Tippmix Férfi NB I: Boriszov 40 pontjával verte a Sopron az ASE-t
06
Feb
2021
Tippmix Férfi NB I: Boriszov 40 pontjával verte a Sopron az ASE-t
2021. február 6.  |  21:28
Pár napja már összecsaptak a felek, akkor az Alba Fehérvár kétszeres hosszabbítás után tudott nyerni Kaposváron. A hazaiaknál nem állt rendelkezésre Ahmad és Turner sem, míg a vendégeknél az újonnan igazolt Allen még nem léphetett pályára.
 
Krnjajski belépése után Omenaka már a leszállóágban ütötte el a labdát, így a mérkőzés első pontjait a somogyiak szerezték. Alaposan felkészült a két csapat - mondjuk volt is mintájuk egymásról bőven - közel két percig nem esett kosár. Ezután Davis és Morris Curry is pontosan célzott a triplavonalon túlról, majd Csorvási centerezése után Rivers csinált egy 3+1-es akciót (5-9). Hiába aratta hazai pályán a nagy bravúrokat a Kaposvár, idegenben sem illetődött meg Nikola Lazics csapata, amely elsősorban a jó védekezésének köszönhetően növelte kétszámjegyűre az előnyét az első tíz percben, miközben támadásban is egészen extra dolgokat mutattak, mint például Rivers óriási zsákolása egy betörés után. 12-24.
 
Továbbra is remek formában játszottak a somogyiak, egyedül Davis próbálta meccsben tartani a hazaiakat, 17-34-nél kért időt Forray Gábor. Vojvoda is elkezdte termelni a pontokat a hazaiaknál, ezzel sikerült is bejönniük tíz alá a fehérváriaknak, amikor négy és fél perc volt vissza a félidőig (30-39). Lazics időkérése megtörte a nagy futást, visszaállította a meggyőző fölényét a KKK a nagyszünetig. 36-51.
 
Egy 7-0-ás rohammal rögtönk a harmadik negyed elején megadta a második félidő alaphangját a Fehérvár, vendég szempontból a lehető legjobbkor érkezett Miliszavljevics demoralizáló zsákolása (43-53). Tovább nyomott az Alba, beestek a hármasok, a Kaposvár mestere kénytelen volt kis pihenőre hívni a játékosait (49-55). Vojvoda ziccere után már csak kettő volt közte, amikor Morris Curry négy pontot szerzett zsinórban. Ronald Curry betörése után átvette a vezetést a Fehérvár, amit meg is őrzött a felvonás végéig, kiélezetté vált a találkozó. 67-63.
 
Hamar kiegyenlített a Kaposvár a záró etap elején, sőt, Miliszavljevics egyéni akciója után újra a vendégeknél volt az előny (69-71). Felváltva jöttek a kosarak, egyik fél sem tudott érdemben ellépni, 75-75-ről fordultak az utolsó öt percre a felek. Rivers triplája és Davis közelije után sokáig nem esett kosár, amikor Miliszavljevics küldött a helyére két büntetőt (77-80). Egy jó védekezés után Krnjajski is utat talált a gyűrűig, ám Hearst faulttal együtt is eredményes tudott lenni (80-82). Miliszavljevics újabb faultot harcolt ki, plusz négyről várhatta a végjátékot a Kaposvár. Bár kétszer is visszaszedte a támadólepattanót, nem tudott kosaras szerezni a Fehérvár, miközben Miliszavljevics megint a vonalra állhatott, ahonnan ezúttal sem hibázott (80-86). A maradék harminckét másodpercben már nem tudott fordítani az Alba, amely azt jelentette, hogy a KKK remek támadójátékot bemutatva visszavágott a szerdai vereségért. 82-88.
 
Alba Fehérvár - Kaposvári KK 82-88 (12-24, 24-27, 31-12, 15-25)
 
Bajnokság, 22. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Minár L., Szilágyi B.
 
Alba: Vojvoda 22/6, R. L. Curry 14/9, Hearst 12/9, Davis 20/3, Omenaka 2. Cserék: Takács Ma. -, Lukács 2, Markovics 4, Csorvási 6.
 
Kaposvár: M. S. Curry 14/6, Krnjajski 19/3, Rivers 27/6, Hendlein 2, Révész 6. Cserék: Miliszavljevics 20/6, Baki -, Bogdán -.
 
 
 
Legutóbbi három bajnokiját elveszítette az Egis Körmend és a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, a bajnokság 22. fordulójában viszont megszakadt az egyik sorozat: a két együttes egymással találkozott a vasi városban.
 
Taylor kétszer próbálkozhatott, de nem talált a gyűrűbe, majd Wittmann távoli kísérlete is kimaradt. Két perc is eltelt már, amikor Durázi megszerezte a meccs első kosarát. Némi időbe beletelt, mire magára talált a KTE, de Thomas triplája rögtön vezetést is ért, ugyanis a házigazda sem remekelt addig a támadásokban. Thames jelentkezett szintén egy hármassal, újra a hazaiaknál volt az előny, majd ugyanő egy duplát is dobott (9-5). Tartotta a különbséget a Körmend, majd az utolsó percbe érve Ireland talált be kintről, ami a negyed utolsó sikeres dobását jelentette: 16-8 az első tíz perc.
 
Simons egy triplával adta meg a kezdőlökést a második negyedhez, először nőtt tíz fölé a különbség (19-8). Tíz pont körüli előnyét igyekezett tartani a Körmend, azonban jobban nem tudott ellépni. Ugyan egy-egy támadás erejéig tíz fölé nőtt a differencia, mindig akadt egy-egy KTE-játékos, aki válaszolni tudott a hazai pontokra – Wittmann triplája után is egyszámjegyű lett a hazai fór, amit körmendi időkérés követett (28-19). Dramicsanin is egy trojkával jelentkezett, Ferencz triplájával viszont visszaállt a tízpontos különbség (33-23). Durázi zsákolt a félidő utolsó percének kezdetén, s még Dramicsanin jegyzett két büntetőből szerzett pontot a játékrészben: 38-30 az első húsz perc.
 
A harmadik negyed első négy körmendi pontját Wittmann igyekezett ellensúlyozni egy triplával. Kissé akadozott a körmendi gépezet támadásban: az említett négy pontot egyetlen Ireland-büntető követte a negyed közepéig, így szép lassan ötre jött vissza a KTE (43-38). Újabb kecskeméti dupla után Taylor igyekezett felrázni az övéit: két zsákolásával egy kosáron túli lett a különbség ismét (47-40), majd egy lepattanót is begyűjtött, az azt követő támadásból pedig Ferencz volt eredményes, majd Taylor zsákolt újfent (51-40). Thomas büntetői törték meg a Körmend 10-0-s etapját, Ferencz viszont egy triplával felelt, majd Taylor kettese zárta le a harmadik negyedet: 58-42.
 
Wittmann és Simons egy-egy hármast tett helyre, a negyed első percének végére maradt a különbség. Simons újabb hármasával már a húszat közelítette a hazai előny, majd Taylor zsákolásával át is lépte azt (68-47). Öt perc volt ekkor még hátra, időt is kértek a vendégek, de innen már nem tudtak visszakapaszkodni: Simons másodpercekkel a vége előtt ismét távolról célzott jól, ötödik értékesített hármasával állította be a 77-57-es végeredményt.
 
Egis Körmend – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 77-57 (16-8, 22-22, 20-12, 19-15)
 
Bajnokság, 22. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Praksch P., Sörlei A. (Dr. Páli K.)
 
Körmend: Thames 11/3, Mócsán 5, Ferencz 12/6, Durázi 6, Taylor 14. Csere: Simons 15/15, Ireland 10/3, Németh Á. 2, Takács K. 2, Tóth N. -.
 
KTE: Wittmann 10/9, Thomas 15/3, Djeraszimovics 8, Kucsera -, Karahodzsics 3. Csere: Dramicsanin 14/6, Horti 7, Lewis -, Lukács D. -.
 
 
 
A feldobást követően először a szolnokiak támadhattak, aminek a végén Warner egy triplával indította el a pontvadászatot a mérkőzésen. Másfél percnyi játékidő után a hazaiak első pontjait szerezte meg Garrett, majd a következő támadásban Subotic egy hárompontossal válaszolt. (2-6) Kis idő múlva előbb Garrett, majd Primorac talált be a hármasról, ezzel át is vették a vezetést a hazaiak. (8-6) Miután Subotic kiegyenlített, a csapatok fej-fej mellett haladtak tovább. Kovács 2+1-es akciójával megint kiegyenlítettek a vendégek. (15-15) A negyed végéig még Badzim dobott egy triplát és Cakarun zsákolt egyet, míg Coleman 2+1-es akciója miatt egy pontra zárkóztak a hazaiak, de Badzim még pár másodperccel az első tíz perc vége előtt szerzett egy kosarat a tripláról, így négy ponttal vezetett a Szolnok. 19-23
 
A második etap Coleman ziccerével folytatódott, majd Primorac triplája következett, amivel megint átvette a vezetést a Jászberény. (24-23) Zsíros hárompontosa és Rudner közelije után kisebb előnyre tett szert a vendégcsapat, ekkor időt is kértek a hazaiak. (28-33) Badzim újra betalált a hármasról, majd Rudner is, ekkor a mérkőzésen eddig a különbség a legnagyobb volt a két csapat között. (30-39) Taiwo zsákolása után egy kis ideig kosárcsend volt, majd ezt Garrett törte meg büntetőjével. (31-41) Még egy 0-6-os futást sikerült csinálnia a szolnokiaknak, így tizenhat pontos vendégelőnnyel mentek szünetre a csapatok. 31-47
 
A félidő után a hazaiak nagyszerűen kezdtek, hiszen egy 6-0-ás futást csináltak, amit Badzim tört meg hármasával, utána még Coleman és Williams szerzett kosarat és ezzel tíz ponton belülre zárkóztak a jászberényiek. (41-50) Williams triplája után öt pontra zárkóztak a hazaiak. (53-58) A negyed végéig a Jászberény együttese négy pontra csökkentette a hátrányukat. 59-63
 
Az utolsó felvonás elején egy 2-6-os futást csináltak a vendégek, ekkor Patai Benjamin időt kért. (61-69) A „kis értekezletet” követően Zsíros talált be a tripláról, majd Coleman harcolt ki egy faultot és dobta be mindkettő büntetőjét. Badzim hármasát követően újra időt kértek a hazaiak, hiszen újra tíz pont fölé ment a különbség a két együttes között. (63-75) Badzim triplája után Willams talált be kétszer a büntetőről és Coleman is kosarat szerzett egyszer a vonalról, így újra tíz ponton belül volt a két gárda. (71-80) Garrett talált be a hármasról, így tíz ponton belül tartotta csapatát, majd miután Badzim kiharcolt egy faultot, időt kértek a hazaiak. (76-84) Badzim a vonalhoz állva kétszer is betalált, aztán Primorac szerzett kosarat a másik oldalon, így nyolc ponttal nyert a Szolnok. 78-86
 
Jászberényi KSE – Szolnoki Olajbányász 78-86 (19-23, 12-24, 28-16, 19-23)
 
Bajnokság, 22. forduló
Jászberény, Bercsényi tornacsarnok
V.: Török R., Pozsonyi L., Balogh Gy.
 
JKSE: Garrett 12/9, Füzi -, Coleman 29/3, Williams 16/6, Primorac 11/6. Csere: Filipovic -, Brbaklics 10, Katona -, Czirbus -, Ruják -.
 
Szolnok: Warner 5/3, Rudner 7/3, Kovács 7, Subotic 9/3, Cakarun 13. Csere: Juhos 4, Pongó 4, Badzim 27/21, Taiwo 2, Zsíros 8/6.
 
 
 
Az OSE Lions és a Zalakerámia ZTE KK találkozott egymással a bajnokság 22. fordulójában.
 
A második perc hozta az első pontokat: Bailey talált be közelről. Ugyan hamar egyenlített a ZTE, viszont azt követően hat hazai pont érkezett, így első időkérését máris ellőtte a vendég gárda. A különbség viszont tovább nőtt, Abell triplájával a tízet is átlépte (15-4). Kucsora hármasa is talált, Abell révén pedig el is érte a húszat a hazai csapat, míg a Zete csak hat egységet szerzett addigra – Bonifert triplája jókor jött (20-9). Szabó is hármassal jelentkezett, s elkezdte ledolgozni hátrányát a Zalaegerszeg: a negyed utolsó percében már csak öt pont volt közte (22-17). Az utolsó percet egálra hozták a csapatok, így 24-19-ről jöhetett a második tíz perc.
 
Morgan büntetőzött ismét jól, 4/4-nél járt ekkor a vonalról – a vendégeknél Wiggs ugyanilyen mutatóval állt a következő támadást követően. Morgan aztán akcióból is betalált, Wiggs viszont ezúttal nem követte: rontott a ZTE támadásban, amit Mucza büntetett meg (30-21). A vendégek 39-28-nál kértek ismét időt – nem tudott közelebb férkőzni a ZTE a hazaiakhoz az elmúlt percekben. Glenn és Donaldson öt zalai pontot – dupla és tripla – hozott, de Illés is bevert egy hármast. Az első félidő utolsó percében már csak Glenn szerzett pontot: 44-36-nál mentek pihenőre a csapatok.
 
Washington-hármassal kezdődött a második félidő, következő távoli kísérletét viszont kihagyta az oroszlányiak légiósa – Szabónak sem jött össze a hármas, egyetlen találatot hozott az első két perc. Washington kettese talált, időt kért a ZTE, majd Duren hármasa nyitotta a zalai pontok sorát. Bailey gól jó plusz büntető-akciója után Washington egy újabb hármast dobott be (57-41). A ZTE percei következtek, Wiggs és Szabó távolija után már tízen belül volt a csapat (59-52). A zalai kapaszkodást a Bailey, Abell páros szakította meg: egymásutánban szerzett hat pontjuk ismét időkérésre kényszerítette a vendégeket (65-52). ZTE-pontok zárták a negyedet: 65-56-ról jöhetett az utolsó tízperces játékrész.
 
Illés egy hármassal nyitotta a negyedik etapot, Vukónak ugyanez nem sikerült a másik oldalon. Jobban indította a záró játékrészt az OSE, növelni tudta a különbséget, de gyorsan visszajött tízre a ZTE (72-62). Donaldson hármasával újra tízen belül volt a vendég csapat, időt is kértek a hazaiak (74-67). Wiggs kettesével tovább lopózott a ZTE, Illés azonban egy triplával igyekezett ébresztőt fújni a hazaiaknak. Nem sikerült: Wiggs triplája is bement, majd Szabó kettese is a gyűrűben kötött ki, Donaldson duplája pedig azt jelentette, hogy egy jó védekezést követően már (a meccs során először) a vezetésért támadhattak volna a vendégek (77-76). Bíró kettese és Illés újabb triplája azonban a legjobbkor jött a hazaiaknak: az utolsó két percbe lépve ismét hat lett közte (82-76). Donaldson betalált, de Washington is, nem változott a különbség. Az utolsó másodpercek büntetőket hoztak mindkét oldalon, innen már nem adta ki kezéből a győzelmet az OSE, amely 86-81-re nyert.
 
OSE Lions – Zalakerámia ZTE KK 86-81 (24-19, 20-17, 21-20, 21-25)
 
Bajnokság, 22. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Papp P., Ádám J., Győrfy R. (Bogárdi J.)
 
OSE: Washington 20/6, Kucsora 3/3, Abell 9/3, Bíró O. 6, Bailey 17. Csere: Illés M. 14/12, Morgan 8, Garamvölgyi 5, Mucza 4, Anderson -.
 
ZTE: Duren 3/3, Donaldson 18/9, Bonifert 3/3, Vuko 2, Glenn J. 14. Csere: Wiggs 23/6, Szabó Zs. 12/6, Simon K. 6/6, Völgyi -.
 
 
 
Mindkét csapat a javítás reményében lépett pályára, míg a Sopron a Debrecentől kapott ki otthon, addig az ASE a Falco ellen veszítette el a hazai veretlenségét az előző körben.
 
Sokáig nem találtak a gyűrűbe a csapatok, majd egy Thompson hármassal és egy Borisov kettessel ellépett a Sopron. Valerio-Bodon Vincent és Eilingsfeld kosaraival ideig-óráig tudta magát tartani a Paks, de rajtuk kívül senki más nem tudott pontot szerezni, 8-15-nél kért időt Braniszlav Dzunics. Borisov remek dobóformát mutatott, nem sokkal később a tíz is meg lett közte, ám innen még tudott faragni a hátrányából az ASE a negyed végéig. 19-25.
 
Elkapták a fonalat kintről a hazaiak, három triplával fordítottak is a második felvonás elején (28-27). Megmaradt a lendület, Lóránt már a tizedik pontját szerezte a padról beszállva, amikor időt kért Kosztasz Flevarakisz. Kiegyenlítetté vált a találkozó, de egy kicsivel végig a paksiak jártak előrébb (33-31). Továbbra is sok pont érkezett a hazai kispadról, amit elsősorban Borisov és Thompson próbált ellensúlyozni, négypontos paksi előnnyel mentek nagyszünetre a csapatok. 41-37.
 
A fordulás után Lóránt középtávolijára Elmore közelije érkezett válaszként, majd Padgett tett hozzá egy büntetőt a vendégek pontjaihoz (43-40). Próbáltak ellépni a hazaiak, de sokáig mindenre válaszolt a Sopron, ezzel közel tartva magához az ellenfelét (54-49). Kezdtek egyre jobban lemaradni a vendégek, nagy ritmust diktált ebben a periódusban az ASE, aminek köszönhetően a tízet is átlépte a különbség (63-52). Egy SKC időkérést követően 7-0-át mentek a vendégek, gyorsan visszajöttek a meccsbe (63-59). Újra a kezébe vette az irányítást a Paks, amely hétpontos előnyről várhatta az utolsó negyedet. 71-64.
 
A záró felvonás elején is visszavert minden felzárkózási kísérletet az ASE, egészen addig, amíg Borisov és Thompson be nem vert egy-egy triplát (78-77). Borisov ellenállhatatlanul játszott ezekben a percekben, öt és fél perccel a vége előtt egyenlített a Sopron (80-80). Ezután sok hiba csúszott mindkét csapat játékába, egy kicsivel pontosabbak voltak a befejezéseknél a paksiak, így megint náluk volt az előny (84-80). Sikerült egyenlítenie a soproniaknak, két perc volt már csak vissza (84-84). Megvolt a lehetősége a vendégeknek arra is, hogy megszerezzék a vezetést, de eladták a labdát, Lóránt pedig büntetőből büntetett. Borisov csak az egyik büntetőjét dobta be, de a kivédekezte a paksi támadást a Sopron, Jogéla pedig higgadt maradt a vonalról, 86-87-nél, 46 másodperccel a vége előtt kért időt Braniszlav Dzunics. Megint nagyot ment hátul a soproni együttes, de elszórták a játékszert, ezúttal Capers próbálkozhatott a vonal mögül. Az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta, huszonegy másodperce maradt az SKC-nak (87-87). Borisov kapta meg a labdát egy kettő-kettő után, aki kötélidegekkel célzott a triplavonalon túlról, ezzel pedig megnyerve csapatának a mérkőzést. 88-90.
 
Atomerőmű SE - Sopron KC 88-90 (19-25, 22-12, 30-27, 17-26)
 
Bajnokság, 22. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Benczur T., Tóth C., Fodor A. (Fekete L.)
 
ASE: Capers 6, Shepard 15, Valerio-Bodon 8, Eilingsfeld 11/3, Jackson 8/6. Cserék: Kovács 5, Paige 11/3, Velkey 3/3, Gulyás -, Kis -, Lóránt 21/9.
 
SKC: Elmore 8, Thompson 17/9, Borisov 40/24, Werner -, Padgett 3. Cserék: Supola -, Halász 2, Sitku 2, Takács 3/3, Jogéla 15/3, Bagó -.
 
 
 
Dzseletovics szerezte a találkozó első kosarait, büntetőből volt eredményes, Hines válaszolt a másik oldalon, de ismét érkezett Dzeletovics. Remek tempóban kezdődött a mérkőzés. Moody bravúrtriplája után először vezetett a DEAC, majd Tóth Ádám pillanatai következtek. A Szeged gyorsan rendezte a sorait, négy perc után egál volt a táblán. Tóth Ádám duplája után Govens dobott triplát és a ráadás büntetőt is értékesítette. 17-16 volt az állás, amikor Szrecsko Szekulovics időt kért. Brown sportszerűtlenjével és Moody-pontokkal folytatódott a mérkőzés. Polyák triplája után meglógtak a hazaiak. Brown dobott be két büntetőt, egy triplával pedig egy pontra hozta fel az övéit. Kerpel-Fronius Gáspár duplájával vették át a vezetést a vendégek, de Somogyi azonnal dobott egy triplát. A negyed vége így is a szegedieké volt, jó meccset láthattak az M4 Sport nézői. 25-28.
 
Tóth Ádám remek kosarával folytatódott a mérkőzés, Keller Iván triplával válaszolt. 29-34-es állásnál Kovács Adrián kért időt, mert Keller megdobta második tripláját is egy percen belül. Olasz duplájával folytatódott a találkozó, Drenovac pedig büntetőkből talált be. Moody tíz másodperc alatt két triplát is kihagyott, a másik oldalon Govens három ember között szerzett kosarat. Drenovac és Keller is triplát dobott két egymást követő akció során. Ismét időt kért Kovács Adrián, Somogyi Ádám triplájával zárkózott a DEAC. Moody hozta fel kettőre a Debrecent, hármasával pedig a vezetést is visszavették. Dickey is villant egyet, Tóth Ádám ellen pedig sportszerűtlent fújtak a játékvezetők. Minimális szegedi előnnyel ért véget az első húsz perc, miután ennek a játékrésznek a vége is a vendégeké volt.  44-46.
 
Dickey kosarával kezdődött a második félidő. Szoros volt a találkozó, a hazaiak nem tudták visszavenni a vezetést. Nem dobott jól ebben a periódusban Kovács Adrián csapata, Dickey pedig újabb pontokat szorgoskodott össze. A debreceniek azonban jól reagáltak Govens két hibájára. 50-51 volt, amikor Szrecsko Szekulovics időt kért. Hines triplája után már a DEAC vezetett, Brown válaszolt rá. Keller zsákolt, Moore dobott triplát. Az asztalnál alig bírták írni a pontszerzőket. Hines kapott technikat, ismét előnybe kerültek a vendégek. Polyák süllyesztett el egy újabb triplát, Govens is megrázta magát, a magyar válogatott játékos is távolról talált be. 68-64-re lépett meg a hazai csapat, Brown egy duplával alakította ki a negyed végeredményét. 68-66.
 
Moore triplájával és Bognár duplájával folytatódott a mérkőzés. Elképesztő küzdelem volt a pályán, Polyák ellen sportszerűtlent fújtak, Keller Iván két büntetőt is bedobott és szórt egy triplát is. Könyörtelenül kihasználták egymás hibáit a csapatok. 78-75 volt a táblán, amikor jött az újabb szegedi időkérés. A DEAC nagyon elkapta a fonalat, Polyák triplát szórt, büntetőket dobott be, folyamatosan nyílt az olló. Dzseletovics kosaraival zárkózott a Szeged. Tóth Ádám zsákolása szépre sikeredett, magabiztosabbak voltak a debreceniek, nagyrészt ennek köszönhették, hogy megnyerték ezt a kiváló mérkőzést, ahol a vesztes félnek sem kell szégyenkeznie. 91-84.
 
DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák 91-84 (25-28, 19-18, 24-20, 23-18)
 
Bajnokság, 22. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok,
V.: Kapitány G., Söjtöry T., Nagy V.
 
DEAC: Somogyi 11/9, Moody 18/6, Polyák 13/9, Hines 11/3, Tóth Á. 15. Cserék: Drenovac 17/9, Molnár M. 2, Molnár D. -, Moore 6/6.
 
Szeged: Kerpel-Fronius G. 7, Govens 17/6, Brown 12/6, Dzseletovics 14, Dickey 11. Cserék: Olasz 2, Mayer -, Kerpel-Fronius B. 1, Keller I. 18/12, Bognár 2.

Vármegyei szövetségek