatásban Kopácsi Ákos is dobott egy triplát, erre azonban a végül 40 ponttal záró Benke Krisztián, továbbá Kollár Bence is egy-egy hárompontossal válaszolt (89–92). Az utolsó másodpercekre pedig ez az előny már elegendőnek bizonyult, a Pécs hosszabbítás után 95–92-re nyert, és megszerezte az ötödik helyet, míg a házigazda Budapesti Honvéd hatodikként zárta a tornát.
 
 
Sabáli Balázs, a Budapesti Honvéd vezetőedzője: – Sajnos a végén érkeztünk meg a tornára. Ha nem is színvonalában, de küzdelmében talán az egyik legjobb mérkőzés volt. Sajnálom, hogy így alakult a vége. A srácok mindent megtettek annak érdekében, hogy megszerezzék az ötödik helyet. Ha egy picit jobban dobunk, akkor talán ez sikerült is volna. Hadd gratuláljak a Rátgéber Akadémiának a győzelemhez, és külön Benke Krisztiánnak az extra teljesítményhez. Jó pihenést mindenkinek!
 
Sértő Ádám, az NKA Pécs vezetőedzője: – Gratulálok a srácoknak az egész tornához! Négy győzelemmel és egy vereséggel sikerült befejezni a tornát, én úgy gondolom, hogy ez extra. Sajnos nem jutottunk be a négybe, de bizonyítottuk azt, hogy ott is lett volna helyünk. Ez most nem jött össze, majd legközelebb… Még egyszer gratulálok a csapatomnak és a Honvédnak is! Mindenkinek jó pihenést kívánok!

Vármegyei szövetségek