A Körmend, Sopron, Pécs, OSE négyesből melyik kettő jut be a férfi rájátszásba?
15
Mar
2021
A Körmend, Sopron, Pécs, OSE négyesből melyik kettő jut be a férfi rájátszásba?
2021. március 15.  |  19:50
A Tippmix Férfi NB I A csoport alapszakaszából 13 mérkőzés van hátra, a Play-off-ért azonban még négy együttes is küzd, melyek közül mindössze kettő fog majd a rájátszásban szerepelni.
 
Az biztos, hogy a Szolnoki Olajbányász (19-4), a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (17-5), a Naturtex-SZTE-Szedeák (17-8), a DEAC (16-9), az Alba Fehérvár (15-10) és az Atomerőmű SE (14-11) ott lesznek a negyeddöntőben.
 
Az is eldőlt, hogy a jelenleg 12. helyen álló Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét (9-16), a Zalakerámia ZTE KK (6-18) és a Jászberényi KSE (2-23) az alsóházban fognak majd szerepelni a kiesés elkerüléséért.
 
A 7. és 11. helyek között azonban még lehet csere, és az Egis Körmend (12-11), a Sopron KC (12-12), illetve az egyaránt 10-14-gyel álló PVSK-VEOLIA és OSE Lions is bejuthat még a legjobb nyolc közé - a szintén 10-14-gyel álló Kaposvár már nem, de hogy miért nem, arról később.
 
 
A rájátszásba jutás miatt érdekes hátralévő mérkőzések:
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Sopron KC (március 17.)
Egis Körmend - Szolnoki Olaj KK (március 17.)
Kaposvári KK - OSE Lions (március 20.)
PVSK-VEOLIA - Zalakerámia ZTE KK (március 20.)
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Egis Körmend (március 23.)
Atomerőmű SE - Kaposvári KK (március 27.)
DEAC - PVSK-VEOLIA (március 27.)
OSE Lions - Egis Körmend (március 27.)
Sopron KC - Zalakerámia ZTE KK (március 27.)
 
Az egymás elleni eredmények:
 
Egis Körmend - Sopron KC 1-1 (4 ponttal jobb a Körmend)
Egis Körmend - PVSK-VEOLIA 1-1 (6 ponttal jobb a Körmend)
Egis Körmend - OSE Lions 1-0 (egyelőre 5 ponttal jobb a Körmend)
Egis Körmend - Kaposvári KK 2-0 (28 ponttal jobb a Körmend)
Sopron KC - PVSK-VEOLIA 1-1 (1 ponttal jobb a Sopron)
Sopron KC - OSE Lions 1-1 (6 ponttal jobb az OSE)
Sopron KC - Kaposvári KK 1-1 (9 ponttal jobb a Sopron)
PVSK-VEOLIA - OSE Lions 2-0 (21 ponttal jobb a Pécs)
PVSK-VEOLIA - Kaposvári KK 1-1 (7 ponttal jobb a Kaposvár)
 
 
A körmendiek és a soproniak szerdán lezárhatják a nyitott kérdéseket egy-egy győzelemmel - csak akkor kell izgulnia a két együttesnek, ha az alapszakaszban már egyetlen meccset sem tud nyerni, illetve ha a PVSK, OSE duóból legalább az egyik mindegyik hátralévő mérkőzését megnyeri. Más kérdés, hogy a vasiak és a soproniak sincsenek könnyű helyzetben a szerdai játéknapon, hiszen előbbiek a listavezetőt fogadják, utóbbiak pedig Szombathelyre látogatnak - a Falco-Sopron összecsapáson ráadásul a vendégek kupaindulása is múlik.
 
A következő sorsdöntő összecsapás szombaton a Kaposvár-OSE lesz, ahol eldől, hogy az Oroszlánynak (és a Pécsnek) lesz-e még esélye, ha a Körmend és/vagy a Sopron kikap szerdán. A Pécs-ZTE-n a hazaiaknak kötelező a győzelem, ha még szeretnének Play-off-ba kerülni (vereség esetén őket is ki lehet húzni a nyolcra esélyesek közül), de ez a jelenlegi formákat tekintve megoldható feladatnak tűnik.
 
Jövő kedden a Körmendre újabb nehéz meccs vár, hiszen a Falco otthonába látogat. Ugyanaz igaz erre a találkozóra is, mint a Szolnok ellenire: ha győzni tudnak a vasi piros-feketék, akkor ott vannak a rájátszásban, ha nem, akkor a többi meccs eredményétől függően elképzelhető, hogy még számolgatniuk kell.
 
A március 27-i, szombati fordulóban elvileg a Sopronnak van a legkönnyebb dolga, hiszen a Zalaegerszeget fogadja - és mivel a soproniaknak elég egy győzelem a biztos Play-off-hoz, ez a mérkőzés nagy esély számukra. A PVSK a DEAC-hoz látogat - ez nem tűnik könnyű feladatnak, főleg úgy, hogy a debreceniek még versenyben vannak a harmadik helyért. A forduló pikantériáját az OSE-Körmend mérkőzés ad(hat)ja, amely ki-ki meccs lehet a rájátszásért.
 
 
 
De vajon a Kaposvár miért esett ki a rájátszásért harcolók közül?
 
Lássuk, hogy ha a Kaposvár nyeri a március 20-ai KKK-OSE meccset, majd az ASE otthonában is diadalmaskodik, akkor milyen forgatókönyvek valósulhatnak meg.
 
- Lehet kettes holtverseny a 8-9. helyeken a Körmend és a Kaposvár között -> a Sopron mellett a Körmend jut a rájátszásba a 2-0-s egymás elleni mutató miatt.
 
- Lehet kettes holtverseny a 8-9. helyeken a Sopron és a Kaposvár között -> a Körmend mellett a Sopron jut a rájátszásba, mert 9 ponttal jobb az egymás elleniben.
 
- Lehet hármas holtverseny a 7-8-9. helyeken a Körmend, a Sopron és a Kaposvár között -> a Körmend és a Sopron jut a rájátszásba, mert előbbinek 3-1, utóbbinak 2-2, a Kaposvárnak pedig 1-3 a mérlege a minitabellán.
 
- Lehet hármas holtverseny a 8-9-10. helyeken a Körmend, a Pécs és a Kaposvár között -> a Sopron mellett a Körmend jut a rájátszásba, mert a minitabellán 3-1 a mérlege, a Pécsnek 2-2, a Kaposvárnak pedig 1-3.
 
- Lehet hármas holtverseny a 8-9-10. helyeken a Sopron, a Pécs és a Kaposvár között -> a Körmend mellett a Sopron jut a rájátszásba, mert a minitabellán mindenkinek 2-2 a mérlege, de a Sopronnak +10 a kosárkülönbsége, a Kaposvárnak -2, a Pécsnek pedig -8.
 
- Lehet négyes holtverseny a 7-8-9-10. helyeken a Körmend, a Sopron, a Pécs és a Kaposvár között -> a Körmend és a Sopron jut a rájátszásba, mert a Körmendnek 4-2 a mérlege a minitabellán, a Sopronnak 3-3 +6-os kosárkülönbséggel, a Pécsnek 3-3 -16-os kosárkülönbséggel, a Kaposvárnak pedig 2-4.
 
A Kaposvárnak sokba került a Körmend ellen elvesztett két mérkőzés, mert így nincs olyan holtverseny, amiben ott van a Körmend, és Nikola Lazics csapata jól jön ki. A Pécs ellen pedig hiába nyerte meg az egymás ellenit 7 ponttal a KKK, a Sopron ellen 9 ponttal elbukta, így elvesztette esélyét a rájátszásra - a Sopront vagy/és a Körmendet mindenképpen meg kellene előzni a Play-off-ért, és ezt a somogyiak már nem tudják megtenni.
 
 
 
Ha az OSE nyeri meg a március 20-ai KKK-OSE találkozót, majd le tudja győzni hazai pályán az Egis Körmendet is, akkor az alábbi forgatókönyvek lehetségesek:
 
- Lehet kettes holtverseny a 8-9. helyeken a Körmend és az OSE között -> a hetedik Sopron mellett a Körmend jut a rájátszásba, ha 5 pontnál kevesebbel kap ki Oroszlányban. Az OSE akkor megy a rájátszásba, ha legalább 6 ponttal legyőzi a vasiakat március 27-én. Ha pontosan 5 ponttal nyernek Illés Mátéék, akkor a két gárda többi meccsen elért eredményétől is függ, hogy Körmend vagy OSE, mert az összkosárkülönbség fog számítani. (Ez jelenleg a Körmendnél +31, az Oroszlány esetében pedig -29, ami 5 pontos OSE-győzelemnél +26-ra és -24-re változna. De ehhez a holtversenyhez a Körmendnek három vereség, az Oroszlánynak pedig két győzelem kell, tehát biztosan tovább csökken a különbség - a kérdés az, hogy mennyivel.)
 
- Lehet kettes holtverseny a 8-9. helyeken a Sopron és az OSE között -> a Körmend mellett az OSE jut a rájátszásba, mert 6 ponttal jobb az egymás elleniben.
 
- Lehet hármas holtverseny a 7-8-9. helyeken a Körmend, a Sopron és az OSE között -> az OSE biztosan a rájátszásba jut, mert mindenkinek 2-2 a mérlege a minitabellán, és a +1-es kosárkülönbségét egészen biztosan tovább javítja az Oroszlány (le kell győznie a Körmendet a holtversenyhez). A Körmend +9-ről indulna, a Sopronnak -10-e van, így ha 19 pontnál nagyobb arányban veszítenek Ferencz Csabáék Oroszlányban, a Sopron jut a rájátszásba, ha viszont maximum 19 ponttal kap ki a Körmend, akkor ott van a Play-off-ban. (Pontosan 19 pontos körmendi vereségnél ugyanannyi lenne a Körmend és a Sopron minitabellás kosárkülönbsége, -10, ebben az esetben pedig újabb minitabellát kell csinálni a két együttes között, és abban a Körmend a jobb 4 ponttal.)
 
- Lehet hármas holtverseny a 8-9-10. helyeken a Körmend, a Pécs és az OSE között -> a Sopron mellett a Pécs jut a rájátszásba, mert a minitabellán 3-1 a mérlege, a Körmendnek 2-2, az OSE-nek pedig 1-3.
 
- Lehet hármas holtverseny a 8-9-10. helyeken a Sopron, a Pécs és az OSE között -> a Körmend mellett a Pécs jut a rájátszásba, mert a minitabellán 3-1 a mérlege, a Sopronnak 2-2, az OSE-nek pedig 1-3.
 
- Lehet négyes holtverseny a 7-8-9-10. helyeken a Körmend, a Sopron, a Pécs és az Oroszlány között -> a Pécs biztosan bejut a rájátszásba, mert 4-2 a mérlege, az OSE pedig biztosan nem, mert 2-4-es mutatója van a minitabellán. A Körmend +15-ről indulna neki az OSE elleni meccsnek, a Sopronnak pedig -9 a mutatója a minitabellán (mindkét együttes 3-3-as mérleggel bírna a Körmend oroszlányi veresége esetén). Így ha a Körmend maximum 24 ponttal kap ki Oroszlányban, akkor a Körmend jut a rájátszásba, ha pedig 24 pontnál többel, akkor a Sopron. (Pontosan 24 pontos körmendi vereségnél ugyanannyi lenne a Körmend és a Sopron minitabellás kosárkülönbsége, -9, ebben az esetben pedig újabb minitabellát kell csinálni a két együttes között, és abban a Körmend a jobb 4 ponttal.)
 
Az OSE-nek a Pécs csapatát is magában foglaló holtversenyek nem kedveznek, hiszen oda-vissza kikapott a mecsekaljaiaktól, így nem jöhet ki jól semmilyen ütközésből. A Sopron ellen viszont jobb egymás elleniben az Oroszlány, a Körmend elleni különmeccset pedig még megfordíthatja Sebastjan Krasovec gárdája.
 
 
 
Az is elképzelhető, hogy sem az OSE, sem a Kaposvár nem lesz ott a végén a holtversenyben, a Pécs viszont igen. Ebben az esetben:
 
- Lehet kettes holtverseny a 8-9. helyeken a Körmend és a Pécs között -> a Sopron mellett a Körmend jut a rájátszásba, mert 6 ponttal jobb egymás elleniben.
 
- Lehet kettes holtverseny a 8-9. helyeken a Sopron és a Pécs között -> a Körmend mellett a Sopron jut a rájátszásba, mert 1 ponttal jobb egymás elleniben.
 
- Lehet hármas holtverseny a 7-8-9. helyeken a Körmend, a Sopron és a Pécs között -> a Körmend és a Sopron jut a rájátszásba, mert a minitabellás mérlege mindenkinek 2-2, de a Körmendnek +10, a Sopronnak -3, a Pécsnek pedig -7 a kosárkülönbsége ebben az összevetésben.
 
 
 
Az is látszik tehát, hogy ha a Kaposvár szombaton legyőzi az OSE-t, akkor nemcsak az Oroszlány esélyei szállnak el, hanem a PVSK-VEOLIA sem juthat már be a Play-off-ba - és akkor ki is alakult a negyeddöntők mezőnye. A Körmend és a Sopron ellen is rosszabb az egymás elleniben Dragan Alekszics csapata, és ha a Kaposvár is bekerül valamilyen holtversenybe, az sem segít a pécsiek esélyein. Ha viszont az OSE legyőzi a Kaposvárt, majd a Körmendet is, akkor a Pécsnek saját kezében van a sorsa, mert minden "oroszlányi" holtversenyből jól jönnek ki a mecsekaljaiak az egymás elleni 2-0-s mérleg miatt.

Vármegyei szövetségek